Einde inhoudsopgave
Richtlijn 2001/112/EG voor menselijke voeding bestemde vruchtensappen en bepaalde soortgelijke producten
Bijlage II Definities van de grondstoffen
Geldend
Geldend vanaf 27-04-2012
- Bronpublicatie:
19-04-2012, PbEU 2012, L 115 (uitgifte: 27-04-2012, regelingnummer: 2012/12/EU)
- Inwerkingtreding
27-04-2012
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
19-04-2012, PbEU 2012, L 115 (uitgifte: 27-04-2012, regelingnummer: 2012/12/EU)
- Vakgebied(en)
Ondernemingsrecht / Economische ordening
Gezondheidsrecht / Voedsel- en warenkwaliteit
Informatierecht / Reclame
Voor de toepassing van deze richtlijn wordt verstaan onder:
- 1.Vrucht
Alle vruchten. Voor de toepassing van deze richtlijn worden tomaten ook als vruchten beschouwd.
De vrucht moet gezond zijn, de juiste mate van rijpheid hebben en vers zijn of zijn verduurzaamd door middel van fysische procedés of behandeling(en), met inbegrip van behandeling(en) na de oogst die overeenkomstig het Unierecht zijn uitgevoerd.
- 2.Vruchtenmoes
Het vergistbare maar niet gegiste product dat via passende fysische procedés als zeven, pletten of malen is verkregen uit de eetbare delen van de hele of geschilde vrucht, zonder verwijdering van het sap.
- 3.Geconcentreerde vruchtenmoes
Het product, uit vruchtenmoes verkregen door fysische verwijdering van een bepaald deel van het water.
Geconcentreerde vruchtenmoes mag gereconstitueerde aroma's bevatten die door middel van passende fysische procedés als omschreven in bijlage I, deel II, punt 3, moeten zijn verkregen en allemaal afkomstig moeten zijn van dezelfde vruchtensoort.
- 4.Aroma
Onverminderd Verordening (EG) nr. 1334/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 inzake aroma's en bepaalde voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen voor gebruik in levensmiddelen (1) worden te reconstitueren aroma's tijdens de verwerking van de vruchten verkregen door middel van passende fysische procedés. Deze fysische procedés mogen worden toegepast om de kwaliteit van het aroma te behouden, te verduurzamen of te stabiliseren; tot deze procedés behoren onder meer persing, extractie, distillering, filtrering, adsorptie, evaporatie, fractionering en concentrering.
Het aroma wordt verkregen uit de eetbare delen van de vrucht; het kan evenwel ook gaan om koudgeperste olie uit schillen van citrusvruchten of om samenstellingen op basis van pitten.
- 5.Suikers
- —
de in Richtlijn 2001/111/EG van de Raad van 20 december 2001 inzake bepaalde voor menselijke voeding bestemde suikers (2) omschreven suikers;
- —
fructosestroop;
- —
van vruchten afkomstige suikers.
- 6.Honing
Het in Richtlijn 2001/110/EG van de Raad van 20 december 2001 inzake honing (3) omschreven product.
- 7.Pulp of cellen
De producten die worden verkregen uit de eetbare delen van vruchten van dezelfde soort, zonder verwijdering van het sap. Voorts geldt voor citrusvruchten dat de sapzakjes zijn die worden verkregen uit het endocarpium, als pulp of cellen worden beschouwd.