Einde inhoudsopgave
Contractuele samenwerkingsverbanden in de BTW (FM nr. 133) 2009/25.2.8.1
25.2.8.1 Het EESV ten opzichte van de vereniging en de coöperatie
A.J. van Doesum, datum 01-01-2009
- Datum
01-01-2009
- Auteur
A.J. van Doesum
- JCDI
JCDI:ADS369401:1
- Vakgebied(en)
Omzetbelasting (V)
Onbekend (V)
Omzetbelasting / Algemeen
Europees belastingrecht / Richtlijnen EU
Omzetbelasting / Aftrek en teruggaaf
Fiscaal ondernemingsrecht (V)
Omzetbelasting / Belastingplichtige en -schuldige
EU-recht / Marktintegratie
Ondernemingsrecht / Personenvennootschappen
Europees belastingrecht / Algemeen
Voetnoten
Voetnoten
Een EESV kan ook zonder verlies van identiteit worden omgezet in een coöperatie en een coöperatie kan zonder verlies van identiteit worden omgezet in een EESV.
In de statuten van de coöperatie kan van deze gelijkelijke verdeling worden afgeweken (art. 2:55, lid 2 BW).
Wordt de bijdrageverplichting uitgesloten, dan dient de coöperatie dit in de naam van de coöperatie tot uitdrukking te brengen door de letters U.A. (uitsluiting van aansprakelijkheid) aan de naam toe te voegen. Is de bijdrageverplichting beperkt, dan dient de coöperatie de letters B.A. (beperking van aansprakelijkheid) aan de naam toe te voegen. In andere gevallen plaatst de coöperatie de letters W.A. (wettelijke aansprakelijkheid) aan het slot van de naam. Zie: art. 2:56, lid 1 BW. De coöperatie W.A. blijkt in de praktijk nauwelijks voor te komen (zie: G.J.H. van der Sangen, Financiering van de coöperatie met beleggingskapitaal: onbekend maakt onbemind, in: R.C.J. Gal-le, G.J.H. van der Sangen, e.a., De coöperatieve onderneming, W.E.J. Tjeenk Willink, Deventer, 1999, blz. 43.
Pitlo / Raaijmakers, Ondernemingsrecht, Kluwer, Deventer, 2006, blz. 649.
Zie: Asser/Van der Grinten/Maeijer 2-II (thans 2-I), 1997, nr. 512.
Art. 8 Uitvoeringswet. Wet van 28 juni 1989, houdende uitvoering van de Verordening nr. 2137/ 85 van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 25 juli 1985 tot instelling van Europese economische samenwerkingsverbanden (PbEG L 199/1), Stb. 1989, 245.
Reeds vanwege het gegeven, dat de deelnemers in een EESV “leden” worden genoemd, dringt een vergelijking met een vereniging zich op. Wanneer een EESV door middel van contributies wordt gefinancierd, versterkt dit deze gelijkenis. Maar wellicht is een vergelijking met een (bedrijfs)coöperatie nog het meest treffend.1 Een EESV streeft immers net als een bedrijfscoöperatie naar het samenbrengen van middelen, activiteiten en kennis, om zo de eigen resultaten van de economische werkzaamheid van de deelnemers te verbeteren.
Toch zijn er belangrijke verschillen te onderkennen ten opzichte van een vereniging en een coöperatie. Zo ontstaat een EESV door het aangaan van een oprichtingsovereenkomst, terwijl een coöperatie bij notariële akte moet worden opgericht. De leden van een vereniging en een coöperatie zijn niet hoofdelijk aansprakelijk. Een vereniging en een coöperatie mogen streven naar het maken van winst ten eigen behoeve. De leden van een coöperatie zijn in beginsel aansprakelijk voor een negatief liquidatiesaldo bij ontbinding. Dit geldt ook ten aanzien van leden die minder dan een jaar voor ontbinding van de coöperatie opgehouden zijn leden te zijn.2 Het uitgangspunt is dat de leden voor gelijke delen aansprakelijk zijn.3 In de statuten van de coöperatie kan iedere verplichting om in een tekort bij te dragen worden uitgesloten of worden beperkt.4 Met name coöperaties B.A. kennen uiteenlopende aanzuiveringsregelingen. Het behoort tot de mogelijkheden, dat de aansprakelijkheid van een lid afneemt naar gelang zijn betalingen aan intreegelden of interne reserveringen.5 De leden van een EESV kunnen de aansprakelijkheid voor een negatief liquidatiesaldo bij ontbinding niet uitsluiten.
Anders dan een EESV mag een vereniging geen winst onder de leden verdelen. Een coöperatie kent deze beperking niet. Een EESV heeft de verplichting om de gemaakte winst onder de leden te verdelen. Een belangrijk verschil is voorts, dat een vereniging en een coöperatie geen contractuele samenwerkingsverbanden zijn, doch veeleer als instituten zijn aan te merken.6 Een EESV kan worden omgezet in een coöperatie en een coöperatie kan worden omgezet in een EESV zonder dat deze omzetting ertoe leidt, dat de entiteit haar identiteit verliest.7