De rechtspositie van de sollicitant en van de werknemer tijdens de proeftijd
Einde inhoudsopgave
De rechtspositie van de sollicitant en van de werknemer tijdens de proeftijd (MSR nr. 53) 2010/1.3:1.3 Opzet
De rechtspositie van de sollicitant en van de werknemer tijdens de proeftijd (MSR nr. 53) 2010/1.3
1.3 Opzet
Documentgegevens:
mr. R.F. Kötter, datum 30-09-2010
- Datum
30-09-2010
- Auteur
mr. R.F. Kötter
- JCDI
JCDI:ADS387257:1
- Vakgebied(en)
Arbeidsrecht (V)
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
Ondanks de grote verwantschap tussen de sollicitatiefase en de proeftijd qua rechtspositie van sollicitant en werknemer, bestaat dit boek uit twee te onderscheiden delen. De eerste acht hoofdstukken handelen over de sollicitatiefase en de daaropvolgende acht hoofdstukken over de proeftijd. In het slothoofdstuk wordt een samenhangende beschouwing gegeven ter beantwoording van de hierboven gegeven probleemstelling en worden aanbevelingen geformuleerd.
De sollicitatiefase komt grotendeels overeen met de precontractuele fase en vindt haar voltooiïng in het aangaan van een arbeidsovereenkomst waarin veelal een proeftijd is opgenomen. In dit deel van het boek wordt de sollicitatiefase vanuit verschillende invalshoeken en fasen zo veel mogelijk in chronologische volgorde behandeld. Steeds wordt aandacht besteed aan de materiële normen voor beide partijen en de mogelijkheid tot handhaving daarvan.
Na de algemene inleiding komen achtereenvolgens aan de orde de precontractuele fase en totstandkoming van de arbeidsovereenkomst (hoofdstuk 2), de werving (hoofdstuk 3), de selectie (hoofdstuk 4), handhaving (hoofdstuk 5) en tenslotte de gelijke behandeling bij werving en selectie (hoofdstuk 6). Daarna komen in de hoofdstukken 7 en 8 respectievelijk de precontractuele fase en de totstandkoming van de arbeidsovereenkomst naar Duits recht en de werving en selectie naar Duits recht aan de orde.
De proeftijd wordt behandeld aan de hand van achtereenvolgens de totstandkomingsgeschiedenis van het proeftijdbeding en de maatschappelijke context daarvan (hoofdstuk 9), de formele aspecten (hoofdstukken 10, 11 en 12), de materiële aspecten (hoofdstuk 13), de rechterlijke toetsing van het proeftijdontslag (hoofdstuk 14) en de vergoeding van schade bij aanvechtbaar proeftijdontslag (hoofdstuk 15 ). In hoofdstuk 16 wordt de regeling van het proeftijdbeding in het Duitse recht besproken.
In hoofdstuk 17 wordt aan de hand van al hetgeen in de eerdere hoofdstukken over de sollicitatiefase en de proeftijd aan de orde is gesteld, gemotiveerd aangegeven aan welke vereisten een nieuwe regeling van de sollicitatiefase en proeftijd zal moeten voldoen. Als sluitstuk is in bijlage 3 van dit boek een proeve voor een nieuwe proeftijdregeling opgenomen.
In de slotbeschouwing zal, bij wijze van eindevaluatie op basis van al hetgeen over de rechtspositie van de sollicitant en de werknemer tijdens de proeftijd aan de orde is gesteld, tot een slotsom worden gekomen.