Einde inhoudsopgave
Nationaal Handboek Crisisbesluitvorming 2016
VIII Nafase
Geldend
Geldend vanaf 15-09-2016
- Bronpublicatie:
06-09-2016, Kamerstukken 2016, 30821 (uitgifte: 15-09-2016, kamerstukken: 30821-32)
- Inwerkingtreding
15-09-2016
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
06-09-2016, Kamerstukken 2016, 30821 (uitgifte: 15-09-2016, kamerstukken: 30821-32)
- Vakgebied(en)
Openbare orde en veiligheid / Crisismanagement
1
Al tijdens de respons op een situatie, waarbij de nationale crisisstructuur wordt geactiveerd, begint de voorbereiding op de nafase, de fase van herstel en nazorg. Door — op lokaal en/of regionaal niveau — zo vroeg mogelijk getroffenen en direct betrokkenen te identificeren én een inschatting te maken van schade en andere gevolgen, kunnen de taken in de nafase worden bepaald. De overgang van de acute fase naar de na(zorg) fase zal geleidelijk verlopen.
2
Onder de nafase worden in het kader van dit Handboek verstaan alle activiteiten die na afschaling van de nationale crisisorganisatie plaatsvinden om maatschappelijke ontwrichting te voorkomen of op te heffen en zo snel mogelijk terug te keren naar het dagelijks leven. De Minister van Veiligheid en Justitie is verantwoordelijk voor de algemene coördinatie en organisatie van de nafase. De desbetreffende ministeries zijn verantwoordelijk voor de specifieke thema's. De voortgang van de nafaseprocessen worden binnen de reguliere structuren door de verantwoordelijke bewindspersonen bewaakt en zo nodig besproken in de ministerraad. De nafase kan betrekking hebben op een veelheid aan onderwerpen. In bijlage B is een rijksbrede themalijst opgenomen. De lijst is niet uitputtend maar bedoeld als handvat bij het plannen van de gezamenlijke aanpak in de nafase.
3
Het Interdepartementaal Afstemmingsoverleg kan besluiten dat de coördinatie en aanpak van een of meer nafase-thema's in interdepartementaal, multidisciplinair (team)verband worden opgepakt en uitgevoerd, waar nodig in samenwerking met andere publieke en private partners. In dat verband wordt een (globaal) plan van aanpak voor de nafase opgesteld, dat door de Interdepartementale Commissie Crisisbeheersing zo nodig wordt voorgelegd aan de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing. De Minister van Financiën wordt bij het opstellen van een dergelijk plan betrokken. Zo nodig vindt besluitvorming over dit plan plaats in de ministerraad.