Warenwetbesluit Cacao en chocolade
Artikel 12
Geldend
Geldend vanaf 03-08-2003
- Bronpublicatie:
02-11-2001, Stb. 2001, 542 (uitgifte: 15-11-2001, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Inwerkingtreding
03-08-2003
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
02-11-2001, Stb. 2001, 542 (uitgifte: 15-11-2001, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Vakgebied(en)
Gezondheidsrecht / Voedsel- en warenkwaliteit
1.
De aanduiding melkchocolade mag uitsluitend en moet worden gebezigd voor melkchocolade met:
- a.
in totaal ten minste 25% droge cacaobestanddelen;
- b.
ten minste 14% droge melkbestanddelen;
- c.
ten minste 2,5% vetvrije droge cacaobestanddelen;
- d.
ten minste 3,5% melkvet; en
- e.
in totaal aan cacaoboter en melkvet ten minste 25% vetten.
2.
De aanduiding melkchocolade mag gebruikt worden in combinatie met de woorden:
- a.
-hagelslag of -vlokken, voor zover de waar wordt aangeboden in de vorm van vlokken of korrels en ten minste bevat:
- 1°
in totaal 20% droge cacaobestanddelen;
- 2°
12% droge melkbestanddelen; en
- 3°
in totaal aan cacaoboter en melkvet 12% vetten;
- b.
-couverture, voor zover de waar in totaal aan cacaoboter en melkvet ten minste 31% vetten bevat;
- c.
gianduja- (of afleidingen van het woord gianduja), voor gianduja:
- 1°
verkregen uit melkchocolade met een gehalte van ten minste 10% aan droge melkbestanddelen; en
- 2°
een zodanige hoeveelheid fijngemaakte hazelnoten dat 100 gram van de waar ten minste 15 gram en ten hoogste 40 gram hazelnoten bevat;
waaraan mogen zijn toegevoegd:
- 3°
amandelen, hazelnoten en andere noten, geheel of in stukken, in een zodanige verhouding dat het gewicht daarvan, gevoegd bij het gewicht van de fijngemaakte hazelnoten, niet meer dan 60% van het totale gewicht van de waar uitmaakt.
3.
In de in dit artikel bedoelde aanduiding mag het woord ‘melk’ vervangen worden door:
- a.
met room of room, voor zover de waar ten minste 5,5% melkvet bevat;
- b.
van magere melk, voor zover de waar ten hoogste 1% melkvet bevat.