Einde inhoudsopgave
Contractuele samenwerkingsverbanden in de BTW (FM nr. 133) 2009/24.2.2
24.2.2 Feitelijke samenwerkingsverbanden
A.J. van Doesum, datum 01-01-2009
- Datum
01-01-2009
- Auteur
A.J. van Doesum
- JCDI
JCDI:ADS363279:1
- Vakgebied(en)
Omzetbelasting (V)
Onbekend (V)
Omzetbelasting / Algemeen
Europees belastingrecht / Richtlijnen EU
Omzetbelasting / Aftrek en teruggaaf
Fiscaal ondernemingsrecht (V)
Omzetbelasting / Belastingplichtige en -schuldige
Ondernemingsrecht / Personenvennootschappen
Europees belastingrecht / Algemeen
Voetnoten
Voetnoten
A.L. Mohr, Van maatschap, vennootschap onder firma en commanditaire vennootschap, Gouda Quint, Deventer, 1998, blz. 62.
Kamerstukken II 2002/03, 28 746, nr. 3 (MvT), blz. 4.
Rapport van de Commissie Samenwerkingsverbanden in de omzetbelasting, Geschriften van de Vereniging voor Belastingwetenschap, nr. 214, Kluwer, Deventer, 2000, blz. 24.
In de praktijk komen samenwerkingsverbanden voor, die in meer of in mindere mate gelijkenissen vertonen met de personenvennootschap, doch niet aan de wettelijke definitie van het begrip “vennootschap” voldoen (zie paragraaf 24.2.1). Alsdan moet bezien worden of de overeenkomst kenmerken vertoont van een ander soort benoemde overeenkomst (bijvoorbeeld van een arbeidsovereenkomst, een overeenkomst van geldlening, een pot- of poolovereenkomst, een participatieovereenkomst, etc.). Op basis van de regels die gelden voor gemengde contracten, moet bepaald worden of de overeenkomst zich leent voor de exclusieve toepassing van het regime voor een vennootschapsovereenkomst dan wel voor dat van de benoemde overeenkomst, waarmee de gelijkenissen bestaan.1 Wanneer geen van deze oplossingen geschikt is, moet gekozen worden voor een sui generis benadering. Voor zover dergelijke samenwerkingsvormen, die sterk lijken op personenvennootschappen, maar noch als een vennootschapsoveeenkomst, noch als een andere benoemde contractsvorm kunnen worden aangemerkt, worden de regels voor personenvennootschappen zoveel mogelijk analoog toegepast.2 Voor de heffing van btw gebeurt hetzelfde.
Dit type samenwerkingsverband wordt wel aangeduid als “feitelijk samenwerkingsverband”.3 Vanwege de gelijkenissen met de personenvennootschappen en het feit dat voor de heffing van btw een feitelijk samenwerkingsverband op dezelfde wijze wordt behandeld als een personenvennootschap (zonder rechtspersoonlijkheid), besteed ik in het navolgende geen afzonderlijke aandacht aan de feitelijke samenwerkingsverbanden. Wat voor de heffing van btw geldt voor personenvennootschappen zonder rechtspersoonlijkheid, heeft ook te gelden voor feitelijke samenwerkingsverbanden.