Met rolnummers 81017 (C08/04586) en 81018 (C08/04726).
HR, 08-07-2011, nr. 09/04150
ECLI:NL:PHR:2011:BQ1823
- Instantie
Hoge Raad (Civiele kamer)
- Datum
08-07-2011
- Zaaknummer
09/04150
- LJN
BQ1823
- Roepnaam
Administratiekantoor/Huber
- Vakgebied(en)
Verbintenissenrecht (V)
Burgerlijk procesrecht (V)
- Brondocumenten en formele relaties
ECLI:NL:HR:2011:BQ1823, Uitspraak, Hoge Raad (Civiele kamer), 08‑07‑2011; (Cassatie)
Conclusie: ECLI:NL:PHR:2011:BQ1823
In cassatie op: ECLI:NL:GHSGR:2009:BI1028, Bekrachtiging/bevestiging
ECLI:NL:PHR:2011:BQ1823, Conclusie, Hoge Raad (Advocaat-Generaal), 08‑07‑2011
Arrest Hoge Raad: ECLI:NL:HR:2011:BQ1823
Arrest gerechtshof: ECLI:NL:GHSGR:2009:BI1028
Beroepschrift, Hoge Raad, 06‑07‑2009
- Wetingang
- Vindplaatsen
JBPr 2012/5 met annotatie van mr. L.P. Broekveldt
JBPR 2012/5 met annotatie van mr. L.P. Broekveldt
RvdW 2011/843
NJ 2011/309
NJB 2011/1404
RAV 2011/96
JONDR 2011/9
JWB 2011/345
Uitspraak 08‑07‑2011
Inhoudsindicatie
Verbintenissenrecht. Ten onrechte gelegd conservatoir beslag op aandelen die dientengevolge niet (conform een voordien gesloten koopovereenkomst) geleverd konden worden aan de koper. Onrechtmatige daad beslaglegger. Schade te berekenen op voet wettelijke rente? Art. 6:119 BW wijkt in meer dan één opzicht af van uitgangspunt dat schuldeiser zijn werkelijk geleden schade vergoed krijgt. De in zoverre uitzonderlijke aard van deze bepaling verzet zich tegen een ruime uitleg die afwijkt van zowel de bewoordingen van als de toelichting op dit wetsartikel. Geen reden voor analoge toepassing van art. 6:119 BW op deze situatie waarin onrechtmatig beslag is gelegd en gehandhaafd.
8 juli 2011
Eerste Kamer
09/04150
DV/MD
Hoge Raad der Nederlanden
Arrest
in de zaak van:
STICHTING ADMINISTRATIEKANTOOR FORWARD BUSINESS PARKS,
gevestigd te Haarlemmermeer,
EISERES tot cassatie,
advocaat: mr. R.A.A. Duk,
t e g e n
1. [Verweerder 1],
wonende te [woonplaats],
advocaat: mr. H.J.W. Alt,
2. [Verweerder 2],
wonende te [woonplaats],
3. LAFRANCA STIFTUNG,
gevestigd te Vaduz, Liechtenstein,
VERWEERDERS in cassatie,
advocaat: K.G.W. van Oven.
Partijen zullen hierna ook worden aangeduid als Stichting AK en [verweerder 1], [verweerder 2] en Lafranca Stiftung.
1. Het geding in feitelijke instanties
Voor het verloop van het geding in feitelijke instanties verwijst de Hoge Raad naar de navolgende stukken:
a. de vonnissen in de zaak 173993/HA ZA 02-277 (DH) van de rechtbank 's-Gravenhage van 26 juni 2002, 9 maart 2005 en 6 april 2005;
b. het arrest in de zaak 105.003.028/01 van het gerechtshof te 's-Gravenhage van 7 april 2009.
Het arrest van het hof is aan dit arrest gehecht.
2. Het geding in cassatie
Tegen het arrest van het hof heeft Stichting AK beroep in cassatie ingesteld. De cassatiedagvaarding is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.
[Verweerder 1], [verweerder 2] en Lafranca Stiftung hebben geconcludeerd tot verwerping van het beroep.
De zaak is voor Stichting AK toegelicht door mr. M. Ynzonides en mr. D.J.J. Maessen, beiden advocaat te Amsterdam. Namens [verweerder 1], [verweerder 2] en Lafranca Stiftung is de zaak toegelicht door hun advocaten.
De conclusie van de Advocaat-Generaal J.L.R.A. Huydecoper strekt tot vernietiging van het bestreden arrest.
De advocaten van Stichting AK, [verweerder 1], [verweerder 2] en Lafranca Stiftung, hebben bij afzonderlijke brieven, alle gedateerd op 22 april 2011, op de conclusie gereageerd.
3. Beoordeling van het middel
3.1 In cassatie kan worden uitgegaan van de door het hof in de rov. 1.1-1.8 van zijn arrest vastgestelde feiten en omstandigheden. Sterk verkort weergegeven komen deze op het volgende neer. [verweerder 1], [verweerder 2] en Lafranca Stiftung hebben op 14 december 2001 ten laste van Stichting AK conservatoir beslag gelegd op 78.959 aan die Stichting in eigendom toebehorende aandelen op naam in Forward N.V. Dit beslag is op 13 augustus 2004 opgeheven. De vordering in verband waarmee het beslag is gelegd, is door de rechtbank Amsterdam afgewezen; het gerechtshof te Amsterdam heeft dit vonnis in hoger beroep bekrachtigd. Als gevolg van het beslag heeft Stichting AK de desbetreffende aandelen niet kunnen leveren aan Landinvest, aan wie ze voor de beslaglegging te koop waren aangeboden.
3.2.1 Stichting AK heeft zich in dit geding op het standpunt gesteld dat [verweerder 1], [verweerder 2] en Lafranca Stiftung tegenover haar onrechtmatig hebben gehandeld door het hiervoor in 3.1 vermelde beslag te leggen en te handhaven. Zij heeft gevorderd dat laatstgenoemden worden veroordeeld de dientengevolge door haar geleden schade te vergoeden, primair te berekenen op de voet van de wettelijke rente over de koopprijs van de aandelen, en subsidiair op de voet van de in het desbetreffende tijdvak geldende "commerciële" rente.
3.2.2 De rechtbank heeft deze vordering afgewezen.
Het hof heeft dit vonnis bekrachtigd. Zakelijk weergegeven overwoog het daartoe als volgt. Weliswaar hebben [verweerder 1], [verweerder 2] en Lafranca Stiftung onrechtmatig gehandeld tegenover Stichting AK door beslag te leggen in verband met een vordering die zij niet aannemelijk hebben gemaakt, maar laatstgenoemde heeft niet onderbouwd dat zij enige schade heeft geleden doordat de koopprijs van de aandelen niet is uitbetaald. Het was de bedoeling van partijen bij de koopovereenkomst, Stichting AK en Landinvest, dat de koopsom die laatstgenoemde moest betalen voor de aandelen in Forward N.V., geheel uit het vermogen van Forward N.V. afkomstig zou zijn. Als het beslag niet zou zijn gelegd, zou Stichting AK haar aandelen aan Landinvest hebben geleverd tegen een koopprijs per aandeel die gelijk is aan het eigen vermogen van Forward N.V. nadat alle activa waren gerealiseerd en alle kosten en schulden waren betaald, gedeeld door het aantal uitstaande aandelen. Dit zou voor de aandeelhouders van Forward N.V. hebben betekend dat zij het in die vennootschap aanwezige vermogen zouden krijgen uitgekeerd als koopsom, en niet als dividend waarover een superdividendbelasting van 20-25% is verschuldigd. Art. 6:119 BW is niet rechtstreeks van toepassing omdat het in dit geding niet gaat om schade die is geleden als gevolg van vertraging in de voldoening van een geldsom, maar om een vordering tot vergoeding van schade, veroorzaakt door een onrechtmatig gelegd beslag. Omdat ook aan de ratio van deze bepaling niet is voldaan, aangezien Stichting AK recht blijft houden op de rendementen op door Landinvest niet betaalde bedragen, is er geen aanleiding voor analoge toepassing van deze bepaling. Doordat de koopprijs niet is uitbetaald, is het bedrag daarvan in Forward N.V. blijven zitten en heeft die vennootschap daarover dus extra rendement kunnen maken, waartoe Stichting AK is gerechtigd.
3.3 Onderdeel 1a van het hiertegen aangevoerde middel - onderdeel 1 bevat geen klacht, maar een inleiding - keert zich tegen de oordelen van het hof dat art. 6:119 BW in dit geding niet rechtstreeks van toepassing is, en dat voor analoge toepassing daarvan geen aanleiding bestaat. Het onderdeel treft geen doel. Art. 6:119 strekt ertoe de schadevergoeding wegens vertraging in de voldoening van een geldsom te fixeren op de wettelijke rente, zulks ter wille van de rechtszekerheid en van de hanteerbaarheid van het recht op dit punt. Aldus behoeft de schuldeiser enerzijds niet te bewijzen enige schade te hebben geleden ten gevolge van de vertraging in de voldoening van de hem toekomende geldsom, maar kan hij anderzijds geen hogere vergoeding vorderen indien zijn schade meer dan het fixum zou belopen (HR 14 januari 2005, LJN AR0220, NJ 2007/481). In deze bepaling ligt dus in meer dan één opzicht een afwijking besloten van het uitgangspunt dat de schuldeiser zijn werkelijk geleden schade vergoed dient te krijgen. Daarom verzet haar in zoverre uitzonderlijke aard zich tegen een ruime uitleg, zoals door onderdeel 1a bepleit, die afwijkt van zowel de bewoordingen waarin deze bepaling is gesteld, als van de daarop gegeven toelichting. Om dezelfde reden is er geen aanleiding voor analoge toepassing van deze bepaling op het onderhavige geval, waarin de aansprakelijkheid van [verweerder 1], [verweerder 2] en Lafranca Stiftung tegenover Stichting AK niet erop is gebaseerd dat zij in verzuim verkeren met de voldoening van een geldsom, maar dat zij onrechtmatig beslag hebben gelegd en gehandhaafd op een aan Stichting AK toekomend aandelenpakket. De dientengevolge verschuldigde schadevergoeding moet worden berekend door met elkaar te vergelijken de situatie waarin laatstgenoemde als gevolg van de beslaglegging daadwerkelijk verkeert, en de situatie waarin zij zou hebben verkeerd als het beslag niet was gelegd en gehandhaafd.
3.4 De onderdelen 1b, 2a en 2b van het middel - onderdeel 2 bevat geen klacht - houden diverse klachten in voor het geval, althans met als uitgangspunt, dat het hof zijn oordeel mede op voordeelstoerekening heeft gebaseerd. Zij missen feitelijke grondslag omdat het hof zijn oordeel niet, ook niet mede, op voordeelstoerekening heeft gebaseerd, maar op het oordeel dat Stichting AK niet heeft onderbouwd dat zij enige schade heeft geleden doordat de koopprijs van de aandelen niet is uitbetaald of doordat dividenden later zijn uitbetaald.
De onderdelen kunnen dus niet tot cassatie leiden.
3.5 Ook onderdeel 2c kan niet tot cassatie leiden. Zulks behoeft, gezien art. 81 RO, geen nadere motivering nu de daardoor aangevoerde klachten niet nopen tot beantwoording van rechtsvragen in het belang van de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling.
3.6 Onderdeel 3 bouwt voort op de onderdelen 2, 2a, 2b en 2c. Nu laatstgenoemde onderdelen niet tot cassatie kunnen leiden, geldt hetzelfde voor onderdeel 3.
4. Beslissing
De Hoge Raad:
verwerpt het beroep;
veroordeelt Stichting AK in de kosten van het geding in cassatie, tot op deze uitspraak aan de zijde van zowel [verweerder 1] als [verweerder 2] en Lafranca Stiftung begroot op telkens € 384,34 aan verschotten en € 2.200,-- voor salaris.
Dit arrest is gewezen door de vice-president J.B. Fleers als voorzitter en de raadsheren W.A.M. van Schendel, F.B. Bakels, C.A. Streefkerk en W.D.H. Asser, en in het openbaar uitgesproken door de raadsheer E.J. Numann op 8 juli 2011.
Conclusie 08‑07‑2011
Inhoudsindicatie
Verbintenissenrecht. Ten onrechte gelegd conservatoir beslag op aandelen die dientengevolge niet (conform een voordien gesloten koopovereenkomst) geleverd konden worden aan de koper. Onrechtmatige daad beslaglegger. Schade te berekenen op voet wettelijke rente? Art. 6:119 BW wijkt in meer dan één opzicht af van uitgangspunt dat schuldeiser zijn werkelijk geleden schade vergoed krijgt. De in zoverre uitzonderlijke aard van deze bepaling verzet zich tegen een ruime uitleg die afwijkt van zowel de bewoordingen van als de toelichting op dit wetsartikel. Geen reden voor analoge toepassing van art. 6:119 BW op deze situatie waarin onrechtmatig beslag is gelegd en gehandhaafd.
Zaaknr. 09/04150
Mr. Huydecoper
Zitting van 8 april 2011
Conclusie inzake
Stichting Administratiekantoor Forward Business Parks
eiseres tot cassatie
tegen
1. [Verweerder 1]
2. [Verweerder 2]
en
3. Lafranca Stiftung
verweerders in cassatie
Feiten en procesverloop
1. Het gedeelte van de feiten uit de eerdere instanties dat in cassatie nog van belang is, laat zich betrekkelijk kort samenvatten:
- de eiseres tot cassatie, de Stichting Administratiekantoor, is houdster van een groot deel van de aandelen in Forward Business Parks 2000 B.V. Forward Business Parks is, samen met onder andere Landinvest B.V., betrokken bij onroerend goed-projecten in de nabijheid van de luchthaven Schiphol. De verweerders in cassatie, [verweerder] c.s., hebben in de bedoelde projecten geïnvesteerd door het nemen van aandelen in (een rechtsvoorgangster van) Forward Business Parks. Later hebben [verweerder] c.s. Forward Business Parks (en anderen) aangesproken terzake van het feit dat zij, kort gezegd, onder invloed van misleidende informatie de desbetreffende investering hadden gedaan.
- De procedure die thans in cassatie ter beoordeling staat, is door [verweerder] c.s. begonnen tegen Landinvest, Forward Business Parks en de Stichting Administratiekantoor. De vorderingen van [verweerder] c.s. in deze zaak strekten ertoe dat aantasting van het vermogen van Forward Business Parks, met het oog op verhaal voor de andere, onder het vorige "gedachtestreepje" vermelde vordering, werd tegengegaan. Ter verzekering van deze vorderingen werd in december 2001 beslag gelegd op de door de Stichting Administratiekantoor gehouden aandelen in Forward Business Parks. Dit beslag is geruime tijd later, in december 2004, opgeheven.
In deze procedure werd in reconventie onder meer schadevergoeding gevorderd wegens het feit dat het ten laste van de Stichting Administratiekantoor gelegde beslag onrechtmatig zou zijn.
- De onder het eerste "gedachtestreepje" hierboven vermelde vordering van [verweerder] c.s. werd in de feitelijke instanties ondeugdelijk bevonden(1). Daarmee lag in de rede dat het onder het vorige "gedachtestreepje" vermelde beslag inderdaad jegens de beslagene als onrechtmatig had te gelden.
- Kort voordat het beslag werd gelegd, had Landinvest(2) een bod uitgebracht op alle aandelen in Forward Business Parks. De aangeboden koopsom zou berekend worden naar de gerealiseerde waarde van de activa van Forward Business Parks - eenvoudig gezegd: zou overeenkomen met het geld dat zich in die vennootschap bevond (waar nodig: na realisatie van niet uit liquide middelen bestaande activa). Gesteld was, dat dit aanbod door de Stichting Administratiekantoor is aanvaard. In cassatie is er veronderstellenderwijs van uit te gaan dat de desbetreffende koop, als het beslag van [verweerder] c.s. op de door de Stichting Administratiekantoor gehouden aandelen niet zou zijn "tussengekomen", zou zijn afgewikkeld(3).
- De gelden waarmee de koopprijs zou worden voldaan, zouden geheel uit het vermogen van Forward Business Parks afkomstig zijn. Aangezien de koopprijs ook berekend werd naar de gerealiseerde "contante waarde" van dat vermogen, zou de transactie er op neerkomen dat het vermogen van Forward Business Parks werd aangewend om hetzelfde bedrag als koopprijs aan de aandeelhouders te betalen.
2. Zoals in alinea 1 al ter sprake kwam, heeft de Stichting Administratiekantoor in deze zaak reconventioneel schadevergoeding gevorderd wegens het beslag van [verweerder] c.s. dat inmiddels, naar ook het hof in het in dit cassatieberoep bestreden arrest tot uitgangspunt heeft genomen, als onrechtmatig heeft te gelden. Daarbij verdedigde de Stichting Administratiekantoor dat de schade moet worden begroot naar rato van de wettelijke rente over de koopprijs voor de aandelen die ingevolge de in het vierde "gedachtestreepje" in de vorige alinea beschreven koopovereenkomst verschuldigd was, maar die als gevolg van het beslag niet aan de Stichting Administratiekantoor is uitbetaald; althans naar rato van de "commerciële" rente die de Stichting Administratiekantoor over de koopprijs had kunnen bedingen wanneer zij die zou hebben ontvangen.
3. De in alinea 2 bedoelde schadevordering werd in beide feitelijke instanties afgewezen(4). Het hof oordeelde dat de bepalingen betreffende wettelijke rente op dit geval niet, rechtstreeks of analogisch, toepasselijk zijn. Wat de subsidiaire grondslag betreft oordeelde het hof dat onaannemelijk was dat de Stichting Administratiekantoor schade had geleden. De gelden waaruit de koopprijs zou hebben moeten worden voldaan waren immers, toen deze niet hoefde te worden voldaan, in Forward Business Parks blijven zitten. Forward Business Parks kon daarop, op dezelfde voet als de Stichting Administratiekantoor, rendementen behalen, en de Stichting Administratiekantoor zou daartoe gerechtigd zijn en, zo begrijp ik het, zou die rendementen bij toekomstige verkoop van haar aandelen ook (direct) kunnen realiseren (rov. 2.12 van het in cassatie bestreden arrest; zie ook alinea 36, derde "gedachtestreepje" hierna). Daarom was niet aannemelijk gemaakt dat de Stichting Administratiekantoor enige schade had geleden.
4. De Stichting Administratiekantoor heeft tijdig en regelmatig cassatieberoep laten instellen. Namens [verweerder] c.s. is tot verwerping geconcludeerd. De Stichting Administratiekantoor heeft haar standpunt schriftelijk laten toelichten, en ook de verweerder in cassatie [verweerder 1] en de verweerders [verweerder 2] en Lafranca Stiftung hebben hun standpunten, ieder afzonderlijk, schriftelijk laten toelichten. Van de kant van partijen [verweerder 2] en Lafranca Stiftung is schriftelijk gedupliceerd.
Bespreking van de cassatieklachten
5. De cassatieklachten stellen dezelfde vraag aan de orde die ook het hof te beoordelen had(5): namelijk de vraag die de namens de Stichting Administratiekantoor verdedigde wijze van schadebegroting in verband met het ten laste van de Stichting Administratiekantoor (onrechtmatig) gelegde beslag aan de orde stelt. Het betreft dus de tweeledige vraag of deze schade in aanmerking komt voor begroting naar rato van de wettelijke rente over het bedrag dat, ware het beslag er niet geweest, als koopsom voor de aandelen aan de Stichting Administratiekantoor had moeten worden betaald (en naar het hof veronderstellenderwijs heeft aangenomen: dan ook zou zijn betaald); althans naar rato van een "commerciële" rente over dat bedrag(6).
6. De eerste variant van deze vraag - al-dan-niet toepassing van de regels betreffende wettelijke rente op de feiten in deze zaak - plaatst, zoals in de rechtspraktijk regelmatig het geval is, de beoordelaar voor het probleem, wanneer een bepaalde regel voor (extensieve of eventueel analogische) toepassing in aanmerking komt in gevallen waarop die regel niet rechtstreeks toepasselijk is, maar die met de wél onder de regel begrepen gevallen (veel) punten van overeenstemming vertonen; en wáár dan de grens moet worden getrokken waarbij toepassing van de regel wel, of juist niet meer in aanmerking komt.
7. Laat ik vóór ik de vraag inhoudelijk aansnijd, voorop stellen dat de redenering die het hof heeft omarmd, op het eerste gezicht plausibel en ook overtuigend lijkt: de Stichting Administratiekantoor vordert schadevergoeding naar rato van over (haar aandeel in) de koopsom berekende rente. Omdat de koop als gevolg van het beslag niet is doorgegaan ontving zij (haar aandeel in) de koopsom niet, maar behield zij wel de aandelen in Forward Business Parks. De koopsom zou zijn betaald uit de in Forward Business Parks gerealiseerde liquiditeiten, die door het niet doorgaan van de koop voor Forward Business Parks beschikbaar bleven. In plaats van de koopsom (in de vorm van rente) rendabel te maken kon men ervoor kiezen dezelfde liquiditeiten binnen Forward Business Parks rendabel te maken. Het hof beoordeelt als onaannemelijk dat het door de Stichting Administratiekantoor in eigen beheer te behalen rendement beter zou zijn dan het rendement dat binnen Forward Business Parks kon worden behaald(7). Aangezien de Stichting Administratiekantoor haar aanspraken op de aandelen in Forward Business Parks behield, en, naar het hof kennelijk heeft aangenomen, de mogelijkheid bleef bestaan om die aanspraken door verkoop van die aandelen tegen de "contante waarde" te realiseren(8), stond tegenover het nadeel van het rendementsverlies aan de ene kant een even groot voordeel van rendementsresultaten aan de andere kant; zodat de Stichting Administratiekantoor er materieel in geen enkel opzicht op achteruit ging.
Als gezegd: een plausibele redenering; en misschien ook een uitkomst die menigeen als niet onredelijk zal aanspreken; maar de cassatieklachten stellen met kracht aan de orde, dat die uitkomst (en de daarvoor aangevoerde gedachtegang) niet met geldend Nederlands recht spoort.
Aanspraak op wettelijke rente?
8. Ik begin mijn onderzoek allicht bij de primaire stelling van de Stichting Administratiekantoor, tevens onderwerp van de eerste cassatieklachten: in een geval als het onderhavige zou er wél aanspraak bestaan op de wettelijke rente.
Dat het in art. 6:119 BW geregelde geval hier niet rechtstreeks aan de orde is, vormt geen punt van verschil tussen de partijen, en lijkt ook mij geen punt van discussie: er is geen sprake van een door [verweerder] c.s. aan de Stichting Administratiekantoor verschuldigd geldsbedrag, dat de eerstgenoemden niet tijdig aan de laatstgenoemde hebben betaald. In de door het hof in rov. 2.8 tot uitgangspunt genomen veronderstelling, was Landinvest een koopsom aan de Stichting Administratiekantoor schuldig, en heeft het beslag van [verweerder] c.s. belet dat die koopsom werd voldaan, en zo voor de Stichting Administratiekantoor beschikbaar kwam. Er is dus geen sprake van de "vertraging in de voldoening van een geldsom" aan de kant van de partijen jegens wie aanspraak op (schadevergoeding naar rato van de) wettelijke rente wordt gemaakt; maar wel mag tot uitgangspunt worden genomen dat de benadeelde partij voldoening van een geldsom is misgelopen als onmiddellijk gevolg van een aan de aansprakelijk gehouden partij(en) verweten, en als onrechtmatig te beoordelen gedraging.
9. Bij de tot standkoming van art. 6:119 BW is wel uitgesproken dat "in het stelsel van het ontwerp ...zich niet meer de situatie (kan) voordoen dat degene die recht op schadevergoeding heeft, schade lijdt wegens inkomstenderving door het missen van een bepaald geldsbedrag, zonder dat de schuldenaar reeds wettelijke rente verschuldigd is." Dat zou, volgens deze passage(s) uit de Parlementaire geschiedenis, rechtvaardigen dat in het stelsel van het ontwerp een beroep op compensatoire interessen werd uitgesloten(9).
De eerste besprekingen van de nieuwe wet verwijzen zonder commentaar naar deze toelichting(10).
10. Het lijdt voor mij geen twijfel dat de "schuldenaar" die men in deze toelichting op het oog heeft, de schuldenaar is van het geldsbedrag dat de rechthebbende op schadevergoeding niet (althans: vertraagd) heeft ontvangen, en niet (slechts) de schuldenaar van de schadevergoeding, als die niet tevens de schuldenaar van het niet tijdig betaalde geldsbedrag was. Men heeft hier stellig niet gedacht aan gevallen als dat, dat in deze zaak aan de orde is - al zou een ruimere lezing van de letterlijke tekst van de aangehaalde passage op zichzelf verdedigbaar zijn.
11. Intussen vraagt men zich allicht af waarom de wet als vanzelfsprekend zou voorschrijven dat wie door verzuim van zijn debiteur een bepaald geldsbedrag komt te missen, steeds aanspraak heeft op een forfaitaire schadevergoeding ten laste van die debiteur in de vorm van de wettelijke rente, terwijl dat wezenlijk anders zou zijn wanneer een ander dan de debiteur van het geldsbedrag (onrechtmatig handelend) de betaling van hetzelfde bedrag belet.
Die vraag dringt zich met name op als iemand door het leggen van een achteraf onrechtmatig blijkend beslag een betaling verijdelt.
12. In het hier bedoelde geval kan de benadeelde crediteur zijn debiteur niet voor rente (of schadevergoeding anderszins) aansprakelijk houden: de beslaglegging vormt een legitieme reden om niet te betalen, die, wonderlijke uitzonderingsgevallen daargelaten, niet tot de risicosfeer van de debiteur is te rekenen (maar gewoonlijk voor risico van de crediteur moet komen)(11). De schade als gevolg van het uitblijven van betaling is echter dezelfde als wanneer de betaling door aan de debiteur toerekenbare oorzaken achterwege zou zijn gebleven; en voor de oorzaak die de betaling heeft belet is een ander - niet zijnde de debiteur van de "opgeschorte" betaling - rechtens aansprakelijk. Dan dringt zich in enigszins uitgesproken mate op, dat die ander dezelfde schade zou moeten vergoeden die anders ten laste van de debiteur zou zijn gekomen - oftewel, dat deze tenminste de wettelijke rente moet vergoeden(12).
13. Als men dat inderdaad zou aanvaarden, heeft dat intussen niet onaanzienlijke consequenties (die van de kant van de Stichting Administratiekantoor ook met verve worden verdedigd): wie beslag legt op de bankrekening van een ander en daarmee uitbetaling van het saldo "blokkeert", stelt zich in de hier onderzochte gedachtegang bloot aan aansprakelijkheid voor de wettelijke rente over het saldo, als het beslag ten onrechte blijkt te zijn gelegd (en dat ook, als het om een rekening-courant saldo ging dat in de dagelijkse bankpraktijk geen noemenswaardige rente genereert(13)).
Wanneer men dát eenmaal aanvaardt, dringt zich enigszins op dat ook beslag op handelsvoorraden aansprakelijkheid voor de wettelijke rente oproept: zulke voorraden zijn bestemd om te gelde gemaakt te worden. Het beslag belet dat, zodat aan de beslagene, in de termen van het in voetnoot 9 bedoelde citaat uit de Parlementaire Geschiedenis,
"inkomstenderving door het missen van een bepaald geldsbedrag" wordt toegebracht(14). Men ziet niet gemakkelijk een rechtvaardiging voor een regel die dit geval weer anders zou beoordelen dan het vorige(15).
14. Aanvaarding van de door het middel (primair) voorgestelde regel betekent, als men het zo bekijkt, een voor de rechtspraktijk vooralsnog onbekende, en potentieel aanzienlijke uitbreiding van het aansprakelijkheidsrisico dat men door het leggen van beslag over zich afroept.
Als gezegd: van de kant van de Stichting Administratiekantoor wordt ook met energie verdedigd dat dat een goede zaak zou zijn, (ook) omdat dat ertoe zou bijdragen dat de onevenwichtigheid die in het Nederlandse beslagrecht wel ten gunste van de beslaglegger wordt gesignaleerd, wordt "rechtgetrokken"(16).
15. Het zal zijn gebleken dat ik er niet blind voor ben, dat de primair in cassatie verdedigde opvatting een niet onaanzienlijke verandering betekent ten opzichte van de tot dusver gangbare attitude ten aanzien van de aansprakelijkheid voor beslaglegging.
Toch denk ik per saldo dat de opvatting die het middel hier voorstaat, gerechtvaardigd is. Van degene die door het leggen van beslag een ander de beschikking over liquiditeiten (of het equivalent daarvan) ontneemt, mag wat mij betreft verlangd worden dat hij, wanneer het beslag ten onrechte blijkt te zijn gelegd, opkomt voor de schade naar de maatstaf die ook elders in de wet wordt gehanteerd voor het bepalen van de schade wegens ten onrechte "onthouden" van een geldsbedrag.
16. Die uitkomst lijkt mij juist omdat het niet valt te rechtvaardigen dat het onthouden van liquiditeiten door verzuim van betaling (het geval waarop art. 6:119 BW rechtstreeks van toepassing is) wat betreft de aansprakelijkheid voor schade geheel anders behandeld zou worden dan het geval dat iemand hem toekomende liquiditeiten worden onthouden doordat een derde - op tot aansprakelijkheid leidende wijze - de betaling blokkeert.
Het lijkt (ook) mij daarnaast aanbevelenswaardig, dat de voorgestelde regel meebrengt dat een betere verdeling wordt verkregen van de risico's die door het leggen van beslag worden ondervangen aan de ene kant, tegenover de risico's en nadelen die beslag in het leven roept, aan de andere kant.
Maar ik kan slechts beamen dat dit een relevante wijziging van de vooralsnog gangbare benadering van de risicoverdeling in verband met beslag is, en dat de beoordeling van de hier gestelde vraag ook het meewegen van de praktijkgevolgen van zo'n wijziging aan de orde stelt.
Hoe die weging wat mij betreft uitvalt, heb ik al aangegeven.
17. Ik heb mij afgevraagd of het beeld verandert als men erbij betrekt dat er ook - zij het vrij uitzonderlijk - andere oorzaken dan beslag denkbaar zijn, waarbij onrechtmatig handelen van een derde belet dat een crediteur een betaling tijdig van zijn debiteur ontvangt. Bijwege van verzonnen voorbeeld: een fout van een bankemployé veroorzaakt, dat een cruciale betaling aanzienlijke vertraging oploopt. Verondersteld dat de fout aansprakelijkheid van de betrokkene en van zijn werkgever met zich meebrengt - is ook dan gerechtvaardigd dat de schade naar rato van de wettelijke rente wordt begroot (met als denkbare verdere consequentie dat een materiële schade die de wettelijke rente te boven gaat, misschien niet kan worden gevorderd)?
Ik erken dat ik niet zo ver ben dat ik vragen als deze zonder voorbehoud zou willen beantwoorden. Voor het geval van onrechtmatig beslag liggen de verhoudingen zo, dat de hierboven verdedigde uitkomst mij bepaald aanbevelenswaardig lijkt - maar of iets dergelijks geldt voor andere onrechtmatige veroorzakingen van het ophouden van betalingen tussen derden, is minder duidelijk. Voor wie aarzelt over de keus voor het door mij aanbevolen pad, levert dat dan een contra-indicatie op.
18. Zoals al terloops aan de orde kwam, roept het toelaten van (extensieve dan wel analogische) toepassing van de regels betreffende wettelijke rente op gevallen die (net) buiten het bereik vallen dat art. 6:119 BW specifiek aanduidt, ook de vraag op of de bijzonderheden die verder met die regels gepaard gaan, dan alle onverkort van (overeenkomstige) toepassing zijn. In de vorige alinea noemde ik in dit verband de regel, dat waar op wettelijke rente aanspraak bestaat geen verdere schadevergoeding uit hoofde van de niet-ontvangen geldmiddelen kan worden gevorderd (uitgezonderd het geval dat er een hogere rente was overeengekomen en het geval van art. 6:119a BW).
Het geval dat vandaag ter beoordeling staat vestigt de aandacht op de in de rechtspraak van de Hoge Raad ontwikkelde regel, dat waar wettelijke rente verschuldigd is, geen beroep op het leerstuk van de voordeelstoerekening kan worden gedaan(17). Ik zal deze vraag in alinea 32 hierna nader onderzoeken.
Subsidiair: schadevergoeding naar rato van de gemiste rente?
19. Onderdeel 2 van het middel gaat er van uit dat het hof bij zijn verdere beoordeling - het gaat dan natuurlijk om de subsidiaire schadebenadering, dus in de variant waarin géén aansprakelijkheid naar rato van de wettelijke rente wordt aangenomen - toepassing heeft gegeven aan, of toepassing had behoren te geven aan het leerstuk van de voordeelstoerekening, zoals dat vooral is neergelegd in art. 6:100 BW.
Van de kant van [verweerder] c.s. wordt er op gewezen dat het hof zijn oordeel niet in de sleutel van (het leerstuk van) art. 6:100 BW heeft gezet, maar heeft onderzocht of de Stichting Administratiekantoor de schade waarvan zij vergoeding vordert, voldoende heeft gesteld dan wel onderbouwd(18).
20. Inhoudelijk komt, zoals ik in alinea 7 hiervóór al aangaf, de argumentatie die het hof in dit verband heeft gebezigd er op neer dat tegenover het nadeel dat de Stichting Administratiekantoor zou hebben kunnen ondervinden van het feit dat zij niet de met Landinvest overeengekomen koopsom heeft ontvangen, voordelen stonden in de vorm van de binnen Forward Business Parks behouden gebleven middelen, waarmee rendementen konden worden verkregen, en waarvoor geldt dat het onaannemelijk is dat die bij de door de Stichting Administratiekantoor zelf te realiseren rendementen achter zouden blijven(19); en terwijl de Stichting Administratiekantoor als de aandeelhoudster, tenslotte ten volle van de bedoelde middelen en rendementen zou (kunnen) profiteren.
Materieel is het daarom wel degelijk zo dat het hof bij de beoordeling van het nadeel waarop de Stichting Administratiekantoor haar vordering baseert, voordelen heeft betrokken die in dezelfde context aan de Stichting Administratiekantoor zouden toevallen.
21. In de doctrine is onderkend dat men schade kan benaderen door het "salderen" van aan de tot aansprakelijkheid leidende gebeurtenis toe te rekenen voor- en nadelen; waarbij men tot dezelfde uitkomsten kan komen als men bij toepassing van voordeelstoerekening bereikt(20). Verschillende schrijvers pleiten er overigens voor, deze "gesaldeerde" manier van schadebenadering niet te gebruiken, (juist) omdat daardoor verwarring in de hand wordt gewerkt tussen de voor voordeelstoerekening te hanteren regels en de verdere regels voor vaststelling en begroting van schade(21). Deze schrijvers - die daarbij doelen op het vóór 1992 geldende wetboek - stellen overigens dat de gekozen benadering praktisch geen verschil maakt; waarbij zij er kennelijk van uitgaan dat bij de toepassing van voordeelstoerekening enerzijds en de vaststelling van schade aan de hand van salderen van voor- en nadelen anderzijds, dezelfde materiële regels gelden.
22. Dat laatste uitgangspunt lijkt mij in elk geval voor het huidige recht niet (meer) geldig. Art. 6:100 BW houdt immers een aantal wezenlijke beperkingen in als het om toepassing van voordeelstoerekening gaat (op die beperkingen wordt in onderdeel 2 van het middel dan ook een beroep gedaan). Het middel verdedigt dat het hof deze beperkingen bij de gekozen "gesaldeerde" schadevaststelling heeft veronachtzaamd. Er zouden dus, in de in dit geval door het hof gekozen benadering, wezenlijk andere regels zijn toegepast dan er bij toepassing van het leerstuk van de voordeelstoerekening zouden gelden.
23. Ik denk dat wat het middel hier aanvecht, inderdaad niet behoort te worden aanvaard. Wil men uitkomsten vermijden die niet anders dan als willekeurig zijn te kwalificeren, dan moet het niet zo zijn dat de rechter - naar believen - kan kiezen om de in verband met een onrechtmatige gedraging ontstaande positieve gevolgen langs één van twee verschillende wegen in zijn oordeel te betrekken; waarbij dan, al naar gelang van de "toevallig" gemaakte keuze, toepassing van geheel verschillende regels plaatsvindt, en navenant verschillende uitkomsten worden bereikt.
Het lijkt mij daarom van tweeën een: of men kiest voor de destijds door Bolt en Bloembergen aanbevolen benadering, waarin bij schadebegroting voordelen alleen langs de weg van het leerstuk van de voordeelstoerekening in aanmerking worden genomen (en bij de vaststelling van de "eigenlijke" schade dus alleen de nadelige componenten worden "meegeteld"); óf men aanvaardt (eventueel: daarnaast) de methode van schadevaststelling door saldering van voor- en nadelige componenten, maar houdt dan bij de beoordeling van de voordelige componenten wél de beperkingen in het oog die het leerstuk van de voordeelstoerekening oplegt.
24. In het leerstuk van de voordeelstoerekening worden, zoals in het tweede middelonderdeel wordt betoogd, vrij stringente beperkingen gesteld aan de ruimte waarbinnen opkomende voordelen op het nadeel dat door onrechtmatig handelen werd veroorzaakt, mogen worden toegerekend.
Dat gebeurt niet "zomaar", maar wordt met een beroep op aannemelijke gronden verdedigd. Zeer kort gezegd: in beginsel is iedereen gerechtigd, hem toevallende voordelen zelf te behouden. Wil een opkomend voordeel moeten worden toebedeeld aan een ander (doordat diens aansprakelijkheid voor schade navenant wordt verminderd), dan moet daar een deugdelijke grond voor bestaan.
25. Dat een vermogensbestanddeel rendement oplevert, kan aan de hand van die gedachte(n) gewoonlijk niet worden aangemerkt als een voordeel waarop degeen die terzake van het desbetreffende vermogensbestanddeel jegens de rechthebbende aansprakelijk is geworden, zich kan beroepen(22): het voordeel komt toe aan de gerechtigde tot het vermogensbestanddeel, niet aan de partij die in verband met dat vermogensbestanddeel ten opzichte van die gerechtigde een aansprakelijkheid heeft "opgelopen". Dat de benadeelde (ook) van het desbetreffende voordeel profiteert, gaat de aansprakelijke (dan) niet aan(23).
26. Dat een gerealiseerd voordeel degene die jegens de rechthebbende op dat voordeel aansprakelijk is "niet aangaat" spreekt ook dan aan, wanneer het voordeel in belangrijke mate samenhangt met activiteiten en initiatieven die los van de schadeoorzaak zijn ondernomen door de benadeelde (of zelfs: door anderen): dat de aansprakelijke van de positieve resultaten van zulke activiteiten of initiatieven zou mogen profiteren (ook ten detrimente van degene(n) voor wiens rekening/risico de activiteiten of initiatieven in kwestie werden ondernomen), ligt immers weinig voor de hand(24).
In het leerstuk van de voordeelstoerekening geldt dit zelfs dan, als het feit dat de schadeoorzaak achterwege was gebleven, tevens zou hebben meegebracht dat het voordeel dat voor verrekening wordt voorgedragen, niet had kunnen worden gerealiseerd. Het in dat opzicht bestaande nauwe oorzakelijke verband tussen de schadeoorzaak en het voordeel, rechtvaardigt de toerekening dus niet(25).
27. De gedachtegang die het hof in deze zaak heeft gevolgd leidt ertoe, dat aan de zojuist aangestipte beperkingen die het leerstuk van de voordeelstoerekening - als gezegd: op weloverwogen gronden - voorschrijft, voor het grootste deel voorbij wordt gegaan. Daardoor verkrijgt het hof, zoals aanstonds nader te bespreken, uitkomsten die in het leerstuk van de voordeelstoerekening als ongerechtvaardigd en niet-redelijk zouden worden gekwalificeerd. Dat dezelfde uitkomsten, geplaatst onder een andere titel (namelijk: vaststelling of gevorderde schade voldoende is onderbouwd), wél als gerechtvaardigd en niet-onredelijk zouden kunnen worden gekwalificeerd, treft dan als weinig aannemelijk.
Hier doet zich dan het verschijnsel voor waar ik in alinea 23 hiervóór bezwaar tegen maakte: door de keuze voor schadevaststelling langs de weg van saldering (daar komt, als gezegd, de door het hof gekozen benadering inhoudelijk op neer) wordt een uitkomst verkregen die afwijkt van wat er bij keuze voor toepassing van voordeelstoerekening uit de bus komt.
28. Immers: in de door het hof aanvaarde redenering neemt, zoals ik al aangaf, de centrale plaats in, het feit dat tegen het nadeel aan de kant van de Stichting Administratiekantoor, bestaand in het niet kunnen beschikken over de door Landinvest verschuldigde koopsom, "opweegt" het voordeel dat Forward Business Parks over dezelfde gelden kon blijven beschikken(26); waarbij het hof aanneemt dat de Stichting Administratiekantoor uit de gelden in kwestie geen beter rendement had kunnen verkrijgen dan Forward Business Parks(27); met als sluitstuk, dat de Stichting Administratiekantoor uiteindelijk van de in Forward Business Parks gegenereerde gelden zou (kunnen) profiteren.
29. In elk geval ten aanzien van de rendementen waarvan wordt aangenomen dat Forward Business Parks die zou hebben kunnen realiseren, valt niet in te zien waarom [verweerder] c.s. er, bij toepassing van het leerstuk van voordeelstoerekening, aanspraak op zouden kunnen maken dat die rendementen uiteindelijk aan hen, [verweerder] c.s., ten goede komen. Hoezeer ook juist moge zijn dat de Stichting Administratiekantoor profijt van die rendementen mocht verwachten, het gaat om rendementen die een ander - Forward Business Parks - als uitvloeisel van door die ander zelfstandig ondernomen activiteiten en initiatieven, zou verkrijgen. Verrekenen van dergelijke rendementen met een aan iemand anders dan de rechthebbende opgekomen nadeel, met als uitkomst dat de laatstbedoelde ondanks dat nadeel geen schade heeft onderbouwd, staat haaks op wat in het leerstuk van de voordeelstoerekening als redelijk wordt aangemerkt(28).
30. Ik verheel natuurlijk niet dat deze bevindingen in een enigszins gespannen verhouding staan tot wat ik in alinea 7 hiervóór schreef. De juridisch niet geschoolde rechtsgenoot ervaart het vermoedelijk als bepaald niet onredelijk, wanneer een benadeelde niet in één adem staande kan houden dat hem rendement op een niet gerealiseerde koopsom is ontgaan én dat daaraan niet(s) afdoet dat hij langs indirecte weg (aanspraken op) rendementen van het voorwerp van de koopovereenkomst, dat als gevolg van het niet doorgaan van de koop voor hem behouden is gebleven, heeft behouden. Zoals Bloembergen het in de in voetnoot 21 aangehaalde plaats uit zijn dissertatie uitdrukte: (Als) B aan A de rekening van zijn (d.w.z.: van A's) daad presenteert, moet B ook de hele rekening presenteren; het zou onredelijk zijn als hij bepaalde gevolgen buiten beschouwing liet.
31. In de rechtspraak waar de in alinea's 25 - 29 hiervóór neergeschreven beschouwingen op teruggrijpen, is echter voor de daar onderzochte gevallen wél geaccepteerd dat van de rekening alleen de debetzijde werd gepresenteerd, en dat de creditzijde de aansprakelijke in die gevallen niet aanging. Ik erken dat dat in die gevallen waarin de benadeelde een schade presenteert die hem, wanneer de schadeveroorzakende gebeurtenissen achterwege zouden zijn gebleven, langs andere - zij het indirecte - weg óók ten deel zou zijn gevallen, op het eerste gezicht niet altijd als redelijk treft(29). Die uitkomst steunt echter op door de wetgever, en op diens voetspoor door de rechtspraak gemaakte afwegingen, waarbij, zoals al bleek, aan de ruimte voor toepassing van voordeelstoerekening, aan de hand van aannemelijke motieven, tamelijk strikte beperkingen zijn gesteld.
32. Zoals in alinea 18 hiervóór al even ter sprake kwam, leek mij bij de beoordeling van de vraag of art. 6:119 BW in een geval als het onderhavige (extensief dan wel analogisch) mag worden toegepast van belang, dat de Hoge Raad bij zijn uitleg van art. 6:119 BW heeft geoordeeld dat voordeelstoerekening daarbij niet in aanmerking komt(30). Wanneer men dat gegeven zo waardeert, dat de daaruit voortvloeiende consequenties soms niet aan een optimum aan redelijkheid beantwoorden, kán dat er immers toe bijdragen dat men per slot van rekening besluit dat extensieve/analogische toepassing van art. 6:119 BW niet moet worden aanvaard; óf dat extensieve/analogische toepassing van die bepaling aan navenante beperkingen moet worden onderworpen(31).
In de alinea's 25 - 29 hiervóór heb ik echter verdedigd dat de door het hof in aanmerking genomen gegevens hoe dan ook niet toelaten, dat [verweerder] c.s. zich op het leerstuk van de voordeelstoerekening beroepen. Daarmee verliest de vraag of het onredelijk zou zijn dat ook bij toepassing van art. 6:119 BW aan te nemen, voor deze zaak zijn relevantie. Dat zo zijnde, zie ik geen aanleiding om met het oog op dit gegeven de in alinea 16 hiervóór bereikte uitkomst te herzien of te kwalificeren.
33. Om de in alinea's 25 - 29 hiervóór besproken redenen beoordeel ik de klacht(en) van middelonderdeel 2 (in alinea's 6 t/m 9), voor zover die bij het hiervóór betoogde aansluiten, dus als gegrond.
Dit middelonderdeel klaagt er in alinea 15 (en hierop vooruitlopend ook in alinea 11) verder over, dat het hof op ontoereikende of logisch niet-houdbare gronden het volledige voordeel dat Forward Business Parks naar het oordeel van het hof had kunnen verwerven, heeft "gekort" op de voordelen die de Stichting Administratiekantoor met de van Landinvest te verkrijgen koopsom had kunnen behalen; terwijl er "essentiële" stellingen zouden zijn aangevoerd die met die benadering niet verenigbaar zijn.
34. Als essentiële stellingen worden in dit verband aangewezen:
- dat een eventueel binnen Forward Business Parks gerealiseerd rendement aan vennootschapsbelasting onderworpen zou zijn (en hetzelfde binnen de Stichting Administratiekantoor gerealiseerde rendement niet);
- dat bij de voorgenomen verkoop aan Landinvest een extra dividendbelasting (aangeduid met de beeldende term "surtax") zou zijn vermeden, terwijl die belasting bij dividendbetalingen uit Forward Business Parks (en dus niet via een verkoop van de aandelen) alsnog verschuldigd zou (kunnen) zijn; en
- dat de Stichting Administratiekantoor slechts 68% van de aandelen in Forward Business Parks zou hebben gehouden, en daardoor navenant minder zou profiteren van de rendementen van Forward Business Parks.
35. Bij de beoordeling van deze klacht(en) neem ik in aanmerking dat in het partijdebat in appel, de factoren die voor de thans subsidiair voorgestane schadebenadering bepalend waren, slechts summier en bovendien pas in een zeer laat stadium, aan de orde zijn gekomen(32). In de Memorie van Grieven (van de appellanten Landinvest c.s., waaronder de Stichting Administratiekantoor zich in die fase van de procedure bevond), wordt over de subsidiaire schadebenadering niets aangevoerd, en alleen aandacht gevraagd voor de op de wettelijke rente gebaseerde schadebenadering(33). De Memorie van Antwoord van de kant van [verweerder 2] en Lafranca Stiftung ruimt dus, begrijpelijkerwijs, eveneens geen plaats voor dit onderwerp in, terwijl de Memorie van Antwoord van de kant van [verweerder] er in al. 33, 4e en 5e "bulletpoints", terloops enkele opmerkingen aan wijdt.
(Pas) in de pleitnota in appel namens Landinvest c.s. worden, op de in alinea 15 van de cassatiedagvaarding aangegeven plaatsen, een paar opmerkingen aan deze kwestie gewijd(34).
36. Met die achtergrond in gedachten, beoordeel ik deze klachten als volgt:
-het eerste van de drie in alinea 34 omschreven argumenten is inderdaad op de aangegeven vindplaats in de stukken (namelijk bij pleitnota in de appelinstantie, alinea 88) namens de Stichting Administratiekantoor aangevoerd ten betoge dat de eventueel bij Forward Business Parks behaalde rendementen niet "een op een" als rendement aan de Stichting Administratiekantoor mogen worden toegerekend. Dat is overigens, zoals in de vorige alinea al opgemerkt, gebeurd in een betoog dat uiterst beknopt was, en een navenant beperkte onderbouwing bevatte. Ik meen echter dat het argument hier met (nog juist) voldoende duidelijkheid en precisie is aangevoerd om het hof te verplichten, er rekening mee te houden Dat gezegd zijnde, voert het middel met recht aan dat het hof zonder motivering aan dit argument voorbij is gegaan; terwijl dat argument voor de "gelijkstelling" van de voor- en nadelen die de Stichting Administratiekantoor zouden zijn toegevallen, wél van betekenis kan zijn.
- Voor het derde argument, betreffende het beperkte aandeelhouderschap van de Stichting Administratiekantoor, geldt eveneens dat dit op dezelfde plaats in de stukken is aangevoerd en dat het hof daar zonder motivering aan voorbij is gegaan. Ik merk de cassatieklacht hierover echter aan als ondeugdelijk, omdat dit argument op een logisch onhoudbare grondslag berust. Ervan uitgaande dat de Stichting Administratiekantoor ("slechts") 68% van de aandelen in Forward Business Parks bezat én dat zij inderdaad rechtstreeks profijt zou trekken van door Forward Business Parks gegenereerde revenuen, is juist dat het profijt telkens maximaal 68% van elk door Forward Business Parks ontvangen bedrag zou betreffen. Hetzelfde geldt echter voor de koopprijs die Landinvest zou hebben betaald, en voor de gelden die de Stichting Administratiekantoor daardoor zou hebben kunnen verwerven. Het hier besproken argument berust op het (niet-uitgesproken) uitgangspunt dat de Stichting Administratiekantoor wél de volledige koopsom (voor 100%) zou hebben ontvangen, en vervolgens "maar" op 68% van de later door Forward Business Parks ontvangen revenuen aanspraak kon maken. De Stichting Administratiekantoor kon echter volgens de van haar kant verdedigde stellingen zowel van de koopsom als van later gegenereerde rendementen ten hoogste 68% "claimen". Het nadelige verschil dat met deze stellingen wordt gesuggereerd, bestond dus in werkelijkheid niet. Aan het feit dat het hof dit argument onbesproken heeft gelaten kan daarom, als irrelevant, voorbij worden gegaan.
- het argument betreffende de "surtax", tenslotte, is volgens mij op de aangehaalde plaatsen uit de appelstukken niet aangevoerd ten betoge dat rendementen van Forward Business Parks niet zonder meer als bate aan de Stichting Administratiekantoor mochten worden toegerekend. Dit argument wordt zowel in de akte van 5 april 2007 als in de pleitnota namens Landinvest c.s. in appel, alinea 60, te berde gebracht ter onderstreping van een betoog van Landinvest c.s. dat de in alinea 1, vierde "gedachtestreepje" hiervóór bedoelde koopovereenkomst als reëel moest worden aangemerkt (in de in eerste aanleg gegeven beslissing was die namelijk als niet-aannemelijk beoordeeld). Het hof had geen aanleiding om hier een argument van de thans in cassatie gesuggereerde strekking op te merken. Dat het hof dat niet heeft gedaan, kan ik dus goed begrijpen.
Bovendien heeft het hof, zoals ik zijn beslissing (in rov. 2.12, i.h.b. in regel 6) begrijp, voor ogen gehad dat de Stichting Administratiekantoor na de opheffing van het beslag de baten uit Forward Business Parks alsnog zou realiseren door verkoop van de aandelen (en kennelijk: naar dezelfde waarderingsmaatstaf als voorheen)(35). In die opvatting wordt, naar het hof kennelijk heeft geoordeeld, de heffing van de "surtax" op dezelfde manier en in dezelfde mate vermeden, als dat bij de aanvankelijk bedongen koop zou zijn gebeurd. In die gedachtegang speelt het nadeel waar deze klacht op doelt geen rol.
37. Ik merk tenslotte in onderdeel 2 van het middel nog een inhoudelijke klacht op, in de alinea's 12 - 14. Die klacht strekt ertoe dat stelplicht en bewijslast bij een beroep op voordeelstoerekening rusten op de partij die zich daarop beroept, en dat het hof dat gegeven zou hebben miskend (met hierop aansluitende motiveringsklachten).
Voor zover deze klacht ervan uitgaat dat [verweerder] c.s. niet of nauwelijks aan de bedoelde stelplicht hebben voldaan en dat voor de Stichting Administratiekantoor het tegendeel geldt (en dat dat erop wijst dat het hof de zojuist bedoelde regel miskend heeft), lijkt mij dat de klacht onvoldoende gewicht toekent aan de gegevens die ik in alinea 7 en in voetnoot 7 bij die alinea heb aangestipt: althans voor de Stichting Administratiekantoor en voor Forward Business Parks geldt, dat die klaarblijkelijk deel uitmaakten van dezelfde organisatie, en klaarblijkelijk nauw met elkaar verbonden waren. Dat zo zijnde spreekt goeddeels voor zich dat wanneer de Stichting Administratiekantoor bepaalde rendementen zou kunnen maken, voor Forward Business Parks hetzelfde moet gelden; en dat zo zijnde kan de tot oordelen geroepen feitelijke rechter ook geredelijk menen dat de Stichting Administratiekantoor, als houdster van tenminste 68% van de aandelen in Forward Business Parks, over middelen moest beschikken om Forward Business Parks te laten functioneren op een wijze die met de belangen van de Stichting Administratiekantoor strookte.
38. Wanneer een feitencomplex zich in een zodanige mate opdringt als hier het geval is, kan de rechter oordelen dat ook een betrekkelijk cursorische presentatie daarvan (of van daaraan te verbinden gevolgtrekkingen) aan de stelplicht beantwoordt; en geldt, omgekeerd, dat de partij die in weerwil van de ogenschijnlijke vanzelfsprekendheid van het bedoelde feitencomplex een andere feitelijke situatie wil verdedigen, steekhoudende en overtuigende stellingen aan dat betoog ten grondslag zal moeten leggen, en bij gebreke daarvan de desbetreffende feiten onvoldoende heeft weersproken.
Het hof kon in dit geval aannemen dat de zojuist beschreven situatie zich voordeed. Als gezegd, dringt het feitencomplex waarnaar ik zojuist verwees zich in geprononceerde mate op. De Stichting Administratiekantoor had haar stellingen die ertoe strekten dat zij, de Stichting Administratiekantoor, een fraai rendement op de desbetreffende liquiditeiten mocht verwachten maar dat voor Forward Business Parks niet hetzelfde gold, niet of nauwelijks toegelicht(36).
39. Ik neem bij een en ander overigens aan dat het bestreden arrest zo moet worden begrepen, dat het hof ervan uit is gegaan dat de stelplicht ten aanzien van het bestaan van voordeels-componenten die aan de aannemelijkheid van de namens de Stichting Administratiekantoor gestelde schade afdeden, rustte op [verweerder] c.s. Het lijkt mij ongerijmd, te veronderstellen dat het hof zich zou hebben laten leiden door de gedachte dat de Stichting Administratiekantoor, om aan de op haar rustende stelplicht ten aanzien van de schade te voldoen, zowel de gegevens betreffende de voor haar opkomende nadelen moest stellen alsook feiten die konden onderbouwen dat daar geen relevante voordelen mee gepaard gingen. Stellen van (het tegendeel van) het laatste, lag evidentelijk op de weg van [verweerder] c.s.
Dat brengt mij ertoe de hier onderzochte klacht(en) als onaannemelijk te beoordelen.
40. Onderdeel 3 van het middel bevat geen zelfstandige klachten; en ook overigens heb ik in het middel geen klachten aangetroffen die ik hiervóór niet al heb besproken.
Aangezien, zoals hiervóór bleek, zowel de klachten van middelonderdeel 1 als die van middelonderdeel 2 mij gedeeltelijk gegrond toeschijnen, ligt de navolgende conclusie in de rede.
Conclusie
Ik concludeer tot vernietiging van het bestreden arrest, met verdere beslissingen als gebruikelijk.
De Procureur-Generaal bij de
Hoge Raad der Nederlanden
1 Tot aan het einde van het partijdebat in deze zaak was het cassatieberoep tegen de in appel hierover gegeven beslissing(en) nog hangende; zie inmiddels HR 10 december 2010, NJ 2010, 668 en HR 18 oktober 2010, NJ 2010, 545. Voor het onderhavige cassatiegeding doet deze ontwikkeling overigens niet terzake.
2 Landinvest is een tot op zekere hoogte met Forward Business Parks verbonden vennootschap. De Stichting Administratiekantoor is, zoals haar naam al suggereert, opgericht als administratiekantoor voor het beheer van de aandelen in Forward Business Parks. Ook tussen haar en Forward Business Parks/Landinvest bestaan, naar in de rede ligt, hechte organisatorische verbindingen.
3 Het hof neemt dit in rov. 2.8 veronderstellenderwijs tot uitgangspunt.
4 Het vonnis van de eerste aanleg is in JOR 2005, 137 (kritisch) besproken door S.C.J.J. Kortmann.
5 Het hof kreeg echter, zoals al terloops ter sprake kwam, ook nog andere, in cassatie niet aan de orde gestelde vragen te beoordelen.
6 In de primaire benadering van de Stichting Administratiekantoor gaat het, zoals al even bleek, om het onbetaald blijven van de door Landinvest verschuldigde koopsom. In een subsidiaire benadering wordt een beroep gedaan op dividenden die als gevolg van de beslaglegging door [verweerder] c.s., geruime tijd onbetaald zouden zijn gebleven.
Ik denk dat de hierna te bespreken gedachten voor beide varianten van "blokkering" van aan de Stichting Administratiekantoor toekomende geldsbedragen opgeld doen. Ik zal bij mijn bespreking hierna eenvoudigheidshalve telkens slechts het geval van de niet uitbetaalde koopsom onderzoeken (en de subsidiair aangevoerde niet-uitbetaalde dividenden dus niet afzonderlijk bespreken); en ik teken bij dezen aan dat wanneer voor de subsidiaire benadering wordt gekozen, het hierna te besprekene daarvoor gelijkelijk van toepassing is.
7 In het licht van het feit dat de drie aanvankelijk aan de kant van de Stichting Administratiekantoor in deze zaak betrokken rechtspersonen in feite deel uitmaakten van één organisatie, kan ik op zichzelf goed begrijpen dat het hof voor het betoog dat de Stichting Administratiekantoor wezenlijk betere rendementen zou hebben kunnen verkrijgen dan Forward Business Parks, een deugdelijke onderbouwing heeft verlangd (en heeft geoordeeld dat die niet was gegeven). Dat binnen wat de facto één organisatie is, de ene rechtspersoon heel andere resultaten bewerkstelligt dan een andere rechtspersoon die ogenschijnlijk door dezelfde organisatorische bezetting wordt "bediend", ligt niet bepaald voor de hand. Ook mij lijkt dit daarom een betoog dat het nodige aan nadere uitleg en toelichting vergt.
8 Zie mijn opmerking in alinea 3 hiervóór en in alinea 36, derde "gedachtestreepje" hierna.
9 Parlementaire Geschiedenis Boek 6, 1981, p. 476.
10 Contractenrecht (losbl.) VI F, Rank, aant. 2939 en 2960; Verbintenissenrecht (losbl.), Rank, art. 119, aant. 7; Barendrecht en Hendrikx in Barendrecht c.s., Berekening van schadevergoeding, 1995, p. 310; Grootveld, BW-krant jaarboek 1991, p. 101.
11 HR 15 april 1994, NJ 1995, 268 m.nt. HJS, rov. 3.3; HR 31 mei 1991, NJ 1992, 261 m.nt. HJS, rov. 3.2.
12 In de "lagere" rechtspraak is bij verhindering van betaling door beslag dan ook wel aansprakelijkheid voor de wettelijke rente aangenomen, hof Den Bosch 4 september 2007, rechtspraak.nlLJN BB3161, rov. 4.12; en voor een geval waarin betaling niet rechtstreeks werd "geblokkeerd", maar beslag op een onroerende zaak wel leidde tot een regeling waarbij het in geschil zijnde bedrag onder een notaris werd gedeponeerd, hof Amsterdam 26 juli 2007, rechtspraak.nl LJN BB6135, rov. 4.7 - 4.8. In de in dit verband ook wel genoemde uitspraak van hof Den Bosch van 12 september 1995, NJ 1996, 310, ging het volgens mij niet om de onrechtmatige blokkering van een betaling (of een daarmee vergelijkbaar geval) maar per saldo "gewoon" om wettelijke rente, verschuldigd over een door de gedaagde te betalen schadevergoeding.
13 Aansprakelijkheid voor wettelijke rente veronderstelt immers niet dat de benadeelde werkelijk rente naar rato van de wettelijke rente heeft gederfd, en kan ook bestaan als vaststaat dat er in werkelijkheid helemaal geen rente is gederfd; zie bijvoorbeeld Asser/Hartkamp & Sieburgh 6 II*, 2009, nr. 213.
14 Hetzelfde geldt allicht wanneer een dergelijk beslag wordt opgeheven tegen zekerheidsstelling, en de zekerheid wordt gegeven onder condities die de beslagene liquiditeiten "ontnemen" (het geval dat in het arrest van hof Amsterdam van 26 juli 2007 uit voetnoot 12 aan de orde was).
15 Even op dit stramien doordenkend, lijkt mij dat aansprakelijkheid naar rato van de wettelijke rente niet zou mogen worden aangenomen bij beslag op objecten die niet bestemd zijn om liquide gemaakt te worden - bijvoorbeeld op als woning of als bedrijfspand in gebruik zijnde onroerende zaken waarvan niet in de rede ligt dat de eigenaar-beslagene verkoop in de zin had. Voor zulke gevallen kan niet worden aangenomen dat aan de beslagene reëel beschikbare (toegang tot) liquiditeiten wordt/worden onthouden.
16 Over die onevenwichtigheid bijvoorbeeld Meijsen & Jongbloed, Conservatoir beslag in Nederland, 2010, p. 98 e.v.; Klaassen in Faber c.s. (red.), Knelpunten bij beslag en executie, 2009, p. 345 e.v.; en mijn bijdrage aan "Hartkampvariaties" (liber amicorum ter ere van Mr. A.S. Hartkamp, 2006), p. 15 e.v.
17 HR 14 januari 2005, NJ 2007, 481 m.nt. Hijma, rov. 3.5.4; HR 11 februari 2000, NJ 2000, 275, rov. 3.5.
18 Blijkbaar gaan partijen er overigens van uit dat schade, daar waar géén aanspraak op wettelijke rente kan worden gemaakt, in voorkomend geval wel naar de maatstaf van "compensatoire interessen" kan worden begroot. Dat lijkt mij ook zo te zijn. Het verbod tegen het vorderen van compensatoire interessen dat in art. 6:119 BW besloten ligt geldt alleen dan, als er wél aanspraak op de wettelijke rente kan worden gemaakt. Ik put hiervoor (enige) steun uit HR 11 juli 2008, NJ 2008, 415, rov. 3.4.2.
19 Zoals ik in voetnoot 6 hiervóór al even opmerkte, past het hof een mutatis mutandis identieke redenering toe op de subsidiair namens de Stichting Administratiekantoor verdedigde benadering, waarbij de Stichting Administratiekantoor zou zijn benadeeld door het geruime tijd onbetaald blijven van betaalbaar gestelde dividenden uit Forward Business Parks. Voor die redenering zijn de door mij besproken argumenten dan ook evenzeer van toepassing.
20 Beschouwingen hierover bij Klaassen, Mon. BW B35, Schadevergoeding: algemeen, deel 2, 2007, nr. 75 (e.v.).
21 Zie bijvoorbeeld Bolt, Voordeelstoerekening, diss. 1989, p. 8 en p. 183 - 185; Bloembergen, Schadevergoeding bij onrechtmatige daad, diss. 1965, nrs. 218 en 219.
22 HR 11 februari 2000, NJ 2000, 275, rov. 3.5 (slot).
23 Asser/Hartkamp & Sieburgh 6 II*, nr. 102; HR 1 oktober 2010, RvdW 2010, 1120, rov. 3.5.3 onder c; (opnieuw) HR 14 januari 2005, NJ 2007, 481 m.nt. Hijma, rov. 3.5.4; Von Bar c.s., Principles, Definitions and Model Rules of European Private Law, Vol. 4, 2009, p. 3747; afwijkend: Schadevergoeding (losbl.), Lindenbergh, art. 100, aant. 4.2 onder a (waar de zojuist aangehaalde rechtspraak niet volledig lijkt te zijn verwerkt).
24 HR 10 juli 2009, NJ 2011, 43 m.nt. Hijma, rov. 3.7.
25 Illustratief zijn wat dat betreft de al aangehaalde beslissingen HR 10 juli 2009, NJ 2011, 43 m.nt. Hijma, rov. 3.7; HR 11 februari 2000, NJ 2000, 275, rov. 3.5; zie ook alinea 10 van de conclusie van A - G De Vries Lentsch-Kostense voor HR 29 september 2000, NJ 2001, 105 m.nt. Bloembergen, waarnaar de Hoge Raad in dat arrest verwijst.
26 De koopsom zou tenslotte ten laste van Forward Business Parks komen, zodat hier inderdaad geldt dat tegenover het voordeel voor de Stichting Administratiekantoor een even groot nadeel voor Forward Business Parks zou hebben gestaan.
27 Een gedachte die ik eerder als niet-implausibel aanmerkte, zie voetnoot 7.
28 Het middelonderdeel klaagt er, in alinea's 10 en 11, afzonderlijk over dat hierbij ook rekening is gehouden met voordelen waarvan niet vaststond dat die waren genoten of dat redelijkerwijs mocht worden aangenomen dat die zouden worden genoten, terwijl uit HR 1 februari 2002, NJ 2002, 122, rov. 4.5 blijkt dat dat wel een voorwaarde voor de toepassing van voordeelstoerekening is. Van de kant van de Stichting Administratiekantoor zou expliciet zijn betwist dat er binnen Forward Business Parks relevante rendementen waren gerealiseerd.
Ik denk dat deze klacht afstuit op het in voetnoot 7 hiervóór aangestipte, en in alinea's 37 e.v. hierna nader te bespreken gegeven, te weten: dat het hof kennelijk tot uitgangspunt heeft genomen dat het onaannemelijk is dat de Stichting Administratiekantoor, als deel uitmakende van dezelfde organisatie als Forward Business Parks, een wezenlijk ander rendement zou realiseren dan Forward Business Parks. Dat zo zijnde, kon in het midden blijven welk rendement de beide betrokkenen precies zouden laten zien, en hoefde het hof dat niet onder ogen te zien.
29 In de context van de onderhavige zaak: de Stichting Administratiekantoor klaagt dat zij het rendement van de koopsom kwijt is; maar als de koop zou zijn doorgegaan, dan was zij het rendement op de aandelen in Forward Business Parks kwijt geweest (volgens het hof: in een vergelijkbare omvang). In de context van de zaak uit NJ 2000, 275: de verkoopster klaagt over het uitblijven van betaling van de koopsom (en vordert daarover rente); maar ware de koopsom wél betaald en het verkochte afgenomen, dan zou de verkoopster de huurrendementen van het verkochte (en inmiddels aan de koper geleverde) object hebben gederfd. In de context van de zaak uit NJ 2007, 481: wanneer ten onrechte in rekening gebrachte accijnzen haar niet aanleiding hadden gegeven om het kostprijsnadeel aan haar afnemers door te berekenen, dan zou de benadeelde de opbrengsten van de verhoogde verkoopprijzen naar redelijke verwachting nooit hebben kunnen tegemoet zien (en langs die weg hetzelfde nadeel hebben geleden).
Zo benaderd, zou men het hier onderzochte verschijnsel in plaats van als "voordeelstoerekening" kunnen kwalificeren als "nadeelsvergelijking" ("het nadeel waarop U Uw vordering baseert zou U bij uitblijven van de schadeoorzaak, langs een andere weg in dezelfde omvang hebben opgelopen"). Maar natuurlijk mag het aan het verschijnsel te verbinden rechtsgevolg niet (alleen) afhangen van de benaming die men daarvoor kiest.
30 De vindplaatsen gemakshalve herhaald: HR 14 januari 2005, NJ 2007, 481 m.nt. Hijma, rov. 3.5.4; HR 11 februari 2000, NJ 2000, 275, rov. 3.5.
31 Bijvoorbeeld in die zin, dat daar waar art. 6:119 BW (slechts) analogisch/extensief wordt toegepast, beroep op het leerstuk van de voordeelstoerekening wél is toegestaan.
32 Ik herinner er, ten overvloede, aan dat de uitleg van de partijstandpunten is voorbehouden aan de rechters van de "feitelijke" instanties, HR 25 maart 2011, rechtspraak.nlLJN BO9675, rov. 3.3; HR 10 september 2010, RvdW 2010, 1022, rov. 3.4.2; HR 21 mei 2010, RvdW 2010, 641, rov. 3.4.2; HR 23 april 2010, RvdW 2010, 580, rov.3.4.2; HR 16 april 2010, NJ 2010, 310 m.nt. Van Schilfgaarde, rov. 3.6.2; Asser Procesrecht/Bakels, Hammerstein & Wesseling-Van Gent 4, 2009, nrs. 105 en 117; Asser Procesrecht/Veegens - Korthals Altes - Groen, 2005, nrs. 103, 121, 169; Ras-Hammerstein, De grenzen van de rechtsstrijd in hoger beroep in burgerlijke zaken, 2004, nr. 40.
33 In de eerste aanleg was de onderhavige schadevordering van de Stichting Administratiekantoor afgewezen, en daartegen richtte zich het principale appel. Bij gebreke van gegrondbevinding van de op dit gegeven gerichte grieven in het principale appel, komt het leerstuk van de zogenaamde "devolutieve werking" van het appel niet aan de orde, zodat niet terzake doet wat hierover in eerste aanleg was aangevoerd. Ook dat was intussen van zeer beperkte omvang.
34 Het middelonderdeel verwijst (in voetnoot 18) ook naar alinea II.24 van een op 5 april 2007 namens Landinvest c.s. genomen akte (processtuk nr. 19 in het A dossier, map II). Ik kom daarop in alinea 36, derde "gedachtestreepje" terug.
35 In alinea 16 van de cassatiedagvaarding wordt gesuggereerd dat [verweerder] c.s. geen stellingen van de hier bedoelde strekking zouden hebben aangevoerd. Deze hadden echter wél aangevoerd dat tegenover het rendementsverlies waarop de Stichting Administratiekantoor zich beriep, een navenant voordeel in de vorm van rendement in Forward Business Parks moest staan, waarop de Stichting Administratiekantoor aanspraak kon maken. (Zoals ik in alinea 35 al even aangaf, is dat gebeurd in de Memorie van Antwoord van de kant van [verweerder], processtuk nr. 18 in het A-dossier (map II), in al. 33, 4e en 5e "bulletpoints".) Het hof kon daarin - in het kader van het, als gezegd, summiere debat dat op dit thema is gevoerd - de gedachte die het hof volgens mij heeft omarmd, besloten achten, dan wel die gedachte als gevolgtrekking aan het namens [verweerder] c.s. gestelde verbinden. De partij die, zoals hier door de Stichting Administratiekantoor was gedaan, een bepaald standpunt pas in het allerlaatste processtuk verder ontwikkelt, moet accepteren dat de rechter het verweer dat de wederpartij dan, met de hieraan inherente beperkingen, naar voren brengt, ruimhartig uitlegt.
36 Zoals al ter sprake kwam, zijn de relevante stellingen in dit verband pas bij pleidooi in appel aangevoerd. In de pleitnota in appel is namens de Stichting Administratiekantoor in alinea's 79 - 83 uitvoerig toegelicht dat, en hoe, de Stichting Administratiekantoor een goed rendement op de te ontvangen koopsom kon realiseren; en is in alinea 88 met een tweeregelig betoog gesuggereerd dat Forward Business Parks dergelijke rendementen niet had gemaakt of kon maken. Dat het hof hierin niet een voldoende steekhoudende weerlegging van het door [verweerder] c.s. (summier) gestelde, en zich als aannemelijk opdringende feitencomplex heeft gewaardeerd, lijkt mij begrijpelijk.
Beroepschrift 06‑07‑2009
Heden, de [zesde] juli tweeduizendnegen, op verzoek van de stichting STICHTING ADMINISTRATIEKANTOOR FORWARD BUSINESS PARKS, gevestigd te Haarlemmermeer, (‘Stichting AK’), die te dezer zake woonplaats kiest aan het Burgerweeshuispad 301, (1076 HR) Amsterdam), ten kantore van de behandelend advocaten Mr M. Ynzonides en Mr D.J.J. Maessen (De Brauw Blackstone Westbroek N.V.), alsmede aan de Dr. Kuyperstraat 14, (2514 BB) 's‑Gravenhage, ten kantore van Mr R.A.A. Duk (De Brauw Blackstone Westbroek N.V.), welke laatste door Stichting AK tot advocaat bij de Hoge Raad wordt gesteld,
heb ik,
[mr. Geert Erik Hamer,
als toegevoegd kandidaat-gerechtsdeurwaarder werkzaam ten kantore van Marinus Karreman, gerechtsdeurwaarder, gevestigd te Apeldoorn en daar kantoorhoudende aan de Emmalaan nr. 1;]
AAN:
- a.
[verweerder 1], zonder bekende woon- of verblijfplaats binnen Nederland, maar met een bekend adres te Monaco, te weten [adres], ([postcode]) [woonplaats], Monaco, (‘[verweerder 1]’), mijn exploot doende op het adres De Hoeven 13 (7361 AK) Beekbergen, alwaar ik [verweerder 1] voormeld heb aangetroffen en aldaar afschrift dezes heb gelaten aan hem in persoon;
- b.
Drs. [verweerder 2], wonende te [woonplaats], te dezen handelende als lasthebber voor [betrokkene], wonende te [woonplaats], Brazilië, (‘[verweerder 2]’),
die bij afzonderlijk exploot is of zal worden gedagvaard;
- c.
de rechtspersoon naar buitenlands recht LAFRANCA STIFTUNG, zonder bekend kantooradres binnen Nederland, maar met een bekend adres te Liechtenstein, te weten Zustelladresse c/o Juricon Treuhand Anstalt, Meierhoffstrasse 2, 9490 Vaduz, Liechtenstein, (‘Lafranca’),
die bij afzonderlijk exploot is of zal worden gedagvaard;
([verweerder 1], [verweerder 2] en Lafranca hierna gezamenlijk: ‘[verweerder 1] c.s.’),
AANGEZEGD:
dat Stichting AK in cassatieberoep komt van het door het gerechtshof te 's‑Gravenhage (‘Hof’) onder zaaknummer 105.003.028/01 gewezen arrest tussen onder andere Stichting AK als appellante in het principaal appel, tevens geïntimeerde in het incidenteel appel en [verweerder 1] c.s. als geïntimeerden in het principaal appel, tevens appellanten in het incidenteel appel, dat is uitgesproken op 7 april 2009.
Voorts heb ik, deurwaarder, mijn exploot doende en afschrift latende als voormeld, [verweerder 1] c.s.
GEDAGVAARD:
om op vrijdag drieëntwintig oktober tweeduizendnegen (23-10-2009) 's‑ochtends om 10.00 uur (de ‘Roldatum’), niet in persoon, maar vertegenwoordigd door een advocaat bij de Hoge Raad der Nederlanden te verschijnen in het geding ten overstaan van de Hoge Raad der Nederlanden, te houden in het gebouw van de Hoge Raad aan de Kazernestraat 52 te Den Haag,
MET AANZEGGING:
dat indien op de Roldatum of een door de Hoge Raad nader bepaalde roldatum ten minste één van de verweerders in cassatie op de voorgeschreven wijze (te weten: vertegenwoordigd door een advocaat bij de Hoge Raad der Nederlanden) in het geding verschijnt, en ten aanzien van de niet-verschenen verweerder in cassatie de voorgeschreven termijnen en formaliteiten in acht zijn genomen, tegen de niet bij advocaat bij de Hoge Raad der Nederlanden in het geding verschenen verweerder in cassatie verstek wordt verleend en tussen Stichting AK en de wel bij advocaat bij de Hoge Raad der Nederlanden in het geding verschenen verweerder in cassatie wordt voortgeprocedeerd, waarna tussen alle partijen één arrest wordt gewezen, dat als een arrest op tegenspraak wordt beschouwd,
TENEINDE:
alsdan namens Stichting AK tegen voormeld arrest te horen aanvoeren het navolgende:
Middel van cassatie:
het Hof heeft op de voet van artikel 79 lid 1 RO geen recht aan de zaak gedaan om de navolgende, zonodig in onderlinge samenhang te beschouwen redenen.
Inleiding
1.
Het bestreden arrest bevestigt dat ons systeem van conservatoire beslaglegging in theorie goed werkt, maar in de praktijk nog manco's vertoont. Dat systeem kenmerkt zich doordat een schuldeiser vrij gemakkelijk conservatoir beslag kan laten leggen op vermogensbestanddelen van de schuldenaar voor vorderingen waarover de rechter zich nog niet heeft uitgesproken. Doel is te voorkomen dat de schuldeiser na het verkrijgen van een executoriale titel met lege handen komt te staan bij gebreke van verhaalsmogelijkheden op dat moment. Tegenover deze ruime mogelijkheid van conservatoire beslaglegging staan dan om te beginnen de bevoegdheid van de schuldenaar om in kort geding opheffing van het beslag uit te lokken en uiteindelijk de regel dat conservatoire beslaglegging tot schadeplichtigheid leidt indien de beslaglegging nadien bij afwijzing van de eis in de hoofdzaak als onrechtmatig handelen wordt bestempeld. Laatstgenoemde regel klinkt in theorie mooi, maar de praktijk toont dat het recht op schadevergoeding in veel gevallen illusoir is. Zo ook hier, doch ten onrechte.
2.
De onderhavige zaak — voor zover thans nog van belang — begint met de vermeende aanspraak op schadevergoeding van [verweerder 1] c.s. jegens (o.a.) Forward Business Parks 2000 N.V. (hierna: ‘Forward’) uit hoofde van prospectusaansprakelijkheid, waarover een separate procedure loopt die momenteel aanhangig is bij Uw Raad.1. Daarop voortbouwend menen [verweerder 1] c.s. ook nog een vordering te hebben op (o.a.) Stichting AK in verband met de door Stichting AK (volgens [verweerder 1] c.s.) voorgenomen verkoop van aandelen in Forward aan N.V. Landinvest (hierna: ‘Landinvest’). Teneinde de effectuering van die verkoop heel bewust te blokkeren2., hebben [verweerder 1] c.s. op 14 december 2001 conservatoir beslag gelegd op die door Stichting AK gehouden aandelen. Als gevolg van deze beslaglegging zijn dividenduitkeringen aan Stichting AK geblokkeerd èn heeft Landinvest de overeenkomst tot verkoop en levering van die aandelen buitengerechtelijk ontbonden3. omdat Stichting AK die aandelen als gevolg van het beslag niet vrij en onbezwaard kon leveren. In de onderhavige procedure vorderen [verweerder 1] c.s. in conventie (o.a.) schadevergoeding omdat de verkoop van de
aandelen paulianeus dan wel onrechtmatig zou zijn. In reconventie vordert Stichting AK (o.a.) schadevergoeding op grond van onrechtmatige beslaglegging. De eerder genoemde prospectusclaim van [verweerder 1] c.s. is in de separate procedure door de rechtbank afgewezen, welk oordeel door het hof is bekrachtigd waarna nu cassatieberoep bij Uw Raad loopt. In het verlengde hiervan heeft de rechtbank in de onderhavige procedure de vorderingen in conventie van [verweerder 1] c.s. afgewezen4.; in reconventie wijst de rechtbank de vordering van Stichting AK tot schadevergoeding af op de grond dat Stichting AK zelf geen schade zou lijden5., welk vonnis door het Hof, op andere gronden is bekrachtigd. Tegen dit oordeel van het Hof, dat erop neerkomt dat Stichting AK als gevolg van de conservatoire beslaglegging in het geheel geen schade zou hebben geleden, richt Stichting AK zich met de navolgende klachten.
3.
Ter inleiding wordt ten slotte nog erop gewezen dat Stichting AK bij wege van schadevergoeding als gevolg van de onrechtmatige beslaglegging primair aanspraak heeft gemaakt op het gederfde rendement als gevolg van de niet ontvangen koopsom van Landinvest6. en subsidiair op het gederfde rendement als gevolg van het pas veel later ontvangen van dividenduitkeringen. In beide gevallen heeft Stichting AK deze schade primair bepaald aan de hand van de wettelijke rente ex artikel 6:119 BW over de niet dan wel te laat ontvangen bedragen. Subsidiair heeft Stichting AK aanspraak gemaakt op het gemiste rendement dan wel schadevergoeding ex aequo et bono op grond van artikel 6:97 BW.
Onderdeel 1: Wettelijke rente
Inleiding
4.
Stichting AK heeft bij wege van schadevergoeding en met een beroep op rechtstreekse dan wel analogische toepassing van het bepaalde in artikel 6:119 BW primair aanspraak gemaakt op wettelijke rente over de als gevolg van de beslaglegging niet dan wel te laat ontvangen bedragen. Het Hof wijst in r.ov. 2.11 rechtstreekse toepassing van artikel 6:119 BW af omdat die bepaling van toepassing is op vertraging ten aanzien van een vordering tot voldoening van een geldsom, terwijl het hier gaat om een vordering tot vergoeding van schade. Het Hof wijst ook analogische toepassing af omdat Stichting AK recht zou blijven houden op rendementen op door Landinvest niet betaalde bedragen. Anders gezegd, de schade die Stichting AK heeft geleden, wordt volgens het Hof blijkbaar gecompenseerd door het voordeel dat Stichting AK via rendementen op door Landinvest niet betaalde bedragen heeft genoten, zodat van schade geen sprake zou zijn en dus geen ruimte zou zijn voor analogische toepassing van artikel 6:119 BW.
Onderdeel 1.A
5.
Door aldus te oordelen miskent het Hof om te beginnen dat artikel 6:119 BW wel degelijk van toepassing is. De niet-betaling van de koopsom en de vertraagde betaling van dividenden vertaalt zich in de verschuldigdheid van wettelijke rente. De niet-betaling kan echter als gevolg van de beslaglegging niet worden toegerekend aan Landinvest dan wel Forward. De niet-betaling moet in plaats daarvan worden toegerekend aan [verweerder 1] c.s. als beslaglegger, zodat de verplichting tot vergoeding van wettelijke rente rechtstreeks op [verweerder 1] c.s. komt te rusten.
Onderdeel 1.B
6.
Het Hof miskent voorts dat bij (de vraag naar) de (rechtstreekse dan wel analogische) toepassing van artikel 6:119 BW op de grond dat Stichting AK als gevolg van de onrechtmatige beslaglegging door [verweerder 1] c.s. niet de beschikking heeft verkregen over de koopsom van Landinvest dan wel pas veel later de beschikking verkreeg over dividenduitkeringen vanuit Forward, voor voordeelsverrekening geen plaats is. Vergoeding van vertragingsschade in de vorm van wettelijke rente biedt geen plaats voor discussie omtrent de aanwezigheid en omvang van werkelijk geleden schade en daarmee ook niet voor discussie omtrent de vraag of de schadetoebrengende gebeurtenis wellicht ook voordeel heeft opgeleverd dat voor verrekening in aanmerking komt. Anders dan het Hof overweegt, is de achtergrond van artikel 6:119 BW ook niet dat een debiteur die te laat betaalt, rendement krijgt over het door hem niet betaalde verschuldigde, terwijl de crediteur het rendement over het door hem niet ontvangen bedrag moet missen. In het kader van wettelijke rente is irrelevant of de debiteur al dan niet rendement over het niet betaalde heeft gemaakt. Het Hof heeft dit miskend.
Onderdeel 2: Voordeelsverrekening
Inleiding
7.
In r.ov. 2.12 en 2.13 beoordeelt het Hof op vrijwel identieke wijze7. de stelling van Stichting AK dat zij schade heeft geleden omdat de koopsom voor de aandelen niet is uitbetaald (r.ov. 2.12) respectievelijk dividenden later zijn uitbetaald (r.ov. 2.13). Het oordeel van het Hof in beide overwegingen laat zich als volgt samenvatten:
- (i)
Doordat de koopsom respectievelijk de dividenden niet is/zijn uitbetaald, is het daarmee gemoeide bedrag in Forward blijven zitten8., zodat Forward over dat bedrag extra rendement heeft kunnen maken, waartoe Stichting AK als (direct of indirect9.) rechthebbende op later door Forward te realiseren rendementen gerechtigd zou zijn.
- (ii)
Stichting AK heeft niet onderbouwd dat zij een hoger rendement op de koopprijs (waaronder de eerste tranche van de koopprijs) respectievelijk op uitbetaalde dividenden zou behalen dan Forward over de niet uitbetaalde koopprijs.
- (iii)
Stichting AK heeft niet onderbouwd dat zij doordat de koopprijs niet is uitbetaald respectievelijk dividenden later zijn uitbetaald, enige schade heeft geleden.
Onderdeel 2.A
8.
Door aldus te oordelen miskent het Hof om te beginnen dat (ook) in het kader van de vraag of er aanleiding is voor toepassing van de regels inzake voordeelsverrekening, verschillende entiteiten niet mogen worden vereenzelvigd. Anders gezegd, daar waar het gaat om door Stichting AK geleden schade, is in het kader van de vraag naar mogelijke voordeelsverrekening niet relevant in hoeverre Forward door de niet aan Landinvest ter beschikking gestelde koopprijs respectievelijk de niet uitgekeerde dividenden enig voordeel in de vorm van extra rendementen heeft weten te behalen.
9.
Mocht het Hof dit niet hebben miskend doordat het is toegestaan om het (vermeende) voordeel van Forward rechtstreeks toe te rekenen aan haar 68%-aandeelhouder Stichting AK, dan miskent het dat voor voordeelsverrekening ingevolge artikel 6:100 BW is vereist dat een zelfde gebeurtenis voor Stichting AK naast schade tevens voordeel oplevert. Van een zelfde gebeurtenis is geen sprake indien aan de ene kant Stichting AK nadeel ondervindt doordat als gevolg van de beslaglegging Landinvest de koopprijs niet betaalt respectievelijk Forward geen dividenduitkeringen aan Stichting AK kan doen, en Stichting AK aan de andere kant mogelijk ergens in de toekomst voordeel zou kunnen genieten doordat de niet aan Landinvest ter beschikking gestelde koopprijs respectievelijk de niet aan Stichting AK uitgekeerde dividenden binnen Forward weer tot extra rendement zou(den) kunnen leiden waartoe Stichting AK dan uiteindelijk weer (deels en na aftrek van Vpb) zou zijn gerechtigd. Een dergelijke van tussenschakels afhankelijke gerechtigdheid (te beginnen met de vraag of Forward überhaupt extra rendement zou hebben gemaakt en eindigend met de vraag of dat extra rendement dan ook naar rato van haar aandelenbezit één op één bij Stichting AK terecht zou zijn gekomen; zie ook het slot van par. 10)10. is derhalve niet verbonden aan dezelfde gebeurtenis die de schade voor Stichting AK heeft veroorzaakt.
10.
Door te oordelen dat Forward als gevolg van de beslaglegging extra rendement heeft ‘kunnen maken’ (in plaats van ‘heeft gemaakt’) waartoe Stichting AK als rechthebbende gerechtigd zou zijn, miskent het Hof ten slotte in dit verband nog dat voor toepassing van de regels inzake voordeelsverrekening alleen dan ruimte is indien sprake is van een gebeurtenis die tevens een daadwerkelijk genoten voordeel oplevert, dan wel een voordeel dat naar redelijke verwachting genoten gaat worden. De enkele mogelijkheid dat Stichting AK ergens in de toekomst voordeel zou kunnen genieten doordat Forward over de niet aan Landinvest ter beschikking gestelde koopprijs respectievelijk de niet aan Stichting AK uitgekeerde dividenden weer extra rendement had kunnen behalen, welk rendement (deels en na aftrek van Vpb) aan Stichting AK zou kunnen toekomen, kwalificeert niet als een daadwerkelijk genoten voordeel of een naar redelijke verwachting te gaan genieten voordeel dat zich leent voor voordeelsverrekening. Een daadwerkelijk voordeel aan de kant van Stichting AK is bovendien niet slechts afhankelijk van het daadwerkelijk door Forward behalen van extra rendement, maar ook van bijvoorbeeld het nemen van een dividendbesluit, de aanwezigheid van voldoende vrije reserves ten tijde van de beoogde dividenduitkering en de positie van bestaande en toekomstige schuldeisers van Forward die met beslaglegging immers — gelijk [verweerder 1] c.s. — een dividenduitkering kunnen blokkeren.
11.
Mocht het Hof dit alles niet hebben miskend, dan moeten zijn oordelen als onbegrijpelijk worden bestempeld. Zonder nadere motivering, die echter ontbreekt, en in het licht van de stellingen zoals die over en weer zijn ingenomen (waarover meer in onderdeel 2.C, in en bij de voetnoten 14 en 15), is immers onbegrijpelijk
- (i)
waarom een mogelijk door Forward te behalen voordeel één op één mag worden vertaald in een voordeel van Stichting AK,
- (ii)
op welke grond hier kan worden gesproken van een zelfde gebeurtenis die naast schade tevens voordeel oplevert en
- (iii)
op welke feitelijke, door [verweerder 1] c.s. aangevoerde grondslag het Hof hier kan oordelen dat aan de kant van Forward sprake is van daadwerkelijk genoten voordeel of van naar redelijke verwachting te gaan genieten voordeel dat zich leent voor voordeelsverrekening.
Onderdeel 2.B
12.
Door in r.ov. 2.12 en 2.13 te oordelen dat Stichting AK niet heeft onderbouwd dat zij een hoger rendement op de koopprijs (waaronder de eerste tranche van de koopprijs) respectievelijk op uitbetaalde dividenden zou behalen dan Forward over de niet uitbetaalde koopprijs, miskent het Hof dat de stelplicht (en in het verlengde daarvan ook de bewijslast, maar daar is het Hof niet aan toe gekomen) ten aanzien van de vraag of een zelfde gebeurtenis ook een voordeel voor Stichting AK heeft opgeleverd dat voor verrekening in aanmerking komt, op [verweerder 1] c.s. rust. Anders gezegd, het is aan [verweerder 1] c.s. om deugdelijk te stellen en in geval van gemotiveerde betwisting door Stichting AK te bewijzen dat hun beslaglegging voor Stichting AK ook daadwerkelijk voordeel zou hebben opgeleverd dan wel naar redelijke verwachting voordeel zal gaan opleveren dat voor verrekening in aanmerking komt. Dat het Hof deze uit artikel 6:100 BW voortvloeiende regel omtrent stelplicht- en bewijslastverdeling heeft miskend, geldt eens te meer nu [verweerder 1] c.s. op dit vlak slechts in zeer algemene bewoordingen en zonder enige nadere toelichting hebben gesteld (waarover nader onderdeel 2.C) dat Forward zelf rendement zou behalen zodat Stichting AK geen schade zou lijden11., welke stelling door Stichting AK gemotiveerd is betwist.12. Mocht het Hof voornoemde regel niet hebben miskend, dan had het Hof — ervan uitgaande dat het Hof niet van oordeel is dat de betwisting door Stichting AK onvoldoende gemotiveerd is, waarover onderdeel 2.C — Stichting AK conform haar aanbod13. tot tegenbewijs moeten toelaten, zodat in dat geval het passeren van het bewijsaanbod in r.ov. 2.17 rechtens onjuist dan wel onbegrijpelijk is.
Onderdeel 2.C
13.
Mocht het Hof de in onderdeel 2.B genoemde regel van stelplicht- en bewijslastverdeling niet hebben miskend, dat geldt dat het oordeel van het Hof in r.ov. 2.12 en 2.13 dat Stichting AK geacht moet worden geen schade te hebben geleden als gevolg van het via Forward behaalde voordeel, als onbegrijpelijk moet worden bestempeld.
14.
Beziet men de door enerzijds [verweerder 1] en anderzijds [verweerder 2] en Lafranca ingenomen, uiterst summiere stellingen ten aanzien van het vermeende door Stichting AK genoten voordeel zoals opgenomen in de nu volgende voetnoot14., dan laat zich daaruit eenvoudigweg niet afleiden — zodat het oordeel van het Hof onbegrijpelijk is — dat sprake is van
- (i)
daadwerkelijk door Stichting AK genoten voordeel dat
- (ii)
rechtstreeks voortvloeit uit de onrechtmatige beslaglegging door [verweerder 1] c.s. van de aandelen die Stichting AK in Forward houdt en
- (iii)
waarvan het redelijk is dat dit voor verrekening met het door Stichting AK geleden nadeel in aanmerking komt.
Dat geldt eens te meer indien men tevens acht slaat op de gemotiveerde betwisting van deze stellingen door Stichting AK zoals weergegeven in de nu volgende voetnoot.15. Indien het oordeel van het
Hof onverhoopt16. aldus zou moeten worden begrepen dat
- (i)
[verweerder 1] c.s. met hun in voetnoot 14 weergegeven, zeer summiere stellingen aan hun stelplicht terzake hebben voldaan, terwijl
- (ii)
Stichting AK met haar in voetnoot 15 weergegeven, vrij uitvoerige stellingen blijk zou hebben gegeven van een onvoldoende gemotiveerde betwisting van het beroep van [verweerder 1] c.s. op voordeelsverrekening, dan moet
- (iii)
het oordeel van het Hof eveneens als onbegrijpelijk worden bestempeld.
Beziet Stichting
AK de over en weer ingenomen stellingen zoals weergegeven in de voetnoten 14 en 15, dan vermag zij werkelijk niet in te zien wat zij in het licht van de summiere stellingname van [verweerder 1] c.s. nog meer had moeten betwisten.
15.
Voorts is het oordeel van het Hof niet naar de eis der wet naar behoren gemotiveerd omdat het Hof aan een drietal essentiële stellingen van Stichting AK voorbij is gegaan. Het oordeel van het Hof komt er — zoals (kort) gezegd — op neer dat de schade van Stichting AK doordat zij de koopsom niet van Landinvest heeft ontvangen, eigenlijk wel wordt gecompenseerd via het extra binnen Forward behaalde rendement. Daarbij gaat het Hof ten eerste voorbij aan de essentiële stelling van Stichting AK dat over binnen Forward behaald extra rendement eerst nog vennootschapsbelasting moet worden afgedragen.17. Dat maakt dat het via Forward door Stichting AK te behalen rendement dat na opheffing van het beslag als dividend zou kunnen worden uitgekeerd, niet op één lijn mag worden geplaatst met rendement dat Stichting AK zelf had kunnen maken op de van Landinvest ontvangen koopsom respectievelijk eerder van Forward ontvangen dividenduitkeringen. Het Hof is ten tweede voorbij gegaan aan de stelling van Stichting AK dat de constructie via de verkoop van aandelen aan Landinvest nu juist zo was ingestoken om te voorkomen dat over dividenduitkeringen door Forward de zogeheten surtax verschuldigd zou zijn.18. Dit maakt dat het via Forward door Stichting AK te behalen rendement dat na opheffing van het beslag als dividend zou kunnen worden uitgekeerd, niet op één lijn mag worden geplaatst met rendement dat Stichting AK zelf had kunnen maken op de van Landinvest ontvangen koopsom. Bij die route zou Stichting AK immers geen last hebben gehad van die zogeheten surtax. Het Hof is ten derde voorbij gegaan aan de stelling van Stichting AK dat zij slechts houder is van 68% van de aandelen in Forward.19. Als gevolg daarvan kan een latere dividenduitkering als gevolg van binnen Forward extra behaald rendement uiteraard slechts voor 68% ten goede komen
aan Stichting AK als aandeelhouder van Forward. Anders gezegd, 32% van dat extra rendement komt niet aan Stichting AK toe zodat de eerdere betalingen aan Stichting AK zoals die door het beslag zijn geblokkeerd nimmer gelijk kunnen worden geschakeld aan een latere dividenduitkering gekoppeld aan extra binnen Forward gemaakt rendement. Het Hof had aan deze drie essentiële stellingen niet zonder motivering voorbij mogen gaan, omdat — in cassatie zo nodig veronderstellenderwijs uitgaande van de juistheid van die stellingen — bij gegrondbevinding van die stellingen zonder nadere toelichting onbegrijpelijk is hoe het Hof tot het oordeel kan komen dat het via Forward te behalen extra rendement volledig opweegt tegen het nadeel dat Stichting AK heeft ondervonden van de gevolgen van de beslaglegging door [verweerder 1] c.s.
16.
Ten slotte is onbegrijpelijk dat het Hof in r.ov. 2.12 ervan uitgaat dat sprake zou kunnen zijn van binnen Forward extra behaald rendement ‘waartoe de stichting AK als rechthebbende op later door Forward te realiseren rendementen als onderdeel van het in de toekomst uit te betalen deel van de koopprijs gerechtigd zou zijn’. Daargelaten dat de Stichting AK niet ziet dat [verweerder 1] c.s. dit zo zouden hebben aangevoerd, zodat het Hof hiermee het bepaalde in artikel 24 Rv miskent, ziet het Hof eraan voorbij dat Landinvest de koopovereenkomst als gevolg van het beslag reeds buitengerechtelijk had ontbonden (zie voetnoot 3), zodat van enig extra rendement via een van Landinvest te ontvangen deel van de koopprijs — de overige onzekere tussenschakels daargelaten, waarover par. 9 en 10 hiervoor — geen sprake meer kon zijn. Dit maakt het oordeel van het Hof op dit punt onbegrijpelijk.
Onderdeel 3: Voortbouwende beslissingen
17.
Gegrondbevinding van één of meer van de klachten van onderdeel 2 brengt mee dat ook rechtsoverweging 2.11 niet in s[verweerder 2]d kan blijven. Indien Uw Raad immers van oordeel is dat de toepassing van het leerstuk van de voordeelsverrekening door het Hof om welke reden dan ook niet in stand kan blijven, dan ontvalt daarmee ook de motivering aan r.ov. 2.11.
18.
Gegrondbevinding van één of meer van de klachten van onderdeel 1 of 2 brengt ten slotte mee dat ook de oordelen van het Hof in r.ov. 2.13 slotzin dat er geen plaats is voor abstracte schadeberekening nu Stichting AK niet heeft onderbouwd dat zij enige schade heeft geleden (lees: als gevolg van de door het Hof toegepaste voordeelsverrekening), in r.ov. 2.14 tot verwerping van grief I in het principaal beroep (gericht tegen het oordeel van de rechtbank dat Stichting AK zelf geen schade lijdt en tegen de afwijzing van de door de Stichting AK gevorderde schadevergoedingen, inclusief hetgeen bij eisvermeerdering in hoger beroep is gevorderd), in r.ov. 2.14 en 2.15 tot verwerping van grief II in het principaal beroep (gericht tegen de toewijzing door de rechtbank van de vordering van [verweerder 1] tot opheffing van de door Stichting AK gelegde beslagen) en in r.ov. 2.18 tot veroordeling van Stichting AK c.s. in de proceskosten niet in stand kunnen blijven.
Op grond van dit middel:
vordert Stichting AK dat het arrest waartegen het cassatieberoep is gericht door de Hoge Raad zal worden vernietigd, met zodanige verdere beslissing als de Hoge Raad passend zal achten, kosten rechtens.
[(t.k.-)gerechts deurwaarder]
De kosten van dit exploot zijn:
[dagvaarding | € | 72, 25 |
art. 10 Btag (BTW) | € | 13,73 |
totaal | € | 85,98] |
[Met verklaring:
van eiseres dat zij de aan haar in rekening gebrachte omzetbelasting niet op grond van de Wet op de Omzet belasting 1968 kan verrekenen. De kosten van dit exploot zijn in verband daarmee ex art 10 Btag verhoogd.]
Voetnoten
Voetnoten Beroepschrift 06‑07‑2009
Zie het beslagrekest, overgelegd als productie (i) bij de conclusie van eis, tevens akte-verzoeken vermeerdering/wijziging van eis, etcetera, van 22 januari 2002, in het bijzonder op pag. 17–18 (par. 4). Zie ook conclusie van repliek van 19 november 2002, pag. 9 (par. 4.1), waar [verweerder 1] c.s. stellen dat ook met toewijzing van de verzochte geboden [verweerder 1] c.s. belang bij het beslag blijven houden, nu partijen tegen wie het gebod zich niet richt het door Landinvest gedane bod op de aandelen kunnen herhalen. Tevens memorie van antwoord van 10 augustus 2006, pag. 5, waarin wordt gesteld dat [verweerder 1] c.s. conservatoir beslag hebben gelegd om te voorkomen dat bij het doorgaan van de transactie het verhaal voor [verweerder 1] c.s.'s vordering zou verdwijnen, Daarnaast antwoord-akte in tweede termijn van 16 augustus 2007, pag. 3, waar [verweerder 2] en Lafranca stellen dat ‘(…) is Landinvest c.s.' voornemen, erin bestaande dat Landinvest Forward's aandelen in handen krijgt tegen betaling van een, door Forward's liquidatie op te brengen koopsom — waarmede düs Forward wordt leeggehaald-, in gemoede niet langer betwistbaar. Dát was dan ook de reden voor [verweerder 2] c.s. (en [verweerder 1]) om beslag te leggen (…).’ (cursivering in originele tekst). Tevens nog pleitnotities Mr K.G.W. van Oven, pag. 5:‘Gelet op het onmiskenbare voorgenomen leeghalen/liquideren van Forward hadden [verweerder 1] c.s. goede reden voor het beslaan van de aandelen-Forward in het bezit van Stichting Administratiekantoor.’ en p. 11: ‘Het ging [verweerder 1] c.s. bij het beslaan van de aandelen-Forward erom te voorkomen dat de Stichting Administratiekantoor die aandelen aan Landinvest zou verkopen; toen eenmaal bleek dat dat niet meer zou gebeuren, hieven [verweerder 1] c.s. het beslag op. Wanneer Landinvest en/of de Stichting Administratiekantoor terstond na de beslaglegging hadden verklaard dat zij van de voorgenomen transactie afzagen, zou in (gelijke) reactie daarop ook terstond door [verweerder 1] c.s. het beslag zijn opgeheven!’ (cursivering in originele tekst).
Zie memorie van grieven van 13 april 2006, pag. 6 onder II.5 en pag. 12 onder III.2. Zie tevens akte vermeerdering van eis, etcetera, van 5 april 2007, pag. 8 onder II.3 en pag. 17 onder II.23.
Met uitzondering van de vordering tot opheffing van door Stichting AK ten laste van [verweerder 1] gelegde beslagen, waarover meer in par. 18 van deze dagvaarding. Vooruitlopend op deze afwijzing hebben [verweerder 1] c.s. het beslag op de aandelen op 13 augustus 2004 opgeheven, omdat inmiddels duidelijk was dat de transactie met Landinvest door de beslaglegging doeltreffend was getorpedeerd.
Rb Den Haag 9 maart 2005, JOR 2005, 137 met kritische noot van S.C.J.J. Kortmann.
Strikt genomen is tevens in de primaire variant aanspraak gemaakt op schadevergoeding wegens het later ontvangen van het geblokkeerde dividend, zoals dit tevens terugkomt in de subsidiaire vordering. Stichting AK gaat ervan uit dat het hof dit deel van de primaire variant eveneens met r.ov. 2.13 heeft willen afdoen.
Hetgeen verklaart waarom beide rechtsoverwegingen tezamen worden aangevochten.
Voor wat betreft de door Landinvest te betalen koopsom voor de aandelen dient hierbij bedacht te worden dat het de bedoeling was dat de koopsom uit het vermogen van Forward afkomstig zou zijn. Zie r.ov. 2.10 slot.
Direct rechthebbende daar waar Stichting AK gerechtigd is tot de ontvangst van dividenden. Indirect rechthebbende daar waar Stichting AK het extra rendement vertaalt ziet in een hogere koopsom die zij van Landinvest zou hebben ontvangen (waarover ook voetnoot 8).
Zie over dit laatste punt tevens hieronder in paragraaf 15.
Zie de conclusie van repliek van 19 december 2002, pag. 17 (tweede alinea) en pag. 20 (par. 8) en akte verzoek in beiden zaken, tevens conclusie van dupliek in beide zaken van 2 april 2003, pag. 6–7 (par. 4.3). Zie voor het standpunt van [verweerder 1] tevens de memorie van antwoord van 30 november 2006, pag. 12 (tweede en derde bullit) en pag. 14 (par. 37). Zie daarnaast voor het standpunt van [verweerder 2] en Lafranca de pleitnota van Mr K.G.W. van Oven van 10 februari 2009, pag. 13 (iets onder het midden).
Zie conclusie van dupliek van 19 februari 2003, pag. 11 (onder ‘ad 5’), memorie van grieven van 13 april 2006, pag. 6 (in par. II.6) en pag. 7 (in par. II.7), akte houdende vermeerdering van eis van 5 april 2007, pag. 20–21 (in par. II.30) en de pleitnotities van Mr T.R.B. de Greve van 10 februari 2009, pag. 30–31 (in par. 85–89).
Zie memorie van grieven van 13 april 2006, pag. 12 onder III.2 en pleitnotities van Mr T.R.B. de Greve van 10 februari 2009, pag. 39–42 in par. 111 (onder XVII en XVIII), 112 en 113.
[verweerder 1] c.s. stellen dat hetgeen niet werd uitgekeerd in Forward zelf rentedragend aanwezig bleef en dat de door de Stichting AK gehouden aandelen-Forward dienovereenkomstig zijn gestegen (conclusie van repliek van [verweerder 1] c.s. van 19 november 2002, pag. 17 en 20, Akte verzoek van [verweerder 1] c.s. van 2 april 2003, pag. 7). Daarnaast stelt [verweerder 1] ten aanzien van het vermeende voordeel dat Stichting AK zou hebben genoten dat de vermogenstoestand van de Stichting AK door de beslaglegging niet slechter zou zijn geworden. Er zou geen sprake zijn van een nadelig verschil tussen de financiële situatie waarin de Stichting AK verkeerde uitgaande van het behouden van de aandelen en de situatie waarin zij zou hebben verkeerd als de overeenkomst was uitgevoerd (hetgeen o.a. zou blijken uit de balans). Daarnaast stelt [verweerder 1] dat op de liquiditeiten uiteraard rendement zou moeten zijn gemaakt (rente of anderszins), een rendement dat toekomt aan de aandeelhouders c.q. certificaathouders (memorie van antwoord van [verweerder 1] van 30 november 2006, pag. 12, tweede en derde bullet). [verweerder 1] stelt voorts nog dat het enkele feit dat een waarde niet liquide is, niet betekent dat er geen rendement wordt gemaakt (memorie van antwoord van [verweerder 1] van 30 november 2006, pag. 14, par. 37). [verweerder 2] en Lafranca stellen dat de Stichting AK geen schade heeft geleden, omdat de waarden die Forward niet uitkeert in Forward blijven en daarmee bepalend zijn voor de waarde van het aandeel, welk aandeel zijn waarde zou behouden dan wel in waarde zou toenemen (pleitnota van Mr K.G.W. van Oven van 10 februari 2009, pag. 13).
De Stichting AK heeft aangevoerd dat haar door het beslag rendement — in de vorm van de koopprijs en het dividend — juist is onthouden en dat de daaruit voortvloeiende schade gefixeerd dient te worden op de wettelijke rente, waarbij verwezen is naar het arrest Ahold / Staat (akte houdende vermeerdering van eis van 5 april 2007, pag. 20–21 in par. II.30 en pleitnotities van Mr T.R.B. de Greve van 10 februari 2009, pag. 30 in par. 85). Voor het geval voordeelsverrekening onverhoopt wel toegepast moet worden heeft de Stichting AK aangevoerd dat, indien [verweerder 1] c.s. menen dat de Stichting AK door het gedwongen aanhouden van haar aandelen rendement zou hebben gerealiseerd, welk rendement in mindering zou moeten worden gebracht op de gevorde schade, [verweerder 1] c.s. dit aannemelijk moeten maken. [verweerder 1] c.s. hebben op dit punt echter niets aangevoerd (akte houdende vermeerdering van eis van 5 april 2007, pag. 20–21 in par. II.30 en pleitnotities van Mr T.R.B. de Greve van 10 februari 2009, pag. 30 in par. 86). Daarbij betwist de Stichting AK dat er sprake zou zijn van enig voordeel (pleitnotities van Mr T.R.B. de Greve van 10 februari 2009, pag. 30 in par. 86). Zo heeft de Stichting AK zelf geen rendement behaald, aangezien Forward over de gelden die door het beslag zijn geblokkeerd (art. 716 Rv) geen wettelijke rente of enige andere vergoeding aan de Stichting AK is verschuldigd (o.a. Willems/De Visser) (pleitnotities van Mr T.R.B. de Greve van 10 februari 2009, pag. 30 in par. 87). Voor het geval er enig rendement in Forward zou zijn behaald heeft de Stichting AK aangevoerd dat een eventuele stijging van de waarde van de door haar in Forward gehouden aandelen niet in mindering op de schade kan komen doordat deze toename niet liquide is (memorie van grieven van 13 april 2006, pag. 6 in par. II.6) en daarmee geen rendement kan worden gerealiseerd, terwijl dat wel het geval zou zijn bij de betalingen van de koopsom en het dividend (akte houdende vermeerdering van eis van 5 april 2007, pag 20–21 in par. II.30). Daarnaast kunnen de eventuele rendementen niet aan de Stichting AK worden toegerekend, omdat de vermogens van de Stichting AK en Forward zijn gescheiden (conclusie van dupliek van 19 februari 2003, pag. 11 onder ‘ad 5’) en pleitnota van Mr T.R.B. de Greve van 10 februari 2009, pag. 30 in par. 88). Tevens heeft de Stichting AK erop gewezen dat één euro rendement in Forward slecht tot hooguit 0,44 euro ‘rendement’ bij de Stichting AK zou kunnen leiden (o.a. als gevolg van vennootschapsbelasting, de surtax regeling en het feit dat de Stichting AK slechts 68% van de aandelen in Forward houdt) (pleitnotities van Mr T.R.B. de Greve van 10 februari 2009, pag. 30–31 in par. 88). Ook heeft de Stichting AK er nog op gewezen dat het beroep van [verweerder 1] op de balans van de Stichting AK niet kan slagen, aangezien een balans kort gezegd geen erkenning is van enig feit (pleitnotities van Mr T.R.B. de Greve van 10 februari 2009, pag. 31 in par. 89). Tot slot heeft de Stichting AK nog aangevoerd dat een mogelijk beroep van [verweerder 1] c.s. dat van het gevorderde gederfde rendement op de koopsom de na opheffing van het beslag alsnog vrijgekomen dividenden moeten worden afgetrokken niet kan slagen, nu de Stichting AK ook indien de aandelenoverdracht had plaatsgevonden aanspraak had gehouden op de waarde van die dividenden, aangezien dat was meegenomen in de koopprijsberekening (memorie van grieven van 13 april 2006, pag. 7 in par. II.7)
De bewoordingen ‘De stichting heeft niet onderbouwd …’ in r.ov. 2.12 en 2.13 duiden immers onmiskenbaar erop dat het Hof van oordeel is dat de stelplicht hier op Stichting AK rust. Zulks laat zich ook afleiden uit r.ov. 2.17 waarin het Hof oordeelt dat Stichting AK (als onderdeel van Landinvest c.s.) geen relevante stellingen naar voren heeft gebracht die bewijs behoeven. Zie voor de relevante bewijsaanbiedingen van Stichting AK de memorie van grieven van 13 april 2006, par. III.2. en de pleitnotities van Mr T.R.B. de Greve van 10 februari 2009, pag. 40 in par. 111 (onder XVII en XVIII).
Zie voor deze stelling de pleitnotities van Mr T.R.B. de Greve van. 10 februari 2009, pag. 30 in par. 88.
Zie voor deze stelling de conclusie van antwoord van 13 augustus 2002, pag. 4 in par. 2.5 en pag. 5 in par. 2.6, de conclusie van dupliek van 19 februari 2003, pag. 4 in par. 2.7 en pag. 8 onder ‘ad 3.2’, de akte houdende vermeerdering van eis van 5 april 2007, pag. 17 in par. II.24 en de pleitnotities van Mr T.R.B. de Greve van 10 februari 2009, pag. 21 in par. 60.
Zie pleitnotities van Mr T.R.B. de Greve van 10 februari 2009, pag. 30–31 in par. 88.