Einde inhoudsopgave
Privaatrechtelijke gevolgen van een schending van het mededingingsrecht (O&R nr. 96) 2016/5.2.3.2
5.2.3.2 De artikelen 29 en 30 EEX-Verordening
I.P.M. Ligteringen, datum 01-01-2016
- Datum
01-01-2016
- Auteur
I.P.M. Ligteringen
- JCDI
JCDI:ADS579915:1
- Vakgebied(en)
Mededingingsrecht / Algemeen
Verbintenissenrecht / Algemeen
Voetnoten
Voetnoten
Preambule EEX-Verordening, overweging 21.
HvJ EG 8 december 1987, Gubisch/Palumbo, 144/86, NJ 1989/420, punt 11; HvJ EG 6 december 1994, Tatry, C-406/92, NJ 1995/659, punt 47.
Zie voor een definitie van ‘dezelfde vordering’ Strikwerda 2015, nr. 259 (p. 282). Voor samenhangende vorderingen regelt artikel 30 EEX dat het gerecht waarbij de zaak later is aangebracht zijn uitspraak kan aanhouden (artikel 30 EEX). Voor meer informatie verwijs ik naar Strikwerda 2015, nr. 259 (p. 283-284).
In CDC/Shell en Equilib kwam de discretionaire bevoegdheid om de procedure op grond van artikel 30 EEX (oud: artikel 28 EEX) aan te houden aan de orde. In beide gevallen werd de Nederlandse procedure niet aangehouden. Rechtbank Den Haag 1 mei 2013, CDC/Shell e.a., ECLI:NL:RBDHA:2013:CA1870, rov. 4.30- 4.35 en Gerechtshof Amsterdam 24 september 2013, Equilib/KLM, ECLI:NL:GHAMS:2013:3013, rov. 3.19.
HvJ EG 6 december 1994, Tatry, C-406/92, NJ 1995/659, punt 53.
Dit verschijnsel staat daarom ook wel bekend onder de noemer Italiaanse torpedo. Zie Knot 2013, p. 149, Hooijdonk & Besselink 2015.
Zie hierover Hooijdonk & Besselink 2015, nr. 4.
HvJ EU 21 mei 2015, Cartel Damage Claims (CDC), C-352/13, NJ 2016/106 m.nt. Strikwerda, SEW 2016/1 m.nt. C. Vanleenhove.
202. Het toepassingsgebied van de EEX-Verordening omvat veel lidstaten. Daardoor is het mogelijk dat dezelfde zaak bij meer rechters in verschillende lidstaten wordt aangebracht. Voor dat geval bevat de EEX-Verordening een litispendentieregeling. Het voornaamste doel van de litispendentieregeling is parallelle procedures en onverenigbare beslissingen te voorkomen.1 Indien het gaat om dezelfde zaak is artikel 29 EEX van toepassing. De begrippen in artikel 29 EEX moeten autonoom worden uitgelegd waarbij uit de jurisprudentie van het Hof blijkt dat het de grenzen ruim trekt hetgeen betekent dat het begrip ‘dezelfde vordering’ extensief wordt uitgelegd.2 Artikel 29 EEX luidt als volgt:
“1. Wanneer voor gerechten van verschillende lidstaten tussen dezelfde partijen vorderingen aanhangig zijn, die hetzelfde onderwerp betreffen en op dezelfde oorzaak berusten, houdt het gerecht waarbij de zaak het laatst is aangebracht, onverminderd artikel 31, lid 2, zijn uitspraak ambtshalve aan totdat de bevoegdheid van het gerecht waarbij de zaak het eerst is aangebracht, vaststaat.”
De hoofdregel is dat de rechter bij wie de zaak het eerst is aangebracht voorrang heeft. Indien een zaak in een andere lidstaat wordt aangebracht, moet de rechter in de tweede lidstaat de zaak aanhouden tot de bevoegdheid van de eerst aangezochte rechter vaststaat. Wanneer de bevoegdheid van het gerecht waarbij de zaak het eerst is aangebracht vaststaat, verklaart het gerecht waarbij de zaak het laatst is aangebracht zich onbevoegd (lid 3 van artikel 29 EEX).3
203. Artikel 30 EEX geeft de nationale rechter bij wie de zaak het laatst is aangebracht, de mogelijkheid de zaak aan te houden als samenhangende vorderingen4 aanhangig zijn voor gerechten van verschillende lidstaten:
Wanneer samenhangende vorderingen aanhangig zijn voor gerechten van verschillende lidstaten, kan het gerecht waarbij de zaak het laatst is aangebracht, zijn uitspraak aanhouden.
Indien de vordering bij het gerecht waarbij de zaak het eerst is aangebracht in eerste aanleg aanhangig is, kan elk ander gerecht, op verzoek van een der partijen, ook tot verwijzing overgaan mits het gerecht waarbij de zaak het eerst is aangebracht bevoegd is van de betreffende vorderingen kennis te nemen en zijn wetgeving de voeging ervan toestaat.
Samenhangend in de zin van dit artikel zijn vorderingen waartussen een zo nauwe band bestaat dat een goede rechtsbedeling vraagt om hun gelijktijdige behandeling en berechting, teneinde te vermijden dat bij afzonderlijke berechting van de zaken onverenigbare beslissingen worden gegeven.”
Het begrip onverenigbare uitspraken moet ruim worden opgevat. Om tot onverenigbaarheid te leiden, is het voldoende dat het gevaar bestaat dat uitspraken tegenstrijdige feitelijke of tegenstrijdige rechtsoordelen bevatten, ook al zouden de uitspraken afzonderlijk ten uitvoer gelegd kunnen worden en zouden de rechtsgevolgen ervan elkaar niet uitsluiten.5
204. Door de opzet van de litispendentieregeling kan een onderneming die een schadevergoedingsactie tegen zich verwacht, als strategie ervoor kiezen om zelf als eerste een zaak te beginnen waarin zij een verklaring voor recht vordert dat zij niet aansprakelijk is jegens de gelaedeerde. Een onderneming kan in een dergelijk geval bijvoorbeeld kiezen voor de Italiaanse rechter. In Italië kan het jaren duren voordat de rechter een beslissing heeft genomen omtrent zijn bevoegdheid.6 Dit systeem van verplichte aanhouding kan dus worden ge- of misbruikt om de voortgang van de procedure te vertragen. Mede in het licht van het ongewenste vertragingseffect van de litispendentieregeling, is in de herschikking van de EEX in artikel 31 lid 2 EEX een uitzondering geïntroduceerd op de algemene litispendentieregel. De uitzondering houdt in dat wanneer een procedure aanhangig wordt gemaakt bij een andere rechter dan de rechter die op grond van exclusieve forumkeuze (in de zin van artikel 25 EEX) bevoegd is, de andere rechter de zaak moet aanhouden. In het geval dat de procedure wordt aangebracht bij een rechter die bevoegd is op grond van een exclusieve forumkeuze, moet een andere (eerder of later) aangezochte rechter de procedure aanhouden, tot de rechter van het land van de exclusieve forumkeuze zich onbevoegd heeft verklaard. Het is de vraag of de herschikking van de EEX-Verordening een effect zal hebben op het gebruik van Italiaanse torpedo’s in schadevergoedingsacties wegens een inbreuk op het kartelrecht. In schadevergoedingsacties naar aanleiding van een inbreuk op het kartelrecht zal het namelijk vaak de (vermeende) karteldeelnemer zijn die zich op een exclusief forumkeuzebeding wil beroepen.7 Bovendien zal een exclusieve forumkeuze in kartelzaken slechts effect sorteren in het – minder voorkomende – geval dat het forumkeuzebeding letterlijk verwijst naar geschillen wegens schendingen van de mededingingsregels.8