Cessie
Einde inhoudsopgave
Cessie (O&R nr. 70) 2012/XIII.1:XIII.1 Inleiding
Cessie (O&R nr. 70) 2012/XIII.1
XIII.1 Inleiding
Documentgegevens:
mr. M.H.E. Rongen, datum 01-10-2011
- Datum
01-10-2011
- Auteur
mr. M.H.E. Rongen
- JCDI
JCDI:ADS362448:1
- Vakgebied(en)
Financieel recht / Algemeen
Ondernemingsrecht / Algemeen
Goederenrecht / Verkrijging en verlies
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
1210. Inleiding. De studie waar dit boek de neerslag van vormt, is gewijd aan de cessie van vorderingen op naam. Een aantal kernthema’s van cessie wordt besproken tegen de achtergrond van hedendaagse financiële transacties waarbij vorderingen worden overgedragen. Daarbij wordt in het bijzonder aandacht geschonken aan de securitisation (effectisering) van financiële activa.
Securitisation betreft de omzetting van financiële activa, meestal vorderingen op naam, in verhandelbare effecten, de zogeheten ‘assetbacked securities’ (hierna: “ABS”). Securitisation is voor ondernemingen (originators) een manier om zich te voorzien van financiering op basis van de waarde van hun vorderingenportefeuilles. Voor financiële instellingen is het bovendien een methode om het kapitaalbeslag te verminderen en een instrument van balansmanagement en risicobeheersing. De spil van een securitisationtransactie bestaat uit de vermogensafzondering van een vorderingenportefeuille in een zogeheten ‘special purpose vehicle’. De vermogensafzondering geschiedt door middel van cessie en strekt ten gunste van de houders van de ABS. Aangezien de opbrengsten van de vorderingen de enige bron zijn van de betalingen op de effecten, moet zeker worden gesteld dat de opbrengsten ten goede komen van de houders van de ABS. Bovendien vinden zij in de vorderingenportefeuille de zekerheid voor de terugbetaling van de door hen gepleegde investering. De vorderingen mogen niet meer als verhaalsobject dienen voor andere schuldeisers. Dit wordt door middel van de cessie bereikt. De cessie is bij een securitisation aldus de centrale rechtsfiguur.
1211. Opzet van het onderzoek. De studie bestaat uit twee delen. Het eerste deel bevat een uitvoerige beschrijving van securitisationtransacties; het tweede deel is gewijd aan de bespreking van een aantal thema’s rondom cessie van vorderingen in de hedendaagse financiële praktijk. Daarbij komen de volgende thema’s aan bod:
de leveringsvoorschriften,
de overdraagbaarheid van vorderingen op naam,
cessie en het fiduciaverbod,
het bepaaldheidsvereiste,
de cessie van toekomstige vorderingen,
de overgang van nevenrechten, in het bijzonder de overgang van bank- en kredietzekerheden,
de cessie in het internationaal privaatrecht.
In het onderstaande wordt een samenvatting van de studie gegeven en zullen de belangrijkste bevindingen worden vermeld.