Einde inhoudsopgave
Het legaliteitsbeginsel en de doorwerking van Europees recht (Meijers-reeks) 2016/2.4
2.4 De rechtspositivistische en rechtenconceptie van legaliteit
J.G.H. Altena, datum 01-09-2015
- Datum
01-09-2015
- Auteur
J.G.H. Altena
- Vakgebied(en)
Internationaal strafrecht / Europees strafrecht en strafprocesrecht
Materieel strafrecht / Algemeen
Voetnoten
Voetnoten
Brouwer 2008b, p. 262-267. De verwijzing naar het rechtspositivisme geeft beter dan het begrip ‘regelconceptie’ weer dat deze conceptie gebaseerd is op een bepaalde (rechtspositivistische) conceptie van het recht.
Loth heeft het over een continentale versus Angelsaksische benadering, Loth 2000, p. 80; De Jong over een continentale versus common law-benadering, De Jong 1999; Koekkoek over een Romaans-Germaanse versus Angelsaksische, Koekkoek 2000, p. 41.
Omdat het mildheidsgebod is gebaseerd op een andere ratio dan het legaliteitsbeginsel, zijn de begrippen daarop niet van toepassing.
Het strikt waarborgen van het legaliteitsbeginsel is in sommige gevallen slechts mogelijk tegen een niet geringe prijs: de vrijspraak van een verdachte terwijl die als niet rechtvaardig wordt ervaren. Met die spanning tussen rechtszekerheid en rechtvaardigheid in het concrete geval kan op verschillende manieren worden omgegaan, en die manieren worden wel geduid met het begrippenpaar regel- en rechtenconceptie van legaliteit, hier in navolging van Brouwer de rechtspositivistische en rechtenconceptie genoemd.1 Deze twee concepties komen grofweg overeen met een continentale of Romaans-Germaanse versus een common law of Angelsaksische benadering van legaliteit.2 De rechtenconceptie is aanvankelijk geformuleerd als aanvulling op de rechtspositivistische conceptie, en niet zozeer als alternatief daarvoor.3 In deze paragraaf zal kort de achtergrond van het begrippenpaar rechtspositivistische en rechtenconceptie van legaliteit in algemene termen worden toegelicht, wordt de toepassing ervan in het materiële strafrecht besproken en ga ik in op de wijze waarop deze begrippen in dit boek zullen worden gehanteerd. Deze paragraaf richt zich op een beschrijving van de concepties in algemene zin, in hoofdstuk 5 en 6 zal worden uitgewerkt welke consequenties deze concepties hebben voor de uitleg van het bepaaldheidsgebod en de grenzen aan de rechterlijke interpretatievrijheid.
2.4.1 De rule book en rights conception of the rule of law van Dworkin2.4.2 De regel- en rechtenconceptie van legaliteit in het materiële strafrecht bij Rozemond en Claes2.4.3 De plaats van de rechtspositivistische en rechtenconceptie van legaliteit in dit onderzoek