Einde inhoudsopgave
Verordening (EU) Nr. 142/2011 tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 1069/2009 van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften inzake niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten en afgeleide producten en tot uitvoering van Richtlijn 97/78/EG van de Raad wat betreft bepaalde monsters en producten die vrijgesteld zijn van veterinaire controles aan de grens krachtens die richtlijn
Bijlage XVI Officiële controles
Geldend
Geldend vanaf 16-07-2019
- Bronpublicatie:
25-06-2019, PbEU 2019, L 171 (uitgifte: 26-06-2019, regelingnummer: 2019/1084)
- Inwerkingtreding
16-07-2019
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
25-06-2019, PbEU 2019, L 171 (uitgifte: 26-06-2019, regelingnummer: 2019/1084)
- Vakgebied(en)
Agrarisch recht (V)
Hoofdstuk I. Officiële controles in verwerkingsbedrijven
Afdeling 1. Productietoezicht
1
Verwerkingsbedrijven staan onder toezicht van de bevoegde autoriteit, teneinde te garanderen dat aan de bepalingen van Verordening (EG) nr. 1069/2009 en deze verordening wordt voldaan.
De bevoegde autoriteit draagt in het bijzonder zorg voor:
- a)
controle op:
- i)
de algemene hygiëne van bedrijfsruimten, apparatuur en personeel;
- ii)
de doeltreffendheid van de door de exploitant van het verwerkingsbedrijf overeenkomstig artikel 28 van Verordening (EG) nr. 1069/2009 uitgevoerde eigen controles; dit omvat mede het onderzoeken van de uitkomsten van de controles en, indien nodig, het nemen van monsters;
- iii)
een doeltreffende uitvoering van een permanente schriftelijke procedure op basis van de beginselen van risicoanalyse en kritische controlepunten (HACCP) overeenkomstig artikel 29, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1069/2009; dit omvat mede het onderzoeken van de resultaten van die uitvoering en, indien nodig, het nemen van monsters;
- iv)
de normwaarden van de door verwerking verkregen producten; de analyses en de tests moeten worden uitgevoerd volgens wetenschappelijk erkende methoden, met name volgens de methoden die zijn vastgesteld in de wetgeving van de Unie of, als in de wetgeving van de Unie geen methoden zijn vastgesteld, in erkende internationale normen, of bij gebreke daarvan in nationale normen, en
- v)
de omstandigheden bij de opslag;
- b)
het nemen van monsters voor laboratoriumtests, en
- c)
andere controles die zij nodig acht om naleving van Verordening (EG) nr. 1069/2009 en deze verordening te waarborgen.
2
Om de in punt 1 bedoelde taken uit te kunnen voeren, moet de bevoegde autoriteit te allen tijde vrije toegang hebben tot alle delen van het verwerkingsbedrijf en tot de administratie, de handelsdocumenten en de gezondheidscertificaten.
Afdeling 2. Validatieprocedures
1
Vóór de bevoegde autoriteit een erkenning voor een verwerkingsbedrijf afgeeft overeenkomstig artikel 44, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1069/2009 moet zij controleren of de validering van het verwerkingsbedrijf door de exploitant is uitgevoerd overeenkomstig de volgende procedures en indicatoren:
- a)
een beschrijving van het verwerkingsproces aan de hand van een stroomdiagram;
- b)
een identificatie van de kritische controlepunten (CCP's), met inbegrip van het verwerkingsdebiet voor continuprocedés;
- c)
de inachtneming van de in deze verordening genoemde bijzondere verwerkingseisen, en
- d)
de inachtneming van de volgende eisen:
- i)
de deeltjesgrootte voor batchprocedés (onder druk) en continuprocedés, bepaald aan de hand van de grootte van de gaatjes of van de openingen van de verkleiningsapparatuur;
- ii)
temperatuur, druk, verwerkingsduur en, als het gaat om continuprocedés, het verwerkingsdebiet, zoals omschreven in de punten 2 en 3.
2
In het geval van een batchprocedé (onder druk):
- a)
moet de temperatuur worden bewaakt met behulp van een permanent thermokoppel en worden afgeplot tegen de reële tijd;
- b)
moet de drukfase worden bewaakt met een permanente drukklep; de druk moet worden afgeplot tegen de reële tijd;
- c)
moet de verwerkingsduur worden gevisualiseerd aan de hand van tijd/temperatuur- en tijd/drukdiagrammen.
Ten minste eens per jaar moeten het thermokoppel en de manometer worden geijkt.
3
In het geval van een continuprocedé (onder druk):
- a)
moeten de temperatuur en de druk worden bewaakt met thermokoppels, of met een infrarood temperatuurpistool, en moeten drukkleppen worden aangebracht op welbepaalde plaatsen in het verwerkingssysteem op een zodanige wijze dat de temperatuur en de druk in het gehele continusysteem of in een deel daarvan aan de vastgestelde eisen voldoen; de temperatuur en de druk moeten worden afgeplot tegen de reële tijd;
- b)
moeten metingen van de minimale doorgangstijd binnen het relevante deel van het continusysteem waar de temperatuur en de druk aan de vastgestelde eisen voldoen, aan de bevoegde autoriteiten worden verstrekt met gebruikmaking van onoplosbare merkers zoals mangaandioxide of met een methode die gelijkwaardige garanties biedt.
Accurate meting en beheersing van het verwerkingsdebiet zijn essentieel; de meting moet plaatsvinden tijdens de validatietest in relatie tot een CCP dat continu kan worden bewaakt, bijvoorbeeld
- i)
het aantal omwentelingen per minuut van de aanvoerschroef;
- ii)
het elektrisch vermogen (stroomsterkte bij een bepaalde spanning);
- iii)
het verdampings-/condensatietempo, of
- iv)
het aantal pompbewegingen per tijdseenheid.
Alle meet- en bewakingsapparatuur moet ten minste eens per jaar worden geijkt.
4
De bevoegde autoriteit herhaalt de controles op de validatieprocedures regelmatig of wanneer zij dat nodig acht, en in elk geval telkens wanneer het procedé ingrijpend wordt gewijzigd zoals bij wijzigingen van machines of veranderingen van grondstoffen.
Hoofdstuk II. Lijsten van geregistreerde en erkende inrichtingen, bedrijven en exploitanten
1
Toegang tot de lijsten van geregistreerde en erkende inrichtingen, bedrijven en exploitanten
Om de lidstaten te helpen bij het opstellen van geactualiseerde lijsten van geregistreerde en erkende inrichtingen, bedrijven en exploitanten die voor de andere lidstaten en het publiek toegankelijk zijn, stelt de Commissie een website ter beschikking die de door elke lidstaat meegedeelde links naar de nationale website bevat, als bedoeld in punt 2, onder a).
2
Structuur van de nationale websites
- a)
Elke lidstaat deelt de Commissie een link mee naar één nationale website met de hoofdlijst van alle geregistreerde en erkende inrichtingen, bedrijven en exploitanten op zijn grondgebied (‘hoofdlijst’).
- b)
Elke hoofdlijst beslaat één blad en wordt opgesteld in een of meer officiële talen van de Unie.
3
De vormgeving met de nodige informatie en codes van de hoofdlijsten worden opgesteld volgens de door de Commissie op haar website gepubliceerde technische specificaties.
Hoofdstuk III. Specifieke voorschriften voor officiële controles
Afdeling 1. Officiële controles van het merken van afgeleide producten
De bevoegde autoriteit voert een prestatiecontrole van het bijlage VIII, hoofdstuk V, punt 2, van deze verordening bedoelde monitoring- en registratiesysteem uit om na te gaan of het aan deze verordening voldoet en mag, zo nodig, verzoeken om verdere monsters te testen overeenkomstig de in de tweede alinea van dat punt bedoelde methode.
Afdeling 2. Officiële controles van verbrandingsinstallaties met een lage capaciteit
De bevoegde autoriteit inspecteert een verbrandingsinstallatie met een lage capaciteit voor de verbranding van gespecificeerd risicomateriaal voordat het bedrijf erkend wordt en ten minste eenmaal per jaar om toe te zien op de naleving van Verordening (EG) nr. 1069/2009 en deze verordening.
Afdeling 3. Officiële controles in afgelegen gebieden
In geval van verwijdering van dierlijke bijproducten in afgelegen gebieden als bepaald in artikel 19, lid 1, onder b), van Verordening (EG) nr. 1069/2009 houdt de bevoegde autoriteit regelmatig toezicht op de als afgelegen gebied ingedeelde gebieden om ervoor te zorgen dat die gebieden en de verwijderingsactiviteiten naar behoren gecontroleerd worden.
Afdeling 4. Officiële controles in geregistreerde landbouwbedrijven met betrekking tot het voederen van pelsdieren
1
De bevoegde autoriteit neemt de nodige maatregelen om:
- a)
te controleren of voeder dat vleesbeendermeel of andere producten bevat die verwerkt zijn overeenkomstig de in bijlage IV, hoofdstuk III, beschreven verwerkingsmethoden en die afkomstig zijn van kadavers of delen ervan van dieren van dezelfde soort, op correcte wijze samengesteld en verwerkt is en gebruikt wordt;
- b)
te controleren of de dieren met het onder a) bedoelde voeder worden gevoederd, onder meer door:
- i)
strikt toezicht op de gezondheidstoestand van de dieren, en
- ii)
adequate TSE-bewaking met regelmatige bemonstering en laboratoriumtests op TSE's.
2
De in punt 1, onder b) ii), bedoelde monsters worden onder meer genomen bij dieren die neurologische symptomen vertonen en bij oudere fokdieren.
Afdeling 5. Officiële controles ten aanzien van verzamelcentra
1
De bevoegde autoriteit:
- a)
neemt verzamelcentra op in de overeenkomstig artikel 47, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1069/2009 opgestelde lijst;
- b)
kent aan elk verzamelcentrum een officieel nummer toe, en
- c)
actualiseert de lijst van verzamelcentra en stelt deze beschikbaar samen met de overeenkomstig artikel 47, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1069/2009 opgestelde lijst.
2
De bevoegde autoriteit voert officiële controles uit bij verzamelcentra om na te gaan of deze verordening wordt nageleefd.
Afdeling 6. Officiële controles betreffende het voederen van wilde dieren en bepaalde dierentuindieren met categorie 1- materiaal
De bevoegde autoriteit houdt toezicht op de gezondheidstoestand van de landbouwhuisdieren in het gebied waar voedering plaatsvindt zoals bedoeld in bijlage VI, hoofdstuk II, afdelingen 2, 3 en 4, en past adequate TSE-bewaking toe met regelmatige bemonstering en laboratoriumtests op TSE's.
De monsters worden onder meer genomen bij verdachte dieren en oudere fokdieren.
Afdeling 7. Officiële controles op het gebruik van bepaalde organische meststoffen en bodemverbeteraars
De bevoegde autoriteit voert controles uit in de hele productie- en gebruiksketen van organische meststoffen en bodemverbeteraars die vallen onder de beperkingen als bedoeld in bijlage II, hoofdstuk II.
Deze controles bestaan onder meer uit controles op het mengen met een stof als bedoeld in bijlage XI, hoofdstuk II, afdeling 1, punt 2, en controles op de in het bedrijf aanwezige voorraden van dergelijke producten en de administratie die overeenkomstig Verordening (EG) nr. 1069/2009 en deze verordening bijgehouden dient te worden.
Afdeling 8. Officiële controles van erkende fotografische fabrieken
De bevoegde autoriteit voert bij erkende fotografische fabrieken als bedoeld in tabel 3 in bijlage XIV, hoofdstuk II, afdeling 11, punt 1, documentencontroles uit betreffende de kanalisatie vanaf de grensinspectieposten van eerste binnenkomst tot de erkende fotografische fabriek, waarbij de hoeveelheden ingevoerde, gebruikte en verwijderde producten met elkaar worden vergeleken.
Afdeling 9. Officiële controles van bepaald ingevoerd gesmolten vet
De bevoegde autoriteit verricht bij geregistreerde inrichtingen of bedrijven die overeenkomstig bijlage XIV, hoofdstuk II, afdeling 9, ingevoerd gesmolten vet ontvangen, documentencontroles betreffende de kanalisatie vanaf de grensinspectieposten van eerste binnenkomst tot de geregistreerde inrichting of het geregistreerde bedrijf, waarbij de hoeveelheden ingevoerde, gebruikte en verwijderde producten met elkaar worden vergeleken.
Afdeling 10. Standaardformaat voor bepaalde aanvragen om toestemming voor handelsverkeer binnen de Unie
Exploitanten stellen de bevoegde autoriteit van de lidstaat van oorsprong in kennis van een aanvraag om toestemming voor de verzending van dierlijke bijproducten en afgeleide producten, als bedoeld in artikel 48, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1069/2009, en van visolie en vismeel van categorie 3-materialen bestemd voor zuivering en dienen deze in bij de bevoegde autoriteit van de lidstaat van bestemming overeenkomstig het volgende formaat in Traces:
Afdeling 11. Officiële controles op hydrolyse gevolgd door verwijdering
De bevoegde autoriteit voert controles uit op locaties waar hydrolyse gevolgd door verwijdering plaatsvindt overeenkomstig bijlage IX, hoofdstuk V, afdeling 2, punt B.
Om de hoeveelheden verzonden en verwijderd gehydrolyseerd materiaal met elkaar te vergelijken, omvatten die controles documentencontroles:
- a)
van de hoeveelheid op de locatie gehydrolyseerd materiaal;
- b)
in de inrichtingen of bedrijven waar het gehydrolyseerde materiaal wordt verwijderd.
De controles vinden op gezette tijden plaats op basis van een risicobeoordeling. Gedurende de eerste twaalf maanden na de inbedrijfstelling wordt een controlebezoek gebracht aan een locatie waar zich een recipiënt voor hydrolyse bevindt, telkens wanneer gehydrolyseerd materiaal uit de recipiënt wordt gehaald. Na de eerste twaalf maanden na inbedrijfstelling wordt aan die locaties een controlebezoek gebracht telkens wanneer de recipiënt wordt geleegd en op corrosie en lekkage wordt gecontroleerd overeenkomstig bijlage IX, hoofdstuk V, afdeling 2, punt B.3 j).
Afdeling 12. Officiële inspecties van installaties die voor de verstoking van dierlijke bijproducten erkend zijn
De bevoegde autoriteit voert overeenkomstig de in artikel 6, leden 7 en 8, bedoelde procedures documentencontroles uit in de in hoofdstuk V van bijlage III bedoelde erkende installaties.