Einde inhoudsopgave
De overeenkomst in het insolventierecht (R&P nr. InsR3) 2012/1.4
1.4 Rechtsvergelijking
mr. T.T. van Zanten, datum 14-09-2012
- Datum
14-09-2012
- Auteur
mr. T.T. van Zanten
- JCDI
JCDI:ADS383174:1
- Vakgebied(en)
Insolventierecht / Faillissement
Verbintenissenrecht / Overeenkomst
Voetnoten
Voetnoten
Een enkele keer wordt het recht van de hier bedoelde landen in dit boek louter weergegeven om het in Nederland geldende recht of mijn eigen opvattingen daaromtrent in perspectief te plaatsen. Van rechtsvergelijking in eigenlijke zin is dan dus geen sprake. Zie nader over het thema rechtsvergelijking• W. Devroe, Rechtsvergelijking in een context van europeanisering en globalisering, Leuven/Den Haag: Acco 2010; M. Adams, 'Wat de rechtsvergelijking vermag', AA 2011/3, p. 192-201.
Gedoeld wordt op Cass. 24 juni 2004, R. W. 2005-06, 2; Cass. 10 april 2008, /VjW 2008, 494; Cass. 16 januari 2009, /VjW 2009, 448 (Sabena).
Zie over de overeenkomsten en verschillen tussen het Nederlandse en het Belgische contractenrecht: J. Smits & S. Stijns (red.), Remedies in het Belgisch en Nederlands contractenrecht, Antwerpen-Groningen: Intersentia 2000; J. Smits & S. Stijns (red.), Inhoud en werking van de overeenkomst naar Belgisch en Nederlands recht, Antwerpen — Groningen: Intersentia 2005.
Zie nader S.L. Bufford, 'The New Chinese Bankruptcy Law: Text and Limited Comparative Analysis', 16 Norton J of Bkcy L. & Prac. 5 art. 3(2007); Ren 2011, p. 206.
De UNCITRAL Legislative Guide on Insolvency Law kan worden geraadpleegd via www.uncitral.org.
In het kader van dit onderzoek is ter inspiratie mede gebruikgemaakt van externe rechtsvergelijking. Zoals reeds aan de orde kwam in § 1.3, heb ik in het bijzonder het Belgische recht en het recht van de Verenigde Staten in mijn beschouwingen betrokken.1 Op een enkele plaats is (ook) aandacht besteed aan het Engelse en het Duitse recht.
De keuze voor het Belgische recht is ingegeven door een aantal factoren. Ten eerste is van belang dat het onderwerp van dit onderzoek sinds enige jaren in België volop in de schijnwerpers staat. In het afgelopen decennium is door het Belgische Hof van Cassatie een aantal principiële arresten over de overeenkomst in faillissement gewezen,2 hetgeen tot een stroom van aan dit onderwerp gerelateerde publicaties heeft geleid. Ten tweede is van belang dat het Belgische insolventierecht recentelijk is gewijzigd. Op 1 april 2009 is de geheel op reorganisatie gerichte Wet Continuïteit Ondernemingen in werking getreden. Zowel bij het ontwerp van de regeling als in de regeling zelf is ruim aandacht besteed aan de wijze waarop na de opening van de procedure met door de schuldenaar gesloten contracten dient te worden omgegaan. Ten derde is van belang dat het Belgische overeenkomstenrecht op veel relevante punten overeenstemt met het Nederlandse,3 hetgeen een zuivere vergelijking van de invloed die het insolventierecht in beide landen op de overeenkomst uitoefent mogelijk maakt.
De voornaamste reden dat ik heb gekozen voor een vergelijking met het recht van de Verenigde Staten is dat het Amerikaanse federale insolventierecht zoals dat is neergelegd in de Bankruptcy Code mondiaal een toonaangevende rol speelt. Illustratief is dat het op 1 juni 2007 ingevoerde Chinese insolventierecht met betrekking tot ondernemingen in belangrijke mate is geïnspireerd op het Amerikaanse Chapter 11.4 Ook veel van de aanbevelingen die in de UNCITRAL Legislative Guide on Insolvency Law worden gedaan, stemmen overeen met de wijze waarop de desbetreffende onderwerpen in de US Bankruptcy Code zijn geregeld.5 Bij mijn keuze voor het Amerikaanse insolventierecht heeft tevens een rol gespeeld dat de onderhavige problematiek daarin tot in detail in de wet is geregeld en er een overvloed aan relevante jurisprudentie voorhanden is.