Einde inhoudsopgave
Sturen met proceskosten (BPP nr. XII) 2011/4.2
4.2 Stelsels van kostenallocatie
mr. P. Sluijter, datum 31-10-2011
- Datum
31-10-2011
- Auteur
mr. P. Sluijter
- JCDI
JCDI:ADS596740:1
- Vakgebied(en)
Burgerlijk procesrecht (V)
Voetnoten
Voetnoten
Haardt 1945, p. 4.
Cooter & Ulen 2008, p. 455.
Met name in de rechtseconomische literatuur spreekt men vaak over de English rule (en de tegenovergestelde American Rule), zie onder meer Plott 1987; Katz 2000; Cooter & Ulen 2008, p. 455; Kritzer 2009. Zie de bespreking hiervan in hoofdstuk 7.
Haardt 1945, p. 4.
Cooter & Ulen 2008, p. 455.
Haardt 1945, p. 4. Haardt beperkt zich tot drie stelsels. Het continentale stelsel laat hij onvermeld, maar aangezien hij Nederland, met ook toen al een beperkte kostenveroordeling, onder het indemnisatiestelsel laat vallen, is het continentale stelsel in zijn indeling onder te brengen als een zachtere vorm van het indemnisatiestelsel.
Baye, Kovenock & De Vries 2005.
Shepherd 2006.
Er zijn verschillende manieren om met de in een proces gemoeide kosten om te gaan. Grofweg zijn er vier soorten stelsels te onderscheiden. Het ' indemnisatie-stelsel'1 wordt gekenmerkt door de plicht voor de verliezer om alle door de winnaar gemaakte kosten, inclusief die van rechtsbijstand, te vergoeden. Een dergelijk stelsel, ook wel loser pays all2of de English rule3genoemd, kan worden afgezet tegen het 'compensatiestelsel', op grond waarvan ieder de eigen kosten draagt, onafhankelijk van de uitkomst van het proces.4 Dit compensatiestelsel wordt tevens each pays his own5of de American rule genoemd. Tussen deze twee uitersten bevinden zich globaal gezien nog twee andere stelsels. Het ene wordt door Haardt aangeduid als arbitrium iudicis, wat betekent dat de rechter in elk afzonderlijk geval vrijelijk over de kosten beslist.6 De andere tussenweg is die waarin de verliezer slechts een deel van de kosten van de winnaar hoeft te vergoeden, vaak volgens gefixeerde tarieven. Deze wordt soms Continental system7of de European Rule8genoemd. De vier globale stelsels zullen in het vervolg worden aangeduid als in onderstaande tabel:
Stelsel
Inhoud
Indemnisatie
Verliezer betaalt alle (redelijk) gemaakte kosten van de winnaar (English rule)
Continentaal
Verliezer betaalt deel van de kosten van de winnaar volgens gefixeerde/ forfaitaire tarieven.
Arbitrium iudicis
De rechter beslist vrijelijk over kostenallocatie.
Compensatie
Iedere partij betaalt de eigen kosten (American rule)
Er is niet zoiets als dé Nederlandse kostenveroordeling, dus er kan geen algemeen antwoord worden gegeven op de vraag binnen welk stelsel Nederland valt. Er is sprake van differentiatie, zowel per soort procedure als per kostenpost binnen die procedures. Zoals in de inleiding vermeld, ligt de focus op dagvaardingszaken bij de rechtbank (kanton en civiel) en het gerechtshof, inclusief kort gedingen en zaken over intellectueel eigendom. Binnen die procedures zullen de belangrijkste kostenveroordelingsgronden worden besproken.