De rechtspositie van de sollicitant en van de werknemer tijdens de proeftijd
Einde inhoudsopgave
De rechtspositie van de sollicitant en van de werknemer tijdens de proeftijd (MSR nr. 53) 2010/8.14:8.14 Conclusie
De rechtspositie van de sollicitant en van de werknemer tijdens de proeftijd (MSR nr. 53) 2010/8.14
8.14 Conclusie
Documentgegevens:
mr. R.F. Kötter, datum 30-09-2010
- Datum
30-09-2010
- Auteur
mr. R.F. Kötter
- JCDI
JCDI:ADS384765:1
- Vakgebied(en)
Arbeidsrecht (V)
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
Het Duitse recht stelt op grond van de jurisprudentie eisen aan de werving en selectie van personeel. Deze eisen dienen zowel de belangen van de aanstaande werkgever als die van de sollicitant. De werkgever heeft recht op duidelijke informatie. De sollicitant heeft recht op een eerlijke kans op aanstelling en bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer.
Door de duidelijke informatie-uitwisseling in de Duitse sollicitatieprocedure middels de uitgebreide documentatie die bij een sollicitatiebrief wordt gevoegd, kan de werkgever nauwkeuriger bepalen of een sollicitant geschikt is voor het verrichten van de functie en is een eerlijke kans op aanstelling naar mijn mening beter gewaarborgd dan bij toepassing van het Nederlandse systeem dat met name voortvloeit uit de NVP Sollicitatiecode.
Het Duitse recht kent, anders dan het Nederlandse recht, geen code voor de sollicitatieprocedure. In het belang van de rechtszekerheid van de sollicitant geniet het de voorkeur dat de regels die in Duitsland bij de werving en selectie van personeel gelden, in een code of in de wet worden vastgelegd.
In zijn algemeenheid is de rechtspositie van de sollicitant op grond van het Duitse recht niet wezenlijk beter of slechter dan de rechtspositie van de sollicitant naar Nederlands recht. Een paar kleine uitzonderingen die hierop kunnen worden gemaakt zijn de -beperkte- mogelijkheden voor de werkgever tot het stellen van medische vragen tijdens de sollicitatieprocedure en de plicht tot vergoeding van sollicitatiekosten die uit de rechtspraak kan worden afgeleid.