Einde inhoudsopgave
Verordening (EU) 2021/1060 houdende gemeenschappelijke bepalingen inzake het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling, het Europees Sociaal Fonds Plus, het Cohesiefonds, het Fonds voor een rechtvaardige transitie en het Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur en de financiële regels voor die fondsen en voor het Fonds voor asiel, migratie en integratie, het Fonds voor interne veiligheid en het Instrument voor financiële steun voor grensbeheer en visumbeleid
Bijlage XXII Model voor de auditstrategie — artikel 78
Geldend
Geldend vanaf 01-07-2021
- Bronpublicatie:
24-06-2021, PbEU 2021, L 231 (uitgifte: 30-06-2021, regelingnummer: 2021/1060)
- Inwerkingtreding
01-07-2021
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
24-06-2021, PbEU 2021, L 231 (uitgifte: 30-06-2021, regelingnummer: 2021/1060)
- Vakgebied(en)
EU-recht / Algemeen
EU-recht / Financiering
1. Inleiding
- a)
Vermelding van het (de) programma('s) (titel(s) en CCI-nummer(s) (1), de fondsen en periode die onder de auditstrategie vallen.
- b)
Vermelding van de auditautoriteit die verantwoordelijk is voor de opstelling van, het toezicht op en de bijwerking van de auditstrategie, en van andere instanties die aan dit document hebben bijgedragen.
- c)
Verwijzing naar de status van de auditautoriteit (nationale, regionale of lokale overheidsinstantie) en de instantie waar deze deel van uitmaakt.
- d)
Verwijzing naar de beleidsverklaring, het audithandvest of de nationale wetgeving (indien van toepassing), met uitleg over de functies en verantwoordelijkheden van de auditautoriteit en andere instanties die controles uitvoeren onder haar verantwoordelijkheid.
- e)
Bevestiging door de auditautoriteit dat de instanties die audits uitvoeren, over de nodige functionele en organisatorische onafhankelijkheid beschikken.
2) Risicobeoordeling
- a)
uitleg over de gebruikte risicobeoordelingsmethode; en
- b)
interne procedures voor het bijwerken van de risicobeoordeling.
3. Methodologie
3.1. Overzicht
- a)
Verwijzing naar de internationaal aanvaarde auditnormen die de auditautoriteit zal toepassen bij haar auditwerkzaamheden.
- b)
Informatie over de wijze waarop de auditautoriteit haar zekerheid zal verkrijgen met betrekking tot programma's in het standaard beheer- en controlesysteem en voor programma's met verbeterde evenredige regelingen (beschrijving van de belangrijkste bouwstenen — soorten audits en hun toepassingsgebied).
- c)
Verwijzing naar de bestaande procedures voor het opstellen van het jaarlijkse controleverslag en auditadvies die moeten worden ingediend bij de Commissie overeenkomstig artikel 77, lid 3, van deze verordening, met de nodige uitzonderingen voor Interreg-programma's op basis van de specifieke regels voor audits van concrete acties die gelden voor Interreg-programma's, overeenkomstig artikel 49 van de Interreg-verordening.
- d)
Verwijzing naar audithandleidingen of -procedures die een beschrijving bevatten van de belangrijkste stappen van de auditwerkzaamheden, waaronder de indeling en behandeling van de geconstateerde fouten bij de voorbereiding van het jaarlijkse controleverslag dat bij de Commissie moet worden ingediend overeenkomstig artikel 77, lid 3, punt b).
- e)
In het geval van Interreg-programma's, verwijzing naar specifieke auditregelingen en uitleg over de manier waarop de auditautoriteit wil zorgen voor samenwerking met de Commissie met betrekking tot de audits van concrete acties in het kader van de gemeenschappelijke Interreg-steekproef die de Commissie moet nemen overeenkomstig artikel 49 van de Interreg-verordening.
- f)
In het geval van Interreg-programma's, wanneer aanvullende auditwerkzaamheden nodig kunnen zijn overeenkomstig artikel 49 van de Interreg-verordening, verwijzing naar specifieke auditregelingen in dat verband en naar de follow-up van die aanvullende auditwerkzaamheden.
3.2. Audits van de goede werking van beheer- en controlesystemen (systeemaudits)
Naam van de instanties/structuren die moeten worden geaudit en vermelding van de hoofdvereisten in het kader van systeemaudits. De lijst omvat alle instanties die in de voorbije twaalf maanden zijn aangewezen.
Indien van toepassing, verwijzing naar de auditinstantie waar de auditautoriteit bij de uitvoering van deze audits op vertrouwt.
Vermelding van alle systeemaudits die gericht zijn op specifieke thematische gebieden of instanties, zoals:
- a)
de kwaliteit en de kwantiteit van de administratieve beheersverificaties en de beheersverificaties ter plaatse met betrekking tot toepasselijke wetgeving zoals de regels inzake overheidsopdrachten, staatssteunregels of milieuvoorschriften;
- b)
de kwaliteit van de projectselectie en van de beheersverificaties op het niveau van de beheerautoriteit of de intermediaire instantie;
- c)
de opzet en de uitvoering van financieringsinstrumenten op het niveau van de instanties die de financieringsinstrumenten uitvoeren;
- d)
de werking en de beveiliging van elektronische systemen, en hun koppeling met het elektronisch systeem voor gegevensuitwisseling van de Commissie;
- e)
de betrouwbaarheid van gegevens met betrekking tot streefdoelen en mijlpalen en met betrekking tot de voortgang van het programma in de richting van de doelstellingen, zoals verstrekt door de beheerautoriteit;
- f)
financiële correcties (en inhoudingen op de rekeningen);
- g)
de uitvoering van doeltreffende en evenredige fraudepreventiemaatregelen, onderbouwd door een frauderisicobeoordeling.
3.3. Audits van concrete acties
- 3.3.1.Voor alle programma's behalve Interreg-programma's
- a)
Beschrijving van de steekproefmethode (of verwijzing naar een intern document waarin de methode wordt beschreven) die wordt gebruikt overeenkomstig artikel 79 (en andere specifieke bestaande procedures voor audits van concrete acties, met name met betrekking tot de classificatie en behandeling van de vastgestelde fouten, met inbegrip van vermoedens van fraude).
- b)
Er wordt een afzonderlijke beschrijving voorgesteld voor de jaren waarin de lidstaat de verbeterde evenredige regeling wenst toe te passen voor een of meer programma als bedoeld in artikel 83.
- 3.3.2.Voor Interreg-programma's
- a)
Beschrijving van de behandeling van bevindingen en fouten (of verwijzing naar een intern document waarin deze behandeling wordt beschreven) die wordt gebruikt overeenkomstig artikel 49, lid 1, van de Interreg-verordening, en andere specifieke bestaande procedures voor audits van concrete acties, met name met betrekking tot de gemeenschappelijke Interreg-steekproef die de Commissie ieder jaar moet nemen.
- b)
Er wordt een afzonderlijke beschrijving voorgesteld voor de jaren waarin de gemeenschappelijke steekproef voor audits van concrete acties voor Interreg-programma's geen concrete acties of steekproefeenheden van het programma in kwestie bevat en wanneer de auditautoriteit een steekproef verricht overeenkomstig artikel 49, lid 10, van de Interreg-verordening.
In het in punt b) bedoelde geval van een steekproef wordt een beschrijving gegeven van de steekproefmethode die door de auditautoriteit wordt gebruikt en van andere bestaande specifieke procedures voor audits van concrete acties, met name met betrekking tot de indeling en behandeling van vastgestelde fouten enz.
3.4. Audits van de jaarrekening
Beschrijving van de auditaanpak voor audits van de jaarrekening.
3.5. Verificatie van de beheersverklaring
Verwijzing naar de interne procedures die een overzicht geven van de werkwijze bij de verificatie, in het kader van het auditadvies, van de beweringen in de door de beheerautoriteit opgestelde beheersverklaring.
4. Geplande auditwerkzaamheden
- a)
beschrijving en motivering van de auditprioriteiten en -doelstellingen met betrekking tot het lopende boekjaar en de twee daaropvolgende boekjaren, en een toelichting bij de koppeling van de resultaten van de risicobeoordeling met de geplande auditwerkzaamheden;
- b)
een indicatieve lijst van systeemaudits, waaronder audits gericht op specifieke thematische gebieden, voor het lopende boekjaar en de twee daaropvolgende boekjaren, als volgt:
Autoriteiten/instanties of specifieke thematische gebieden die moeten worden geaudit
CCI
Titel van het programma
Instantie verantwoordelijk voor de audit
Resultaat risicobeoordeling
20xx
Doelstelling en reikwijdte audit
20xx
Doelstelling en reikwijdte audit
20xx
Doelstelling en reikwijdte audit
5) Middelen
- a)
Organogram van de auditautoriteit.
- b)
Vermelding van de geplande middelen die zullen worden toegewezen met betrekking tot het lopende boekjaar en de twee daaropvolgende boekjaren (waaronder informatie over alle geplande uitbestedingen en hun toepassingsgebied, indien van toepassing).
Voetnoten
Vermeld de programma's die onder een gemeenschappelijk beheer- en controlesysteem vallen, indien één auditstrategie wordt opgesteld voor meerdere programma's.