Uit de cassatieakte blijkt dat het cassatieberoep beperkt is ingesteld en zich niet richt tegen de niet-ontvankelijkverklaring in hoger beroep ten aanzien van de in eerste aanleg gegeven vrijspraak van het onder 1 primair sub D ten laste gelegde, tegen de vrijspraak van het onder 1 primair sub B en E ten laste gelegde en tegen de vrijspraak van het onder feit 2 en 3 ten laste gelegde.
HR, 22-03-2022, nr. 19/01050
ECLI:NL:HR:2022:339
- Instantie
Hoge Raad
- Datum
22-03-2022
- Zaaknummer
19/01050
- Vakgebied(en)
Strafrecht algemeen (V)
- Brondocumenten en formele relaties
ECLI:NL:HR:2022:339, Uitspraak, Hoge Raad, 22‑03‑2022; (Cassatie)
Conclusie: ECLI:NL:PHR:2021:1206
In cassatie op: ECLI:NL:GHAMS:2018:3640
ECLI:NL:PHR:2021:1206, Conclusie, Hoge Raad (Parket), 21‑12‑2021
Arrest Hoge Raad: ECLI:NL:HR:2022:339
Arrest gerechtshof: ECLI:NL:GHAMS:2018:3640
- Vindplaatsen
SR-Updates.nl 2022-0065
Uitspraak 22‑03‑2022
Inhoudsindicatie
Faillissementsfraude. Bedrieglijke bankbreuk door bestuurder van rechtspersoon, art. 343.3 (oud) Sr. 1. Bevoordelen schuldeisers op een tijdstip waarop verdachte wist dat faillissement niet kon worden voorkomen. 2. Heeft verdachte opzet op verkorting van rechten van schuldeisers? 1. Hof heeft vastgesteld dat door overdracht van goederen en (memoriaal)boekingen andere vennootschappen binnen hetzelfde concern, waaronder A BV, zijn bevoordeeld, waarbij (memoriaal)boekingen ertoe hebben geleid dat vordering van B BV (later gewijzigd in C BV) op A BV, is omgezet in schuld van B BV aan A BV. Hof heeft niet alleen geoordeeld dat na 7-4-2009 (daarom t.t.v. bewezenverklaard handelen) i.h.k.v. delictsbestanddeel “ter bedrieglijke verkorting van de rechten der schuldeisers van rechtspersoon” faillissement van C BV en tekort daarin met redelijke mate van waarschijnlijkheid was te voorzien maar tevens, i.h.k.v. opzet, dat vanaf die datum “verdachte wist dat faillissement onafwendbaar was”. Verder heeft hof geoordeeld dat na die datum het faillissement niet kon worden voorkomen en verdachte dat wist. Die oordelen getuigen niet van onjuiste rechtsopvatting. Zij zijn, ook in het licht van wat namens verdachte is aangevoerd, niet onbegrijpelijk, gelet op ‘s hofs vaststellingen m.b.t. beweegredenen van verdachte en financiële toestand van B BV. 2. Uit bewijsvoering heeft hof kunnen afleiden dat verdachte als bestuurder (voorwaardelijk) opzet had op verkorting van rechten van (overige) schuldeisers. Volgt verwerping. CAG: anders.
Partij(en)
HOGE RAAD DER NEDERLANDEN
STRAFKAMER
Nummer 19/01050
Datum 22 maart 2022
ARREST
op het beroep in cassatie tegen een arrest van het gerechtshof Amsterdam van 10 oktober 2018, nummer 23/001187-15, in de strafzaak
tegen
[verdachte] ,
geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] 1966,
hierna: de verdachte.
1. Procesverloop in cassatie
Het beroep is ingesteld door de verdachte. Namens deze heeft N. van der Laan, advocaat te Amsterdam, bij schriftuur cassatiemiddelen voorgesteld. De schriftuur is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.
De advocaat-generaal T.N.B.M. Spronken heeft geconcludeerd tot vernietiging van de bestreden uitspraak en tot terugwijzing van de zaak naar het gerechtshof Amsterdam, opdat de zaak in zoverre op het bestaande beroep opnieuw wordt berecht en afgedaan.
2. Waar het in deze zaak om gaat
In cassatie kan van het volgende worden uitgegaan. De verdachte was bestuurder en enig aandeelhouder van [A] B.V. Die B.V. was enig aandeelhouder en directeur van [B] B.V. Daarnaast was de verdachte bestuurder van [C] B.V. en [D] B.V. Op 16 februari 2009 heeft de Belastingdienst het faillissement van [B] B.V. aangevraagd. Op 25 mei 2009 is de naam van [B] B.V. gewijzigd in [E] B.V. Op 7 juli 2009 is [E] B.V. failliet verklaard, waarna bleek dat de kantoorinventaris en de garage-inrichting van [E] B.V. op 11 mei 2009 - na aanvraag van het faillissement door de Belastingdienst - aan [D] B.V. waren overgedragen. Ook zijn op 4, 6 en 8 mei 2009, dus telkens na de faillissementsaanvraag, diverse boekingen gedaan met als gevolg dat een vordering van [E] B.V. op [C] B.V. is omgezet in een schuld aan [C] B.V. , waardoor deze vordering aan de boedel is onttrokken. De verdachte is door het hof veroordeeld wegens - kort gezegd - het overdragen van de kantoorinventaris en de garage-inrichting van [E] B.V. aan een andere aan hem toebehorende rechtspersoon en het bevoordelen van een van de schuldeisers van [E] B.V. op een moment dat hij wist dat het faillissement niet meer kon worden voorkomen.
3. Beoordeling van het eerste en het tweede cassatiemiddel
3.1
Het eerste cassatiemiddel klaagt over het oordeel van het hof dat ten tijde van de bewezenverklaarde gedragingen het faillissement van [E] B.V. (voorheen [B] B.V. ) “niet kon worden voorkomen”. Het tweede cassatiemiddel klaagt over het oordeel van het hof dat ten tijde van die gedragingen de verdachte wist dat het faillissement niet kon worden voorkomen en over het oordeel dat de verdachte opzet had op de verkorting van de rechten van schuldeisers. De cassatiemiddelen lenen zich voor gezamenlijke bespreking.
3.2.1
Ten laste van de verdachte is onder 1 primair overeenkomstig de tenlastelegging bewezenverklaard dat:
“hij, als bestuurder van [E] BV , voorheen [B] BV , verder te noemen ‘ [E] ’, die bij vonnis van de arrondissementsrechtbank te Amsterdam d.d. 7 juli 2009 in staat van faillissement is verklaard, in de periode van 7 april 2009 tot en met 7 juli 2009 te Ouderkerk aan de Amstel, ter bedrieglijke verkorting van de rechten van de schuldeisers van [E] ;
ter gelegenheid van het faillissement op een tijdstip waarop hij wist dat het faillissement niet kon worden voorkomen, een schuldeiser op enige wijze heeft bevoordeeld;
hebbende hij, verdachte
A. goederen (kantoorinventaris en garage inrichting) overgedragen aan een andere rechtspersoon (AH-04), en;
C. in de boekhouding diverse memoriaal boekingen laten doen als gevolg waarvan de vordering van [E] op [C] BV is omgezet in een schuld van [E] aan [C] BV (AH-02).”
3.2.2
Met betrekking tot de bewezenverklaring heeft het hof onder meer het volgende overwogen:
“Bij de beoordeling van hetgeen aan verdachte onder 1 primair ten laste is gelegd is onder meer van belang op welk tijdstip verdachte ‘wist dat het faillissement niet kon worden voorkomen’ en desondanks door zijn handelen op of na dat tijdstip schuldeisers van de failliet heeft benadeeld (door bijvoorbeeld het onttrekken van goederen aan de boedel en/of het bevoordelen van een of meer van de schuldeisers). Vooropgesteld wordt dat de bepalingen uit Titel XXVI van het Wetboek van Strafrecht dienen ter handhaving van de normen uit het faillissementsrecht. Van ‘wetenschap van benadeling’ is dan ook sprake indien ten tijde van de handeling het faillissement en een tekort daarin met een redelijke mate van waarschijnlijkheid waren te voorzien. Deze maatstaf geldt ook indien die rechtshandeling wordt verricht in het kader van een poging om door een reorganisatie het faillissement af te wenden. Het hof zal nu eerst vaststellen of en zo ja, vanaf welke datum het faillissement en een tekort daarin voor verdachte met een redelijke mate van waarschijnlijkheid waren te voorzien.
Periode van faillissementsaanvraag tot 7 april 2009
Het faillissement van [B] BV is op 16 februari 2009 door de Belastingdienst aangevraagd. Het enkele feit dat een faillissement is aangevraagd is een zeer ernstig te nemen signaal maar betekent op zichzelf genomen niet (automatisch) dat (op of kort vóór) dat moment het faillissement en het tekort daarin met een redelijke mate van waarschijnlijkheid waren te voorzien. Dat is sterk afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Hetzelfde geldt voor uitstel; de faillissementsaanvraag is door de rechtbank meerdere keren aangehouden (steeds voor een periode van vier weken), maar de druk blijft kennelijk hoog. Dat maakt dat een toegekend uitstel (anders dan de verdediging in dupliek stelt) - zonder nadere toelichting, welke ontbreekt - op zichzelf genomen geen reden is om te concluderen dat het faillissement nog niet met een redelijke mate van waarschijnlijkheid te voorzien was.
Uit het dossier blijkt dat de financiële situatie van [B] BV begin 2009 al zeer zorgelijk was. Op de aanvraagdatum is sprake van een hoge belastingschuld van bijna één miljoen euro, opgelopen door het al sedert medio 2007 (dus over een periode van ruim anderhalf jaar) niet of nauwelijks afdragen van de (op de salarissen) ingehouden loonheffing. Het betreft daarbij belastingschulden op basis van negentien door [B] BV zelf gedane aangiften, dus er is geen reden om aan de juistheid van deze schulden te twijfelen. Alleen aan (invorderings)kosten heeft de Belastingdienst dan al € 62.204 in rekening gebracht, terwijl al in 2007 boetes en (aanmanings)kosten in rekening worden gebracht voor te late betalingen. Volgens getuige [betrokkene 1] werden al vanaf het begin belastingen en pensioenpremies niet meer betaald: de leveranciers gingen volgens haar voor. Om te voorkomen dat beslag gelegd werd op de banktegoeden van [B] BV werden ontvangen bedragen (positieve saldi) zo mogelijk overgeboekt naar de bankrekening van [A] BV. Anders dan de verdediging (pleitnota punt 152 e.v.) stelt ziet het hof (die deze getuige ter terechtzitting heeft gehoord) geen aanleiding om aan deze en andere verklaringen van [betrokkene 1] te twijfelen.
Behalve belastingschulden zijn er ook hoge schulden aan het Pensioenfonds en het UWV. De zorgwekkende financiële toestand blijkt ook uit het intensieve overleg met de bank. Voor het verzamelen van de door de bank gevraagde informatie werd speciaal een extern deskundige aangetrokken (pleitnota punt 47). Uit de verklaring van [betrokkene 2] , afgelegd ter terechtzitting in hoger beroep, leidt het hof af dat de onderneming al in juni 2008 bij Bijzonder Beheer zat. Met de bank werd ook overlegd over welke betalingen konden worden gedaan, gelet op de beperkte financiële mogelijkheden.
Het jaar 2008 was volgens [F] zwaar verliesgevend. In oktober 2008 wordt (pleitnota punt 48) ook nog eens derdenbeslag gelegd bij [G] NV (hierna: [G] ), de veruit grootste afnemer van [B] BV, hetgeen uiteraard gevolgen heeft voor de liquiditeit. Ook heeft de fiscus (meerdere keren) bodembeslag gelegd. Uit een mail van [F] aan verdachte blijkt voorts dat verdachte in maart 2009 (serieus) rekening hield met de optie om (onder andere) [B] BV af te stoten omdat ‘[verdachte] al jaren probeert daar geld mee te verdienen maar [verdachte] alleen maar van probleem naar probleem rent’.
Echter, nu de bank bekend was met de toestand van de failliet, geadviseerd heeft een extern bureau in te schakelen voor bedrijfseconomisch advies ( [F] ) en overwoog een aanvullend krediet te verstrekken aan het concern - zoals getuige [betrokkene 2] heeft verklaard - gaat het hof er van uit dat bij de (huis)bank in beginsel nog vertrouwen was in de levensvatbaarheid van (in ieder geval) het concern. Nu het dossier geen informatie bevat die (meer in het bijzonder ten aanzien van [B] BV - zo ontbreekt bijvoorbeeld de Quick Scan-rapportage van [F] ) tot een andere conclusie leidt, is het hof van oordeel dat niet kan worden geconcludeerd dat, ondanks de zeer slechte financiële positie van [B] BV, al ten tijde van de faillissementsaanvraag op 16 februari 2009 het faillissement en een tekort daarin met een redelijke mate van waarschijnlijkheid waren te voorzien. Het hof zal de verdachte dan ook vrijspreken voorzover het transacties, boekingen of onttrekkingen betreft die zijn verricht in de periode vóór 7 april 2009.
Periode vanaf 7 april 2009
De situatie wordt anders vanaf 7 april 2009 als [F] in een fax aan de Belastingdienst mededeelt dat de bank heeft besloten geen kredietuitbreiding te zullen adviseren aan haar kredietcommissie, zeker niet zonder een meerjarenplan met een helder plan van aanpak. De verwijzing door de verdediging (pleidooi punt 81) naar een concept brief van 4 juni 2009 van accountant [H ] aan de Belastingdienst maakt dat niet anders. Uit de brief volgt (slechts) dat de bank akkoord zou gaan met verkoop van containers (en af te zien van haar pandrecht), maar alléén als de fiscus zou afzien van boeten en rente en van een deel van de hoofdsom en daarbovenop zou instemmen met een betalingsregeling. Uit de brief blijkt niet dat de bank aanvullende financiering overweegt - nog daargelaten dat het een conceptbrief betreft waarin [H ] uitsluitend zijn eigen weergave schetst van de positie van de bank. Uit niets (ook niet uit de door de raadsman aangehaalde (punt 83) verklaring van [betrokkene 2] bij de RC) blijkt dat de bank na 7 april 2009 alsnog een kredietuitbreiding heeft aangeboden, laat staan onder welke voorwaarden en ten behoeve van welke concernvennootschap(pen). De blote stelling van de verdediging (pleitnota punt 79) dat de Belastingdienst akkoord is gegaan met uitstel is (slechts) gebaseerd op een aanname, en treft derhalve geen doel. De enkele omstandigheid dat [F] na 7 april 2009 de werkzaamheden nog heeft voortgezet maakt dat niet anders, nu [F] is ingeschakeld voor de sanering van het gehele concern en niet alleen van [B] BV.
In de daaropvolgende weken en maanden worden weliswaar pogingen gedaan tot aanpak van de financiële problemen van het concern (zoals het genoemde voornemen tot verkoop van containers, ten behoeve van de liquiditeit) maar dat leidt niet tot zichtbaar resultaat voor (in ieder geval) [B] BV. De naar het oordeel van het hof uitzichtloze belastingschuld loopt in deze periode alleen nog maar verder op.
Het voorgaande leidt tot de conclusie dat in ieder geval vanaf 7 april 2009 het faillissement en een tekort daarin met een redelijke mate van waarschijnlijkheid waren te voorzien. In dat licht zullen de na deze datum door (de verdachte als bestuurder van) [B] BV gepleegde rechtshandelingen worden bezien.
Ten aanzien van het onder 1 primair tenlastegelegde sub A
Op 11 mei 2009 is geboekt (met als boekdatum 30 april 2009) de verkoop door [B] BV van kantoorinventaris en inrichting garage aan [D] BV voor een totaalbedrag van € 26.287. Deze activa zijn daarmee, zo begrijpt het hof, tegen boekwaarden overgedragen. Boekwaarden wijken in de regel af van de waarde in het economisch verkeer (waartegen [B] BV met [D] BV had moeten afrekenen) maar het hof zal er ‑ veronderstellenderwijs - van uitgaan dat deze activa (toch) voor de werkelijke waarde zijn verkocht.
[D] BV heeft de verschuldigde koopsom niet voldaan. Uit de desbetreffende Memoriaalboekingen kan worden afgeleid (pleitnota punt 93) dat [B] BV het (door [D] BV verschuldigde) bedrag (boekhoudkundig) heeft geboekt als vermindering van een openstaande schuld aan [C] BV terwijl [C] BV geen partij is in de overdracht. Deze schuld aan [C] BV was kort daarvoor ontstaan na de (hierna nog onder 1 primair onder C te bespreken) mutaties van 6 en 8 mei 2009.
Door deze handeling is de boedel benadeeld, immers, activa die door de curator te gelde gemaakt hadden kunnen worden zijn nu overgedragen aan de ene concernvennootschap onder vermindering van een schuld aan een andere concernvennootschap (die bovendien geen partij was in de overdracht). [B] BV is daarmee benadeeld, omdat als gevolg van de overdracht geen geldbedrag is ontvangen, noch openstaande schulden zijn betaald, noch een (volwaardige) vordering is ontstaan. De (geringe) vermindering van de (substantiële) schuld aan [C] BV kan niet dienen als compensatie voor de benadeling omdat de boedel volstrekt onvoldoende is voor betaling van schulden (nog daargelaten dat de mutatie (slechts) is aangebracht in de administratie van [B] BV zonder dat aannemelijk is geworden dat ook [C] BV deze vermindering van de vordering heeft geaccepteerd). De overige (niet-concernvennootschappen-)schuldeisers zijn evenmin gebaat met deze vermindering van de schuld aan [C] BV vanwege de toestand van de boedel.
De overige concernvennootschappen zijn daarentegen wel gebaat. Immers, de (voor de curator) ‘veilig gestelde’ activa kunnen nu door verdachte ingezet worden (voor de doorstart) door de andere concernvennootschappen zonder dat hij heeft te vrezen voor beslag, en zonder dat deze concernvennootschappen daarvoor een (reële) tegenprestatie hebben verricht.
De (blote) stelling (pleitnota punt 101) dat deze verkoop is geadviseerd door [F] berust slechts op een aanname (‘zeer waarschijnlijk’) van de verdediging en mist onderbouwing.
De overdracht vindt plaats op 11 mei 2009 en daarmee na 7 april 2009 - zijnde het moment waarop het faillissement en een tekort daarin met een redelijke mate van waarschijnlijkheid was te voorzien. Aldus heeft verdachte op een tijdstip waarop hij wist dat het faillissement niet kon worden voorkomen, ter bedrieglijke verkorting van de rechten van de schuldeisers van [B] BV, activa aan [D] BV overgedragen (terwijl betaling uitbleef, noch een reële tegenvordering ontstond) en daarmee aan de boedel onttrokken.
(...)
Ten aanzien van het onder 1 primair sub C tenlastegelegde
Onder feit 1 primair sub C is aan de verdachte - kort gezegd - tenlastegelegd dat hij in de administratie van [B] BV diverse (memoriaal) boekingen heeft gedaan dan wel laten uitvoeren, als gevolg waarvan de vordering van [B] BV op [C] BV teniet is gedaan en zelfs is omgeslagen in een schuld van [B] BV aan [C] BV. In casu gaat het om de omslag van een vordering op [C] BV op 6 juli 2008 ad € 1.945.246 naar een schuld aan [C] BV op 6 juli 2009 ad € 515.189. (...) Deze mutaties worden door het hof bezien vanuit de kennis en wetenschap ten tijde van de mutatie, niet ten tijde van de (met terugwerkende kracht aangebrachte) boekingsdatum.
Het verweer dat het uitgangspunt, zijnde de vordering op [C] BV ad € 1.945.246 (mogelijk) realiteitszin ontbeert (pleitnota punt 131 e.v.) verwerpt het hof. Deze vordering vloeit voort uit de boekhouding van failliet, waarop in mei 2009 diverse mutaties zijn aangebracht (naar de verdediging stelt, door en op advies van deskundigen waaronder [F] ) die niet ten laste zijn gelegd, dan wel, waarvan verdachte in het navolgende wordt vrijgesproken. Dat zijn zowel opboekingen, als afboekingen op de R/C. Het hof zal van de juistheid daarvan uitgaan. Alsdan resteert nog altijd een aanzienlijke vordering. Dat, in aanvulling op deze reeds aangebrachte mutaties, bij genoemde ‘grote inhaalslag’ nog andere mutaties aangebracht zouden moeten worden, is niet aannemelijk geworden. De verwijzing naar ‘alle betrokkenen (inclusief [F] )’ (pleitnota punt 150) mist iedere onderbouwing. Het hof zal dan ook uitgaan van de (uit de boekhouding voortvloeiende) vordering die als gevolg van de hierna te bespreken, overige tenlastegelegde mutaties ten tijde van het faillissement is omgeslagen in een schuld van € 515.189.
(...)
Ten aanzien van de mutatie ‘lb schuld’ ad € 268.000 ( [I] ref. 2) schrijft verdachte in zijn brief van 18 augustus 2009 aan de curator dat de mutatie voortvloeit uit het (zo begrijpt het hof) door de Ontvanger onderling verrekenen van schulden en vorderingen van de Belastingdienst op de vier concernvennootschappen. Ter zitting heeft de verdachte - desgevraagd - deze uitleg herhaald. Echter, op grond van art. 24 Invorderingswet is de Ontvanger (slechts) bevoegd om schulden aan en vorderingen op [B] BV onderling te verrekenen. De Ontvanger is niet bevoegd om deze schulden en vorderingen te verrekenen met schulden en vorderingen aan/op andere (rechts)personen. Dat is niet anders als het concernvennootschappen betreft, nu van een fiscale eenheid voor de Loonheffing geen sprake is - de wet voorzag daar niet in. Alsdan heeft verdachte niet (aan de curator, maar ook niet aan het hof) onderbouwd waarom hij de vordering van [B] BV op [C] BV met (afgerond) € 268.000 heeft laten verminderen.
In het grootboek R/C [C] BV is 1 december 2008 vermeld als (boek)datum van deze vermindering. Echter, blijkens het Boekingsverslag memoriaal is deze mutatie (pas) op 4 mei 2009 ingevoerd en daarmee na 7 april 2009 - zijnde het moment waarop het faillissement en een tekort daarin met een redelijke mate van waarschijnlijkheid waren te voorzien. Aldus heeft verdachte op een tijdstip waarop hij wist dat het faillissement niet kon worden voorkomen, ter bedrieglijke verkorting van de rechten van de schuldeisers van [B] BV, ten onrechte de vordering op [C] BV met € 268.341 verminderd (en [C] BV bevoordeeld) en daarmee aan de boedel onttrokken.
De toelichting van de verdediging (in een brief aan het hof van 4 juli 2018, pagina 5 e.v. alsmede in dupliek) leidt niet tot een ander oordeel. De (veronder)stelling dat de Ontvanger de verrekening heeft gedaan met toestemming van [C] BV vindt - nu geen sprake is van een fiscale eenheid voor de Loonheffing - geen steun in het recht. De Ontvanger heeft (ook met toestemming) die bevoegdheid niet. De (blote) stelling dat (zo begrijpt het hof) [C] BV dan het onderhavige bedrag aan loonheffing aan de Ontvanger onverschuldigd heeft betaald (waardoor dan een vordering op [B] BV zou zijn ontstaan) is op geen enkele wijze onderbouwd. De stelling dat een verschil tussen vijf grootboekrekeningen van [B] BV (die op belastingschulden zien) en de volgens de Ontvanger openstaande schuld ‘meest waarschijnlijk’ is voortgekomen uit een betaling of verrekening, is zonder nadere toelichting (betaling door wie, verrekening met wat) - welke ontbreekt - onbegrijpelijk. Ook deze (uitvoerige) toelichting raakt niet de kern van de vraag, waarom dan de vrijval van een schuld ad € 268.341 (de vordering van de Ontvanger is lager dan uit de boekhouding van [B] BV blijkt) aan [C] BV te goede komt (een vermindering van de vordering op [C] BV) en niet aan [B] BV (vrijval ten gunste van het resultaat van [B] BV).
(...)
Ten aanzien van de drie mutaties ‘verrekening r/c 2008’ ( [I] ref. 4) stelt het hof vast dat het een drietal (zo omschreven) ‘verrekeningen’ betreft waarmee de vordering van [B] BV op [C] BV wordt verminderd. Het gaat om de navolgende verminderingen:
- verrekening r/c 2008: G-rekening € 287.244
- verrekening r/c 2008: [ [D] BV] € 1.009.750
- verrekening r/c 2008: [ [A] BV] € 169.733
totaal: € 1.466.727
Ter toelichting: op 6 mei 2009 is (met boekdatum ultimo 2008) een bedrag van € 287.244 door [C] BV aan [B] BV in rekening gebracht, ter zake van ‘R/C G-rekening 99.11.15.929’. Deze G-rekening stond niet op naam van [B] BV, zo begrijpt het hof aan de hand van de proefsaldibalans (D-011).
Op 6 mei 2009 is (met boekdatum ultimo 2008) een bedrag van € 781.950 door [C] BV aan [B] BV in rekening gebracht, ter zake van ‘R/C [ [D] BV]’ en aanvullend is op 8 mei 2009 (met boekdatum ultimo 2008) de R/C [C] BV voor € 226.800 gecrediteerd met als tegenrekening R/C [D] BV, zodat in totaal € 1.009.750 is gecrediteerd.
En op 6 mei 2009 is (met boekdatum ultimo 2008) een bedrag van € 169.733 door [C] BV aan [B] BV in rekening gebracht ter zake van ‘R/C [ [A] BV]’.
De drie mutaties betreffen derhalve verminderingen van de vordering van [B] BV op [C] BV (voor zover deze vordering dan al niet is omgeslagen in een schuld) ter zake van (andere) schulden aan andere concernvennootschappen. In totaal is daarmee, op 6 en 8 mei 2009, de vordering van [B] BV op [C] BV met € 1.466.727 verminderd.
Het hof merkt allereerst op dat op grond van art. 6:127 BW verrekening tussen twee (rechts)personen van onderlinge vorderingen en schulden zeer wel mogelijk is (de wederzijdse vorderingen gaan tot hun gemeenschappelijk beloop teniet). Zo kan [B] BV vorderingen op en schulden aan [C] BV met elkaar verrekenen. In een (iedere) R/C-verhouding (dus ook met [C] BV) gebeurt dit (voortdurend). Het karakter van een R/C verhouding brengt met zich dat vorderingen en schulden na iedere boeking met elkaar verrekend worden, tot steeds één resterende schuld dan wel vordering resteert.
Bij de door [I] geïdentificeerde drie mutaties gaat het echter niet om een (‘echte’) verrekening tussen de twee rechtspersonen [B] BV en [C] BV. Deze mutaties zien op een vermindering van de vordering van [B] BV op [C] BV, met een even grote vermindering van schulden van [B] BV aan andere concernvennootschappen. Het is een soort driehoeks-saldering. Dat is niet de verrekening zoals geregeld in art. 6:127 BW. De in de financiële administratie gehanteerde term ‘verrekening’ is dan ook onjuist. De werkelijke rechtsverhouding (indien al aanwezig) voor deze driehoeks-saldering (cessie, schuldvernieuwing, of anderszins) is onduidelijk gebleven. Overeenkomsten op basis waarvan de betrokken concernvennootschappen hun vorderingen deels prijsgeven ontbreken.
Wat daar van zij, door deze mutaties heeft verdachte de boedel benadeeld. Immers, de substantiële vordering op [C] BV is verdwenen, terwijl deze en andere concernvennootschappen zijn bevoordeeld. De later door de curator op te eisen schuld van [C] BV aan [B] BV is verdwenen terwijl daar geen andere (reële) vordering voor in de plaats is gekomen. Er zijn slechts verminderingen van (vanwege het faillissement, feitelijk oninbare) vorderingen van de andere concernvennootschappen op [B] BV. Daarbij is van belang dat [C] BV de activiteiten moest voortzetten en dus niet belast mocht worden met een schuld aan de failliet die de curator zou kunnen inroepen. Door bedoelde drie mutaties is dit mede bewerkstelligd; er is geen (door de curator te incasseren) vordering meer op [C] BV, maar alleen nog maar een schuld aan [C] BV.
De mutaties vonden plaats op 6 en 8 mei 2009 en daarmee na 7 april 2009 - zijnde het moment waarop het faillissement en een tekort daarin met een redelijke mate van waarschijnlijkheid was te voorzien. Aldus heeft verdachte op een tijdstip waarop hij wist dat het faillissement niet kon worden voorkomen, ter bedrieglijke verkorting van de rechten van de schuldeisers van [B] BV, ten onrechte de vordering op [C] BV met € 1.466.727 verminderd (en [C] BV bevoordeeld) en daarmee aan de boedel onttrokken.
Verdachte heeft zijn handelen (alleen) verdedigd door te stellen dat door deze R/C-mutaties het inzicht en overzicht was gebaat. In een brief van 18 augustus 2009 aan de curator schrijft verdachte: ‘Omwille van de duidelijkheid en vereenvoudiging van alle entiteiten bij elkaar is besloten om per 31 december 2008 [hof: let wel, de mutaties vinden pas plaats op 6 en 8 mei 2009] het aantal rekening-couranten te verminderen. Het streven is om maar een rekening courant met de rest van de [ [verdachte] ] Groep te hebben. Door deze actie worden de balanstotalen verlaagd’. Deze verdediging treft geen doel. Zelfs al zouden de boekingen leiden tot verduidelijking en vereenvoudiging en zouden zij zijn geadviseerd door [F] dan nog mogen zij niet plaatsvinden indien, zoals het hof bewezen acht, ten tijde van de boekingen het faillissement en een tekort daarin voor verdachte met een redelijke mate van waarschijnlijkheid waren te voorzien, nu de boekingen leiden tot benadeling van de schuldeisers.
(...)
Opzet
Namens de verdachte is aangevoerd dat de hierboven besproken memoriaal boekingen zijn gedaan in het kader van een herstructurering van de onderlinge financiële verhoudingen van de verschillende concernvennootschappen op advies van een ‘bataljon externen’, zodat van (voorwaardelijk) opzet op de verkorting van de rechten van de schuldeisers geen sprake was.
Het hof stelt voorop dat de verdachte ter terechtzitting - desgevraagd - heeft bevestigd dat hij bekend was met het oplopen van de loonbelastingschuld (de wegenbelasting werd wel tijdig betaald). Door geldgebrek ‘zak je wat het moeras in’ en werden de betalingen aan de fiscus ‘opgeschoven’ omdat dat met betalingen aan het personeel niet mogelijk was zodat hij er voor koos om het personeel wel te betalen maar de belastingdienst vooralsnog niet (volledig). Met de deurwaarders van de fiscus werden vervolgens afspraken gemaakt over betalingstermijnen. In 2008 werd volgens verdachte betaling moeilijker, waarna de schuld aan de belastingdienst oploopt. De schuld kwam continue ter sprake, hij kreeg daartoe van [betrokkene 1] overzichten.
Op enig moment wordt het verdachte ook duidelijk dat de (onderlinge) doorbelastingen voor een te laag bedrag waren berekend, en dat dit moest worden gecorrigeerd. Vervolgens is er door verdachte - samen met zijn personeel en adviseurs - alles aan gedaan om de doorbelastingen op orde te krijgen (‘alle hands aan dek’) en zijn in de visie van verdachte de desbetreffende vragen van de curator goed uitgelegd (hij heeft de antwoorden gezien en was er mee akkoord).
Het betreft hier mutaties voor (zeer) substantiële bedragen en naar het hof heeft vastgesteld werden deze voor een belangrijk deel doorgevoerd na 7 april 2009, vanaf welk moment de verdachte wist dat een faillissement onafwendbaar was. Dat de verdachte bekend was met de gevolgen van een faillissement mag bekend worden verondersteld aangezien op 26 september 2006 het voormalige bedrijf van de verdachte, [J] BV, failliet is gegaan. Kort daarvoor is de naam van dat bedrijf gewijzigd in [K] BV.
De werkzaamheden van [J] BV voor [G] zijn overgenomen door [B] BV. Op 25 mei 2009 is de naam van [B] BV gewijzigd in [E] BV . Door de verdachte werd het bedrijf vanaf dat moment ook wel omschreven als ‘ [L] BV’. Hieruit volgt, mede in het licht van de verklaring dat voorkomen moest worden dat [C] BV ‘mee ging’ dat de verdachte heel goed besefte dat als de hoge vordering van [B] BV op [C] BV zou blijven bestaan, beide bedrijven failliet zouden kunnen gaan. Het was echter de bedoeling van de verdachte dat [C] BV het contract met [G] na het faillissement van [B] BV zou overnemen, net zoals de arbeidscontracten met het daarvoor benodigde personeel (dat zich met een enkele uitzondering ook niet heeft gemeld bij het UWV voor een werkloosheidsuitkering, zoals de curator heeft verklaard). Met deze doelstelling zijn kennelijk ook na 7 april 2009 nog zeer grote mutaties doorgevoerd.
Het verweer van de verdediging (pleitnota punt 3) dat de desbetreffende mutaties in de context van het gehele concern gezien moet worden, kan het hof niet volgen. De benadeling (en daarmee het verwijt aan verdachte) treft de crediteuren van de failliet en niet die van (onderdelen van) het concern.
In het licht van het voorgaande treft het verweer dat de verdachte geen opzet had op de benadeling van schuldeisers omdat hij heeft gehandeld op advies van ‘een bataljon aan externen’, geen doel. Te meer nu niet aannemelijk is geworden dat deze deskundigen positief hebben geadviseerd over deze (voor)genomen stappen, meer in het bijzonder niet na 7 april 2009. Dat de [F] -bedrijfsadviseurs in het kader van een bedrijfseconomische analyse middels een consolidatie de onderlinge R/C-verhoudingen (op papier, als rekenexercitie) hebben teruggebracht, maakt niet dat zij ook hebben geadviseerd (ingestemd) dit ook daadwerkelijk (in het zicht van het faillissement) uit te voeren en boekhoudkundig te verwerken. Dat geldt ook voor zover het advies zou inhouden dat de inventaris kon of moest worden verkocht aan [D] BV.
Bovendien is zeker geen sprake geweest van een deugdelijk juridisch advies met betrekking tot de vraag of bedoelde mutaties na 7 april 2009 faillissementsrechtelijk door de beugel konden. De door de verdachte, op advies van [F] , ingeschakelde advocaat [betrokkene 3] , heeft als getuige ontkend dat hij dienaangaande een rol heeft gespeeld. Van enig schriftelijk advies is in elk geval niet gebleken en [betrokkene 4] noch [betrokkene 5] heeft verklaard dat zij [betrokkene 3] ter zake juridisch advies hebben gevraagd. De verdachte kan zich dan ook niet verschuilen achter de opmerking (pleitnota punt 52) dat hij ervan uit ging dat [F] haar inhoudelijke werkzaamheden steeds in overleg en onder toezicht van [betrokkene 3] zou verrichten. Van een bestuurder mag verwacht worden dat hij in het geval als het onderhavige, waarbij omvangrijke mutaties worden doorgevoerd op een moment waarop het faillissement niet meer was te voorkomen, een deskundig juridisch advies vraagt. Enkel boekhoudkundig en/of bedrijfseconomisch advies is dan niet voldoende.
Het voorgaande leidt tot de conclusie dat de verdachte opzet heeft gehad op de verkorting van de rechten van de schuldeisers. Het verweer wordt verworpen.
Nadeel
De raadslieden hebben aangevoerd dat het in geval van bewezenverklaring zeer de vraag is wat de omvang van het nadeel is dat door de eventueel bewezenverklaarde feiten is ontstaan. Niet aannemelijk is dat de boedel er daadwerkelijk iets mee was opgeschoten als alle tenlastegelegde gedragingen niet zouden zijn verricht. De omslag van de vordering op [C] naar een schuld geldt wat dat betreft als voorbeeld. Het lijkt misschien of de boedel daardoor voor 2 miljoen is benadeeld, maar het is niet reëel om te veronderstellen dat de boedel van [B] ooit een cent van die vordering betaald zou hebben gekregen, aangezien het geld er bij [C] niet was. Verder zou het bedrag van de benadeling met ongeveer een half miljoen euro moeten worden verminderd, omdat die resterende schuld van [B] aan [C] na faillissement niet is betaald.
Nu de vereiste benadeling moet worden bewezen - zonder benadeling geen bewezenverklaring - zal het hof het bovengenoemde verweer, dat mede is gevoerd in het kader van de strafmaat, hier bespreken.
Ultimo 2007 bedraagt de vordering op [C] BV € 1.672.082 en deze vordering loopt op tot € 1.945.247 per 6 juli 2008.
Daarop zijn de volgende onterechte afboekingen (in afgeronde bedragen) van de R/C vordering op [C] BV gedaan:
• mutatie ‘lb schuld’ € 268.000
• verrekening r/c 2008: G-rekening € 287.000
• verrekening r/c 2008: [ [D] BV] € 1.009.000
• verrekening r/c 2008: [ [A] BV] € 170.000.
In totaal gaat het dus om een bedrag van € 1.734.000.
Per faillissementsdatum resteert een rekening-courantschuld van [B] BV aan [C] BV van € 515.189. Met de onterechte boeking van € 1.734.000 (naast de niet (meer) ter discussie staande overige correcties) is niet alleen de vordering geheel verdwenen, maar er is zelfs een vordering van [C] op [B] BV ontstaan. Met de verdediging is het hof van oordeel dat aan deze vordering van [C] BV op [B] BV van € 515.189 na het faillissement eigenlijk geen waarde kan worden toegedicht. Het verweer dat het benadelingsbedrag verminderd moet worden met de resterende schuld van ongeveer een half miljoen euro aan [C] BV (die niet betaald kon worden door [B] BV) treft daarom doel. De benadeling van schuldeisers ten gevolge van het handelen van verdachte is daarmee maximaal € 1.734.000-€ 515.189 = € 1.218.811 (nog afgezien van het nadeel van € 26.287 als gevolg van de overdracht van kantoorinventaris en inrichting garage).
Het verweer dat de vordering op [C] BV weliswaar is verdwenen maar [C] BV (toch) niet in staat was om de oorspronkelijke vordering (geheel) te voldoen (en de omvang van de benadeling daarom dus verder verminderd moet worden tot nihil), treft geen doel. Immers, de bedoeling van de verschillende mutaties was om [C] BV door te laten gaan met het (naar verdachte heeft verklaard) op zichzelf winstgevende contract met [G] en daarbij niet gehinderd mocht worden met (afbetalingen op) de vordering van failliet. De andere vennootschappen mochten niet ‘meegesleurd’ worden in het faillissement van [B] BV. De verdachte heeft dit meerdere keren tegen zijn medewerkster [betrokkene 1] gezegd.”
3.3
Artikel 343 (oud) van het Wetboek van Strafrecht (hierna: Sr) luidt voor zover van belang:
“De bestuurder of commissaris van een rechtspersoon welke in staat van faillissement is verklaard, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien hij ter bedrieglijke verkorting van de rechten der schuldeisers van de rechtspersoon:
(...)
3°. ter gelegenheid van het faillissement of op een tijdstip waarop hij wist dat het faillissement niet kon worden voorkomen, een van de schuldeisers op enige wijze bevoordeeld heeft of bevoordeelt.”
3.4
De tenlastelegging is toegesneden op artikel 343, aanhef en onder 3°, (oud) Sr. Daarom moet worden aangenomen dat de in de tenlastelegging en de bewezenverklaring voorkomende begrippen “ter bedrieglijke verkorting van de rechten der schuldeiser(s)” en “een tijdstip waarop hij wist dat het faillissement niet kon worden voorkomen” zijn gebruikt in de betekenis die die begrippen hebben in die bepaling.
3.5.1
Het hof heeft vastgesteld dat door de bewezenverklaarde en in het arrest nader gespecificeerde overdracht van goederen en (memoriaal)boekingen in de eerste helft van mei 2009 andere vennootschappen binnen hetzelfde concern, waaronder [C] B.V. , zijn bevoordeeld, waarbij de (memoriaal)boekingen ertoe hebben geleid dat een vordering van [B] B.V. (later gewijzigd in [E] B.V. ) van € 1.945.246 op [C] B.V. , is omgezet in een schuld van [B] B.V. aan [C] B.V. van € 515.189. Ook heeft het hof vastgesteld dat de verdachte hiermee wilde voorkomen dat [C] B.V. zou worden “meegesleurd” in het faillissement van [B] B.V. en dat het zijn bedoeling was dat na het faillissement van [E] B.V. een contract met de afnemer [G] N.V. tezamen met de arbeidscontracten en het personeel van [B] B.V. zou worden overgenomen door [C] B.V. , en dat [C] B.V. daarbij niet gehinderd zou worden door (afbetalingen op) de oorspronkelijke vordering van [B] B.V.
3.5.2
Daarbij heeft het hof, anders dan de cassatiemiddelen tot uitgangspunt nemen, niet alleen geoordeeld dat na 7 april 2009 - en daarom ten tijde van het bewezenverklaarde handelen (in mei 2009) - in het kader van het delictsbestanddeel “ter bedrieglijke verkorting van de rechten der schuldeisers van de rechtspersoon” het faillissement van [E] B.V. en het tekort daarin met een redelijke mate van waarschijnlijkheid was te voorzien, maar tevens, in het kader van het opzet, dat vanaf die datum “de verdachte wist dat een faillissement onafwendbaar was”. Verder heeft het hof ook geoordeeld dat na die datum het faillissement niet kon worden voorkomen en de verdachte dat wist. Die oordelen getuigen niet van een onjuiste rechtsopvatting. Zij zijn, ook in het licht van wat namens de verdachte is aangevoerd, niet onbegrijpelijk, gelet op de hiervoor onder 3.5.1 weergegeven vaststellingen van het hof met betrekking tot de beweegredenen van de verdachte om [C] B.V. te bevoordelen, en de vaststellingen over de financiële toestand van [B] B.V. op en na 7 april 2009. Tot dat laatste behoort onder meer dat - nadat als gevolg van een “uitzichtloze belastingschuld” de Belastingdienst op 16 februari 2009 het faillissement had aangevraagd, welke aanvraag enkele malen werd aangehouden - op 7 april 2009 was gebleken dat de bank geen kredietuitbreiding adviseerde aan haar kredietcommissie en voorts niet is gebleken dat de bank daarna een kredietuitbreiding heeft aangeboden. Aan de begrijpelijkheid van het oordeel van het hof doet niet af dat het hof ook heeft vastgesteld dat na 7 april 2009 pogingen zijn gedaan tot aanpak van de financiële problemen van het concern waartoe [B] B.V. behoorde, nu het hof heeft vastgesteld dat dit niet leidde tot zichtbaar resultaat voor die B.V. en de belastingschuld van die B.V. in die periode verder opliep. De bewezenverklaring is in zoverre toereikend gemotiveerd. Het eerste cassatiemiddel en, voor zover het hierover klaagt, het tweede cassatiemiddel zijn tevergeefs voorgesteld.
3.5.3
Uit de bewijsvoering heeft het hof verder kunnen afleiden dat de verdachte als bestuurder het (voorwaardelijk) opzet had op de verkorting van de rechten van de (overige) schuldeisers. De bewezenverklaring is ook in zoverre toereikend gemotiveerd. Ook in zoverre faalt het tweede cassatiemiddel.
4. Beoordeling van het derde cassatiemiddel
4.1
Het cassatiemiddel klaagt dat in de cassatiefase de redelijke termijn als bedoeld in artikel 6 lid 1 van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden is overschreden omdat de stukken te laat door het hof zijn ingezonden.
4.2
Het cassatiemiddel is gegrond. Dit moet leiden tot vermindering van de opgelegde gevangenisstraf van 21 maanden. In de omstandigheid dat de Hoge Raad als gevolg van de vertraging van meer dan twaalf maanden die is opgetreden bij de inzending van de stukken, pas nu uitspraak kan doen, vindt de Hoge Raad aanleiding de opgelegde gevangenisstraf te verminderen met twee maanden.
5. Beslissing
De Hoge Raad:
- vernietigt de uitspraak van het hof, maar uitsluitend wat betreft de duur van de opgelegde gevangenisstraf;
- vermindert deze in die zin dat deze negentien maanden beloopt;
- verwerpt het beroep voor het overige.
Dit arrest is gewezen door de vice-president V. van den Brink als voorzitter, en de raadsheren M. Kuijer en T. Kooijmans, in bijzijn van de waarnemend griffier H.J.S. Kea, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 22 maart 2022.
Conclusie 21‑12‑2021
Partij(en)
PROCUREUR-GENERAAL
BIJ DE
HOGE RAAD DER NEDERLANDEN
Nummer 19/01050
Zitting 21 december 2021
CONCLUSIE
T.N.B.M. Spronken
In de zaak
[verdachte] ,
geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] 1966,
hierna: de verdachte.
1. Het cassatieberoep
1.1.
De verdachte is bij arrest van 10 oktober 2018 door het gerechtshof Amsterdam wegens het onder 1 primair “als bestuurder van een rechtspersoon welke in staat van faillissement is verklaard, op een tijdstip waarop hij wist dat het faillissement niet kon worden voorkomen, een van de schuldeisers op enige wijze bevoordeeld heeft” veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 21 maanden.
1.2.
Het cassatieberoep is ingesteld namens de verdachte.1.Mr. N. van der Laan, advocaat te Amsterdam, heeft drie middelen van cassatie voorgesteld.
1.3.
De veroordeling van de verdachte wegens faillissementsfraude is, kort samengevat, gebaseerd op de volgende door het hof vastgestelde feiten en omstandigheden.
De verdachte was bestuurder en directeur van [A] BV. [A] BV was weer enig aandeelhouder en directeur van [B] BV. Daarnaast was de verdachte tevens bestuurder van [C] BV en [D] BV.
Op 16 februari 2009 heeft de belastingdienst het faillissement van [B] BV aangevraagd.2.Op 25 mei 2009 is de naam van [B] BV gewijzigd in [E] BV.3.Op 7 juli 2009 is [E] BV door de rechtbank Amsterdam failliet verklaard.4.
Door de curator werd geen actief in de boedel aangetroffen. Daarnaast bleek dat de kantoorinventaris en de garage- inrichting van [E] BV op 30 april 2009 – na aanvraag van het faillissement door de belastingdienst – aan [D] BV was overgedragen.5.Ook zijn na de faillisementsaanvraag op 4 mei 2009 diverse boekingen gedaan met als gevolg dat een vordering van [E] BV op [C] BV is omgezet in een schuld aan [C] BV waardoor deze vordering aan de boedel is onttrokken.6.
De verdachte is door het hof veroordeeld voor het – kort gezegd – overdragen van de kantoorinventaris en de garage-inrichting van [E] BV aan een ander aan hem toebehorende rechtspersoon en het bevoordelen van een van de schuldeisers van [E] BV op een moment dat hij wist dat het faillissement niet meer kon worden voorkomen. Tegen deze bewezenverklaring richten de middelen zich.
1.4.
In het eerste middel wordt aan de orde gesteld dat het hof niet de juiste uitleg heeft gegeven aan art. 343 aanhef en onder 3 (oud) Sr wat betreft het bestanddeel “op een tijdstip waarop hij wist dat het faillissement niet kon worden voorkomen”. Het tweede middel richt zich tegen de bewezenverklaring van de wetenschap van de verdachte dat het faillissement niet meer kon worden voorkomen. Het derde middel klaagt over de schending van de redelijke termijn in de cassatiefase.
2. Bewezenverklaring, de bewijsoverwegingen van het hof en de relevante bepalingen
2.1.
Ten laste van de verdachte heeft het hof onder 1 primair sub A en C bewezenverklaard dat:
“hij, als bestuurder van [E] BV, voorheen [B] BV, verder te noemen.' [E] ', die bij vonnis van de arrondissementsrechtbank te Amsterdam d.d. 7 juli 2009 in staat van faillissement is verklaard,
in de periode van 7 april 2009 tot en met 7 juli 2009 te Ouderkerk aan de Amstel,
ter bedrieglijke verkorting van de rechten van de schuldeisers van [E] ;
ter gelegenheid van het faillissement op een tijdstip waarop hij wist dat het faillissement niet kon worden voorkomen, een schuldeiser op enige wijze heeft bevoordeeld;
hebbende hij, verdachte
A. goederen (kantoorinventaris en garage inrichting) overgedragen aan een andere rechtspersoon (AH-04), en;
C. in de boekhouding diverse memoriaal boekingen laten doen als gevolg waarvan de vordering van [E] op [C] BV is omgezet in een schuld van [E] aan [C] BV (AH-02).”
2.2.
Ten aanzien van de bewezenverklaring heeft het hof onder meer het volgende overwogen (met weergave van voetnoten):
“Ten aanzien van het onder 1 primair tenlastegelegde
Artikel 343 luidde ten tijde van het tenlastegelegde als volgt:
De bestuurder of commissaris van een rechtspersoon welke in staat van faillissement is verklaard, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien hij ter bedrieglijke verkorting van de rechten der schuldeisers van de rechtspersoon:
1° hetzij lasten verdicht heeft of verdicht, hetzij baten niet verantwoord heeft of niet verantwoordt, hetzij enig goed aan de boedel onttrokken heeft of onttrekt;
2° enig goed hetzij om niet, hetzij klaarblijkelijk beneden de waarde heeft vervreemd;
3° ter gelegenheid van het faillissement of op een tijdstip waarop hij wist dat het faillissement niet kon worden voorkomen, een van de schuldeisers op enige wijze bevoordeeld heeft of bevoordeelt; 4° niet voldaan heeft of niet voldoet aan de op hem rustende verplichtingen ten opzichte van het voeren van een administratie ingevolge artikel 10, eerste lid, van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, artikel 15i, eerste lid, van Boek 3 van het Burgerlijk Wetboek of artikel 5, eerste lid, van de Wet op de formeel buitenlandse vennootschappen in samenhang met artikel 10, eerste lid, van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, en het bewaren en te voorschijn brengen van boeken, bescheiden en andere gegevensdragers in die artikelen bedoeld.
Bij de beoordeling van hetgeen aan verdachte onder 1 primair ten laste is gelegd is onder meer van belang op welk tijdstip verdachte ‘wist dat het faillissement niet kon worden voorkomen’ en desondanks door zijn handelen op of na dat tijdstip schuldeisers van de failliet heeft benadeeld (door bijvoorbeeld het onttrekken van goederen aan de boedel en/of het bevoordelen van een of meer van de schuldeisers). Vooropgesteld wordt dat de bepalingen uit Titel XXVI van het Wetboek van Strafrecht dienen ter handhaving van de normen uit het faillissementsrecht.7.Van ‘wetenschap van benadeling’ is dan ook sprake indien ten tijde van de handeling het faillissement en een tekort daarin met een redelijke mate van waarschijnlijkheid waren te voorzien.8.Deze maatstaf geldt ook indien die rechtshandeling wordt verricht in het kader van een poging om door een reorganisatie het faillissement af te wenden.9.Het hof zal nu eerst vaststellen of en zo ja, vanaf welke datum het faillissement en een tekort daarin voor verdachte met een redelijke mate van waarschijnlijkheid waren te voorzien.”
2.3.
De bewezenverklaring is toegesneden op art. 343 (oud) Sr. Art. 343 Sr is met ingang van 1 juli 2016, en dus ná de tenlastegelegde en bewezenverklaarde pleegperiode in de onderhavige zaak, gewijzigd bij de Wet herziening strafbaarstelling faillissementsfraude.10.Voor de beoordeling van het middel zijn de volgende bepalingen van belang:
- Art. 343 (oud) Sr:
“De bestuurder of commissaris van een rechtspersoon welke in staat van faillissement is verklaard, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien hij ter bedrieglijke verkorting van de rechten der schuldeisers van de rechtspersoon:
1° hetzij lasten verdicht heeft of verdicht, hetzij baten niet verantwoord heeft of niet verantwoordt, hetzij enig goed aan de boedel onttrokken heeft of onttrekt;
2° enig goed hetzij om niet, hetzij klaarblijkelijk beneden de waarde heeft vervreemd;
3° ter gelegenheid van het faillissement of op een tijdstip waarop hij wist dat het faillissement niet kon worden voorkomen, een van de schuldeisers op enige wijze bevoordeeld heeft of bevoordeelt.
4° niet voldaan heeft of niet voldoet aan de op hem rustende verplichtingen ten opzichte van het voeren van een administratie ingevolge artikel 10, eerste lid, van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, artikel 15i, eerste lid, van boek 3 van het Burgerlijk Wetboek of artikel 5, eerste lid, van de Wet op de formeel buitenlandse vennootschappen in samenhang met artikel 10, eerste lid, van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, en het bewaren en te voorschijn brengen van boeken, bescheiden en andere gegevensdragers in die artikelen bedoeld.”
- Art. 343 (nieuw) Sr:
“Met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie wordt gestraft de bestuurder of commissaris van een rechtspersoon die wetende dat hierdoor een of meer schuldeisers van de rechtspersoon in hun verhaalsmogelijkheden worden benadeeld:1° voor de intreding van het faillissement, indien dit is gevolgd, of tijdens het faillissement enig goed aan de boedel heeft onttrokken of onttrekt;2°voor van het faillissement, indien dit is gevolgd, buitensporig middelen van de rechtspersoon heeft verbruikt, uitgegeven of vervreemd, dan wel hieraan heeft meegewerkt of daarvoor zijn toestemming heeft gegeven;3° voor de intreding van het faillissement, indien dit is gevolgd, of tijdens het faillissement een van de schuldeisers van de rechtspersoon op enige wijze wederrechtelijk heeft bevoordeeld of bevoordeelt.”
- Artikel 42 Faillisementswet
“1.De curator kan ten behoeve van de boedel elke rechtshandeling die de schuldenaar vóór de faillietverklaring onverplicht heeft verricht en waarvan deze bij dit verrichten wist of behoorde te weten dat daarvan benadeling van de schuldeisers het gevolg zou zijn, door een buitengerechtelijke verklaring vernietigen. Artikel 50, tweede lid, van Boek 3 van het Burgerlijk Wetboek is niet van toepassing.
(…)”
- Artikel 47 Faillisementswet11.
“De voldoening door de schuldenaar aan een opeisbare schuld kan alleen dan worden vernietigd, wanneer wordt aangetoond, hetzij dat hij die de betaling ontving, wist dat het faillissement van de schuldenaar reeds aangevraagd was en er geen sprake was van een schorsing van de behandeling van die aanvraag overeenkomstig de artikelen 3d, tweede lid, en 376, tweede lid, onder c hetzij dat de betaling het gevolg was van overleg tussen de schuldenaar en de schuldeiser, dat ten doel had laatstgenoemde door die betaling boven andere schuldeisers te begunstigen.”
3. Het eerste middel
3.1.
Het eerste middel klaagt dat de bewezenverklaring van het bestanddeel “op een tijdstip waarop het faillissement niet kon worden voorkomen” getuigt van een onjuiste rechtsopvatting dan wel dat de bewezenverklaring onvoldoende is gemotiveerd. Als ik de steller van het middel goed heb begrepen wordt in de kern betoogd dat het hof ten onrechte de faillissementsrechtelijk norm van de art. 42 (de wetenschap van benadeling van de schuldeisers) en 47 Fw (de bevoordeling van een schuldeiser) als leidend voor de strafwaardigheid van het handelen heeft gehanteerd, terwijl deze vóór de wetswijziging van art. 343 Sr in 2016 niet leidend was ten aanzien van het bevoordelen van schuldeisers. Art. 47 Fw hanteert namelijk de norm dat de bevoordeling heeft plaatsgevonden op een tijdstip dat de schuldenaar wist dat het faillissement was aangevraagd terwijl ingevolge art. 343 (oud) Sr de betreffende handeling pas strafwaardig is, indien de betrokkene “wist dat het faillissement niet kon worden voorkomen”. Uit de overwegingen van het hof en de bronnen waarnaar het hof verwijst leidt de steller van het middel af dat het hof voor de invulling van de norm van art. 343 (oud) Sr ten onrechte de minder restrictieve norm van art. 42 en 47 (oud) Fw heeft gehanteerd.
3.2.
Het juridisch kader
3.2.1.
Art. 343 Sr heeft betrekking op frauduleuze gedragingen van een bestuurder of commissaris van een rechtspersoon welke in staat van faillissement is verklaard. In dat artikel zijn net als in art. 343 (oud) Sr in de aanhef en onder 3, zij het in verschillende bewoordingen, het tijdens of voorafgaande aan het faillissement een of meer schuldeisers ten opzichte van de overige schuldeisers ‘bevoordelen’ strafbaar gesteld.12.Ik zal mij in deze beschouwing beperken tot de bespreking van art. 343 aanhef en onder 3 (oud) Sr in relatie tot de huidige sinds 2016 geldende formulering van dit artikel, nu de strekking van deze wijziging in de onderliggende zaak centraal staat.13.
3.2.2.
Als onderdeel van het programma ‘Herijking faillissementsrecht’ zoals aangekondigd door de minister van Veiligheid en Justitie in 2012, heeft in 2016 een ingrijpende wijziging plaatsgevonden van de delictsomschrijvingen zoals opgenomen in titel XXVI van het Wetboek van Strafrecht (art. 340 Sr tot en met art. 349 Sr) waarin de benadeling van schuldeisers of rechthebbenden centraal staat. Het doel van deze wijziging was voornamelijk de modernisering van de redactie van deze artikelen omdat deze te complex en op punten verouderd was. Uit de memorie van toelichting blijkt daarnaast dat de wetswijziging zag op verbetering van de bruikbaarheid en effectiviteit van de bepalingen zonder daarmee een breuk te forceren met de bestaande rechtspraak.14.Een van de belangrijkste wijzigingen is de formulering van het vereiste schuldverband bij de bedrieglijke bankbreukdelicten. In de oude strafbepalingen werd het opzet tot uitdrukking gebracht door het gebruik van de woorden “ter bedrieglijke verkorting van de rechten van de schuldeisers”. In de nieuwe strafbepalingen is dit veranderd in de woorden “wetende dat hierdoor een of meer schuldeisers van de rechtspersoon in hun verhaalsmogelijkheden worden benadeeld”.15.Deze wijziging was een codificatie van de rechtspraak van de Hoge Raad waarin was geoordeeld dat met voorwaardelijk opzet op de (verhaals)benadeling van de schuldeisers kan worden volstaan voor de strafbaarheid.16.
3.2.3.
Hoewel een groot deel van de wijzigingen van redactionele aard waren, heeft in art. 343 aanhef onder 3 Sr in 2016 nog een andere belangrijke wijziging plaatsgevonden. Het in het oude artikel opgenomen bestanddeel dat de bevoordeling heeft plaatsgevonden “op een tijdstip waarop hij wist dat het faillissement niet kon worden voorkomen” is geschrapt. In het nieuwe artikel is daarvoor in de plaats gekomen dat de bestuurder of commissaris van de rechtspersoon “voor de intreding van het faillissement, indien dit is gevolgd, of tijdens het faillissement een van de schuldeisers van de rechtspersoon op enige wijze wederrechtelijk heeft bevoordeeld of bevoordeelt”. Wat de precieze reden was voor het schrappen van het oude bestanddeel blijkt niet duidelijk uit de parlementaire geschiedenis.17.
3.2.4.
Het oude bestanddeel is terug te voeren naar het ontwerp van het Wetboek van Strafrecht uit 1886 waarin uiteindelijk, na enige discussie, is opgenomen hij die “ter gelegenheid van zijn faillissement op of op een tijdstip waarop hij wist dat het faillissement niet kon worden voorkomen, een zijner schuldeischers op eenige wijze bevoordeeld heeft of bevoordeelt.”18.zich schuldig maakt aan bedrieglijke bankbreuk. In een eerder ontwerp was voorgesteld om strafbaar te stellen hij “die in het vooruitzigt of bij gelegenheid van zijn faillissement, eenen zijner schuldeischers op eenige wijze ten nadeele van andere schuldeischers heeft bevoordeeld.” Als bezwaar hiertegen was door de Commissie van Rapporteurs van de Tweede Kamer opgemerkt dat deze strafbaarstelling moest worden geschrapt omdat deze te ruim was.19.De gedachte hierachter was dat een volledige uitbetaling van een schuldeiser wanneer er niet voldoende vermogen was om ook de andere schuldeisers te kunnen voldoen, al bevoordeling van een schuldeiser met zich zou meebrengen. Voorgesteld werd daarom om in ieder geval de woorden “in het vooruitzicht” weg te laten, waardoor de strafbaarstelling werd ingeperkt tot de gevallen waarin een faillissement was uitgesproken.20.De toenmalige regering wilde daar niet aan omdat dit inconsequent zou zijn ten opzichte van art. 340 aanhef onder 2 (oud) Sr (waarin hetzelfde bestanddeel ook was opgenomen) en ook omdat dit tot misbruik zou kunnen leiden. Als voornaamste bezwaar tegen schrapping werd genoemd dat “gewoonlijk de ergste knoeierijen plaatsvinden in de laatste dagen en oogenblikken die aan de faillietverklaring voorafgaan”.21.In de uiteindelijke versie kon de Commissie van Rapporteurs van de Tweede Kamer zich wel vinden omdat hiermee werd verduidelijkt dat het een zeker vooruitzicht van het faillissement moest betreffen. De wetgever wilde de strafbaarheid dus beperken tot gevallen waarin zeker was dat het faillissement zou intreden met als voornaamste doel het strafbaar stellen van de gedraging waarin een schuldeiser – op een tijdstip waarop het faillissement niet kon worden voorkomen – door de bestuurder in een betere positie werd gebracht dan de andere schuldeisers.22.
3.2.5.
Uit de wetsgeschiedenis blijkt dat men in eerste instantie in art. 343 aanhef en onder 3 (oud) Sr het ‘in het vooruitzicht’ van het faillissement bevoordelen van een schuldeiser strafbaar wilde stellen en dat dit later, na kritiek, werd aangepast in wetend ‘dat het faillissement niet kon worden voorkomen’.
3.2.6.
Een eerste arrest van de Hoge Raad over de uitleg van dit bestanddeel volgde op 1 juni 1891.23.De verdachte in die zaak was een crediteur van een koopman die failliet was verklaard. Aan de verdachte was (onder andere) ten laste gelegd het medeplichtig zijn aan de bevoordeling van schuldeisers. De verdachte had voor enkele schulden van de koopman borg gestaan en zijn medewerking eraan verleend dat deze volledig werd afbetaald. De verdachte werd door het hof veroordeeld waarbij het hof onder andere overwoog dat de verdachte deze gedragingen had verricht terwijl hij wist dat de financiële situatie van de koopman niet gunstig was, dat dit “reeds sinds lang bekend was”, dat hij dus wist dat het faillissement van de koopman niet zou worden voorkomen en onvermijdelijk was. Door onder deze omstandigheden toch mee te werken aan de afbetaling van de schulden had de verdachte gehandeld ter bedrieglijke verkorting van de rechten van de schuldeisers. Door de verdachte werd cassatie ingesteld. Aangevoerd werd dat hij niet wist dat het faillissement onvermijdelijk was. De Hoge Raad achtte het oordeel van het hof echter niet onbegrijpelijk en vond het (kort gezegd) voldoende dat de verdachte wist dat een faillietverklaring, als deze door de schuldeisers zou worden aangevraagd, zou volgen. Daartoe overwoog de Hoge Raad als volgt:
“daar toch dit ‘niet kunnen’ uit den aard der zaak geenszins aanduidt de volstrekte onvermijdelijkheid van het faillissement, docht doelt op de onafwendbaarheid der faillietverklaring, zoo die bij gebreke van eigen aangifte door de schuldeischers gevorderd mocht worden, zonder dat inmiddels onverwachte hulp mocht opgedaagd, of eene onderhandsche schikking met de schuldeischers mocht getroffen zijn, en dat de (wetenschap dier) onafwendbaarheid,
naar de bedoeling der wet, juist kan en moet berusten op ‘(bekendheid met) den min gunstigen,
hem tot voldoening aan zijne financieele verplichtingen jegens zijne schuldeischers buiten staat stellenden toestand”.
3.2.7.
Na het arrest uit 1891 volgden in 1935 en in 1939 nog twee arresten met een soortgelijke strekking. In de zaak uit 1935 had de schuldenaar een selectieve betaling gedaan.24.Door het hof was de verdachte veroordeeld wegens de “bankbreukige bevoordeling van een schuldeiser”. De wetenschap dat het faillissement onvermijdelijk was werd onderbouwd door de verklaring van de verdachte dat hij reeds lange tijd “onder nul” was ten tijde van de betaling en dat hij wel begreep dat het faillissement niet kon worden voorkomen als dit door een van zijn schuldeisers zou worden aangevraagd. De zaak uit 1939 had betrekking op een verdachte die als bestuurder van een N.V. zichzelf en de firma waarvan hij de enige firmant was had bevoordeeld.25.Door de verdachte was verklaard dat niet gebleken zou zijn dat hij op het moment dat hij de betalingen namens de vennootschap had gedaan, wist dat er geen nieuw kapitaal voor het bedrijf gevonden zou kunnen worden. De veroordeling werd door de Hoge Raad in stand gelaten waarbij de Hoge Raad in het bijzonder de verklaringen van de accountant betrok die – kort gezegd – had verklaard dat de toestand van de N.V. “treurig” was, er sprake was van grote verliezen en dat de verdachte hiermee bekend was. A-G Rombach merkte in zijn conclusie op dat “een volstrekte onvermijdelijkheid van het faillissement de wet niet [eischt] en het vinden van nieuw kapitaal in de omstandigheden, waarin de N.V. verkeerde, natuurlijk allerminst te verwachten [was].”
Recentere uitspraken van de Hoge Raad met betrekking tot de uitleg van het bestanddeel “wetend dat het faillissement niet kon worden voorkomen” heb ik niet aangetroffen.26.
3.2.8.
In zijn dissertatie van 1990 heeft Keulen een aantal positieve en negatieve kanten van de invulling die de Hoge Raad in 1891 aan art. 343 Sr heeft gegeven uitgelicht. Positief noemt hij bijvoorbeeld dat een failliet die op het tijdstip waarop hij nog niet zeker weet dat het faillissement zal gaan volgen, maar wel zeker is dat het op enig moment zal worden aangevraagd, onverplicht een hypotheek op zijn huis vestigt, volgens de uitleg van de Hoge Raad strafbaar is. Het nadeel van deze interpretatie ziet Keulen vooral in het feit dat wanneer de schuldenaar een opeisbare schuld betaalt, hij zich ook schuldig kan maken aan bedrieglijke bankbreuk. Het betalen van een opeisbare schuld valt hierdoor “zo licht in de termen der strafwet” dat volgens hem in ieder geval kwade trouw bij de schuldenaar een (extra) vereiste zou moeten zijn. Het bestanddeel “ter bedrieglijke verkorting” zou hiermee ook gelijk zijn ingevuld omdat dit inhoudt dat de schuldenaar wist dat de schuldeisers door zijn handelen worden gekort in hun rechten. Dat het betalen van een opeisbare schuld al snel onder de strafbepaling valt is volgens Keulen met name niet gelukkig omdat het immers (vaak) om een civielrechtelijk onaantastbare gedraging gaat.27.
3.2.9.
Ook Hilverda heeft kritiek geuit op de invulling van dit bestanddeel door de Hoge Raad. Naar haar mening heeft de Hoge Raad de wettekst ruimer uitgelegd dan de wetgever bedoeld heeft. Zij wijst op de wetsgeschiedenis waaruit blijkt dat onder “op een tijdstip waarop hij wist dat het faillissement niet kon worden voorkomen” moet worden verstaan en ik citeer: “op een tijdstip waarop de (bestuurder of commissaris van de schuldenaar) zeker wist dat het faillissement – afgezien van onverwachte toevalligheden – onvermijdelijk was”. Weliswaar merkt de Hoge Raad volgens Hilverda terecht op dat de woorden “niet kunnen” niet duiden op de volstrekte onvermijdelijk van het faillissement. Er is bijvoorbeeld altijd nog de kans dat de betrokkene een erfenis krijgt of een winnend lot uit de loterij. Maar om dit soort toevalligheden gaat het niet. Het probleem zit volgens Hilverda in de conclusie die de Hoge Raad uiteindelijk heeft getrokken ten aanzien van de betekenis van de woorden “niet kunnen”. Een “min gunstigen toestand” levert nog geen zeker vooruitzicht van het faillissement op. Er kan zich nog heel goed de mogelijkheid voordoen dat door de schuldenaar en de schuldeiser een minnelijke schikking wordt getroffen met betrekking tot de ontstane schulden.28.
3.2.10.
Volgens Hilverda moet in de oude wetgeving onder het bestanddeel “op een tijdstip waarop hij wist dat het faillissement niet kon worden voorkomen” worden verstaan: dat bevoordeling van een schuldeiser vóór het faillissement strafbaar is gesteld wanneer dat is gebeurd op een tijdstip waarop de schuldenaar (vrijwel) zeker wist dat het faillissement – afgezien van onverwachte toevalligheden – onvermijdelijk was. Deze bevoordeling in de zin van art. 343 aanhef onder 3 (oud) Sr was niet beperkt tot de voldoening van een opeisbare schuld. Ook wanneer geen sprake was van een opeisbare schuld kon dit tot bevoordeling van een schuldeiser leiden.29.
3.2.11.
In de aanloop tot de wetswijziging in 2016 wordt bij de nieuwe formulering van art. 343 aanhef en onder 3 Sr wat betreft het bestanddeel “wederrechtelijk” aansluiting gezocht bij de art. 42 en 47 Fw. Deze artikelen vormen volgens de wetgever de afgrenzing van de strafrechtelijke aansprakelijkheid van een door een bestuurder of commissaris verrichte rechtshandeling voorafgaande aan een faillissement.30.De artikelen 42 en 47 Fw zal ik hierna kort toelichten.
3.2.12.
Op grond van art. 42 Fw is een rechtshandeling door de curator vernietigbaar die de schuldenaar vóór de faillietverklaring onverplicht heeft verricht en waarvan deze bij het verrichten daarvan wist of behoorde te weten dat benadeling van de schuldeisers het gevolg zou zijn. Het gaat dan om een (nog) niet opeisbare schuld. Volgens vaste jurisprudentie van de Hoge Raad is van een dergelijke wetenschap sprake wanneer “ten tijde van de handeling het faillissement en een tekort daarin met een redelijke mate van waarschijnlijkheid waren te voorzien”.31.Voor de vernietiging van een betaling van een niet-opeisbare schuld is voldoende dat de partijen wisten dat hierdoor benadeling van de overige schuldeisers zou plaatsvinden. Het hebben van de wetenschap dat het faillissement onvermijdelijk was, is hierbij niet nodig.32.Hilverda ziet niet in waarom bij bevoordeling door middel van een onverplichte rechtshandeling er onder de oude wet sprake moest zijn van een onvermijdelijk faillissement ten tijde van de handeling. Hilverda komt dan ook tot de conclusie dat het eisen van onvermijdelijkheid van het faillissement “een onsystematische beperking op de strafbaarheid [vormt]”.33.
3.2.13.
Met betrekking tot art. 47 Fw is het uitgangspunt dat wanneer de betaling vóór het faillissement heeft plaatsgevonden, zowel de schuldenaar als de schuldeiser in principe niet verwijtbaar handelen.34.De schuldenaar doet immers datgene waartoe hij een rechtsplicht heeft: het betalen van een schuld. De in art. 47 Fw vervatte standaardregel dat een opeisbare schuld in beginsel onaantastbaar is kent twee uitzonderingen: de voldoening kan worden vernietigd als degene die de betaling ontving “wist dat het faillissement van de schuldenaar reeds [was] aangevraagd” en “de betaling het gevolg was van overleg tussen de schuldenaar en de schuldeiser, dat ten doel had laatstgenoemde door die betaling boven andere schuldeisers te begunstigen”. De woorden “wist dat het faillissement van de schuldenaar reeds [was] aangevraagd” moeten letterlijk worden opgevat.35.De Hoge Raad houdt zich wat betreft de uitleg van art. 47 Fw vast aan de strikte woorden uit de tekst in dat artikel.36.
3.2.14.
Door het opnemen van de term “wederrechtelijk” in het nieuwe art. 343 aanhef onder 3 Sr is aangesloten bij de visie van Hilverda en ook die van Keulen. Daarmee wordt voorkomen dat “een gedraging van de zijde van de schuldenaar die in het licht van de norm uit de artikelen 42 en 47 Fw toelaatbaar is, strafbaar zou zijn, namelijk omdat een schuldeiser hierdoor ten nadele van de andere schuldeisers wordt bevoordeeld”.37.De wetgever heeft er dus bij de wetswijziging voor gekozen om bij de vraag of de bestuurder of commissaris van een onderneming strafbaar heeft gehandeld bij de bevoordeling van schuldeisers aansluiting te zoeken bij de inhoud van de artikelen 42 en 47 Fw en de daarin geformuleerde vragen of het om een niet-opeisbare dan wel om een opeisbare schuld gaat. Als er sprake is van een opeisbare schuld (art. 47 Fw) maakt dit dat de verdachte alleen strafbaar is wanneer de schuldeiser die de betaling heeft ontvangen ook wist dat het faillissement was aangevraagd of wanneer de betaling het gevolg is geweest van overleg tussen de schuldenaar en de schuldeisers om juist deze schuldeiser boven andere schuldeisers te bevoordelen. Wat dat betreft zal aansluiting moeten worden gezocht bij de civielrechtelijke uitspraken van de Hoge Raad.38.
3.2.15.
Karapetian heeft hierop in haar proefschrift kritiek geuit. Zij acht de aansluiting van de wetgever bij de civielrechtelijke ‘Pauliana-structuur’, die betrekking heeft op de schuldeiser om meerdere redeneren “dogmatisch onjuist” en “onsystematisch”.39.Zij wijst erop dat de gedragsnormen voor schuldeisers, verschillen met de gedragsnormen die gelden voor de bestuurder van een rechtspersoon-schuldenaar:
“de normering van het gedrag van schuldeisers vindt plaats primair in hun verhouding tot de mede-schuldeisers terwijl voor de normering van het gedrag van de bestuurder (en de rechtspersoon-schuldenaar) geldt dat deze plaatsgrijpt primair in diens verhouding tot de gezamenlijke schuldeisers van de vennootschap”.
Volgens Karapetian zou bij de invulling van het bestanddeel “wederrechtelijk” weer moeten worden teruggegrepen naar het onder de oude regeling geldende vereiste dat de bevoordeling moet hebben plaatsgevonden op een tijdstip waarop de bestuurder wist dat het faillissement niet meer te voorkomen was:
“conform hetgeen daaromtrent door de wetgever van 1886 werd gesteld, zou het dan wel moeten gaan om een ‘zeker weten’ dat het faillissement onvermijdelijk is. In die situatie staat het de bestuurder niet meer vrij schuldeisers te betalen – ongeacht of het een opeisbare of niet-opeisbare schuld betreft- omdat daarmee de desbetreffende schuldeisers buiten de concursus worden geplaatst waardoor een wettelijke verdeling van het vermogen van de schuldenaar ten behoeve van de gezamenlijke schuldeisers onmogelijk wordt gemaakt. […] De eis dat het een zekere wetenschap moet betreffen dat het faillissement onafwendbaar is, brengt met zich dat de
bestuurder bij eventuele pogingen tot redding van de onderneming (strafrechtelijk)
buiten schot blijft.”40.
3.2.16.
Ik kom tot een afronding van het juridische kader en volg daarbij de uitleg die Hilverda geeft aan de oude formulering van art. 343 aanhef onder 3 Sr. Deze komt erop neer dat onder het bestanddeel “op een tijdstip waarop hij wist dat het faillissement niet kon worden voorkomen” moet worden verstaan: een moment waarop hij zeker wist dat het faillissement – afgezien van onverwachte toevalligheden – onvermijdelijk was.
Volgens het nieuwe artikel 343 aanhef onder 3 Sr moet voor de invulling van het bestanddeel “voor de intreding van het faillissement, indien dit is gevolgd, of tijdens het faillissement een van de schuldeisers van de rechtspersoon op enige wijze wederrechtelijk heeft bevoordeeld of bevoordeelt”, aansluiting worden gezocht bij de civielrechtelijke inhoud van de artikelen 42 en 47 Fw en daarmee ook bij de civielrechtelijke rechtspraak daarover. Voor de bevoordeling door middel van betaling van een niet-opeisbare schuld als bedoeld in art. 42 Fw is onder het huidige recht van een dergelijke wetenschap sprake wanneer “ten tijde van de handeling het faillissement en een tekort daarin met een redelijke mate van waarschijnlijkheid waren te voorzien”.
Bespreking van het middel
4.1.
Door het hof is ten aanzien van de beoordeling van het onder 1 primair ten laste gelegde ten aanzien van art. 343 Sr vooropgesteld – zoals reeds eerder onder nummer 2.2 aangehaald, maar welk oordeel ik voor de leesbaarheid hieronder zal herhalen – dat (met weglating van voetnoten):
“Bij de beoordeling van hetgeen aan verdachte onder 1 primair ten laste is gelegd is onder meer van belang op welk tijdstip verdachte ‘wist dat het faillissement niet kon worden voorkomen’ en desondanks door zijn handelen op of na dat tijdstip schuldeisers van de failliet heeft benadeeld (door bijvoorbeeld het onttrekken van goederen aan de boedel en/of het bevoordelen van een of meer van de schuldeisers). Vooropgesteld wordt dat de bepalingen uit Titel XXVI van het Wetboek van Strafrecht dienen ter handhaving van de normen uit het faillissementsrecht.' Van ‘wetenschap van benadeling’ is dan ook sprake indien ten tijde van de handeling het faillissement en een tekort daarin met een redelijke mate van waarschijnlijkheid waren te voorzien. Deze maatstaf geldt ook indien die rechtshandeling wordt verricht in het kader van een poging om door een reorganisatie het faillissement af te wenden. Het hof zal nu eerst vaststellen of en zo ja, vanaf welke datum het faillissement en een tekort daarin voor verdachte met een redelijke mate van waarschijnlijkheid waren te voorzien.”
4.2.
Door de steller van het middel is allereerst aangevoerd dat het hof ten onrechte de faillissementsrechtelijke norm van art. 42 en 47 Fw als uitgangspunt heeft genomen en zich daarbij geen of onvoldoende rekenschap heeft gegeven dat dit kader vóór de wetswijziging in 2016 niet leidend was ten aanzien van de bevoordeling van schuldeisers. Dat het hof een onjuiste maatstaf heeft aangelegd kan volgens de steller van het middel worden opgemaakt uit de inleidende opmerking van het hof dat “vooropgesteld wordt dat de bepalingen uit Titel XXVI van het Wetboek van Strafrecht dienen ter handhaving van de normen uit het faillissementsrecht” met daarbij onder voetnoot 1 de verwijzing naar de memorie van toelichting uit 2014 die betrekking heeft op de in 2016 doorgevoerde wetswijziging. Dit kader gold echter, volgens de steller van het middel, ten aanzien van de onderliggende feiten die zich hebben afgespeeld in de periode van 7 april 2009 tot en met 7 juli 2009, nog niet. Voor zover het hof heeft gemeend dat het bij het criterium van art. 42 Fw, te weten dat het moment waarop het faillissement en een tekort daarin met een redelijke mate van waarschijnlijkheid was te voorzien, om hetzelfde criterium (en tijdstip) gaat als dat van art. 343 aanhef onder 3 (oud) Sr, te weten het moment waarop het faillissement niet meer kon worden voorkomen, getuigt dat oordeel van een onjuiste rechtsopvatting.
4.3.
Gelet op hetgeen hiervoor in het juridisch kader is uiteengezet, kan ik niet anders concluderen dan dat de steller van het middel het bij het juiste eind heeft. Bij de beantwoording van de vraag “op welk tijdstip verdachte wist dat het faillissement niet kon worden voorkomen” had het hof tot uitgangspunt moet nemen het moment waarop de verdachte zeker wist dat het faillissement – afzien van onverwachte toevalligheden – onvermijdelijk was. Dat heeft het hof ten onrechte niet gedaan. In plaats daarvan heeft het hof het toetsingskader aangelegd “[op] welke datum het faillissement en een tekort daarin voor verdachte met een redelijke mate van waarschijnlijkheid waren te voorzien”. Dit toetsingskader afkomstig uit art. 42 Fw is echter pas gaan gelden na de wijziging van art. 343 aanhef onder 3 Sr in 2016, terwijl de onderliggende feiten zich hebben afgespeeld voor de wetswijziging, te weten in de periode van 7 april 2009 tot en met 7 juli 2009. Het middel is dan ook terecht voorgesteld.
4.4.
Nu naar mijn mening het eerste middel slaagt, behoeven de overige middelen geen bespreking. Indien de Hoge Raad hierover anders oordeelt, dan ben ik uiteraard bereid aanvullend te concluderen.
5. Conclusie
5.1.
Het middel slaagt.
5.2.
Ambtshalve heb ik geen gronden aangetroffen die tot vernietiging van de bestreden uitspraak aanleiding behoren te geven.
5.3.
Deze conclusie strekt tot vernietiging van de bestreden uitspraak en tot terugwijzing van de zaak naar het gerechtshof Amsterdam, opdat de zaak in zoverre op het bestaande beroep opnieuw wordt berecht en afgedaan.
De Procureur-Generaal
bij de Hoge Raad der Nederlanden
AG
Voetnoten
Voetnoten Conclusie 21‑12‑2021
Arrest hof p. 5.
Arrest hof p. 13.
Zie bewijsmiddel 5 in de Aanvulling op het verkort arrest van het hof.
Zie bewijsmiddel 5 in de Aanvulling op het verkort arrest van het hof.
Arrest hof p. 9.
Voetnoot 1: Memorie van Toelichting bij de Wijziging van het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafvordering en de Wet op de economische delicten met het oog op het verbeteren van de mogelijkheden tot opsporing en vervolging, alsmede het voorkomen van faillissementsfraude, Herziening strafbaarstelling faillissementsfraude, Kamerstukken II, 2013/14, 33994, 3.
Voetnoot 2: Hoge Raad 22 december 2009 ABN AMRO/Van Dooren (ECLI:NL:HR:2009:BI8493) q.q. III r.o. 3.7 (bevestigd in Hoge Raad 7 april 2017, ECLI:NL:HR:2017:635).
Voetnoot 3: ECLI:NL:HR:2009:BI8493.
Wet van 8 april 2016, Stb. 2016, 154. Inwerkingstredingsbesluit van 27 mei 2016, Stb. 2016, 205.
Op 1 januari 2021 heeft zich een kleine wijziging voorgedaan in art. 47 Fw, Stb. 2020, 414. Na de woorden “van de schuldenaar reeds aangevraagd was” is toegevoegd “en er geen sprake was van een schorsing van de behandeling van die aanvraag overeenkomstig de artikelen 3d, tweede lid, en 376, tweede lid, onder c”.
In het oude artikel 343 Sr was onder 4 ook nog opgenomen het (kort gezegd) niet voldoen aan de administratieplicht.
Kamerstukken II 2013/14, 33 994, nr. 3, p. 2,4 en 6.
Zie hierover Hoge Raad 28 januari 2020, ECLI:NL:HR:2020:128, NJ 2020/156 m. nt. Jörg.
Zie o.a. Hoge Raad 11 mei 2010, ECLI:NL:HR:2010:BL7662, Hoge Raad 9 februari 2010, ECLI:NL:HR:2010:BI4691, NJ 2010/104 en HR 16 februari 2010, ECLI:NL:HR:2010:BK4797, NJ 2010/119.
Karapetian noemt als mogelijke reden de kritiek die Hilverda heeft geuit over het nut en de functie van dit bestanddeel, zie A. Karapetian, Bestuurdersaansprakelijkheid uit onrechtmatige daad. Civielrechtelijke en strafrechtelijke normen voor bestuurders van noodlijdende ondernemingen, Deventer: Wolters Kluwer 2019, p. 312 en Kamerstukken II 2013/14, 33 994, nr. 3, p. 2.
Voor 1886 bestond overigens geen strafbaarstelling van de bevoordeling van schuldeisers, zie ook B.F. Keulen, Bankbreuk, ons strafrechtelijk faillissementsrecht, Arnhem: Gouda Quint 1990, p. 153 – 156.
Keulen, a.w., p. 154.
Karapetian, a.w. p. 294.
H.J. Smidt, Geschiedenis van het Wetboek van Strafrecht, deel III, p. 14-15.
Karapetian, a.w. p. 292.
HR 1 juni 1891, W 6044.
HR 15 april 1935, ECLI:NL:HR:1935:253, NJ 1935/1233, m. nt. Taverne.
HR 30 oktober 1939, ECLI:NL:HR:1939:119, NJ 1940/327, m. nt. Taverne.
Zie voor een soortgelijk arrest overigens nog wel HR 13 januari 1987, ECLI:NL:HR:1987:AC2827, NJ 1987/863, m. nt. Van Veen.
Keulen, a.w., p. 158 – 159.
C.M. Hilverda, Faillissementsfraude, een studie naar de strafrechtelijke handhaving van faillissementsrechtelijke normen, Deventer: Wolters Kluwer 2009, p. 173, 174 en 288.
Hilverda, a.w ,p. 295 -297. Hilverda heeft overigens als kritiek op de oude wetgeving opgemerkt dat wanneer het gaat om gevallen waarbij de schuldeiser vóór het faillissement een opeisbare schuld heeft betaald, de delictsomschrijving niet aansluit bij de geldende faillissementsrechtelijke normen. Zie ook Karapetian, p. 312.
Kamerstukken II 2013/14, 33 994, nr. 3, p. 14-15.
HR 22 december 2009, ECLI:NL:HR:2009:BI8493, NJ 2010/273, m.nt. Van Schilfgaarde, HR 29 november 2013, ECLI:NL:HR:2013:CA3762, NJ 2014/9, HR 16 oktober 2015, ECLI:NL:HR:2015:3094, NJ 2016/49, m. nt. Verstijlen en HR 7 april 2017, ECLI:NL:HR:2017:635.
Karapetian, a.w., p. 313.
Hilverda, p. 299-301 en 308-309.
Bij invoering van art. 47 Fw was overigens door de minister destijds opgemerkt dat er geen wijziging van de strafrechtelijke bepalingen noodzakelijk was “omdat de burgerlijke wet en het strafrecht door geheel verschillende motieven beheerscht worden”. Volgens de minister kon daarom een schuldenaar die failliet was verklaard en er geen sprake zou zijn van een situatie als bedoeld in art. 47 Fw, nog wel strafrechtelijk worden vervolgd, zie Karapetian, p. 298.
Hilverda, p. 304.
Hilverda, p. 306.
Kamerstukken II 2013/14, 33995, 3, p. 2, 15. Zie ook A. Karapetian, ‘De rol van de faillissementspauliana bij de strafbare bevoordeling van schuldeisers ex artikel 343 aanhef en onder 3 Wetboek van Strafrecht’, Delikt en Delinkwent 2018/36.
Het voert te ver om in deze conclusie in te gaan op het onderscheid en de ontstaansgeschiedenis van art. 42 en 47 Fw hiervan, hiervoor verwijs ik graag naar de bijdrage van Karapetian in Delikt en Delinkwent 2018/36 onder 3.
Karapetian, a.w., p. 319 alsook Karapetian in Delikt en Delinkwent 2018/36 onder 4.
Karapetian, a.w., p. 323.