Einde inhoudsopgave
Richtlijn (EU) 2024/1788 betreffende gemeenschappelijke regels voor de interne markten voor hernieuwbaar gas, aardgas en waterstof, tot wijziging van Richtlijn (EU) 2023/1791 en tot intrekking van Richtlijn 2009/73/EG (herschikking)
Artikel 12 Het recht om over te stappen en regels inzake overstapgerelateerde vergoedingen
Geldend
Geldend vanaf 04-08-2024
- Bronpublicatie:
13-06-2024, PbEU L 2024, 2024/1788 (uitgifte: 15-07-2024, regelingnummer: 2024/1788)
- Inwerkingtreding
04-08-2024
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
13-06-2024, PbEU L 2024, 2024/1788 (uitgifte: 15-07-2024, regelingnummer: 2024/1788)
- Vakgebied(en)
Energierecht / Europees energierecht
Energierecht / Energieopwekking
1.
Afnemers hebben het recht om van aardgas- of waterstofleverancier of van aardgas- of waterstofmarktdeelnemer te veranderen. De lidstaten zorgen ervoor dat een afnemer die wil overstappen op een andere leverancier of marktdeelnemer, wanneer hij zich houdt aan de contractuele voorwaarden, het recht heeft om op zo kort mogelijke termijn, en in elk geval binnen drie weken vanaf de datum van het verzoek van de afnemer over te stappen. Uiterlijk op 1 januari 2026 neemt het technische proces van het overstappen op een andere leverancier of marktdeelnemer niet langer dan 24 uur in beslag en is overstappen op elke werkdag mogelijk.
2.
De lidstaten zorgen ervoor dat het recht om over te stappen op een andere leverancier of marktdeelnemer voor alle afnemers geldt, zonder discriminatie in termen van kosten, moeite en tijd.
3.
De lidstaten zorgen ervoor dat ten minste huishoudelijke afnemers, micro-ondernemingen en kleine ondernemingen geen overstapgerelateerde vergoedingen voor aardgas en waterstof hoeven te betalen, ook niet als de gaslevering gekoppeld is aan of gebundeld is met andere diensten, toestellen of producten. De lidstaten kunnen leveranciers of marktdeelnemers evenwel toestaan opzegvergoedingen aan te rekenen aan hun afnemers die vrijwillig een leveringscontract met een vaste looptijd en een vaste prijs vóór het einde van de looptijd opzeggen, voor zover zulke vergoedingen:
- a)
deel uitmaken van een contract dat de afnemer vrijwillig is aangegaan, en
- b)
duidelijk aan de afnemer worden meegedeeld voordat het contract wordt aangegaan.
Dergelijke vergoedingen zijn evenredig en mogen niet méér bedragen dan het rechtstreekse economische verlies dat de leverancier of marktdeelnemer lijdt als gevolg van het opzeggen van het contract door de afnemer. In geval van gebundelde aanbiedingen zijn afnemers in staat losse diensten van een contract te beëindigen. De bewijslast voor het rechtstreekse economische verlies ligt bij de leverancier of de marktdeelnemer. De toelaatbaarheid van opzegvergoedingen wordt gemonitord door de regulerende instantie of een andere bevoegde nationale instantie.
4.
Huishoudelijke afnemers van aardgas of waterstof hebben het recht om deel te nemen aan collectieve overstapregelingen. De lidstaten nemen alle regelgevings- en administratieve belemmeringen voor collectief overstappen weg en zorgen voor een kader dat consumentenbescherming biedt tegen wanpraktijken.
5.
De lidstaten zorgen ervoor dat eindafnemers gebruikersvriendelijke informatie ontvangen over het veranderen van leverancier, evenals informatie over de overstap via de centrale contactpunten als bedoeld in artikel 24.
6.
De lidstaten zorgen ervoor dat afnemers het recht krijgen om hun gasleveringscontracten op korte termijn te beëindigen.