Einde inhoudsopgave
Contractuele samenwerkingsverbanden in de BTW (FM nr. 133) 2009/25.2.3
25.2.3 Contractueel samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid
A.J. van Doesum, datum 01-01-2009
- Datum
01-01-2009
- Auteur
A.J. van Doesum
- JCDI
JCDI:ADS364461:1
- Vakgebied(en)
Omzetbelasting (V)
Onbekend (V)
Omzetbelasting / Algemeen
Europees belastingrecht / Richtlijnen EU
Omzetbelasting / Aftrek en teruggaaf
Fiscaal ondernemingsrecht (V)
Omzetbelasting / Belastingplichtige en -schuldige
EU-recht / Marktintegratie
Ondernemingsrecht / Personenvennootschappen
Europees belastingrecht / Algemeen
Voetnoten
Voetnoten
Art. 1 lid 1 en art. 7 EESV verordening. De EESV verordening schrijft niet expliciet voor dat het contract schriftelijk moet zijn vastgelegd, doch uit het bepaalde in art. 7 EESV verordening moet worden afgeleid, dat dit wél zo is bedoeld. In andere zin: A.L. Mohr, Van maatschap, vennootschap onder firma en commanditaire vennootschap, Gouda Quint, Deventer, 1998, blz. 186.
Art. 1 lid 3 EESV verordening.
Art. 1 lid 2 EESV verordening.
Vgl. Pitlo / Raaijmakers, Ondernemingsrecht, Kluwer, Deventer, 2006, blz. 77.
L.G.M. Stevens, Fiscale aspecten van het Europees Economisch Samenwerkingsverband (EESV), WFR 1989/5874, blz. 736.
Het EESV is een contractueel samenwerkingsverband. Zonder schriftelijk contract kan een EESV niet tot stand komen.1 Vanwege dit contractuele karakter van het EESV, is het noodzakelijk dat een EESV door minimaal twee leden wordt aangegaan. Net als een personenvennootschap naar Nederlands recht (zie hoofdstuk 24, paragraaf 24.1), wordt een EESV contract aangegaan met het oog op de bijzondere kwaliteiten van de andere participant(en) (intuitu personae). Het persoonlijke karakter van het lidmaatschap staat voorop. De EESV verordening kent geen rechtspersoonlijkheid toe aan het EESV, maar laat de toekenning van rechtspersoonlijkheid over aan de discretionaire bevoegdheid van de lidstaten.2 Wel staat vast dat het EESV, ongeacht of de wet het EESV als rechtspersoon erkent, drager van rechten en verplichtingen is. De verordening, die vóórgaat op het nationale recht, bepaalt dat een EESV bevoegd is om:
“in eigen naam drager te zijn van rechten en verplichtingen van elke aard, overeenkomsten aan te gaan of andere rechtshandelingen te verrichten en in rechte op te treden”. 3
Het EESV is dus in ieder geval een rechtssubject (zie deel II, hoofdstuk 9).4 In Nederland merkt de wet het EESV als een rechtspersoon aan. Het EESV bezit rechtspersoonlijkheid met ingang van de dag van zijn (wettelijk verplichte) inschrijving in het Handelsregister (art. 3 EESV-wet). Deze rechtspersoonlijkheid heeft geen betekenis voor de aansprakelijkheid van de leden voor de schulden van het EESV. Er bestaat een hoofdelijke en onbeperkte (doch subsidiaire5) aansprakelijkheid.