Einde inhoudsopgave
Richtlijn 2001/112/EG voor menselijke voeding bestemde vruchtensappen en bepaalde soortgelijke producten
Artikel 3
Geldend
Geldend vanaf 13-06-2024
- Redactionele toelichting
Wordt toegepast vanaf 14-06-2026. Producten die vóór 14-06-2026 in de handel zijn gebracht of geëtiketteerd overeenkomstig deze richtlijn, mogen verder in de handel worden gebracht totdat de voorraden zijn uitgeput.
- Bronpublicatie:
14-05-2024, PbEU L 2024, 2024/1438 (uitgifte: 24-05-2024, regelingnummer: 2024/1438)
- Inwerkingtreding
13-06-2024
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
14-05-2024, PbEU L 2024, 2024/1438 (uitgifte: 24-05-2024, regelingnummer: 2024/1438)
- Vakgebied(en)
Ondernemingsrecht / Economische ordening
Gezondheidsrecht / Voedsel- en warenkwaliteit
Informatierecht / Reclame
Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad (1) is op de in bijlage I bij deze richtlijn gedefinieerde producten van toepassing, met inachtneming van de volgende voorwaarden:
- 1
- a)
De in bijlage I genoemde benamingen mogen uitsluitend worden gebruikt voor de daar genoemde producten en moeten, onverminderd het onder b) bepaalde, in de handel worden gebruikt ter aanduiding van die producten.
- b)
Bij wijze van alternatief voor de in punt a) bedoelde productbenamingen wordt in bijlage III een lijst van bijzondere benamingen gegeven. Een marktdeelnemer die de in bijlage III, deel I, opgenomen benamingen gebruikt, doet dat in de taal en onder de voorwaarden als vermeld in die bijlage. Wat betreft de in bijlage III, deel II, opgenomen benamingen kunnen de lidstaten waar het product in de handel wordt gebracht, bepalen dat die benamingen moeten worden gebruikt in één of meer van de officiële talen van de Unie.
- 2.
Wanneer het product afkomstig is van één enkele soort vruchten, dient de aanduiding van deze laatste in de plaats te komen van het woord ‘vruchten’.
- 3.
Voor uit twee of meer soorten vruchten bereide producten, behalve bij gebruik van citroen- en/of limoensap onder de voorwaarden van bijlage I, deel II, punt 2, bestaat de productbenaming uit de opsomming van de gebruikte vruchtensoorten in afnemende volgorde van het volume van het gebruikte vruchtensap of vruchtenmoes, zoals vermeld in de lijst van ingrediënten. Voor uit drie of meer vruchtensoorten bereide producten mag de aanduiding van de gebruikte vruchtensoorten evenwel worden vervangen door de vermelding ‘verscheidene vruchten’, een soortgelijke vermelding of de vermelding van het aantal gebruikte vruchtensoorten.
- 4.
De vermelding ‘vruchtensappen bevatten alleen van nature aanwezige suikers’ kan op het etiket in hetzelfde gezichtsveld verschijnen als de naam van de producten als bedoeld in bijlage I, deel I, punt 1.
- 5.
Reconstitutie in de oorspronkelijke toestand van de in bijlage I, deel I, omschreven producten door middel van de daartoe strikt noodzakelijke stoffen, heeft niet de verplichting tot gevolg een lijst van de voor dit doel gebruikte ingrediënten op het etiket te vermelden.
De toevoeging van extra pulp of cellen, zoals omschreven in bijlage II, aan het vruchtensap, wordt op de etikettering vermeld.
- 6.
Onverminderd artikel 22 van Verordening (EU) nr. 1169/2011 wordt voor mengsels van vruchtensap uit concentraat of vruchtensap met verlaagd suikergehalte uit concentraat met vruchtensap of met vruchtensap met verlaagd suikergehalte, alsmede voor vruchtennectar die geheel of gedeeltelijk uit een of meer geconcentreerde producten is verkregen, op de etikettering, al naar het geval, de vermelding ‘uit concentraat (concentraten)’ dan wel ‘gedeeltelijk uit concentraat (concentraten)’ aangebracht. Die vermelding wordt in duidelijk zichtbare letters, duidelijk te onderscheiden van de achtergrond, in de nabijheid van de productbenaming aangebracht.
- 7.
Voor vruchtennectars omvat de etikettering de aanduiding van het minimumgehalte aan vruchtensap, vruchtenmoes of een mengsel van deze ingrediënten, door middel van de vermelding ‘vruchtgehalte: ten minste … %’. Deze vermelding wordt in hetzelfde gezichtsveld als de productbenaming aangebracht.
Voetnoten
Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten, tot wijziging van Verordeningen (EG) nr. 1924/2006 en (EG) nr. 1925/2006 van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van Richtlijn 87/250/EEG van de Commissie, Richtlijn 90/496/EEG van de Raad, Richtlijn 1999/10/EG van de Commissie, Richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad, Richtlijnen 2002/67/EG en 2008/5/EG van de Commissie, en Verordening (EG) nr. 608/2004 van de Commissie (PB L 304 van 22.11.2011, blz. 18).