Einde inhoudsopgave
Contractuele samenwerkingsverbanden in de BTW (FM nr. 133) 2009/25.2.6
25.2.6 Financiering van het EESV
A.J. van Doesum, datum 01-01-2009
- Datum
01-01-2009
- Auteur
A.J. van Doesum
- JCDI
JCDI:ADS364463:1
- Vakgebied(en)
Omzetbelasting (V)
Onbekend (V)
Omzetbelasting / Algemeen
Europees belastingrecht / Richtlijnen EU
Omzetbelasting / Aftrek en teruggaaf
Fiscaal ondernemingsrecht (V)
Omzetbelasting / Belastingplichtige en -schuldige
EU-recht / Marktintegratie
Ondernemingsrecht / Personenvennootschappen
Europees belastingrecht / Algemeen
Voetnoten
Voetnoten
Art. 24 lid 1 EESV verordening.
Europese Commissie, Het EESV: een instrument voor transnationale samenwerking, Bureau voor officiële publicaties der Europese Gemeenschappen, Luxemburg, 1999, blz. 89.
Art. 23 EESV verordening.
Onderhands plaatsen van effecten is het zonder openbare inschrijving rechtstreeks plaatsen van (niet-beursgenoteerde) effecten bij beleggers.
M. van Olffen en P.A.J. Beks, Het Europees Economisch Samenwerkingsverband, W.E.J. Tjeenk Wil-link, Zwolle, 1990, blz. 35.
Europese Commissie, Het EESV: een instrument voor transnationale samenwerking, Bureau voor officiële publicaties der Europese Gemeenschappen, Luxemburg, 1999, blz. 90-91.
Uit gegevens van de Europese Commissie uit 1999 blijkt dat inbreng in natura in EESV’s nauwelijks voorkomt. Europese Commissie, Het EESV: een instrument voor transnationale samenwerking, Bureau voor officiële publicaties der Europese Gemeenschappen, Luxemburg, 1999, blz. 91. In de mededeling van de Europese Commissie, Deelneming van Europese Economische Samenwerkingsverbanden (EESV) aan overheidsopdrachten en aan met openbare middelen gefinancierde programma's, PbEG C 285 van 20 september 1997, blz. 17 geeft de Europese Commissie echter expliciet aan dat inbreng in natura, waaronder arbeid (nijverheid), technologische kennis, octrooien en commerciële of professionele betrekkingen, tot de mogelijkheden behoort.
M. van Olffen en P.A.J. Beks, Het Europees Economisch Samenwerkingsverband, W.E.J. Tjeenk Wil-link, Zwolle, 1990, blz. 35.
In dezelfde zin: A.G. van Solinge, Contractuele vormgeving van het EESV, in: W.J. Slagter, Aspecten van het EESV, Kluwer, Deventer, 1990, blz. 24, M. van Olffen en P.A.J. Beks, Het Europees Economisch Samenwerkingsverband, W.E.J. Tjeenk Willink, Zwolle, 1990, blz. 39.
Een EESV kent geen minimum- of maximumkapitaal. Een EESV opgericht kan worden opgericht zonder dat de leden verplicht zijn tot enige bijdrage in geld, goederen, het genot van goederen of arbeid. Ook de inbreng van knowhow is derhalve niet noodzakelijk. De leden van een EESV zijn onbeperkt en hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van het EESV.1 Een EESV kan daarom voor de kredietwaardigheid tot op zekere hoogte leunen op de kredietwaardigheid van de leden. Dikwijls heeft een EESV echter behoefte aan een groter krediet en wensen de leden een buffer op te werpen tussen de schulden van het EESV en hun hoofdelijke aansprakelijkheid.2
Een EESV kan daartoe evenwel geen openbaar beroep doen op de kapitaalmarkt.3 Dit betekent dat een EESV niet in het openbaar (gepaard met publiciteit) obligaties of aandelen mag uitgeven. Een onderhandse plaatsing4 van obligaties of aandelen lijkt niet onder dit verbod te vallen.5
Om een EESV van eigen vermogen te voorzien kunnen verschillende wegen worden bewandeld. In de praktijk zijn onder andere als financieringsbronnen gesignaleerd: regelmatige bijdragen door de leden (contributiebetalingen), leveringen van goederen en diensten jegens leden en / of jegens derden tegen vergoedingen, kapitaalschepping (inbreng in een EESV), de vorming van een pot (openen van een rekening-courant of een spaarrekening op naam van alle leden).6 Als meest gebruikelijke financieringsvormen worden echter genoemd de inbreng in contanten in een EESV7, contributiebetalingen en leningen van de leden aan het EESV.8 Een EESV kan een vermogen hebben dat ten dele bestaat uit niet-uitgekeerde winsten. Hoewel een EESV verplicht is de eventueel behaalde winsten uit te delen aan de leden (art. 21 EESV verordening), staat dit niet in de weg aan winstreserveringen.9