Voor het grootste deel ontleend aan rov. 3 van het cassatie bestreden arrest, aangevuld met enkele details die uit latere overwegingen van dat arrest blijken.
HR, 15-04-2011, nr. 09/04354
ECLI:NL:HR:2011:BP5612
- Instantie
Hoge Raad (Civiele kamer)
- Datum
15-04-2011
- Zaaknummer
09/04354
- Conclusie
Mr. Huydecoper
- LJN
BP5612
- Roepnaam
Van Donkersgoed/Jansen
- Vakgebied(en)
Burgerlijk procesrecht (V)
Huurrecht / Huur van bedrijfsruimte
Huurrecht (V)
- Brondocumenten en formele relaties
ECLI:NL:HR:2011:BP5612, Uitspraak, Hoge Raad (Civiele kamer), 15‑04‑2011; (Cassatie)
Conclusie: ECLI:NL:PHR:2011:BP5612
ECLI:NL:PHR:2011:BP5612, Conclusie, Hoge Raad (Advocaat-Generaal), 18‑02‑2011
Arrest Hoge Raad: ECLI:NL:HR:2011:BP5612
Beroepschrift, Hoge Raad, 30‑10‑2009
- Wetingang
- Vindplaatsen
JHV 2011/98 met annotatie van mr. Briedé
Uitspraak 15‑04‑2011
Inhoudsindicatie
Huur woonruimte. Opzegging door verhuurder wegens dringend eigen gebruik. Art. 7:271, 273, 274 BW. Bij beoordeling rechtmatigheid opzegging mag rechter ook beoogd gebruik anders dan als woonruimte betrekken. Hof mocht, zonder daarmee in strijd te komen met art. 7:273 lid 1, gewijzigde feitelijke grondslag voor in opzeggingsbrief vermelde opzeggingsgrond in aanmerking nemen; vgl. HR 13 juni 2008, LJN BC6116, NJ 2008/338. Art. 7:271 lid 6 en art. 3:42 BW verzetten zich niet tegen conversie van opzeggingstermijn in een geval waarin opzegging mede is geschied op een tijdstip waarop dat volgens de huurovereenkomst nog niet was toegestaan. Hof heeft gehandeld in strijd met beginsel van hoor en wederhoor door eigener beweging verkregen feitelijke gegevens aan zijn beslissing ten grondslag te leggen zonder partijen in de gelegenheid te stellen daarvan kennis te nemen en zich daarover desgewenst uit te laten, en heeft voorts ten onrechte een bepaalde stelling als onweersproken beschouwd.
15 april 2011
Eerste Kamer
09/04354
RM/IF
Hoge Raad der Nederlanden
Arrest
in de zaak van:
[Eiser],
wonende te [woonplaats],
EISER tot cassatie,
advocaat: mr. P. Garretsen,
t e g e n
[Verweerder], handelende onder de naam [A],
wonende te [woonplaats],
VERWEERDER in cassatie,
advocaat: mr. R.F. Thunnissen.
Partijen zullen hierna ook worden aangeduid als [eiser] en [verweerder].
1. Het geding in feitelijke instanties
Voor het verloop van het geding in feitelijke instanties verwijst de Hoge Raad naar de navolgende stukken:
a. het vonnis in de zaak 752757 CV EXPL 06-29914 van de kantonrechter te Rotterdam van 1 maart 2007;
b. het arrest in de zaak 105.006.585/01 (07/720) van het gerechtshof te 's-Gravenhage van 14 april 2009.
Het arrest van het hof is aan dit arrest gehecht.
2. Het geding in cassatie
Tegen het arrest van het hof heeft [eiser] beroep in cassatie ingesteld. De cassatiedagvaarding is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.
[Verweerder] heeft geconcludeerd tot verwerping van het beroep.
De zaak is voor partijen toegelicht door hun advocaten.
De conclusie van de Advocaat-Generaal J.L.R.A. Huydecoper strekt tot vernietiging, met verdere beslissingen als gebruikelijk.
De advocaat van [eiser] heeft bij brief van 4 maart 2011 op de conclusie gereageerd.
3. Beoordeling van de middelen
3.1 Het gaat in deze zaak, waarin in cassatie kan worden uitgegaan van hetgeen het hof in rov. 3 heeft vastgesteld, om het volgende.
[Eiser] heeft bij schriftelijke huurovereenkomst in 2004 een bovenwoning gehuurd van [verweerder]. De woning ligt boven de bedrijfsruimte op de begane grond waar [verweerder] een apotheek exploiteert onder de handelsnaam [A]. De woning en de bedrijfsruimte behoren beide toe aan [verweerder].
[Verweerder] heeft de huur bij brief van 20 januari 2006 opgezegd tegen 1 november 2006. Als opzeggingsgrond voerde [verweerder] dringend eigen gebruik aan, te weten, kort gezegd, de (dringende) behoefte om de bovenwoning op een aantal manieren te gebruiken ten behoeve van de op de begane grond geëxploiteerde apotheek.
[Eiser] heeft niet met beëindiging van de huurovereenkomst ingestemd.
3.2 De vordering van [verweerder] tot beëindiging van de huurovereenkomst is door de kantonrechter afgewezen, kort gezegd, omdat onvoldoende is gebleken van de aan de huuropzegging ten grondslag gelegde dringende noodzaak tot eigen gebruik van het gehuurde. Het hof heeft echter, met vernietiging van het vonnis van de kantonrechter, vastgesteld dat de huurovereenkomst met betrekking tot de woonruimte eindigt met ingang van 1 oktober 2009 en de dag van ontruiming bepaald op die datum. Het hof overwoog daartoe onder meer het volgende.
a. Vast is komen te staan dat [verweerder] dringend behoefte heeft aan uitbreiding van de voor de apotheek beschikbare ruimte, zij het dat niet alle daartoe aangevoerde gronden relevant zijn. (rov. 4 tot en met de tweede als 12 genummerde overweging)
b. [Verweerder] heeft aannemelijk gemaakt dat zijn belangen bij beëindiging van de huur zwaarder wegen dan de belangen bij voortzetting van de huur van [eiser], voor wie andere passende woonruimte beschikbaar is. (rov. 13)
c. Hoewel ingevolge art. 1 van de huurovereenkomst de huur van de winkelwoning pas vanaf 1 november 2006 met een opzegtermijn van drie maanden kon worden opgezegd en [verweerder] vóór deze datum en met een te korte termijn en dus in strijd met art. 7:271 BW heeft opgezegd, geldt ingevolge art. 7:271 lid 6 deze opzegging als was deze gedaan tegen de voorgeschreven dag en met inachtneming van de voorgeschreven termijn. Daarom dient ervan te worden uitgegaan dat is opgezegd tegen 1 april 2007. (rov. 16)
3.3 De hiertegen gerichte middelen I en II bevatten in de eerste plaats de klacht dat het hof bij de beantwoording van de vraag of [verweerder] de woonruimte dringend nodig heeft voor eigen gebruik ten onrechte het door [verweerder] beoogde gebruik als bedrijfsruimte, namelijk als multifunctionele ruimte ten behoeve van de apotheek, in aanmerking heeft genomen. Deze klacht faalt omdat zij berust op de onjuiste rechtsopvatting dat slechts beoogd gebruik als woonruimte in de beoordeling zou mogen worden betrokken.
3.4 Voorts worden klachten aangevoerd tegen het hiervoor in 3.2.a weergegeven oordeel, voorzover het hof daarbij in strijd met art. 7:273 lid 1 BW gronden voor de huurbeëindiging in aanmerking heeft genomen die niet in de opzeggingsbrief van 20 januari 2006 zijn vermeld.
Ook deze klachten zijn tevergeefs voorgesteld.
Het hof heeft in rov. 4 met verwijzing naar art. 7:273 lid 1 vooropgesteld dat alleen de in de opzeggingsbrief vermelde gronden in aanmerking mogen worden genomen. Het hof heeft vervolgens met verwijzing naar het arrest van de Hoge Raad van 13 juni 2008, LJN BC6116, NJ 2008/338, ten aanzien van een aantal in de memorie van grieven vermelde gebruiksfuncties ten behoeve van de apotheek op de begane grond geoordeeld dat deze niet worden aangemerkt als nieuwe gronden voor opzegging, maar als een gewijzigde feitelijke grondslag voor de in de brief van 20 januari 2006 opgegeven opzeggingsgrond. Het hof heeft aldus de juiste maatstaf toegepast en zijn oordeel is in het licht van de gedingstukken niet onbegrijpelijk.
3.5 Eveneens tevergeefs voorgesteld zijn de klachten van middel III tegen het hiervoor in 3.2.c weergegeven oordeel dat de vóór 1 november 2006 gedane opzegging met een te korte termijn niettemin ingevolge art. 7:271 lid 6 BW kan gelden als was deze gedaan tegen de voorgeschreven dag en met inachtneming van de voorgeschreven termijn, hetgeen in dit geval neerkomt op opzegging met ingang van 1 april 2007. Anders dan de klachten tot uitgangspunt nemen, verzetten art. 7:271 lid 6 en 3:42 BW zich niet tegen de door het hof aanvaarde conversie in dit geval waarin de opzegging mede is geschied op een tijdstip (20 januari 2006) waarop dat volgens de huurovereenkomst nog niet was toegestaan.
Het oordeel van het hof, dat nog in aanmerking heeft genomen dat [eiser] door de vroegtijdige opzegging extra tijd heeft gekregen zich op het einde van de huurovereenkomst voor te bereiden, is ook niet onbegrijpelijk en in het licht van de gedingstukken niet ontoereikend gemotiveerd, zodat ook de in dit verband aangevoerde motiveringsklacht van het middel faalt.
3.6.1 De klachten van middel II onder 2.6, 2.8 en 2.14 houden in dat het hof bij zijn hiervoor in 3.2.a en b weergegeven oordelen zich heeft gebaseerd op feiten die niet door partijen zijn aangevoerd en ten aanzien waarvan het hof partijen niet in de gelegenheid heeft gesteld daarvan kennis te nemen en daarop te reageren.
De klachten onder 2.6 en 2.8 zien met name op de gegevens (onder meer foto's) die het hof heeft ontleend aan de website van de apotheek, die door het hof (blijkens rov. 5) op 20 maart 2009 (na de stukkenwisseling) heeft geraadpleegd, en die het hof heeft betrokken bij de beoordeling van de juistheid van de opzeggingsgrond. Onder 2.14 wordt een vergelijkbare klacht naar voren gebracht met betrekking tot (bij de belangenafweging in rov. 13 betrokken) gegevens betreffende de bereikbaarheid langs vrijliggende fietspaden van de wijk waar volgens [verweerder] alternatieve woonruimte voor [eiser] beschikbaar is.
3.6.2 Deze klachten zijn gegrond. Het hof heeft na afsluiting van het processuele debat tussen partijen kennelijk eigener beweging de website van de apotheek geraadpleegd en daaraan ontleende feitelijke gegevens (zoals foto's van de situatie ter plaatse en van het in de apotheek werkzame team) aan zijn beslissing ten grondslag gelegd zonder partijen in de gelegenheid te stellen van die gegevens kennis te nemen en zich daarover desgewenst uit te laten. Aldus heeft het hof gehandeld in strijd met het beginsel van hoor en wederhoor. Ditzelfde geldt ten aanzien van hetgeen het hof, als hem ambtshalve bekend, in rov. 13 in aanmerking heeft genomen omtrent de logische route, voorzien van vrijliggende fietspaden, naar een wijk met voldoende geschikte vervangende woonruimte voor [eiser].
3.7 Eveneens gegrond is de klacht van middel II onder 2.5, waarin terecht wordt geklaagd dat het hof in rov. 5 de stelling van [verweerder] dat hij uitdrukkelijk met [eiser] zou hebben besproken dat als het bouwplan voor de andere locatie geen doorgang zou vinden, hij de bovenruimte bij de apotheek wilde trekken en dat [eiser] zich daarmee akkoord heeft verklaard, niet als onweersproken heeft mogen beschouwen. Die stelling werd in de memorie van antwoord onder 9 wel degelijk bestreden.
3.8 De in het voorgaande niet behandelde klachten kunnen niet tot cassatie leiden. Zulks behoeft, gezien art. 81 RO, geen nadere motivering nu de klachten niet nopen tot beantwoording van rechtsvragen in het belang van de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling.
3.9 Het slagen van de hiervoor in 3.6 en 3.7 behandelde klachten leidt tot vernietiging van het bestreden arrest en verwijzing.
4. Beslissing
De Hoge Raad:
vernietigt het arrest van het gerechtshof te 's-Gravenhage van 14 april 2009;
verwijst het geding ter verdere behandeling en beslissing naar het gerechtshof te Amsterdam;
veroordeelt [verweerder] in de kosten van het geding in cassatie, tot op deze uitspraak aan de zijde van [eiser] begroot op € 3.186,16 in totaal, waarvan € 3.081,41 op de voet van art. 243 Rv. te betalen aan de Griffier, en € 104,75 aan [eiser].
Dit arrest is gewezen door de vice-president D.H. Beukenhorst als voorzitter en de raadsheren E.J. Numann, F.B. Bakels, C.A. Streefkerk en W.D.H. Asser, en in het openbaar uitgesproken door de raadsheer E.J. Numann op 15 april 2011.
Conclusie 18‑02‑2011
Mr. Huydecoper
Partij(en)
Conclusie inzake
[Eiser]
eiser tot cassatie
tegen
[Verweerder]
verweerder in cassatie
Feiten1. en procesverloop
1.
De eiser tot cassatie, [eiser], heeft bij schriftelijke huurovereenkomst in 2004 een bovenwoning gehuurd van de verweerder in cassatie, [verweerder]. De woning ligt boven de bedrijfsruimte beganegronds, waar [verweerder] een apotheek exploiteert onder de handelsnaam [A]. De woning en de bedrijfsruimte behoren beide toe aan [verweerder].
[Verweerder] heeft de huur in januari 2006 opgezegd tegen 1 november 2006 (terwijl de huurovereenkomst bepaalde dat opzegging na 1 november 2006 kon plaatsvinden). Als opzeggingsgrond voerde [verweerder] aan dat er een (dringende) behoefte bestond om de woning aan te wenden voor een aantal toepassingen in verband met de beganegronds geëploiteerde apotheek.
[Eiser] heeft niet met beëindiging van de huurovereenkomst ingestemd.
2.
[Verweerder] heeft [eiser] aangesproken en beëindiging (door hem aangeduid als ‘ontbinding’) van de huurovereenkomst gevorderd, op de grond, kort gezegd, dat hij, [verweerder], de gehuurde woning dringend nodig had voor eigen gebruik, dat er passende vervangende woonruimte voor [eiser] beschikbaar was en dat de belangenafweging tussen partijen in het voordeel van hem, [verweerder], uitviel.
In de eerste aanleg werd deze vordering afgewezen.
3.
Op het van de kant van [verweerder] ingestelde hoger beroep kwam het hof echter tot een andere uitkomst. Het oordeelde dat een wezenlijk deel van de van de kant van [verweerder] aangevoerde gebruiksvarianten van de boven de apotheek gelegen woning inderdaad met het oog op voldoende dringende behoeften in verband met de exploitatie van de apotheek aangewezen was, en dat [verweerder] daarom inderdaad dringende behoefte aan de verhuurde woning had voor eigen gebruik; dat gebleken was van de beschikbaarheid van andere passende woonruimte voor [eiser]; en dat de belangen van [verweerder] boven die van [eiser] prevaleerden. Ook verwierp het hof argumenten van de kant van [eiser] die ertoe strekten dat de door [verweerder] gedane opzegging als nietig of als krachteloos moest worden aangemerkt en dat toepassing van conversie (op de voet van art. 3:42 BW) ten aanzien van die opzegging niet in aanmerking kwam.
De vordering(en) van [verweerder] werd(en) daarom in hoofdzaak toegewezen.
4.
Namens [eiser] is tijdig2. en regelmatig cassatieberoep ingesteld. Van de kant van [verweerder] is tot verwerping geconcludeerd. De standpunten van partijen zijn van weerszijden schriftelijk toegelicht.
Bespreking van de cassatiemiddelen
5.
De cassatiemiddelen betreffen (telkens) verschillende, niet altijd met elkaar verband houdende onderwerpen, terwijl sommige klachten over verschillende middelen verspreid zijn. Ik zal de klachten daarom bespreken in de volgorde die mij daartoe aangewezen lijkt, en niet steeds in de door de middelen aangehouden volgorde.
6.
Ik stel voorop dat het hof de vordering van [verweerder] (in hoofdzaak) heeft toegewezen op de in alinea 3 hiervóór kort samengevat weergegeven gronden: dringende behoefte voor eigen gebruik van de gehuurde ruimte aan de kant van [verweerder]; bestaand in een aantal aanwendingen van de ruimte in verband met de exploitatie van de apotheek op de begane grond.
Een deel van de klachten van de middelen strekt ertoe dat gebruik als bedrijfsruimte (of als lokaal waar tot een bedrijfsruimte dienstige activiteiten plaatsvinden) geen grondslag voor een beroep op dringend eigen gebruik als bedoeld in art. 7:274 lid 1 onder c BW kan opleveren (de middelonderdelen suggereren, dat alleen gebruik als woonruimte zou kunnen dienen als grondslag voor een beroep op deze bepaling).
7.
Deze klachten gaan uit van een onjuiste rechtsopvatting. Het gebruik waarop in het kader van art. 7:274 lid 1 onder c BW een beroep kan worden gedaan is niet beperkt tot gebruik als woonruimte. Er zijn geen gebruiksvormen principieel van het door deze bepaling bestreken gebruik uitgesloten, met als enige uitzondering: vervreemding van het gehuurde ‘vrij van huur’ (die uitzondering wordt in de aangehaalde bepaling expliciet vermeld).
Gebruik als bedrijfsruimte of als ruimte waarin aan een bedrijfsuitoefening dienstige (neven)activiteiten kunnen plaatsvinden, kan daarom stellig aan een beroep op deze wetsbepaling ten grondslag worden gelegd3..
De klachten op dit stramien van de alinea's 1.2, 1.3, 1.4, 2.3, 2.7, 2.8 en 2.114. van de cassatiedagvaarding, zijn daarom ongegrond.
8.
Een ander deel van de klachten ziet erop dat het hof in strijd met art. 7:273 lid 1 BW gronden voor de huurbeëindiging in aanmerking zou hebben genomen die niet waren vermeld in [verweerder]s huuropzegging5.. Deze klachten gaan er klaarblijkelijk van uit dat [eiser] ervan uit mocht gaan dat de door [verweerder] beoogde gebruiksvarianten van de gehuurde ruimte (aangevoerd in het kader van de gronden voor de huurbeëindiging), specifiek en limitatief in de opzeggingsbrief waren beschreven; en dat dat uitsloot dat in de beëindigingsprocedure met andere dan de daar specifiek genoemde gebruiksvarianten rekening werd gehouden.
9.
Over de betekenis van de opzeggingsformaliteiten voor de huur van woonruimte, en in verband daarmee van het voorschrift van art. 7:273 lid 1 BW, zijn de meningen verdeeld.
De moeilijkheid met deze voorschriften bestaat er vooral in, dat die voorschriften zijn geschreven in het kader van een wezenlijk andere regeling voor de beëindiging van de huur van woonruimte, dan er inmiddels is komen te gelden; en dat, terwijl de bedoelde voorschriften in het kader van de oorspronkelijk geldende regels voor huurbeëindiging tot op zekere hoogte zinvol waren, hetzelfde niet, of in sterk verminderde mate het geval is nu die regels door wezenlijk andere zijn vervangen.
10.
Deze regels ontstonden, als het om woonruimte gaat6., in hun oorspronkelijke vorm in het kader van de in 1972 tot stand gekomen art. 1623a e.v. BW. Deze hielden een regeling in voor de huur van woonruimte in het destijds bestaande ‘geliberaliseerde’ deel van ons land, waar de Huurwet op de voet van art. 28a van die wet, in zoverre bij AmvB buiten werking was gesteld.
Die regels strekten ertoe dat na de opzegging van de huur door de verhuurder, de huurder een betrekkelijk korte tijd (zes weken) kreeg om bij verzoekschrift een procedure aanhangig te maken waarin over bestendiging van zijn woongenot kon worden geoordeeld. Als de huurder die termijn niet benutte, leidde de huuropzegging ‘gewoon’ tot beëindiging van de huurovereenkomst en van het huurgenot van de huurder.
11.
Bij de destijds gekozen procesgang is te begrijpen dat aan de opzegging van de verhuurder zware eisen werden gesteld; en dat met het oog hierop (gaandeweg)7. de eisen zijn geïntroduceerd, dat de opzegging de gronden moest inhouden waar de verhuurder zich op wilde beroepen (met als pendant dat de verhuurder dan in de door de huurder aanhangig te maken procedure aan die gronden gebonden was)8..
Dit procesmodel is echter al na (vrij) korte tijd verlaten. Sinds 1979 geldt een procesmodel waarbij, na opzegging door de verhuurder, deze ervoor kan kiezen om, bij dagvaarding, een vordering tot huurbeëindiging in te leiden. In dat procesmodel doen de redenen die daarvóór de strenge opzeggingsvereisten ondersteunden geen opgeld meer. Die vereisten ‘hangen in de lucht’ sinds het procesmodel dat er de aanleiding voor vormde, is verlaten.
12.
Méér nog dan bij de toepassing van vormvoorschriften in het algemeen al het geval is, dringt zich daarom in dit verband op dat de hier geldende voorschriften met souplesse verdienen te worden gehanteerd. De ratio die daar aanvankelijk zin aan gaf, is reeds lang niet meer aanwezig.
Weliswaar wordt nog steeds uit Handelingen II 1972, p. 2319 aangehaald dat het vereiste dat de verhuurder de gronden in de opzegging moet vermelden nuttig zou zijn omdat daardoor de huurder in staat is al van de aanvang af te beoordelen of het zin heeft om zich tegen de wensen van de verhuurder te verzetten — maar men ziet gemakkelijk in dat aan die redenering slechts een gering gewicht toekomt. In ieder rechtsgeschil heeft de partij die aangesproken dreigt te worden er een legitiem belang bij dat zij in een vroeg stadium te horen krijgt waar de pretenties van de andere partij op steunen, opdat zij van begin af aan een reële ‘inschatting’ van haar kansen en van de beste te volgen strategie kan maken9.; maar bij geen enkel ander rechtsgeschil wordt aan dit belang het gevolg verbonden, dat deze passage uit de wetsgeschiedenis voor huurzaken als logisch en overtuigend presenteert. Maar hoe kan iets wat algemeen opgeld doet, voor de huurder deze consequentie rechtvaardigen, terwijl dat in alle andere rechtsverhoudingen van de hand wordt gewezen? Op z'n minst genomen valt te constateren dat deze onderbouwing voor de nog steeds geldende regeling, zwak is.
13.
Ik verheel dan ook niet dat het mijn voorkeur zou hebben wanneer de hier bedoelde vormvoorschriften werden afgeschaft10.; maar ik heb mij erbij moeten neerleggen dat daarop vooralsnog geen uitzicht bestaat. Zolang dat echter niet het geval is, pleiten de zojuist besproken gegevens eens temeer voor een toepassing van deze ongelukkige, op achterhaalde uitgangspunten berustende regeling met de meest mogelijke souplesse.
14.
Een nadere reden voor de hier door mij bepleite souplesse bestaat er in dat huurrecht per saldo bestaat voor, en bij de gratie van de ‘gewone’ justitiabele; en dat ten opzichte van die justitiabele niet is te verantwoorden dat formaliteiten als de onderhavige met gestrengheid zouden worden toegepast. Het gaat hier om recht ‘voor de gewone man’. Die mag er, wat mij betreft, van uit gaan dat recht geen voor de niet-juridisch geschoolde rechtsgenoot onwerkbare barrieres opwerpt.
15.
In de onderhavige zaak heeft [verweerder] van meet af aan duidelijk gemaakt dat hij huurbeëindiging wenste, (vooral) met het oog op gebruik van de gehuurde woning voor verschillende activiteiten in verband met de beganegronds geëxploiteerde apotheek. Over de vraag welke activiteiten ter plaatse zouden worden ‘ondergebracht’, zijn in de loop van de procedure wel wisselende standpunten betrokken. (Men kan overigens menen dat reeds uit de opzeggingsbrief valt op te maken dat het om een reeks activiteiten ging die naar gelang van de ontwikkelingen konden variëren).
16.
Bij strikte hantering van de hier aan de orde zijnde formele regels zou men moeten aannemen dat het hof hier iets gedaan heeft wat niet kan: de huurder heeft bij de beoordeling van zijn proceskansen en -strategie aan het begin van de zaak, geen rekening kunnen houden met de later te berde gebrachte gebruiksvarianten.
Bij de op soepele toepassing gerichte uitleg van die regels die ik voorsta, geldt het omgekeerde: [eiser] kon van begin af aan begrijpen dat [verweerder] voor de activiteiten in verband met ‘zijn’ apotheek de ruimte van de bovenwoning wilde gebruiken (en ook, dat alleszins denkbaar was dat de beoogde activiteiten van karakter zouden kunnen veranderen of dat daarbij accentverschuivingen zouden plaatsvinden). Daarmee is voldoende duidelijk gemaakt waarvoor de huurbeëindiging bedoeld was. In dat kader moet ook worden geaccepteerd dat er, naarmate de tijd verstreek en de omstandigheden veranderden, gewijzigde ‘invulling werd gegeven’ aan het beoogde gebruik van de bovenwoning11..
17.
Het hof heeft overigens, als ik de rov. 4 en 13 goed lees, zijn oordeel niet alleen laten rusten op een ruime uitleg van de door Meijer gedane opzegging en een daarop aansluitende ruime uitleg van de hier besproken wettelijke regeling, maar ook op het gegeven dat de aan een opzegging ten grondslag gelegde redenen in de loop van de tijd wijziging kunnen ondergaan (en in dit geval ook: hebben ondergaan), en dat het in dat geval geoorloofd kan zijn, de door de omstandigheden gewijzigde redenen aan een (overigens binnen het kader van de oorspronkelijk vermelde opzeggingsgrond ‘passende’) vordering tot huurbeëindiging ten grondslag te leggen. Evenals het hof, meen ik dat de Hoge Raad die mogelijkheid in HR 12 juni 2008, NJ 2008, 338, rov. 3.3.3 – 3.3.4 heeft aanvaard, en daarbij de ‘feitelijke’ rechter een zekere beoordelingsmarge heeft gelaten als het erom gaat of aan de voorwaarden voor toepassing van deze mogelijkheid was voldaan. De in het aangehaalde arrest gegeven regel betreft bedrijfsruimte; maar om de hiervóór besproken redenen is er alle aanleiding om voor woonruimte een zelfde soepele benadering te kiezen.
Ik denk dat het in de onderhavige zaak gegeven oordeel geen blijk geeft van miskenning van de ruimte die de ‘feitelijke’ rechter in dit opzicht heeft.
18.
Aan de hand van deze beschouwingen beoordeel ik als ongegrond de klachten die erop doelen dat het hof ten onrechte [verweerder]s huuropzegging als geldig heeft beoordeeld en/of dat de in de procedure aangevoerde feiten omtrent het beoogde gebruik van het gehuurde (althans voor een deel) zijn aan te merken als door art. 7:273 lid 1 BW ‘verboden’ beëindigingsgronden die niet in de opzegging zijn vermeld.
Dat betreft dan de alinea's 2.2 – 2.4 en 2.10 van de cassatiedagvaarding.
19.
Alinea 2.16 van de cassatiedagvaarding voert aan dat aan het vereiste van art. 7:274 lid 1 onder c BW dat moet blijken dat voor de huurder andere passende woonruimte beschikbaar is, slechts voldaan kan zijn als zich een ‘daadwerkelijk en realiseerbaar woningaanbod’ voordoet; en dat verwijzing naar (aanbiedingen op) het internet hiervoor onvoldoende zou zijn.
Het eerste deel van deze stelling lijkt mij juist, met dien verstande dat een aanbod dat niet ‘daadwerkelijk en realiseerbaar’ is — wat de steller van het middel daar ook precies mee op het oog moge hebben — allicht niet aan de strekking van dit voorschrift zal voldoen.
Uit het bestreden arrest valt echter niet op te maken dat het hof dit zou hebben miskend; en het tweede deel van deze stelling lijkt mij onjuist. Hoe het aanbod van andere passende woonruimte komt vast te staan, is ter beoordeling aan de feitelijke rechter, die daarbij niet aan wezenlijke beperkingen onderworpen is12.. Via het internet verkregen informatie kan daarbij wel degelijk een — belangrijke — rol spelen.
20.
Alinea 2.13 van de cassatiedagvaarding voert aansluitend aan dat [eiser] stellingen die het hof in rov. 13 als onvoldoende weersproken heeft beoordeeld, wél (voldoende) zou hebben weersproken.
Ik beoordeel het als begrijpelijk dat het hof de enkele stelling dat er van een bepaalde door [verweerder] gepresenteerde lijst van huurwoningen maar één in Hillegersberg lag en dat onduidelijk was of die nog daadwerkelijk beschikbaar was (zoals volgens deze klacht van de kant van [eiser] zou zijn aangevoerd), niet heeft aangemerkt als een voldoende onderbouwde weerspreking van het — van de kant van [verweerder] ampel gedocumenteerde — gegeven dat er een geregeld en aanzienlijk aanbod van huurwoningen (in de relevante prijsklasse) in de desbetreffende wijk(en) bestaat.
21.
De alinea's 2.18 t/m 2.21 van de cassatiedagvaarding bevatten — verspreide — klachten gericht tegen het oordeel van het hof, in rov. 17, over de van de kant van [eiser] gevorderde vergoeding voor verhuis- en inrichtingskosten.
Deze klachten lijken mij ongegrond. De passages uit de stukken waarnaar wordt verwezen, houden telkens summiere en niet concreet onderbouwde uitlatingen in. Dergelijke uitlatingen behoeft de rechter in zijn motivering niet expliciet te ‘behandelen’13..
De klacht van alinea 2.21 is (ook) daarom ongegrond, omdat op het daar bedoelde gegeven — de verhuiskostenvergoeding die destijds in de regeling betreffende sociale huurwoningen was opgenomen — van de kant van [eiser] een beroep was gedaan14.. Al daarom stond het het hof vrij, dit gegeven in zijn beoordeling te betrekken.
22.
In Middel III wordt geklaagd over de verwerping, door het hof, van het namens [eiser] gedane beroep op het feit dat [verweerder], volgens [eiser]: in strijd met de bepalingen van de huurovereenkomst, die overeenkomst al vóór 1 november 2006 had opgezegd.
In het licht van wat in alinea's 9 – 13 hiervóór werd besproken, zal duidelijk zijn dat ik meen dat argumenten die ertoe strekken dat een huurbeëindigingsvordering wegens de gebrekkige opzegging van de huurovereenkomst niet voor inhoudelijke beoordeling in aanmerking komt, zo min mogelijk behoren te worden gehonoreerd.
23.
Het oordeel van het hof dat (erop neerkomt dat) de opzegging van [verweerder] weliswaar te vroeg werd gedaan, maar met (analogische15.) toepassing van art. 3:42 BW mag worden geconverteerd in een opzegging die wel tijdig is gedaan, lijkt mij in een geval als dit dan ook bepaald aanbevelenswaardig, en allerminst strijdig met het daarop toepasselijke recht.
Alle klachten van Middel III stuiten hierop af.
24.
Ik zal vervolgens een aantal verspreide klachten van nogal uiteenlopende strekking bespreken:
- —
alinea's 1.5 – 1.7 van de cassatiedagvaarding klagen dat het hof [verweerder] in zijn vorderingen niet-ontvankelijk had moeten verklaren omdat [verweerder], zo begrijp ik het, hardnekkig ‘ontbinding’ zou hebben gevorderd, terwijl het materieel gaat om huurbeëindiging. Deze klachten stuiten erop af dat het hof, alleszins begrijpelijk, de vorderingen van [verweerder] zo heeft opgevat dat, in weerwil van een mogelijk minder gelukkige formulering, huurbeëindiging werd beoogd. De uitleg van partijstandpunten is aan de ‘feitelijke’ rechter voorbehouden16..
- —
in alinea 2.7 van de cassatiedagvaarding wordt geklaagd dat het hof ervan uit zou zijn gegaan dat [verweerder] zich op ‘dringend eigen gebruik’ beriep terwijl [verweerder] geen op ‘dringendheid’ gerichte stellingen zou hebben aangevoerd. De klacht stuit erop af dat het hof kennelijk en begrijpelijk de stellingen van [verweerder] anders heeft uitgelegd dan deze klacht het wil.
- —
alinea 2.12 van de cassatiedagvaarding klaagt dat van de kant van [verweerder] niet zou zijn aangevoerd, wat het hof in rov. 2.13, 4e t/m 13e regels, in zijn beoordeling betrekt. Ik meen stellingen van de door het hof (in parafrase) weergegeven strekking wel te hebben aangetroffen17.; en ik meen dus dat deze klacht feitelijke grondslag mist.
25.
Daarmee heb ik, naar ik meen, alle in het middel aangevoerde klachten behandeld, behalve de klachten uit de alinea's 2.5, 2.6, 2.9 en 2.14. De klachten uit de drie laatstgenoemde alinea's raken aan een lastig probleem, dat volgens mij in dit geval nadere aandacht verdient.
26.
De alinea's 2.6 en 2.9 van de cassatiedagvaarding doen een beroep op het feit dat het hof gegevens in zijn oordeel zou hebben betrokken die niet door partijen waren aangevoerd, die niet, als onderdeel van de rechtstrijd, aan (alle) partijen bekend konden zijn en die daarom niet in de procedure het voorwerp van debat konden uitmaken; waarbij het dan gaat om gegevens die het hof lijkt te hebben ontleend aan een op het internet te raadplegen website van de [A].
Alinea 2.14 richt een vergelijkbare klacht op gegevens betreffende de bereikbaarheid van de van [verweerder]s kant aangewezen alternatieve woonruimte, en de verkeerssituatie aldaar.
27.
Ik denk dat het verwijt dat het hof ‘buiten partijen om’ de website heeft geraadpleegd, feitelijk gegrond is. In de stukken heb ik geen verwijzing naar deze website aangetroffen. Het hof vermeldt bovendien in rov. 5 dat het zijn indrukken van de website heeft opgedaan op 20 maart 2009. Dat was lang na de sluiting van het partijdebat (en ongeveer drie weken voordat het eindarrest werd uitgesproken).
Men moet dan wel aannemen dat het hof zelfstandig, en zonder de partijen daarin te kennen, heeft besloten van de website in kwestie kennis te nemen (en dat ook heeft gedaan).
28.
Voor de kennis die het hof blijkens rov. 13 van de nabijheid van passende woonruimte en de verkeerssituatie ter plaatse (en met name van de beschikbare fietspaden) blijkt te bezitten, geldt mutatis mutandis hetzelfde, met dien verstande dat het hof hier expliciet aangeeft dat het daarvan ‘ambtshalve’ op de hoogte is. In elk geval blijkt niet dat de desbetreffende informatie door een van de partijen is aangevoerd, laat staan dat dat zo gebeurd is dat die informatie in het partijdebat kon worden betrokken.
29.
Het middel klaagt terecht dat de rechter die op die manier te werk gaat, zich schuldig maakt aan schending van het recht op een eerlijke behandeling van de zaak, met name wanneer hij, rechter, gegevens ter kennis neemt (en voor zijn beslissing gebruikt) waarvan de partijen niet (kunnen) weten dat die tot de in de beoordeling betrokken stof behoren, en waarover de partijen zich dan ook niet naar behoren hebben kunnen uitlaten18..
30.
Een dergelijke schending van wat wel het ‘recht van hoor en wederhoor’ wordt genoemd, leidt in beginsel tot nietigheid van de beslissing die mede aan de hand daarvan werd genomen — zie de in voetnoot 18 aangehaalde bronnen.
In de Nederlandse rechtspraak is echter aangenomen dat dit uitzondering lijdt wanneer aannemelijk is dat de beslissing in kwestie rust op andere gronden dan de gronden die (mede) aan het niet op correcte wijze in het geding betrokken materiaal worden ontleend, en dat de eerstbedoelde gronden de beslissing zelfstandig dragen19..
31.
In alinea 2.7 van zijn conclusie voor HR 23 maart 2007, NJ 2007, 178 (zojuist in voetnoot 18 aangehaald), wijst A - G Langemeijer op de tot dan toe verschenen rechtspraak van het EHRM over dit onderwerp. Daar haalt hij de overwegingen van het EHRM20. aan die ertoe strekken dat ‘… in such a situation (namelijk: de situatie waarin stukken in aanmerking zijn genomen waarop niet alle partijen adequaat hebben kunnen reageren) the effect which the observations actually had on the judgement is of little consequence. What is particularly at stake here is the litigants' confidence in the workings of justice, which is based on, inter alia, the knowledge that they have had the opportunity to express their views on every document in the file.’; en dat ‘only the parties could properly decide whether or not the submissions called for their comments.’21..
32.
De hier aangehaalde ‘Europese’ bronnen zouden de indruk kunnen wekken dat de regel die in HR 10 november 2006 (zie voetnoot 19) werd aanvaard, niet met de ‘Europese’ uitleg van art. 6 EVRM spoort.
EHRM 15 februari 2007, EHRC 2007, 49 (ook kenbaar via rechtspraak.nlLJN BA2632) nuanceert echter de rechtspraak waarnaar ik in de vorige alinea verwees. Ook in die zaak werd geklaagd dat een uitlating aan een van de procespartijen was onthouden (en nam het EHRM tot uitgangspunt dat dat inderdaad het geval was). Er werd echter geoordeeld als volgt:
- ‘27.
Dans ces circonstances, la Cour constate que la communication du mémoire d'adhésion à l'appel du ministère public et la possibilité pour le requérant de répliquer aussi à ce dernier n'aurait pu avoir aucune incidence sur l'issue du litige devant l'Audiencia provincial. En effet, elle ne voit pas en quoi l'absence d'un tel acte pourrait avoir porté atteinte à ses droits ou avoir réduit les chances du requérant de présenter, devant l'Audiencia provincial, les arguments qu'il estimait nécessaires à sa défense, alors qu'il a lui-même reconnu dans sa requête que le mémoire d'adhésion du plaignant coïncidaient avec les prétentions de l'appel du ministère public.
- 28.
Dès lors, la condamnation du requérant retenue en l'espèce par l'Audiencia provincial, confirmée ensuite par le Tribunal constitutionnel, ne pouvait prêter à aucune discussion de ce point de vue. En conséquence, dans les circonstances particulières de la cause, le requérant ne saurait soutenir que l'impossibilité pour lui de contester le mémoire d'adhésion, faute de lui avoir été communiqué, l'a mis dans l'impossibilité de se défendre, emportant violation de l'article 6 par. 1 de la Convention, sauf à lui reconnaître un droit sans réelle portée ni substance (voir Stepinska c. France, no 1814/02, par. 18, 15 juin 2004 et P.D. c. France, no 54730/00, paras. 30 et ss, 20 décembre 2005). Le requérant a par ailleurs, manqué d'indiquer en quoi le défaut de communication du mémoire en cause lui a porté préjudice (Poryazov c. Bulgarie (déc.), no 57656/00, 27 novembre 2006).
- 29.
La Cour constate que le droit de se défendre et de contester les arguments des parties est également repris dans la jurisprudence constante du Tribunal constitutionnel concernant le droit de défense. Dans le cas d'espèce, à la lumière des circonstances bien particulières de la cause, la Cour conclut, conformément à son rôle subsidiaire, que la motivation développée par le Tribunal constitutionnel pour justifier la non communication du mémoire d'adhésion n'est ni déraisonnable ni arbitraire. Partant, il n'y a pas eu violation de l'article 6 par. 1 de la Convention.’
33.
De zo-even aangehaalde beslissing lijkt af te wijken van de eerder aangehaalde rechtspraak. Die indruk wordt bevestigd doordat dat feit — er wordt afgeweken van de eerdere rechtspraak — in de dissenting opinion van twee van de aan deze beslissing deelnemende rechters wordt benadrukt.
In dat licht komt, denk ik, betekenis toe aan twee gegevens die in de aangehaalde overwegingen worden genoemd: het stuk waarop niet kon worden gereageerd (de ‘mémoire d'adhésion du plaignant’) beperkte zich tot stellingen die samenvielen met eerder door het Openbaar Ministerie ingebrachte stellingen; de beslissing in kwestie kon dus in de vervolginstantie geen aanleiding geven tot (afzonderlijk) debat over de stellingen uit dit stuk; en ‘à la lumière des circonstances bien particulières de la cause’, hoeft hier geen schending van art. 6 te worden aangenomen.
34.
Daarom denk ik dat deze beslissing aangeeft dat de marge voor afwijking van de eerdere rechtspraak een beperkte is: het moet gaan om gevallen waarin zich in sterke mate opdringt dat het voor de procesvoering en de uitkomst geen verschil heeft gemaakt dat de benadeelde partij de kans is onthouden, op een bepaald gegeven te reageren.
Het is mogelijk om het geval dat de Hoge Raad in het arrest van 10 november 2006 heeft aangegeven, te brengen onder de uitzondering die ik zojuist heb omschreven. Dan moet het zo zijn dat de beslissing berust op zelfstandige gronden die die beslissing kunnen dragen en waarvoor niet geldt dat daarbij verzuim van de regels van hoor en wederhoor heeft plaatsgehad; en, voeg ik toe, dat het (dus) redelijkerwijs uitgesloten is dat de uitkomst is beïnvloed door de gegevens waarvoor wél geldt dat een dergelijk verzuim is begaan.
35.
De feitelijke informatie waarover in dit verband geklaagd wordt — de van het internet opgedane indruk omtrent de vermoedelijke ligging van de kelderverdieping (rov. 5) en de samenstelling van het team (rov. 9), en de ambtshale ‘ingebrachte’ kennis omtrent de nabijheid van passende woonruimte en de verkeerssituatie (rov. 13) — zijn ieder voor zich van beperkte betekenis. Het ligt daarom wel voor de hand dat het hof, wanneer het de desbetreffende informatie niet ter kennis zou hebben genomen, tot dezelfde uitkomst zou zijn gekomen.
36.
Ik kan echter niet vaststellen dat de genoemde gegevens voor de gegeven beslissing (geheel) zonder betekenis zijn geweest.
Voor de verwijzing, aan het slot van rov. 5, naar het ontbreken van daglichttoegang in de kelderverdieping is dat overigens wel het geval: zijn oordeel hierover baseert het hof kennelijk op het feit, dat niet gesteld was dat er daglichttoegang zou zijn. Het op die basis gegeven oordeel vindt slechts een bevestiging — inderdaad ten overvloede — in wat het hof op het internet heeft gezien.
Maar wat betreft de samenstelling van het team, de nabijheid van passende woonruimte en de verkeerssituatie, kom ik niet verder dan ik zo-even al aangaf: het ligt nu niet direkt voor de hand dat het hof anders zou hebben geoordeeld wanneer het deze gegevens niet in zijn oordeel had betrokken — maar het gaat te ver om te zeggen, dat redelijkerwijs uitgesloten is dat die gegevens invloed op de beslissing (kunnen) hebben gehad.
37.
Bij die stand van zaken kan het oordeel van het hof, als mede gebaseerd op een fundamentele inbreuk op beginselen van procesrecht, en tegelijk op een met art. 6 EVRM onverenigbare inbreuk op wat in dat verband pleegt te worden aangeduid als ‘the equality of arms’, niet worden gebillijkt.
Hoewel men de partijen in een geval als het onderhavige allicht verder procederen zou willen besparen, vind ik het niet verantwoord om aan te nemen dat de gegevens die het hof ten onrechte in zijn oordeel heeft betrokken, zijn beoordeling van de zaak niet (kunnen) hebben beïnvloed.
38.
Tot slot blijft nog te bespreken alinea 2.5 van de cassatiedagvaarding. Daar wordt geklaagd dat het hof in rov. 5 een bepaalde stelling (namelijk: dat [verweerder] uitdrukkelijk met [eiser] zou hebben besproken dat als plannen voor het elders vestigen van de apotheek niet doorgingen, er met beëindiging van de huurovereenkomst rekening moest worden gehouden) als vaststaand in zijn beoordeling betrekt, terwijl die stelling van de kant van [eiser] was weersproken.
39.
Inderdaad tref ik op de in deze klacht aangehaalde plaats (alinea 9 van de Memorie van Antwoord) een onmiskenbare betwisting aan van wat er op dit punt werd aangevoerd.
Ook deze klacht lijkt mij daarom gegrond. Het gaat ook in dit geval om een gegeven waarvan men geredelijk kan denken, dat dat geen beduidende bijdrage heeft geleverd aan de door het hof bereikte slotsom. Maar ook hier geldt weer dat het niet evident is dat de uiteindelijk gevonden uitkomst zelfstandig door de verder door het hof in aanmerking genomen bevindingen wordt gedragen, en dat de onderhavige bevinding daarvoor zonder betekenis is geweest.
40.
De uitkomst van deze beschouwingen is dan, dat (alleen) de klachten van de alinea's 2.5, 2.6, 2.9 en 2.14 van de cassatiedagvaarding gegrond zijn. Gegrondbevinding van die klachten moet leiden tot vernietiging en verwijzing.
Conclusie
Ik concludeer tot vernietiging, met verdere beslissingen als gebruikelijk.
De Procureur-Generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden
Voetnoten
Voetnoten Conclusie 18‑02‑2011
Het in cassatie bestreden arrest is van 14 april 2009. De cassatiedagvaarding is op 14 juli 2009 uitgebracht.
Als ‘leading case’ noem ik HR 8 januari 1982, NJ 1982, 445 m.nt. PAS, rov. 3; zie verder Huurrecht (losbl.), de Wijkerslooth-Vinke, Rueb en Berkvens, art. 274, aant. 126a; T&C Huurrecht, 2010, Huydecoper, art. 274, aant. 5; De Jonge, Huurrecht, 2009, nr. 29.3; Asser - Abas (Huur) 5 IIA, 2007, nr. 214; Rueb - Vrolijk - De Wijkerslooth-Vinke, De huurbepalingen verklaard, 2006, p. 185; Dozy - Jacobs, Hoofdstukken Huurrecht, 1999, nr. 5.4.4. Op dit punt vertoont de rechtsleer een opmerkelijke eenstemmigheid.
Anders dan in deze alinea wordt betoogd, heeft de kantonrechter in de eerste aanleg ook geen van de hier besproken rechtsleer afwijkend oordeel gegeven. (Al) daarom is niet van belang of tegen dat (niet gegeven) oordeel in appel bezwaar was gemaakt.
De opzeggingsbrief is onder meer te raadplegen als prod. 16 bij de inleidende dagvaarding in de eerste aanleg. De daarin vermelde opzeggingsgronden worden overigens in alinea 2.2 van de cassatiedagvaarding correct weergegeven.
Voor bedrijfsruimte was een regeling van overeenkomstige strekking tot stand gekomen bij de Wet van 28 januari 1971, S. 44.
De ‘Werdegang’ van de onderhavige regels is — zij het met enige nadruk op de ‘parallelle’ regels van bedrijfsruimterecht — beschreven in alinea's 9 – 21 van de conclusie voor HR 13 juni 2008, NJ 2008, 338.
Zie de destijds geldende art. 1623b t/m 1623e van het toenmalige Boek IV BW.De regel dat de rechter in de beëindigingsprocedure slechts de in de opzegging vermelde gronden in aanmerking kon nemen is voor woonruimte overigens pas toegevoegd bij de Wet van 21 juni 1979, S. 330. Merkwaardig genoeg is dit tevens de wet waarin, nadat het wetgevingsproces al een eindweegs was gevorderd, de procesregeling die ik zojuist heb beschreven werd verlaten, en de regeling die het procesinitiatief bij de verhuurder legde werd (her)ingevoerd. Men kan licht de indruk krijgen dat de ene maatregel werd getroffen, zonder dat met de andere rekening werd gehouden; zie nader de in voetnoot 7 aangehaalde vindplaats.
Voor het standpunt dat de verweerder zal betrekken, geldt overigens hetzelfde: de eisende/verzoekende partij heeft er een legitiem belang bij, dat standpunt in een zo vroeg mogelijk stadium te vernemen — ook hier: om de kansen op succes te kunnen inschatten en om de verdere strategie te kunnen bepalen. Dat dit belang slechts in zeer beperkte mate wordt gehonoreerd (de verweerder heeft immers zeer veel ruimte om zijn verweer in de loop van een zaak uit te breiden of anderszins te wijzigen), stelt nader in het licht hoe merkwaardig het is, dat er juist voor het geval van de met mogelijke huurbeëindiging geconfronteerde huurder van woon- of bedrijfsruimte, voor een volstrekt andere oplossing gekozen zou moeten worden.
Dat bleek al uit mijn bijdragen aan T&C Huurrecht, 2010, art. 271, aant. 1 en 6 en art. 272, aant. 4, en WR 2007, p. 173.Overigens klinkt er in de literatuur maar weinig door van de bezwaren die ik tegen de geldende formele regels voor huuropzegging verdedig; zie Huurrecht (losbl.), De Wijkerslooth-Vinke, art. 271, aant. 99 en art. 273, aant. 11A en 12; De Jonge, Huurrecht, 2009, p. 346 – 349; Teeuw, Huurgeschillen ontleed, 2009, p. 317 – 320; Asser - Abas (Huur) 5 IIA, 2007, nrs. 191 en 198; en voor bedrijfsruimte: Kerpestein, Huurrecht Bedrijfsruimte, 2009, p. 539 e.v. en Evers, Huurrecht Bedrijfsruimten, 2003, p. 78 – 80.
Een andere vraag is natuurlijk, in hoeverre de verhuurder die het beoogde gebruik van een voor huurbeëindiging aangewezen perceel niet nauwkeurig en duidelijk blijkt te kunnen aanduiden, geloofwaardig kan maken dat er aan zijn kant van een dringende behoefte aan dat gebruik sprake is. Om te kunnen betogen dat men iets dringend nodig heeft zou men, ben ik geneigd te denken, toch een vrij heldere voorstelling moeten kunnen geven van datgene waarvoor men het huurobject nodig heeft.De aannemelijkheid/geloofwaardigheid van het beroep op dringend eigen gebruik is hier echter niet aan de orde (gesteld). Het gaat hier om de vraag, welke precisie van de huuropzegging gevergd mag worden en welke gevolgen dat heeft voor de toepassing van de regel van art. 7:273 lid 1 BW.
Huurrecht (losbl.), De Wijkerslooth-Vinke, art. 274, aant. 127 g en h; T&C Huurrecht, Huydecoper, 2010, art. 274, aant. 6 onder a; De Jonge, Huurrecht, 2009, p. 242 – 243.
Asser Procesrecht/Veegens — Korthals Altes — Groen, 2005, nr. 122.
Memorie van Antwoord, alinea 25.
Art. 3:42 BW heeft betrekking op nietige rechtshandelingen. In dit geval was de door [verweerder] verrichte rechtshandeling — mogelijk — strijdig met een daarop toepasselijke contractsbepaling. Dat brengt gewoonlijk niet met zich mee dat de desbetreffende rechtshandeling nietig of vernietigbaar is; maar voor de rechtsgevolgen die dan wél in aanmerking zouden komen, kan analogische toepassing van de conversie-regel hier goed dienst doen; zie Asser/Hartkamp & Sieburgh 6 III*, 2010, nr. 649.
HR 10 september 2010, rechtspraak.nlLJN BM6086, RvdW 2010, 1022, rov. 3.4.2; HR 21 mei 2010, rechtspraak.nl LJN BL6071, RvdW 2010, 641, rov. 3.4.2.
Bijwege van illustratie: de eerste volzin uit de door deze klacht betroffen passage berust kennelijk op het gestelde in alinea 18, slot, van de conclusie van repliek in eerste aanleg. Verschillende van de vaststellingen uit de daarop volgende volzinnen van de hier bestreden overweging zijn terug te voeren op stellingen in de alinea's 16 en 17 van die conclusie.
HR 23 maart 2007, NJ 2007, 178, rov. 4.4; HR 2 mei 1997, NJ 1998, 315 m.nt. WMK, rov. 3.4.2; HR 18 december 1987, NJ 1988, 679 m.nt. WHH, rov. 3.2; Burgerlijke Rechtsvordering (losbl.), Rutgers, art. 149, aant. 2, 5 en 9; Siemerink, NJB 2010, p. 2646 – 2649; Drion, NJB 2009, p. 781; Snijders - Klaassen - Meijer, Nederlands burgerlijk procesrecht, 2007, nr. 45 (a). Wat betreft het internet mogelijk enigszins ruimer (en in dat geval wat mij betreft: te ruim): Stein/Rueb, Compendium van het burgerlijk procesrecht, 2009, 2.8.3.
HR 10 november 2006, JBPr 2007, 31 m.nt. Wieten, rov. 3.4.1 en 3.4.2.
Uit EHRM 19 mei 2005, NJ 2006, 14, rov. 29.
O.a. EHRM 5 juli 2005, Appl. nr. 45029/98, rov. 36. (Volledigheidshalve wijs ik er op dat uitspraken via het Appl. nr. kunnen worden geraadpleegd in het HUDOC databestand op de website van het EHRM). De hier aangehaalde zaak verdient mede daarom de aandacht, dat de nationale rechter in het gegeven geval de toelating van de documenten waarop geen commentaar mogelijk was geweest, expliciet had geweigerd (omdat die documenten na het verstrijken van de daarvoor geldende termijn waren ingediend). Desondanks oordeelde het EHRM dat die documenten aan de andere partijen hadden moeten worden meegedeeld (en, naar in de rede ligt: dat gelegenheid had moeten worden geboden om daarop te reageren).
Beroepschrift 30‑10‑2009
CONCLUSIE VAN ANTWOORD
Inzake:
[verweerder], h.o.d.n. Apotheek[A],
wonende te [woonplaats],
verweerder,
advocaat: mr. R.F. Thunnissen
Tegen:
[eiser],
wonende te [woonplaats],
eiser,
advocaat: mr. P. Garretsen
Mr. R.F. Thunnissen als advocaat van verweerder concludeert voor antwoord in cassatie tot verwerping van het door eiser ingestelde beroep en zijn veroordeling in de kosten van deze procedure.
Advocaat
Heden, de veertiende juli van het jaar tweeduizendennegen, ten verzoeke van [rekwirant], wonende te [woonplaats], die voor deze zaak domicilie heeft gekozen te 2517 AC 's‑Gravenhage aan de Laan van Meerdervoort nr. 33 ten kantore van de aldaar gevestigde advocaat bij de Hoge Raad der Nederlanden mr. P. Garretsen, die zich als zodanig stelt teneinde mijn rekwirant in na te melden cassatieprocedure rechtsgeldig te vertegenwoordigen.
[heb ik,]
[Christine Wilhelmina Bakhuis-van Kesteren, als gerechtsdeurwaarder gevestigd en kantoorhounde te 's‑Gravenhage aan de Koninginnegracht 23]
[gerekwireerde] (officieel: [gerekwireerde] — advocaat), wonende te [woonplaats], h.o.d.n. Apotheek[A], die blijkens na te melden arrest in de vorige, tevens hoogste feitelijke instantie te dezer zake uitdrukkelijk domicilie heeft gekozen te Den Haag aan het Alexandervold nr. 93 ten kantore van de aldaar gevestigde advocaat en toenmalig procureur mr. R. van Kessel, die zich alstoen en laatstelijk als procureur heeft gesteld en alstoen als zodanig is opgetreden, aan dat aldus gekozen domicilie mijn exploot doende, sprekende met en afschrift dezes latende aan:
[Mw. I. van Jersel, aldaar werkzaam;]
- I.
AANGEZEGD dat mijn rekwirant hierbij beroep in cassatie instelt tegen het arrest d.d. 14 april 2009 door de sector handel van het Gerechtshof te 's‑Gravenhage onder zaak- en rolnummer 105.006.585/01 respectievelijk 07/720 gewezen tussen mijn rekwirant als geïntimeerde en de gerekwireerde voornoemd als appellant;
- II.
Deze gerekwireerde voornoemd GEDAGVAARD om op vrijdag, de dertigste oktober van het jaar tweeduizendennegen, des voormiddags te 10.00 uur, niet in persoon doch vertegenwoordigd door een advocaat bij de Hoge Raad der Nederlanden, te verschijnen ter terechtzitting van de Hoge Raad der Nederlanden (Eerste Enkelvoudige Kamer voor Civiele Zaken), te houden in het gebouw van de Hoge Raad der Nederlanden aan de Kazernestraat nr. 52 te 's‑Gravenhage.
TENEINDE alsdan en aldaar namens mijn rekwirant als eiser tot cassatie tegen voormeld arrest te horen aanvoeren de navolgende middelen van cassatie en op basis daarvan te horen eis doen en concluderen als hierna is aangegeven.
O.
Algemene uitgangspunten.
0.1.
[gerekwireerde] houdt een apotheek welke is gevestigd te [a-plaats]. Boven het bedrijfsgebouw is een woning gelegen. [gerekwireerde] heeft deze ruimte als woonruimte verhuurd aan [rekwirant]. Voordal deze ruimte aan [rekwirant] werd verhuurd was deze ruimte bij [gerekwireerde] in gebruik als bedrijfswoning. Het betrokken huurcontract relateert aldus en voor zover hierna van belang:
‘Huurcontract voor bepaalde tijd.
(…)
De comparanten verklaarden dat verhuurder verhuurt aan huurder die in huur aanneemt: de winkelwoning, bestaande uit twee verdiepingen met een volledige aparte opgang, gelegen boven Apotheek [A] (…).
Artikel 1.
Verhuur en huur zijn aangegaan voor bepaalde tijd, ingaande één november tweeduizendenvier. Na twee jaren, te weten vanaf één november tweeduizendenzes kan de huurovereenkomst met een opzegtermijn van drie maanden door verhuurder worden opgezegd ingeval de winkelwoning dringend nodig is voor eigen gebruik, dan wel als het gebruik nodig is voor de onderliggende winkel.
Artikel 13. Deze overeenkomst kan door elk der partijen worden opgezegd. Deze opzegging zal dienen te geschieden bij deurwaardersexploot of bij aangetekende brief. De opzegtermijn voor de huurder is drie maanden. Indien de tijdelijke huur langer duurt dan een jaar, geldt dat de opzegtermijn wordt verlengd met een maand voor ieder jaar dat de huurder onafgebroken heeft gehuurd, tot een maximum van zes maanden. De verhuurder moet officieel aan de huurder schriftelijk opzeggen en in de opzegging de reden van opzegging, namelijk dat het hier ging om een tijdelijk huurcontract, vermelden. De verhuurder moet tenminste drie maanden van te voren opzeggen.
(…).’.
0.2.
Bij aangetekende brief van 20 januari 2006 heeft Apotheek[A] de huurovereenkomst met [rekwirant] opgezegd tegen 30 oktober 2006. In die brief — productie 16 bij inleidende dagvaarding d.d. 18 september 2006 zijdens [gerekwireerde] — duidt [gerekwireerde] een tijdelijk huurcontract voor de duur van 2 jaar, en komt hij tot duiding van een 8-tal redenen of gronden voor de opzegging.
0.3
, [rekwirant] heeft zich schriftelijk verzet tegen de huurbeëindiging, en zich in dat kader op huurbescherming beroepen. [gerekwireerde] heeft vervolgens de ontbinding van de huurovereenkomst gevorderd, met veroordeling van [rekwirant] om de onroerende zaak te ontruimen (…); voorts is nog de veroordeling van [rekwirant] gevorderd tot betaling van een zeker bedrag en zijn veroordeling in de proceskosten.
04.
De kantonrechter te Rotterdam verstaat in zijn vonnis d.d. 1 maart 2007 de ingestelde vordering aldus dat [gerekwireerde] bedoeld heeft een vordering in de zin van 7; 272 lid 2 BW in te stellen, namelijk tot vaststelling van het tijdstip waarop de (opgezegde) huurovereenkomst zal eindigen.
05.
Op de gronden in dat vonnis weergegeven heeft die kantonrechter de vordering van [gerekwireerde] afgewezen. [gerekwireerde] is bij exploot d.d. 24 mei 2007 en herstel-exploot d.d. 31. mei 2007 van dat vonnis (tijdig) in hoger beroep gekomen. Bij latere memorie van grieven heeft [gerekwireerde] zes grieven tegen dat vonnis aangevoerd en toegelicht; [rekwirant] is gekomen tot bestrijding alswel heeft van zijn zijde incidenteel geappelleerd (zie hierna).
0.6.
Het hof komt dan tot zijn arrest van 14 april 2009. Het hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter. Opnieuw rechtdoende stelt het hof vast dat de huurovereenkomst met betrekking tot de betrokken woonruimte eindigt met ingang van 1 oktober 2009, en stelt de datum van ontruiming vast op die datum.
0.7.
Met betrekking tot het incidenteel appel van [rekwirant] komt het hof tot zelfstandige beschouwingen en zijn oordeel.
Middel I.
Het hof heeft het recht geschonden dan wel op straffe van nietigheid in acht te nemen vormvoorschriften verzuimd door te overwegen en te beslissen als in dit arrest is weergegeven en verwoord (waarnaar wordt verwezen), waartoe het navolgende geldt (dat zonodig in onderling verband en samenhang dient te worden gelezen en beschouwd).
1.1.
Het gaat hier om de rov.n 4 tot en met 12 in dit arrest, in samenhang met de uiteindelijk gegeven beslissing. Gemeend wordt dat deze overwegingen rechtens onjuist zijn althans bezien de inhoud van de gedingstukken onbegrijpelijk zijn, waartoe na te melden uitwerkingen en toelichting.
1.2.
Ten onrechte immers op rechtens onjuiste althans onbegrijpelijke gronden overweegt en oordeelt het hof als in deze rov.n 4 tot en met 12 is vervat. Het gaat dan vooreerst hierom dat oorspronkelijke winkelwoning als woonruimte aan [rekwirant] ter beschikking is gesteld, terwijl de opzegging(-sgronden) ziet (zien) op beoogd gebruik door [gerekwireerde] ten behoeve van (de gebruiksfunctie van) de apotheek.
1.3.
Het hof toetst derhalve terecht aan het bepaalde in art. 7:274 BW met betrekking tot woonruimte, doch diende tegelijkertijd te onderkennen dat de zijdens [gerekwireerde] aangevoerde gronden niet zien op beoogd gebruik als woonruimte door [gerekwireerde] doch enkel als multifunctionele ruimte ten behoeve van de apotheek, en de daaromtrent betrekkelijke gebruiks- en/of exploitatiedoeleinden, zodat sprake is van beoogd gebruik als bedrijfsruimte.
1.4.
Het hof had derhalve het vonnis van de kantonrechter kunnen c.q. behoren te bekrachtigen.
1.5.
Bijkomend aspect is dat in de appèldagvaarding [gerekwireerde] wederom lot zijn vordering tot ontbinding en ontruiming komt, in weerwil van het (overduidelijke) oordeel van de kantonrechter dat dit niet kan en dat deze de ingestelde vordering aldus verstaat dat [gerekwireerde] heeft bedoeld een vordering ex art. 7:272 BW in te stellen, tegen welk oordeel [gerekwireerde] niet heeft gegriefd, zodat hij — en in het verlengde daarvan: het hof zelf — daaraan in appèl waren gebonden.
1.6.
[gerekwireerde] kan dus niet in het kader van zijn hoger beroep eerst weer zijn oude, doch gepasseerde vordering instellen, en vervolgens — zonder te duiden dat sprake is van een wijziging van eis — in de memorie van grieven komen tot deze vordering (MvGr blz. 13) dat het hof opnieuw rechtdoende verklaart dat [gerekwireerde] de huurovereenkomst (…) rechtsgeldig heeft opgezegd, waardoor de huurovereenkomst met [rekwirant] per 1 februari 2006 is geëindigd en [rekwirant] dan ook de woning vóór 1 februari 2006 diende te ontruimen (…), immers zoals die kantonrechter terecht heeft aangegeven strekt de vordering ex art. 7:272 BW ertoe dat de rechter de datum vaststelt waarop de (opzegde) huurovereenkomst eindigt.
1.7.
Het hof had derhalve [gerekwireerde] aanstonds niet-ontvankelijk dienen te verklaren in diens vordering in hoger beroep, nu die ingestelde vordering niet tot toewijzing kon leiden.
Middel II.
Het hof heeft het recht geschonden dan wel op straffe van nietigheid in acht te nemen vormvoorschriften verzuimd door te overwegen en te beslissen als in dit arrest is weergegeven en verwoord (waarnaar wordt verwezen), waartoe het navolgende geldt (dat zonodig in onderling verband en samenhang dient te worden gelezen en beschouwd).
2.1.
Het gaat hier om de rov.n 4 tot en met 12 in dit arrest, in samenhang met de uiteindelijk gegeven beslissing. Gemeend wordt dat deze overwegingen rechtens onjuist zijn althans bezien de inhoud van de gedingstukken onbegrijpelijk zijn, waartoe na te melden uitwerkingen en toelichting.
2.2.
In rov. 4 slotgedeelte aldaar overweegt en oordeelt het hof ten onrechte als aldaar is vervat. Immers [gerekwireerde] voert overduidelijk nieuwe gronden voor opzegging aan, namelijk gronden die hij niet of niet in die mate aan zijn opzeggingsbrief d.d. 20 januari 2006 (productie 16 bij inleidende dagvaarding) ten grondslag heeft gelegd, waartoe vooreerst hierna de inhoud van die opzeggingsbrief voor wat betreft de opzeggingsgronden wordt weergegeven:
- •
Het huurcontract is aangegaan voor bepaalde tijd, te weten twee jaar.
- •
De winkelwoning heeft tot zomer 2004 altijd dienstgedaan als bedrijfswoning voor de onderliggende apotheek. In perioden van krapte op de arbeidsmarkt is het kunnen aanbieden van een bedrijfswoning een belangrijke factor in het kunnen aantrekken en vasthouden van gekwalificeerd personeel. De verhuur voor bepaalde tijd aan jou 's aangegaan omdat er in de periode van 1 november 2004 tot 1 november 2006 geen zicht was op verhuur van (een deel van) de bedrijfswoning aan een werkneemster. Dat veranderd (letterlijke tekst — advocaat) mogelijk komend jaar.
- •
De mogelijkheid tot verhuur van (een deel van) de bedrijfswoning aan een werkneemster kan van grote invloed zijn op het voortbestaan van de apotheek.
- •
Dat de dienstwoning per 1 november 2006 nodig is als bedrijfsruimte gezien het feit dat twee werkneemsters dit jaar zullen trouwen, waarbij kinderwens niet is uitgesloten. Een rustruimte voor zwangere werkneemsters en een verzorgingsruimte voor baby's niet te realiseren is zonder gebruik van de winkelwoning.
- •
Dat de apotheek behoefte heeft een vergaderruimte (letterlijke tekst — advocaat), welke gecreëerd zal worden in de winkelwoning.
- •
Dat de apotheek komend jaar behoefte heeft aan een ruimte voor het verwerken van telefonische herhaalrecepten, welke gecreëerd zal worden in de winkelwoning,
- •
Dat de apotheek plannen heeft om een Diabetes Service Punt in te richten, waarvoor een herverdeling van ruimtes tussen de apotheek en de winkelwoning noodzakelijk zijn,
- •
Dat met het opzeggen van de Buitenschoolskinderopvang van onze kinderen en gezien het feit dat mijn echtgenoot en ik beide een eigen bedrijf moeten runnen, een deel van de winkelwoning per 1 november 2006 nodig is als opvang en verblijfsruimte voor onze kinderen, om van nabij toezicht op hen te kunnen houden en hen een veilige en rustige omgeving te kunnen bieden voor het maken van hun huiswerk etc.
In de memorie van grieven komt [gerekwireerde] in sub 11 tot het in het geding brengen van een ontwerp-tekening, en komt tot nieuwe stellingen, dan en daar met betrekking tot de kelderruimte; ook in sub 12 MvGr worden nieuwe stellingen geponeerd, daar met betrekking tot de gezamenlijke kantoorruimte. In sub 13 MvGr wordt de noodzaak van een (rustige) studieplek geduid, aldus evenzeer een nieuw aangevoerde grond. In sub 15 MvGr wordt de te beperkte ruimte van de lunch- en koffieruimte als nieuwe grond opgeworpen; In sub 17 en sub 18 MvGr wordt de te krappe voorlichtingsruimte als nieuwe grond opgeworpen. In sub 21 MvGr wordt een voorgenomen Lockerservice als nieuwe grond aangevoerd. In sub 39–40 MvGr worden nieuwe activiteiten als nieuwe grond voorgesteld.
2.3.
Het beroep van het hof op HR 13 juni 2008 (zaaknummer C07/105 HR), NJ 2008 nr. 338 is of wordt dan ook ten onrechte gedaan, immers betrof het in die berechte zaak vooreerst bedrijfsruimte, terwijl het hof hier het dringend eigen gebruik van woonruimte toetst c.q. tot uitgangspunt neemt. In geval van woonruimte geldt immers de stricte maatstaf, en is restrictieve toepassing geboden.
2.4.
Waarbij voorts heeft te gelden dat het door [gerekwireerde] in de MvGr gestelde in de hierboven aangehaalde subnummers feiten en omstandigheden behelst die in het geheel niet tot de aanvankelijk gegeven opzeggingsgronden zijn te rekenen of daartoe kunnen bijdragen, zodat die nieuwe feiten en omstandigheden dan ook ten onrechte door het hof worden aangemerkt als een gewijzigde feitelijke grondslag.
2.5.
Terwijl in verband mot rov. 5 heeft te gelden dat [rekwirant] nadrukkelijk bij memorie van antwoord — nogmaals — heeft bestreden dat [gerekwireerde] uitdrukkelijk met hem zou hebben besproken dat indien het bouwplan voor de andere locatie geen doorgang zou vinden, [gerekwireerde] de bovenruimte bij de apotheek wilde betrekken en dat hij, [rekwirant], zich daarmee akkoord zou hebben verklaard: zie MvA sub 9, alwaar [rekwirant] aangeeft zijn betwisting te herhalen.
2.6.
Alsook het hof in het kader van deze rov. 5 zich schuldig maakt aan een hem verboden aanvulling van de feiten en/of de verweermiddelen van [gerekwireerde], nu toch het hof in deze rov. 5, slotgedeelte aldaar overweegt en oordeelt: ‘Gesteld noch gebleken is dat daglicht kan toetreden tot de kelderruimte. De foto's, op 20 maart 2009 te zien op [A].nl, wijzen in ieder geval niet op de mogelijkheid van toetreding van daglicht in de kelder.’. Immers niet alleen heeft het hof die foto's niet aan partijen (vooraf) gepresenteerd en hen aldus niet in de gelegenheid gesteld daarvan kennis te nemen en eventueel daarop te reageren, maar ook heeft [gerekwireerde] zelf niet het belang of de noodzaak van het aspect dat daglicht wel of niet kan toetreden tot de kelder(-ruimte) opgeworpen of dragend gemaakt voor zijn grief.
2.7.
Terwijl in het kader van rov. 6 's hofs bevinding en oordeel dat ‘uit deze omstandigheden blijkt de behoefte aan meer bedrijfsruimte’ (met mijn onderstreping en benadrukking — advocaat), zulks aanstonds ertoe dient te leiden dat de vordering van [gerekwireerde] dient te worden afgewezen, nu toch getoetst is aan het eigen dringend gebruik als woonruimte als bedoeld in art. 7:274 BW, en dus niet aan dringend eigen gebruik als bedrijfsruimte, als bedoeld in art. 7:296 BW. Terwijl om dezelfde reden de dringendheid op een onjuiste wijze is of wordt aanwezig geoordeeld c.q. toegepast, nu toch dringendheid in verband met bedrijfsruimte niet door [gerekwireerde] aan zijn stellingen ten grondslag is gelegd, en die dringendheid (ook) niet kan worden afgeleid uit of worden gebaseerd op wenselijk geachte ontwikkelingen die zich ten tijde van de inhuurgeving reeds in enige vorm voordeden. Het hof heeft derhalve ook nog eens de verkeerde maatstaf aangelegd.
2.8.
Zo ook komt het hof in rov. 7 tot beschouwingen die zien op de exploitatie als bedrijf; hetzelfde geldt dan voor wat betreft rov. 8. Terwijl in rov. 9 het hof wederom een foto in zijn beschouwingen en oordeel betrekt welke foto het hof partijen evenwel niet voorafgaand heeft toegezonden en hen aldus evenmin in de gelegenheid heeft gesteld desgewenst te reageren. Ook In verband met deze rov. 7, 8 en 9 komt het hof dus tot een hem verboden aanvulling van de feiten en/of de verweermiddelen van [gerekwireerde]. Zo heeft [gerekwireerde] zelf niet betoogd dat de vergaderingen en het werkoverleg (uitsluitend) tijdens de openingstijden (dienen) plaats (te) hebben.
2.9.
Alsook het hof in het kader van deze rov.n 7, 8 en 9 alsmede in rov. 10 een verkeerd uitgangspunt kiest door (impliciet) van [rekwirant] te verlangen dat hij zijn stellingen: bewijst, terwijl toch art. 7:273 BW (in verband met woonruimte) bepaalt dat de rechter uitsluitend de in de opzegging vermelde gronden in aanmerking neemt, zodat de stelplicht en de bewijslast ter zake van de inhoud en/of deugdelijkheid van die voorgestelde gronden geheel bij [gerekwireerde] liggen,
2.10.
In verband met rov. 12 (II) heeft dan te gelden dat 's hofs overweging en oordeel zijn gebaseerd op gronden die deze overweging en oordeel niet kunnen dragen. In ieder geval betrekt het hof ten onrechte de uitbreidingsplannen en de bouwtekeningen in zijn overwegingen en oordeel, nu toch deze niet door [gerekwireerde] in of bij de opzegging als grond zijn aangevoerd of daartoe dragend zijn gemaakt.
2.11.
Terwijl in verband met rov. 13 heeft te gelden dat (al) hetgeen het hof daar met betrekking tot de belangen van [gerekwireerde] overweegt en oordeelt, niet betrekkelijk is of kan zijn met betrekking tot de toets in het kader van dringend eigen gebruik als woonruimte, de zich toch hier voordoende toets gelet op het niet door [gerekwireerde] bestreden oordeel van de kantonrechter ter zake (rov. 4.6 in diens vonnis) dat ingevolge het bepaalde in artikel: 7:274 lid 1, aanhef en onder c BW de rechter de onderhavige vordering slechts kan toewijzen indien (…), tegen welke toets [gerekwireerde] niet in hoger beroep heeft gegriefd.
2.12.
Alsook het hof in deze rov. 13 zich schuldig maakt aan een hem verboden aanvulling van de feiten en/of de verweermiddelen van [gerekwireerde], nu toch [gerekwireerde] niet datgene heeft gesteld dat het hof aldaar verwoord (rov. 13, rgls. 4 tot en met 13).
2.13.
Terwijl in rov. 13 het hof met betrekking tot het belang van [rekwirant] ten onrechte aldaar overweegt dat voldoende geschikte zelfstandige woonruimte beschikbaar is, nu toch [rekwirant] bij conclusie van dupliek (sub 5 aldaar) heeft betoogd dat uit de door [gerekwireerde] overgelegde productie 25 (lees en begrijp: 22 — advocaat) blijkt dat in de hier aan te houden prijsklasse in de hier betrokken wijk [wijk] slechts één woning te huur stond, waarvan ook niet bleek dat deze nog daadwerkelijk beschikbaar was, [gerekwireerde] is op dat gestelde in zijn sub 45–46 MvGr niet ingegaan, terwijl [rekwirant] in zijn MvA naar zijn eerder ingenomen stellingen heeft verwezen (MvA sub 24). Het hof kan dan ook niet overwegen zoals het doet in deze rov. 13 dat door [rekwirant] die overzichten onvoldoende gemotiveerd zijn weersproken, nu toch [rekwirant] in sub 4–6 CvD op dat gestelde woningaanbod is ingegaan.
2.14.
Alsook het hof in deze rov. 13, slotgedeelte aldaar zich schuldig maakt aan een hem verboden aanvulling van de feiten en/of de verweermiddelen van [gerekwireerde], nu toch [gerekwireerde] niet heeft gesteld dat de afstand vanaf de apotheek tot deze wijk dermate gering is dat kinderen in de leeftijd als die van [rekwirant] deze zonder enig probleem kunnen afleggen, en dat daarbij komt dat de logische route is voorzien van vrijliggende fietspaden. Dit laatste ontleent het hof dan aan zijn ambtshalve bekendheid, echter die of zodanige ambtshalve bekendheid moet controleerbaar en inzichtelijk zijn onder meer in het kader van een aan te wenden rechtsmiddel, aan welke voorwaarde het hof niet voldoet.
2.15.
Zijn overweging en oordeel dat ‘daarmee’ tevens voldaan is aan de voorwaarde als vermeld in art. 7:274 lid 1 sub c BW is dan ook gebaseerd op gronden die deze overweging en dat oordeel niet kunnen dragen.
2.16.
Alsook in het kader van art. 7:274 lid 1 sub c BW heeft te gelden dat daadwerkelijk en realiseerbaar woningaanbod zich moet voordoen, zodat [gerekwireerde] niet kan volstaan met de enkele verwijzing naar internet, en het hof niet op basis daarvan kan oordelen dat voldaan is aan de voorwaarde als vermeld in art 7:274 lid 1 sub c BW.
2.17.
Rov. 15 is dan ook gebaseerd op gronden die deze overweging en de daarin vervatte oordelen niet kunnen dragen.
2.18.
In (het kader van) rov. 17 overweegt en oordeelt het hof ten onrechte dat [rekwirant] bij het aangaan van de huurovereenkomst wist dat deze werd aangegaan voor de duur van twee jaar en dat de mogelijkheid bestond dat de woning weer in gebruik zou worden genomen ten behoeve van de apotheek; zie CvA sub 16 en sub 24, CvD sub 22.
2.19.
Terwijl [rekwirant] in sub 25 MvA de feiten en omstandigheden heeft geduid ter onderbouwing van zijn claim, op welke feiten en omstandigheden het hof niet kenbaar respondeert, en 's hofs overweging en oordeel ‘Dit alles afwegend stelt het hof de hoogte van de verhuiskostenvergoeding vast op € 1500,-.’ aldus niet een toereikende motivering vormt.
2.20.
Alsook omtrent deze verhuiskostenvergoeding heeft te gelden dat [gerekwireerde] in het kader van zijn memorie van grieven volstrekt niet is ingegaan op het daaromtrent gestelde van de zijde van [rekwirant], en bij repliek enkel stelt: ‘Het door [rekwirant] gestelde bedrag wordt door geen enkel bewijsmiddel onderbouwd en is buiten iedere proportie. Daarbij wordt opgemerkt dat de daarvoor aangevoerde argumenten geenszins een dergelijke verhuis- en herinrichtingsvergoeding rechtvaardigen nu [rekwirant] zeer goed op de hoogte was van het feit dat de huurovereenkomst maximaal twee jaren zou duren.’, waarop [rekwirant] heeft gereageerd bij dupliek, sub 22–23 aldaar.
2.21.
In rov. 17 komt het hof derhalve ook daar tot een hem verboden aanvulling van de feiten en/of de verweermiddelen van [gerekwireerde], nu toch [gerekwireerde] zich niet heeft beroepen op art. 11 g van het Besluit beheer sociale huursector en de daaruit voortvloeiende bijdrage van een toegelaten instelling in de kosten van verhuizing door een huurder in verband met renovatie thans € 5.264,28 bedraagt, en gemelde bepaling zich niet voor ambtshalve toepassing leent, en evenmin zich erop heeft beroepen dat belangrijk verschil tussen een huurder die zich in een door dat artikel bestreken situatie bevindt en [rekwirant] is dat eerstbedoelde huurder een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd is aangegaan met de gerechtvaardigde verwachting voor langere tijd in de betreffende woning te kunnen blijven wonen.
2.22.
Rov. 19 slotgedeelte alsmede de vervolgens gegeven beslissing kunnen derhalve niet in stand blijven.
2.23.
Nota bene: gelet op de omstandigheid dat het hof-arrest twee rov.n 12 bevat, is het hof verzocht zich ter zake uit te laten. Per de datum van deze cassatiedagvaarding was nog geen bericht verkregen.
Middel III.
Het hof heeft het recht geschonden dan wel op straffe van nietigheid in acht te nemen vormvoorschriften verzuimd door te overwegen en te beslissen als in dit arrest is weergegeven en verwoord (waarnaar wordt verwezen), waartoe het navolgende geldt (dat zonodig in onderling verband en samenhang dient te worden gelezen en beschouwd).
3.1.
Het gaat hier om rov. 16 in dit arrest in samenhang met rov. 17 en de vervolgens gegeven beslissing. Gemeend wordt dat deze overwegingen rechtens onjuist zijn althans bezien de inhoud van de gedingstukken onbegrijpelijk zijn, waartoe na te melden uitwerkingen en toelichting.
3.2.
[rekwirant] verwijst naar de inhoud van de huurovereenkomst tussen partijen, hierboven aangehaald. Uit de feitelijke tekst blijkt van een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. waarin partijen contractueel met elkaar zijn overeengekomen dat opzegging eerst na of per 1 november 2006 mogelijk is, in welke situatie alsdan een opzegtermijn van drie maanden geldt.
3.3.
[rekwirant] meent vooreerst dat art. 7:271 lid 6 BW toepassing mist in een situatie als de onderhavige waarin [gerekwireerde] op 20 januari 2006 opzegt, nu toch een dergelijke opzegging niet g is en derhalve zonder effect blijft. Nu [gerekwireerde] niet tot een (hernieuwde) opzegging op of na 1 november 2006 is gekomen, is er geen opzegging aanwezig waarop art. 7:271 lid 5 sub b en/of lid 6 BW wel van toepassing (kunnen) zijn. In die of zodanige situatie heeft [rekwirant] zich dan ook terecht op art. 3:42 BW beroepen aldus dat vanwege zijn voortgezet woonbelang conversie hier niet aan de orde is respectievelijk niet is toegelaten.
3.4.
Het gaat er dan ook niet om of [rekwirant] door de vroegtijdige opzegging extra tijd heeft gekregen zich op het einde van de huurovereenkomst voor te bereiden, doch of gegeven deze tekst van dit huurcontract rechtsgeldig is opgezegd. Waarbij het hof nog uit het oog lijkt te verliezen dat een opgezegde huurovereenkomst (woonruimte) in stand blijft tot de rechter onherroepelijk heeft beslist op een vordering van de verhuurder (kort gezegd) tot vaststelling van het tijdstip waarop die huurovereenkomst zal eindigen.
3.5.
[gerekwireerde] diende derhalve ook op grond van het hiervoor gestelde niet-ontvankelijk te worden verklaard in zijn vordering; het hof overweegt en oordeelt ten onrechte in deze rov. 16 anders. De verdere doorwerking regardeert rov. 17 en de vervolgens gegeven beslissing in dit arrest.
MITSDIEN het de Hoge Raad der Nederlanden moge behagen op de aangevoerde middelen van cassatie te vernietigen dit arrest d.d. 14 april 2009 door het Gerechtshof te 's‑Gravenhage tussen partijen gewezen, met zodanige verdere beslissing als de Hoge Raad zal vermenen te behoren, kosten rechtens.
De kosten dezes zijn van mij, gerechtsdeurwaarder in debet €
Gemeld bedrag dient nog te worden verhoogd met de BTW, nu opdrachtgever verklaart deze BTW niet te kunnen verrekenen,
[Exploot | € | 72,25 |
art. 10 Btag | € | 13,73 |
Totaal | € | 85,98] |
[Requirante is geen ondernemer in de zin van artikel 7 van de Wet op de omzetbelasting en kan derhalve de omzetbelasting niet verrekenen.]
[Mw C.W. Bakhuis van Kesteren, grechtsdeurwaarder]