Einde inhoudsopgave
Renteaftrekbeperkingen in de VPB (FM nr. 119) 2006/4.4.1
4.4.1 Jaarwinst, totale winst en commerciële winst
Dr. J. van Strien, datum 20-10-2006
- Datum
20-10-2006
- Auteur
Dr. J. van Strien
- JCDI
JCDI:ADS583994:1
- Vakgebied(en)
Onbekend (V)
Vennootschapsbelasting (V)
Ondernemingsrecht / Jaarrekeningenrecht
Vennootschapsbelasting / Winstbepaling
Dividendbelasting / Algemeen
Vennootschapsbelasting / Algemeen
Voetnoten
Voetnoten
Nota navv, EK, 2001-2002, 28 034, blz. 8.
Bouwman, J.N.; Geldvorderingen in de inkomsten- en vennootschapsbelasting, Kwalificatie, terbeschikkingstelling, omzetting en kwijtschelding, Fiscale geschriften, Sdu Fiscale & Financiële uitgevers, Amersfoort, 2002, blz. 41.
Een vennootschap kan immers jaren achtereen winst maken zonder dividend uit te keren.
Tegen deze benadering valt in te brengen, dat in een situatie van dividendafhankelijkheid in feite tweemaal hetzelfde in aanmerking wordt genomen (alleen mogelijk in een verschillend jaar). Het systeem vereist mijns inziens echter, dat ook een dividendafhankelijke vergoeding wordt aangemerkt als winstafhankelijk, aangezien een andere benadering art. 10, lid 1, onderdeel d welhaast illusoir zou maken.
Wel dient de reguliere dividenduitkering te worden onderscheiden van ‘bijzondere’ uitkeringen, die in wezen terugbetaling van kapitaal zijn zoals een agiobonus.
Het begrip winstafhankelijkheid is niet wettelijk gedefinieerd. Het is daarom de vraag wat precies onder een winstafhankelijke vergoeding moet worden verstaan. Het begrip winstafhankelijk dient volgens de wetgever niet te worden beperkt tot de jaarwinst.1 Volgens hem wordt met de termen ‘winst’ en ‘winstafhankelijkheid’ gedoeld op zowel de jaarwinst als de totale winst, dan wel een combinatie van beide. Ook het delen in een eventueel overschot bij liquidatie van de schuldenaar, kwalificeert volgens de wetgever als een winstafhankelijke vergoeding. Met Bouwman ben ik van mening dat het begrip winstafhankelijkheid niet is beperkt (of zou moeten zijn) tot afhankelijkheid van de fiscale winst.2 Ook een vergoeding die is gebaseerd op de commerciële winst (of een variant zoals EBIT) is winstafhankelijk. De beperking van renteaftrek kan voorts aan de orde komen, indien een vergoeding op een lening dividendafhankelijk is. Art. 10, lid 2, onderdelen a en b noemt namelijk ook de gehele of gedeeltelijke afhankelijkheid van de vergoeding ‘van de uitdeling van winst’. Deze keuze is begrijpelijk en terecht, aangezien de renteaftrekbeperking van art. 10, lid 1, onderdeel d anders wel erg eenvoudig zou zijn te omzeilen. Daarnaast kan men dividend en winst niet los van elkaar zien, hoewel dividend en winst strikt genomen gescheiden begrippen zijn.3 Waar dividend wordt uitgekeerd, was (normaliter) immers eerst winst.4, 5