Einde inhoudsopgave
Statuut voor de personeelsleden van Europol
Aanhangsel 2 Selectieprocedures
Geldend
Geldend vanaf 05-12-2006
- Bronpublicatie:
04-12-2006, PbEU 2006, C 311 (uitgifte: 01-01-2006, regelingnummer: 2006/C311/01)
- Inwerkingtreding
05-12-2006
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
04-12-2006, PbEU 2006, C 311 (uitgifte: 01-01-2006, regelingnummer: 2006/C311/01)
- Vakgebied(en)
Internationaal publiekrecht / Bijzondere onderwerpen
Artikel 1
De selectie voor een Europol-functie geschiedt op de grondslag van de persoonlijke geschiktheid en de beroepsbekwaamheid. Een evenwichtige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen is belangrijk, evenzeer als een deelname in gepaste mate van onderdanen van alle lidstaten en van alle officiële talen van de Europese Unie.
Europol voert een beleid van gelijke kansen voor het gehele personeel, zonder onderscheid ten aanzien van ras, geloof of enige andere niet terzake doende omstandigheid.
De aanstelling voor Europol-functies geschiedt overeenkomstig hoofdstuk 3 van het statuut en de volgende bepalingen.
Artikel 2
1
De directeur van Europol stelt een sollicitatiecommissie in. Deze commissie adviseert de directeur op het gebied van de geschiktheid van de kandidaten en rangschikt de kandidaten naar verdienste, rekening houdend met artikel 1 en met de in artikel 30, lid 2, van de Europol-overeenkomst genoemde verplichting van de directeur om rekening te houden met een deelname in gepaste mate van onderdanen van alle lidstaten en van alle officiële talen van de Europese Unie.
2
De samenstelling van de sollicitatiecommissie verschilt naar gelang van de categorie van de te bezetten functie.
3
Voor de functie van assistent-directeur bestaat de sollicitatiecommissie uit de directeur of zijn afgevaardigde, die voorzitter is, een adjunct-directeur en het hoofd Personeelszaken. Voorts kunnen drie lidstaten, inclusief het voorzitterschap, desgewenst een vertegenwoordiger aanstellen die zitting heeft in de sollicitatiecommissie.
4
Voor de functies in de schalen 4, 5 en 6 en de functies van eerste officier in schaal 7 van artikel 45 en aanhangsel 1 van het statuut bestaat de sollicitatiecommissie uit een adjunct-directeur, die voorzitter is, het hoofd Personeelszaken en het hoofd van de betrokken eenheid. Voorts kunnen twee lidstaten, inclusief het voorzitterschap, desgewenst een vertegenwoordiger aanstellen die zitting heeft in de sollicitatiecommissie.
5
Elk voorzitterschap bepaalt bij de aanvang van het semester bij loting welke andere lidstaten tijdens het voorzitterschap in de sollicitatiecommissie vertegenwoordigd kunnen zijn overeenkomstig de leden 3 en 4.
6
Voor de functies in de schalen 7 (exclusief de functies van eerste officier) tot en met 13 van artikel 45 en aanhangsel 1 van het statuut bestaat de sollicitatiecommissie uit een adjunct-directeur of zijn afgevaardigde, die voorzitter is, een vertegenwoordiger van Personeelszaken en het hoofd van de betrokken eenheid. Voorts mag het voorzitterschap desgewenst een vertegenwoordiger aanstellen die zitting heeft in de sollicitatiecommissie.
7
De sollicitatiecommissie beslist of de directeur, in geval van een specifieke vacature, ten behoeve van de sollicitatiecommisie een externe deskundige moet aanstellen om technische vraagstukken te behandelen.
8
Indien een lid van de sollicitatiecommissie met een van de kandidaten voor een Europol-functie een persoonlijke band blijkt te hebben, neemt dit lid niet deel aan de selectie. In dat geval stelt de sollicitatiecommissie aan de directeur voor wie hem vervangt.
9
Bij staking van stemmen in de sollicitatiecommissie is de stem van de voorzitter beslissend.
10
Het personeelscomité wordt geïnformeerd over alle vacatures en selectieprocedures.
11
De personeelsafdeling verzorgt het secretariaat van de sollicitatiecommissie alsmede de andere administratieve taken die uit de selectieprocedures voortvloeien.
Artikel 3
1
Voor elke te bezetten functie stelt Europol een aankondiging op waarin de aard van de functie, inclusief de bezoldiging, de taakstelling en de vereiste kwalificaties, vaardigheden en ervaring uitvoerig worden beschreven.
In de aankondiging wordt specifiek vermeld dat de gegadigden hun sollicitatie schriftelijk moeten indienen, vergezeld van een curriculum vitae.
De aankondiging bevat tevens informatie over het veiligheidsonderzoek waaraan de geslaagde kandidaat onderworpen zal worden ter uitvoering van de op basis van artikel 31 van de Europol-overeenkomst vastgestelde regeling ter bescherming van geheime informatie.
2
Een vacature bij Europol wordt in alle lidstaten aangekondigd.
Europol stelt de nationale Europol-eenheden in kennis van alle vacatures voor Europol-functies. De nationale eenheden stellen de relevante instanties in hun lidstaat in kennis van de vacature. De bevoegde nationale autoriteiten dragen er zorg voor dat de vacature ter kennis wordt gebracht van de betrokken diensten en alle betrokken personeelsleden.
In geval van een vacature voor een functie die ook mag worden bezet door een persoon die niet is aangeworven bij de bevoegde nationale autoriteiten als bedoeld in artikel 2, lid 4, van de Europol-overeenkomst, kondigt Europol de vacature ook rechtstreeks aan via het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen alsook via die media waardoor in alle lidstaten een zo groot mogelijk publiek wordt bereikt.
3
Onverminderd de maximale dienstperioden overeenkomstig artikel 6 van het statuut, worden voor alle vacatures zowel interne als externe sollicitaties in beschouwing genomen.
Artikel 4
De gegadigden wordt verzocht hun sollicitaties in te dienen bij Europol binnen 60 dagen na de datum waarop de officiële aankondiging bekend is gemaakt. Europol zendt de gegadigden een ontvangstbewijs toe.
Artikel 5
Op de grondslag van de kwalificatie, de ervaring, het gezochte profiel en via preselectie als bedoeld in artikel 24 van het statuut maakt de sollicitatiecommissie een eerste selectie uit de ontvangen sollicitaties.
In de in artikel 2, lid 6 genoemde gevallen kan de sollicitatiecommissie beslissen om de eerste selectie over te laten aan een of meer van haar leden.
Voor elke functie kunnen, indien mogelijk, ten minste vijf en ten hoogste 20 gegadigden worden geselecteerd; hun wordt verzocht een schriftelijke of enige andere proef in verband met de specifieke functie af te leggen. De sollicitatiecommissie neemt een besluit over de specifieke behoeften.
Artikel 6
De directeur van Europol bereidt, in overleg met de sollicitatiecommissie, de proef/proeven voor, teneinde de specifieke kwalificaties en deskundigheid van de gegadigden voor de betrokken functie te beoordelen. De afgelegde proeven worden — op basis van anonimiteit — gecorrigeerd door de sollicitatiecommissie.
Artikel 7
De sollicitatiecommissie voert een gesprek met alle gegadigden die voor de proef/proeven geslaagd zijn. Deze gesprekken kunnen ook gebruikt worden ter beoordeling van de kennis die de gegadigde bezit van de officiële talen van de Europese Unie, met inachtneming van artikel 30, lid 2, van de Europol-overeenkomst en artikel 24 van het statuut.
De vragen die aan de gegadigde gesteld worden, mogen op generlei wijze verband houden met het beroep van de familieleden van de gegadigde of met zijn maatschappelijke achtergrond.
Artikel 8
De proeven en gesprekken worden gehouden in Den Haag. De reiskosten en enigerlei verblijf- en hotelkosten worden vergoed aan de gegadigden overeenkomstig de in aahangsel 5 van het statuut vastgestelde regels.
Artikel 9
Na voltooiing van de gesprekken stelt de sollicitatiecommissie een lijst op van de geslaagde kandidaten in de volgorde van hun verdienste; deze lijst wordt zo spoedig mogelijk toegezonden aan de directeur.
Indien de sollicitatiecommissie tot het besluit komt dat geen van de gegadigden geschikt is voor de functie, brengt zij dat ter kennis van de directeur, die zo spoedig mogelijk in een nieuwe aankondiging voor de functie voorziet. In dergelijke gevallen kunnen kortere tijdslimieten worden vastgesteld.
Artikel 10
De directeur neemt zo spoedig mogelijk na ontvangst van het advies van de sollicitatiecommissie een besluit. Hij stelt de leden van de sollicitatiecommissie in kennis van zijn besluit.
De directeur stelt de gegadigden in kennis van het resultaat van de procedure.