Einde inhoudsopgave
De exhibitieplicht (BPP nr. X) 2010/1.2
1.2 De stand van de wetenschap
mr. J. Ekelmans, datum 02-12-2010
- Datum
02-12-2010
- Auteur
mr. J. Ekelmans
- JCDI
JCDI:ADS380752:1
- Vakgebied(en)
Burgerlijk procesrecht (V)
Voetnoten
Voetnoten
M. de Tombe-Grootenhuis, De partij-getuigenverklaring in het burgerlijk procesrecht (diss. Utrecht), Arnhem: Gouda Quint 1993; M. Hebly, Verkrijging van getuigenbewijs in het buitenland (diss. Leiden), Arnhem: Gouda Quint 1994; F.J. Fernhout, Het verschoningsrecht van getuigen in civiele zaken (diss. Maastricht), Deventer: Kluwer2004; D. Reisig, Het aanbod van getuigenbewijs (diss. Amsterdam UvA), z.p. 2005.
G. de Groot: Het deskundigenadvies in de civiele procedure, Deventer: Kluwer 2008.
A.F. van Blommestein, De art. 1922 en 1923 van het Burgerlijk Wetboek (diss. Leiden), Leiden: Somerwil 1885; R.B. Ledeboer, Eenige opmerkingen over de verplichting tot overlegging van schriftelijke bewijsstukken (diss. Amsterdam UvA), z.p.: Holdert & Co [1888]; H. Ligtenberg, De exhibitieplicht in het Nederlands recht (diss. Leiden), Leiden: Eduard IJdo 1893.
Barendrecht & Van den Reek 1994, p. 739-745.
Ekelmans 2005, p. 59-68.
J. Ekelmans, De exhibitieplicht in kort bestek. Zutphen: Uitgeverij Paris 2007; J.R. Sijmonsma, Art. 843a Burgerlijke Rechtsvordering ont(k)leed, Nijmegen: Ars Aequi 2007.
Zie bijv.: W.A.J.P. van den Reek, Mededelingsplichten in het burgerlijk procesrecht (diss. Tilburg), Deventer: W.E.J. Tjeenk Willink 1997; M. Kremer, Onrechtmatig verkregen bewijs in civiele zaken (diss. Groningen), Deventer: Tjeenk Willink1999; I. Giesen, Bewijs en aansprakelijkheid (diss. Tilburg), Den Haag: Boom Juridische uitgevers 2001; C. Bosse, Bewijslastverdeling in hetNeder-landse en Belgische Arbeidsrecht (diss. Tilburg), Deventer: Kluwer 2003; D. Reisig, Het aanbod van getuigenbewijs (diss. Amsterdam UvA), z.p. 2005; P.J. van der Korst, Bedrijfsgeheimen en transparantieplichten (diss. Nijmegen), Deventer: Kluwer 2007; N. van Tiggele - van der Velde, Bewijsrechtelijke verhoudingen in het verzekeringsrecht (diss. Rotterdam), Deventer: Kluwer 2008; J.W. Alt, Ongelijkheidscompensatie bijstelplicht en bewijslast in het civiele arbeidsrecht en het ambtenarenrecht, Deventer: Kluwer 2009.
Ondanks het toenemende belang van opgeslagen informatie is het over de toegang tot die informatie tot dusverre wetenschappelijk vrij stil gebleven. Terwijl er in het recente verleden enkele proefschriften zijn verschenen over getuigenbewijs1 en één over deskundigenbericht,2 moet voor dissertaties specifiek over de exhibitieplicht nog steeds worden teruggekeerd tot de tijd van de matroos. De drie over de exhibitieplicht verschenen dissertaties stammen uit de jaren 1885-1893.3
Ook als ik mij niet beperk tot dissertaties, is de exhibitieplicht omringd met grote stilte. Pas zo'n honderd jaar na deze dissertaties verscheen een verfrissend en diepgravend artikel van Barendrecht en Van den Reek4 en daarna duurde het nog eens tien jaar voordat een artikel verscheen met een beschouwing over de betekenis van de verschillende in de wettelijke bepaling gehanteerde begrippen en de wijze, waarop derhalve van de regeling gebruik gemaakt kon worden.5 In2007 was het eindelijk zover, dat er kort na elkaar twee boekjes6 over uitsluitend de exhibitieplicht verschenen, waarin het onderwerp verder werd afgetast. Met gebrek aan wetenschappelijke interesse in het bewijsrecht heeft die lange stilte in elk geval niet te maken: de recent verschenen dissertaties over getuigenbewijs en deskundigenbericht passen in een bredere stroming waaruit terecht aanhoudende belangstelling blijkt voor het bewijsrecht.7
Terwijl het in de literatuur aanvankelijk nog betrekkelijk rustig was, kolkte de praktijk. In een periode van enkele jaren werd het terrein van de exhibitieplicht door procespartijen afgetast en door feitenrechters betreden. Het terrein won daarmee rap aan praktisch belang, was onontgonnen en ongestructureerd en was van belang over de volle breedte van het materiële recht. Die mix vormde voor mij een onverholen uitnodiging tot onderzoek. Dit boek is de neerslag van dat onderzoek.