Einde inhoudsopgave
Richtlijn 2001/112/EG voor menselijke voeding bestemde vruchtensappen en bepaalde soortgelijke producten
Bijlage I Productbenamingen en definities van producten en kenmerken
Geldend
Geldend vanaf 13-06-2024
- Redactionele toelichting
Wordt toegepast vanaf 14-06-2026. Producten die vóór 14-06-2026 in de handel zijn gebracht of geëtiketteerd overeenkomstig deze richtlijn, mogen verder in de handel worden gebracht totdat de voorraden zijn uitgeput.
- Bronpublicatie:
14-05-2024, PbEU L 2024, 2024/1438 (uitgifte: 24-05-2024, regelingnummer: 2024/1438)
- Inwerkingtreding
13-06-2024
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
14-05-2024, PbEU L 2024, 2024/1438 (uitgifte: 24-05-2024, regelingnummer: 2024/1438)
- Vakgebied(en)
Ondernemingsrecht / Economische ordening
Gezondheidsrecht / Voedsel- en warenkwaliteit
Informatierecht / Reclame
I. Definities
1
a) Vruchtensap
Het vergistbare maar niet gegiste product verkregen uit de eetbare delen van de gezonde en rijpe, verse of door koeling of bevriezing verduurzaamde vruchten van één of meer soorten, dooreen gemengd, dat de kleur, het aroma en de smaak heeft die kenmerkend zijn voor sap van de vruchten waaruit het is gewonnen.
Toevoeging van met passende fysische procedés uit dezelfde vruchtensoort verkregen aroma's, pulp en cellen aan het vruchtensap is toegestaan.
Bij gebruik van citrusvruchten wordt het sap gewonnen uit het endocarpium. Sap van limoenen (lemmetjes) mag evenwel worden gewonnen uit de hele vrucht.
Wanneer sappen worden verkregen uit vruchten die pitten, zaden en schillen bevatten, mogen er geen stukken of bestanddelen van pitten, zaden of schillen in het sap worden verwerkt. Deze bepaling is niet van toepassing wanneer stukken of bestanddelen van pitten, zaden of schillen niet met goede vervaardigingspraktijken kunnen worden verwijderd.
Bij de productie van vruchtensap is het toegestaan vruchtensap met vruchtenmoes te mengen.
b) Vruchtensap uit concentraat
Het product dat wordt verkregen door geconcentreerd vruchtensap als gedefinieerd in punt 2, te reconstitueren met drinkwater dat voldoet aan de criteria van Richtlijn (EU) 2020/2184 van het Europees Parlement en de Raad (1).
Het gehalte oplosbare vaste stof van het eindproduct moet stroken met de in bijlage V vermelde minimumbrixwaarde voor gereconstitueerd sap.
Als voor de bereiding van vruchtensap uit concentraat gebruik wordt gemaakt van een vrucht die niet in bijlage V is vermeld, is de minimumbrixwaarde van het gereconstitueerde sap de brixwaarde van het sap dat is geëxtraheerd uit de voor de bereiding van het concentraat gebruikte vrucht.
Toevoeging van met passende fysische procedés uit dezelfde vruchtensoort verkregen aroma's, pulp en cellen aan het vruchtensap uit concentraat is toegestaan.
Het vruchtensap uit concentraat wordt bereid via passende procedés die ervoor zorgen dat de essentiële fysische, chemische, organoleptische en nutritionele kenmerken van een gemiddelde soort sap van vruchten van dezelfde soort worden behouden.
Bij de productie van vruchtensap uit concentraat is het toegestaan vruchtensap en/of geconcentreerd vruchtensap te mengen met vruchtenmoes en/of geconcentreerde vruchtenmoes.
2. Geconcentreerd vruchtensap
Het product dat uit vruchtensap van één of meer soorten vruchten wordt verkregen door fysische verwijdering van een bepaald deel van het daarin aanwezige water. Als het product voor rechtstreekse consumptie is bestemd, moet ten minste 50 % van het daarin aanwezige water worden verwijderd.
Toevoeging van met passende fysische procedés uit dezelfde vruchtensoort verkregen aroma's, pulp en cellen aan het geconcentreerde vruchtensap is toegestaan.
3. Door waterextractie verkregen vruchtensap
Het product verkregen door diffusie in water van:
- —
volledige pulpvruchten waarvan het sap via geen enkel fysisch procedé kan worden geëxtraheerd, of
- —
gedehydrateerde volledige vruchten.
4. Gedehydrateerd vruchtensap/vruchtensappoeder
Het product dat uit vruchtensap van één of meer soorten vruchten wordt verkregen door fysische verwijdering van vrijwel al het water.
5. Vruchtennectar
Het vergistbare maar niet gegiste product dat:
- —
wordt verkregen door water met of zonder toevoeging van suikers en/of honing toe te voegen aan de in punten 1 tot en met 4, omschreven producten, aan vruchtenmoes en/of geconcentreerde vruchtenmoes en/of aan een mengsel van deze producten, en
- —
in overeenstemming is met bijlage IV.
Onverminderd Verordening (EG) nr. 1924/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen (2) kunnen bij de bereiding van vruchtennectar zonder toegevoegde suikers of met verminderde energiewaarde de suikers volledig of gedeeltelijk door zoetstoffen worden vervangen overeenkomstig Verordening (EG) nr. 1333/2008.
Toevoeging van met passende fysische procedés uit dezelfde vruchtensoort verkregen aroma's, pulp en cellen aan de vruchtennectar is toegestaan.
6
a) Vruchtensap met verlaagd suikergehalte
Vruchtensap met verlaagd suikergehalte Het product dat wordt verkregen uit het in punt 1, a), gedefinieerd vruchtensap waaruit ten minste 30 % van de hoeveelheid van nature aanwezige suikers is verwijderd door middel van een procedé dat is toegestaan onder de voorwaarden van bijlage I, deel II, punt 3, waarbij alle andere essentiële fysische, chemische, organoleptische en nutritionele kenmerken van een gemiddelde soort sap van de vruchten waarvan het afkomstig is, behouden blijven.
Bij de productie van vruchtensap met verlaagd suikergehalte is het toegestaan vruchtensap met verlaagd suikergehalte te mengen met vruchtensap en/of vruchtenmoes.
b) Vruchtensap met verlaagd suikergehalte uit concentraat
Het product dat wordt verkregen uit vruchtensap uit concentraat als gedefinieerd in punt 1, b), waaruit ten minste 30 % van de hoeveelheid van nature aanwezige suikers is verwijderd door middel van een procedé dat is toegestaan onder de voorwaarden van deel II, punt 3, waarbij alle andere essentiële fysische, chemische, organoleptische en nutritionele kenmerken van een gemiddelde soort sap van de vruchten waarvan het afkomstig is, behouden blijven, of het product dat wordt verkregen door geconcentreerd vruchtensap met verminderde suikers als gedefinieerd in punt 7 te reconstitueren met drinkwater dat voldoet aan de criteria van Richtlijn (EU) 2020/2184.
Bij de productie van vruchtensap met verlaagd suikergehalte uit concentraat is het toegestaan vruchtensap met verlaagd suikergehalte uit concentraat te mengen met één of meer van de volgende producten: vruchtensap, vruchtensap uit concentraat, vruchtensap met verlaagd suikergehalte, geconcentreerd vruchtenmoes en vruchtenmoes.
7. Geconcentreerd vruchtensap met verlaagd suikergehalte
Het product dat wordt verkregen uit geconcentreerd vruchtensap zoals gedefinieerd in punt 2 waaruit ten minste 30 % van de hoeveelheid van nature aanwezige suikers is verwijderd door middel van een procedé dat is toegestaan onder de voorwaarden van deel II, punt 3, waarbij alle andere essentiële fysische, chemische, organoleptische en nutritionele kenmerken van een gemiddelde soort product, behouden blijven, of het product dat wordt verkregen uit vruchtensap met verlaagd suikergehalte zoals gedefinieerd in punt 6, a), door middel van de fysische verwijdering van een bepaald deel van het daarin aanwezige water. Als het product voor rechtstreekse consumptie is bestemd, moet ten minste 50 % van het daarin aanwezige water worden verwijderd.
II. Toegestane ingrediënten, behandelingen en stoffen
1. Samenstelling
De onder ‘botanische naam’ in bijlage V vermelde soorten moeten worden gebruikt bij de bereiding van vruchtensap, vruchtenmoes en vruchtennectar waarop de productbenaming van de desbetreffende vrucht of de gebruikelijke naam van het product is aangebracht. Voor vruchtensoorten die niet in bijlage V zijn vermeld, moet de correcte botanische naam of de gebruikelijke naam worden gebruikt.
De brixwaarde voor vruchtensap is die van het sap zoals dat uit de vrucht is geëxtraheerd; deze waarde mag niet worden gewijzigd, behalve als er wordt gemengd met sap van dezelfde vruchtensoort.
Bij de in bijlage V vastgestelde minimumbrixwaarde voor gereconstitueerd vruchtensap en gereconstitueerde vruchtenmoes wordt geen rekening gehouden met de oplosbare vaste stof van eventuele toegevoegde facultatieve ingrediënten of additieven.
2. Toegestane ingrediënten
Aan de in deel I vermelde producten mogen uitsluitend de volgende ingrediënten worden toegevoegd:
- —
vitaminen en mineralen die bij Verordening (EG) nr. 1925/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 betreffende de toevoeging van vitaminen en mineralen en bepaalde andere stoffen aan levensmiddelen (3) zijn toegestaan;
- —
levensmiddelenadditieven die overeenkomstig Verordening (EG) nr. 1333/2008 zijn toegestaan; zoetstoffen mogen echter niet worden gebruikt voor de vervaardiging van de in deel I van deze bijlage vermelde producten, met uitzondering van vruchtennectars;
en bovendien:
- —
voor vruchtensap, vruchtensap uit concentraat, geconcentreerd vruchtensap, vruchtensap met verlaagd suikergehalte, vruchtensap met verlaagd suikergehalte uit concentraat en geconcentreerd vruchtensap met een verlaagd suikergehalte: gereconstitueerde aroma’s, pulp en cellen;
- —
voor druivensap: gereconstitueerde wijnsteenzure zouten;
- —
voor vruchtennectars: gereconstitueerde aroma’s, pulp en cellen; suikers en/of honing tot 20 % van het totale gewicht van de in bijlage IV, deel I, bedoelde eindproducten, 15 % van het totale gewicht van de in bijlage IV, deel II, bedoelde eindproducten en 10 % van het totale gewicht van de in bijlage IV, deel III, bedoelde eindproducten; en/of zoetstoffen;
voor vruchtennectars: gereconstitueerde aroma’s, pulp en cellen; suikers en/of honing tot 20 % van het totale gewicht van de in bijlage IV, deel I, bedoelde eindproducten, 15 % van het totale gewicht van de in bijlage IV, deel II, bedoelde eindproducten en 10 % van het totale gewicht van de in bijlage IV, deel III, bedoelde eindproducten; en/of zoetstoffen. De claim dat aan vruchtennectar geen suikers zijn toegevoegd, en elke andere claim die voor de consument waarschijnlijk dezelfde betekenis zou hebben, is alleen toegestaan als aan het product geen mono- of disachariden of andere vanwege hun zoetkracht gebruikte levensmiddelen zijn toegevoegd, met inbegrip van zoetstoffen als gedefinieerd in Verordening (EG) nr. 1333/2008. Indien een dergelijke claim wordt gemaakt, staat ook de volgende vermelding op het etiket: ‘bevat van nature aanwezige suikers’;
- —
voor de producten als vermeld in bijlage III, punt a), punt b), eerste streepje, punt c), punt e), tweede streepje, en punt h): suikers en/of honing;
- —
voor de in deel I, punten 1 tot en met 7, gedefinieerde producten, om de zure smaak te corrigeren: citroen- en/of limoensap en/of geconcentreerd citroen- en/of limoensap tot een in watervrij citroenzuur uitgedrukte hoeveelheid van ten hoogste 3 g per liter sap;
- —
voor tomatensap en tomatensap uit concentraat: zout, specerijen en aromatische kruiden.
- —
voor vruchtensap met verlaagd suikergehalte en geconcentreerd vruchtensap met verlaagd suikergehalte: water, tot de mate die strikt noodzakelijk is om het water dat verloren is gegaan als gevolg van het procedé voor de verlaging van het suikergehalte, weer aan te vullen.
3. Toegestane behandelingen en stoffen
De in deel I vermelde producten mogen uitsluitend aan de volgende behandelingen worden onderworpen en aan deze producten mogen uitsluitend de volgende stoffen worden toegevoegd:
- —
mechanische extractieprocedés;
- —
de gebruikelijke fysische procedés, inclusief waterextractie (diffusie — ‘in line’-procedé) uit de eetbare delen van andere vruchten dan druiven voor de bereiding van geconcentreerd vruchtensap, op voorwaarde dat het aldus verkregen vruchtensap voldoet aan deel I, punt 1;
- —
voor druivensap is, indien de druiven zijn gezwaveld door middel van zwaveldioxide, ontzwavelen door middel van fysische procedés toegestaan op voorwaarde dat de totale hoeveelheid SO2 in het eindproduct niet meer dan 10 mg/l bedraagt;
- —
enzympreparaten: pectinasen (voor de afbraak van pectine), proteïnasen (voor de afbraak van eiwitten) en amylasen (voor de afbraak van zetmeel) die voldoen aan de eisen van Verordening (EG) nr. 1332/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 inzake voedingsenzymen (4);
- —
voedingsgelatine;
- —
tannine;
- —
silicasol;
- —
houtskool;
- —
stikstof;
- —
bentoniet als adsorberende klei;
- —
chemisch inerte filtermedia en precipitatiestoffen (met inbegrip van perliet, kiezelgoer, cellulose, onoplosbaar polyamide, polyvinylpolypyrrolidon, polystyreen) die voldoen aan Verordening (EG) nr. 1935/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 27 oktober 2004 inzake materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in contact te komen (5);
- —
chemisch inerte adsorberende stoffen die voldoen aan Verordening (EG) nr. 1935/2004 en die gebruikt worden om het limonoïde- en naringinegehalte van sap van citrusvruchten te verminderen zonder dat het gehalte aan limonoïde glucosiden, zuren, suikers (met inbegrip van de oligosachariden) of mineralen wordt aangetast;
- —
plantaardige eiwitten uit tarwe, erwten, aardappelen of zonnebloempitten voor het klaren;
- —
alleen voor vruchtensap met verlaagd suikergehalte, vruchtensap met verlaagd suikergehalte uit concentraat en geconcentreerd vruchtensap met verlaagd suikergehalte: procedés om de hoeveelheid van nature aanwezige suikers te verminderen, voor zover alle andere essentiële fysische, chemische, organoleptische en nutritionele kenmerken van een gemiddelde soort sap van vruchten waarvan het afkomstig is, behouden blijven, namelijk membraanfiltratie en gistfermentatie.
Voetnoten
Richtlijn (EU) 2020/2184 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2020 betreffende de kwaliteit van voor menselijke consumptie bestemd water (PB L 435 van 23.12.2020, blz. 1).
PB L 404 van 30.12.2006, blz. 9.
PB L 404 van 30.12.2006, blz. 26.
PB L 354 van 31.12.2008, blz. 7.
PB L 338 van 13.11.2004, blz. 4.