Einde inhoudsopgave
Cessie (O&R nr. 70) 2012/VI.2.6.2.3
VI.2.6.2.3 Contractsoverneming
mr. M.H.E. Rongen, datum 01-10-2011
- Datum
01-10-2011
- Auteur
mr. M.H.E. Rongen
- JCDI
JCDI:ADS358780:1
- Vakgebied(en)
Financieel recht / Algemeen
Ondernemingsrecht / Algemeen
Goederenrecht / Verkrijging en verlies
Voetnoten
Voetnoten
Bovendien verleent de schuldenaar zijn medewerking aan de contractsoverneming. Hij stemt derhalve in met de overgang van alle rechten, verplichtingen en bedingen uit de overeenkomst op een rechtsopvolger van zijn wederpartij, waaronder ook de onoverdraagbare vordering. Anders: Van Rijssen 2006, p. 200-201 en Van Rijssen 2008, p. 570.
Evenmin is dit bezwaarlijk indien de verplichtingen ten tijde van de contractsoverneming al zijn voldaan.
Zie Asser/Hartkamp & Sieburgh 6-II* 2009, nr. 309. Meer genuanceerd: Van Rijssen 2006, p. 123 e.v. en Van Rijssen 2008, p. 565 e.v.
623. Beschrijving. Het is mogelijk dat de schuldenaar een beding van niet-overdraagbaarheid heeft bedongen, omdat hij het wenselijk vindt – bijvoorbeeld met het oog op het creëren van een prikkel voor de nakoming van zijn vordering of het behoud van verweermiddelen – dat de vorderingen en de schulden uit de overeenkomst in één hand blijven. Een alternatief voor overdracht zou dan kunnen worden gevonden in de figuur van de contractsoverneming (art. 6:159 BW).
Het beding van niet-overdraagbaarheid verhindert niet dat er een overgang van de vordering plaatsvindt als gevolg van contractsoverneming.1 In geval van contractsoverneming is er immers geen sprake van overdracht van de vordering. Voor contractsoverneming is de medewerking van de schuldenaar vereist. Met het oog daarop zal in het kader van een securitisation een contractsoverneming vermoedelijk alleen dan een aantrekkelijk alternatief voor een cessie zijn, indien de schuldenaren daarmee bij voorbaat in hun overeenkomst met de originator hebben ingestemd of in het geval van een kleine groep van schuldeisers die bereid zijn hun medewerking aan de transactie te verlenen. Is het eerste het geval dan komt de contractsoverneming tot stand op het moment waarop de originator en het SPV gezamenlijk de schuldenaar schriftelijk kennis hebben gegeven van de contractsoverneming.2 Deze kennisgeving kan eventueel worden uitgesteld tot het plaatsvinden van een ‘notification event’.
Als gevolg van de contractsoverneming verkrijgt het SPV niet alleen de vorderingsrechten uit de overeenkomst, maar ook de daaruit voortvloeiende verplichtingen. Dit hoeft niet noodzakelijkerwijs een probleem te zijn, mits kan worden verzekerd dat het SPV in staat zal zijn aan deze verplichtingen te voldoen.3 Een voordeel van contractsoverneming is dat het SPV niet alleen de vorderingsrechten en de daarbij behorende nevenrechten verkrijgt, maar ook andere rechten die met de overeenkomst verband houden, zoals de wilsrechten van ontbinding, vernietiging en opzegging.4