HR, 15-04-2008, nr. 00814/07 B
ECLI:NL:HR:2008:BC9406
- Instantie
Hoge Raad (Strafkamer)
- Datum
15-04-2008
- Zaaknummer
00814/07 B
- LJN
BC9406
- Vakgebied(en)
Strafprocesrecht (V)
- Brondocumenten en formele relaties
ECLI:NL:PHR:2008:BC9406, Conclusie, Hoge Raad (Advocaat-Generaal), 15‑04‑2008
Arrest Hoge Raad: ECLI:NL:HR:2008:BC9406
ECLI:NL:HR:2008:BC9406, Uitspraak, Hoge Raad (Strafkamer), 15‑04‑2008; (Cassatie)
Conclusie: ECLI:NL:PHR:2008:BC9406
Beroepschrift, Hoge Raad, 31‑05‑2007
- Wetingang
- Vindplaatsen
NbSr 2008/184
Conclusie 15‑04‑2008
Inhoudsindicatie
Beslag. Van een vervolgde zaak i.d.z.v. art. 552a.3 Sv is geen sprake wanneer een zaak, zonder dat een rechter in de zaak betrokken is, met een sepot is geëindigd. In een dergelijk geval is sprake van een vervolging die niet is ingesteld a.b.i. art. 552a.4 Sv en geldt dat een klaagschrift uiterlijk binnen 2 jaren na de inbeslagneming of kennisneming daarvan moet zijn ingediend. Het oordeel van de Rb dat, gelet op de sepotbeslissing, sprake is van een vervolgde zaak die tot een einde is gekomen, geeft derhalve blijk van een onjuiste rechtsopvatting.
Nr. 00814/07
Zitting: 19 februari 2008
Mr. Vellinga
Conclusie inzake:
[klager]
1. De Rechtbank te Utrecht heeft klager bij beschikking van 21 december 2006 niet ontvankelijk verklaard in zijn beklag strekkende tot teruggave van de onder klager inbeslaggenomen dieren.
2. Namens klager heeft mr. G.A. Speelman, advocaat te Amersfoort, twee middelen van cassatie voorgesteld.
3. Het eerste middel is gericht tegen de niet-ontvankelijkverklaring van het beklag.
4. De beschikking van de Rechtbank houdt te dier zake in:
"De rechtbank gaat bij de beoordeling van het onderhavige beklag uit van de navolgende feiten en omstandigheden:
1. Wegens verdenking van overtreding van de artikelen 36 en 37 van de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren zijn onder klager op 21 december 2004 in beslag genomen: 3 pony's en 1 paard;
2. klager heeft geen afstand gedaan van hetgeen in beslag is genomen;
3. bij beslissing van de rechtbank van 10 maart 2005 is het bezwaarschrift tegen de inbeslagname, nadat de behandeling daarvan tweemaal eerder (tevergeefs) was aangehouden om een ander onderkomen voor de dieren te vinden, ongegrond verklaard op grond van de overweging dat het niet hoogst onwaarschijnlijk is dat een strafrechter, later oordelend, de dieren zal verbeurd verklaren;
4. Op 8 juli 2006 (lees: 2005; WHV) heeft de officier van justitie aan de bewaarder van voornoemde dieren een beslissing ex artikel 116 Sv doen toekomen;
5. Op 11 juli 2005 is aan klager door de officier van justitie een sepotbericht gezonden met de mededeling dat klager in de onderhavige zaak niet verder zal worden vervolgd, met als reden dat klager zelf door liet gebeurde of de gevolgen daarvan is getroffen.
6. De dieren zijn verkocht en brachten gezamenlijk € 750,- op. Op het moment van de inbeslagname werd de waarde geschat op €325,-;
7. In het dossier bevindt zich een kopie van een brief d.d. 19 oktober 2005 waarin door een medewerker van het Parket aan mr. Godthelp voornoemd wordt medegedeeld dat op 7 juli 2005 ten aanzien van de dieren de beslissing "handelen als verbeurdverklaard" naar de Dienst Laser is gezonden en dat op 8 juli 2005 de beslissing sepot op grond van "door feit en gevolgen getroffen" is genomen;
Overwegingen
Art 552a, derde lid bepaalt dat binnen een tijdsbestek van drie maanden nadat de vervolgde zaak tot een einde is gekomen, een klaagschrift over inbeslaggenomen goederen moet worden ingediend.
Nu is gebleken dat reeds op of omstreeks 19 oktober 2005 aan de raadsvrouw is medegedeeld dat de zaak middels sepot op 8 juli 2005 is geëindigd, moet worden geoordeeld dat het klaagschrift (ruim) buiten de wettelijk vereiste termijn is ingediend, zodat dit niet ontvankelijk dient te worden verklaard."
5. Alvorens het middel te bespreken zal ik eerst nagaan of het beslag niet reeds geëindigd is. Art. 134 lid 2 Sv luidt:
"2. Het beslag wordt beëindigd doordat hetzij
a. het inbeslaggenomen voorwerp wordt teruggegeven, dan wel de waarde daarvan wordt uitbetaald;
b. het openbaar ministerie de last geeft als bedoeld in artikel 116, tweede lid, onder c;
c. de machtiging als bedoeld in artikel 117 is verleend en het voorwerp niet om baat is vervreemd;
d. de bewaring ingevolge artikel 118, derde lid, door tijdsverloop is beëindigd en het voorwerp niet om baat is vervreemd."
6. In haar beschikking overweegt de Rechtbank naar aanleiding van het schriftelijk advies van de Officier van Justitie:
"De rechtbank heeft kennis genomen van de inhoud van het dossier in de strafzaak tegen klager als verdachte (met opgemeld parketnummer), van het schriftelijk advies van de officier van justitie d.d. 24 oktober 2006 en van voornoemd klaagschrift.
De officier van justitie heeft in het commentaar aangegeven per abuis aan de bewaarder de opdracht te hebben gegeven de dieren verbeurd te verklaren terwijl het bevel op grond van art. 117 Sv had moeten worden gegeven, dit omdat de kosten van de stalling en het voederen van de dieren niet (meer) in een redelijke verhouding stonden tot de waarde van de dieren. Naar zijn zeggen heeft de bewaarder wel goed teruggekoppeld door te vermelden dat de dieren op grond van artikel 117 Sv zijn verkocht.
De rechtbank verstaat derhalve het klaagschrift als een klaagschrift als bedoeld in artikel 552a Sv."
Hieruit kan worden opgemaakt dat de Rechtbank de beslissing van de Officier van Justitie niet heeft gezien als een last in de zin van art. 116 lid 2 onder c Sv waardoor het beslag zou zijn geëindigd en het beklag op die grond niet ontvankelijk zou zijn geweest , maar - niet onbegrijpelijk - als een machtiging tot vervreemding als bedoeld in art. 117 Sv. Dan is het beslag niet ingevolge art. 134 Sv geëindigd omdat - daarover is de Rechtbank eenduidig - om baat is vervreemd.
7. Met het voorgaande is op het eerste gezicht niet verenigbaar dat de Rechtbank heeft vastgesteld dat de onder klager inbeslaggenomen dieren zijn verkocht nadat de Officier van Justitie aan de bewaarder op 8 juli 2005 een beslissing ex art. 116 Sv had doen toekomen. Die vaststelling moet kennelijk echter worden gelezen in het licht van hetgeen is overwogen als hiervoor te dien aanzien aangehaald en behelst niet meer dan de weergave van de inhoud van de brief van 8 juli 2005 waarin - zo stelt de Rechtbank vast - ten onrechte is verwezen naar art. 116 Sv.
8. Nu ervan moet worden uitgegaan dat het beslag niet is geëindigd, kom ik op de door het middel opgeworpen vraag of de door de Rechtbank gegeven gronden de beslissing tot niet-ontvankelijkheid kunnen dragen.
9. Art. 552a lid 3, tweede volzin, Sv luidt:
"3. (...) Het klaagschrift of het verzoek is niet ontvankelijk indien het is ingediend op een tijdstip waarop drie maanden zijn verstreken sedert de vervolgde zaak tot een einde is gekomen."
10. Met betrekking tot die bepaling houdt de memorie van toelichting in:
"De ondergetekende heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt een wijziging voor te stellen van de termijn waarbinnen een beklag op grond van art. 552a Sv kan worden ingesteld. Thans is bepaald, dat het beklag binnen drie jaren na de inbeslagneming der voorwerpen moet zijn ingediend. Dat kan tot gevolg hebben dat wanneer de vervolging zich over een langere periode uitstrekt - hetgeen wanneer hoger beroep en cassatieberoep wordt ingesteld gemakkelijk het geval kan zijn - een tardief ingesteld beklag niet meer door de strafrechter kan worden behandeld, ook al is de vervolging nog gaande. Dan blijft echter de gang naar de burgerlijke rechter open, met als consequentie dat het dossier tussen het strafrechterlijk en het civielrechterlijk circuit zal gaan circuleren. Zulks is niet doelmatig. De kans daarop wordt als gevolg van het instellen van s.f.o.'s en de afsplitsing van ontnemingsprocedures van de hoofdzaak alleen maar groter. Vandaar dat wordt voorgesteld dat beklag op grond van art. 552a Sv in beginsel ontvankelijk is zolang de vervolging, waaronder mede is begrepen een s.f.o. en de ontnemingsprocedure, nog loopt. De uiterste termijn daarbij is gelegd bij drie maanden nadat de vervolging der zaak tot een einde is gekomen. Wel blijft gelden dat het beklag moet worden ingediend, zodat de rechter op die grond tot niet-ontvankelijkheid van een klacht wegens laksheid bij de indiening daarvan kan besluiten."(1)
11. Van vervolging wordt gesproken wanneer het openbaar ministerie de strafrechter in de zaak betrekt.(2) Dit komt ook tot uitdrukking in de hiervoor aangehaalde parlementaire geschiedenis. Deze houdt immers in dat de onderhavige termijn is ingevoerd voor die gevallen waarin de termijn van drie (thans: twee(3)) jaar na de inbeslagneming afliep in gevallen waarin de rechter nog doende was over de zaak te oordelen.
12. Zoals in hetgeen de Rechtbank onder 5 en 7 van haar beschikking heeft vastgesteld besloten ligt, heeft de Officier van Justitie de zaak tegen klager geseponeerd op grond van de overweging "door feit en gevolgen" getroffen. Dit betekent dat de Officier van Justitie gebruik heeft gemaakt van de hem in art. 167 lid 2 Sv gegeven bevoegdheid en in het onderhavige geval dus ervan heeft afgezien klager te vervolgen. Nu het aldus niet tot vervolging van klager is gekomen, kan ook de aan het einde van de vervolging gekoppelde termijn van art. 552a lid 3, tweede volzin, Sv nimmer zijn gaan lopen. Het oordeel van de Rechtbank, dat is gebaseerd op het oordeel dat die termijn is overschreden, geeft dus blijk van een verkeerde rechtsopvatting omtrent het bepaalde in art. 552a lid 3, tweede volzin, Sv, in het bijzonder van het daarin gebezigde begrip vervolging.
13. Het middel is terecht voorgesteld.
14. Niettemin behoeft het middel niet tot cassatie te leiden. Dat zit niet in schending van de termijn voor indiening van het klaagschrift: het beslag is gelegd op 21 december 2004, het klaagschrift ingediend op 23 augustus 2006, dus binnen de termijn van twee jaar na inbeslagneming (art. 552a lid 4 Sv). Gelet op de wijze waarop de Rechtbank het besluit van de Officier van Justitie echter heeft verstaan, als een machtiging tot vervreemding als bedoeld in art. 117 lid 2 Sv, is het beklag gericht tegen de machtiging tot vervreemding. Daartegen kan niet op grond van art. 552a lid 1 Sv worden geklaagd (HR 2 maart 1999, NJ 1999, 416). De Rechtbank heeft klager dus terecht in zijn beklag niet ontvankelijk verklaard, wat er ook zij van de daartoe gebezigde gronden.
15. Het tweede middel dat klaagt dat de Rechtbank niet inhoudelijk op de zaak is ingegaan, kan na het voorgaande onbesproken blijven.
16. Gronden waarop de Hoge Raad gebruik zou moeten maken van zijn bevoegdheid de bestreden uitspraak ambtshalve te vernietigen heb ik niet aangetroffen. Deze conclusie strekt tot verwerping van het beroep.
De Procureur-Generaal
bij de Hoge Raad der Nederlanden
AG
1 (Kamerstukken II 1989-1990, 21 504, nr. 3, blz. 44-45)
2 G.J.M. Corstens, Het Nederlands strafprocesrecht, Kluwer 2005, vijfde druk, p. 115.
3 Wet van 12 april 1995, Stb. 254, in werking getreden1 januari 1996.
Uitspraak 15‑04‑2008
Inhoudsindicatie
Beslag. Van een vervolgde zaak i.d.z.v. art. 552a.3 Sv is geen sprake wanneer een zaak, zonder dat een rechter in de zaak betrokken is, met een sepot is geëindigd. In een dergelijk geval is sprake van een vervolging die niet is ingesteld a.b.i. art. 552a.4 Sv en geldt dat een klaagschrift uiterlijk binnen 2 jaren na de inbeslagneming of kennisneming daarvan moet zijn ingediend. Het oordeel van de Rb dat, gelet op de sepotbeslissing, sprake is van een vervolgde zaak die tot een einde is gekomen, geeft derhalve blijk van een onjuiste rechtsopvatting.
15 april 2008
Strafkamer
nr. 00814/07 B
IC/AW
Hoge Raad der Nederlanden
Beschikking
op het beroep in cassatie tegen een beschikking van de Rechtbank te Utrecht van 21 december 2006, nummer RK 06/855, op een beklag als bedoeld in artikel 552a van het Wetboek van Strafvordering, ingediend door:
[klager], geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] 1934, wonende te [woonplaats].
1. De bestreden beschikking
De Rechtbank heeft het door klager ingediende beklag niet-ontvankelijk verklaard.
2. Geding in cassatie
Het beroep is ingesteld door de klager. Namens deze heeft mr. G.A. Speelman, advocaat te Amersfoort, bij schriftuur middelen van cassatie voorgesteld. De schriftuur is aan deze beschikking gehecht en maakt daarvan deel uit.
De Advocaat-Generaal Vellinga heeft geconcludeerd tot verwerping van het beroep.
3. Beoordeling van het eerste middel
3.1. Het middel klaagt over de niet-ontvankelijkverklaring van de klager in diens beklag.
3.2. De bestreden beschikking houdt, voor zover voor de beoordeling van het middel van belang, het volgende in:
"Het klaagschrift is gericht tegen de verbeurdverklaring door de officier van justitie op grond van art. 116, tweede lid Wetboek van Strafvordering (Sv) van de onder klager inbeslaggenomen dieren.
De rechtbank heeft kennis genomen van de inhoud van het dossier in de strafzaak tegen klager als verdachte (met opgemeld parketnummer), van het schriftelijk advies van de officier van justitie d.d. 24 oktober 2006 en van voornoemd klaagschrift. De officier van justitie heeft in het commentaar aangegeven per abuis aan de bewaarder de opdracht te hebben gegeven de dieren verbeurd te verklaren terwijl het bevel op grond van art. 117 had moeten worden gegeven, dit omdat de kosten van de stalling en het voederen van de dieren niet (meer) in redelijke verhouding stonden tot de waarde van de dieren. Naar zijn zeggen heeft de bewaarder wel goed teruggekoppeld door te vermelden dat de dieren op grond van art. 117 Sv zijn verkocht.
De rechtbank verstaat derhalve het klaagschrift als een klaagschrift als bedoeld in artikel 552a Sv.
(..)
De rechtbank gaat bij de beoordeling van het onderhavige beklag uit van de navolgende feiten en omstandigheden:
1. wegens verdenking van overtreding van de artikelen 36 en 37 van de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren zijn onder klager op 21 december 2004 in beslag genomen: 3 pony's en 1 paard;
2. klager heeft geen afstand gedaan van hetgeen in beslag is genomen;
3. bij beslissing van de rechtbank van 10 maart 2005 is het bezwaarschrift tegen de inbeslagname, nadat de behandeling daarvan tweemaal eerder (tevergeefs) was aangehouden om een ander onderkomen voor de dieren te vinden, ongegrond verklaard op grond van de overweging dat het niet hoogst onwaarschijnlijk is dat een strafrechter, later oordelend, de dieren zal verbeurd verklaren;
4. op 8 juli 2006 (De Hoge Raad leest: 2005) heeft de officier van justitie aan de bewaarder van voornoemde dieren een beslissing ex artikel 116 Sv doen toekomen;
5. op 11 juli 2005 is aan klager door de officier van justitie een sepotbericht gezonden met de mededeling dat klager in de onderhavige zaak niet verder zal worden vervolgd, met als reden dat klager zelf door het gebeurde of de gevolgen daarvan is getroffen;
6. de dieren zijn verkocht en brachten gezamenlijk € 750,- op. Op het moment van de inbeslagname werd de waarde geschat op € 325,-;
7. in het dossier bevindt zich een kopie van een brief d.d. 19 oktober 2005 waarin door een medewerker van het Parket aan mr. Godthelp voornoemd wordt medegedeeld dat op 7 juli 2005 ten aanzien van de dieren de beslissing "handelen als verbeurdverklaard" naar de Dienst Laser is gezonden en dat op 8 juli 2005 de beslissing sepot op grond van "door feit en gevolgen getroffen" is genomen.
Overwegingen
Art 552a, derde lid bepaalt dat binnen een tijdsbestek van drie maanden nadat de vervolgde zaak tot een einde is gekomen, een klaagschrift over inbeslaggenomen goederen moet worden ingediend. Nu is gebleken dat reeds op of omstreeks 19 oktober 2005 aan de raadsvrouw is medegedeeld dat de zaak middels sepot op 8 juli 2005 is geëindigd, moet worden geoordeeld dat het klaagschrift (ruim) buiten de wettelijk vereiste termijn is ingediend, zodat dit niet ontvankelijk dient te worden verklaard."
3.4. Art. 552a, derde en vierde lid (oud), Sv luidt:
"3. Het klaagschrift of het verzoek wordt zo spoedig mogelijk na de inbeslagneming der voorwerpen of de kennisneming der gegevens ingediend ter griffie van het gerecht in feitelijke aanleg, waarvoor de zaak wordt vervolgd of het laatst werd vervolgd. Het klaagschrift of het verzoek is niet ontvankelijk indien het is ingediend op een tijdstip waarop drie maanden zijn verstreken sedert de vervolgde zaak tot een einde is gekomen.
4. Indien een vervolging niet of nog niet is ingesteld wordt het klaagschrift of het verzoek zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen twee jaren na de inbeslagneming of kennisneming ingediend ter griffie van de rechtbank van het arrondissement, binnen hetwelk de inbeslagneming of kennisneming is geschied. De rechtbank is bevoegd tot afdoening tenzij de vervolging mocht zijn aangevangen voordat met de behandeling van het klaagschrift of het verzoek een aanvang kon worden gemaakt. In dat geval zendt de griffier het klaagschrift of het verzoek ter afdoening aan het gerecht, bedoeld in het vorige lid."
3.5. Van een vervolgde zaak in de zin van art. 552a, derde lid, Sv is geen sprake wanneer een zaak, zonder dat een rechter in de zaak betrokken is, met een sepot is geëindigd. In een dergelijk geval is sprake van een situatie waarin geen vervolging is ingesteld zoals bedoeld in art. 552a, vierde lid, Sv zodat een klaagschrift uiterlijk binnen twee jaren na de inbeslagneming of kennisneming daarvan moet zijn ingediend. Het oordeel van de Rechtbank dat, gelet op de sepotbeslissing, sprake is van een vervolgde zaak die tot een einde is gekomen, geeft derhalve blijk van een onjuiste rechtsopvatting. De Rechtbank heeft de klager dus niet-ontvankelijk verklaard op gronden die deze beslissing niet kunnen dragen.
3.6. Het middel is terecht voorgesteld.
4. Slotsom
Hetgeen hiervoor is overwogen brengt mee dat de bestreden beschikking niet in stand kan blijven, het tweede middel geen bespreking behoeft, en als volgt moet worden beslist.
5. Beslissing
De Hoge Raad:
vernietigt de bestreden beschikking;
verwijst de zaak naar het Gerechtshof te Amsterdam, opdat de zaak op het bestaande klaagschrift opnieuw wordt behandeld en afgedaan.
Deze beschikking is gegeven door de vice-president G.J.M. Corstens als voorzitter, en de raadsheren J. de Hullu en H.A.G. Splinter-van Kan, in bijzijn van de waarnemend griffier H.J.J. Verhoeven, in raadkamer en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 15 april 2008.
Beroepschrift 31‑05‑2007
Edelgrootachtbaar college,
In bovenvermelde zaak bericht ik u — in vijfvoud — eerbiedig, dat het ingestelde cassatieberoep is gestoeld op de navolgende middelen.
Inleiding:
1
Verzoeker tot cassatie, nader te noemen [klager]senior, is niet vervolgd of veroordeeld voor enig misdrijf of overtreding met betrekking tot de onderhavige dieren, waarop de (beklag)zaak betrekking heeft.
2
Klager's kleinzoon echter, [naam kleinzoon]junior, werd bij dagvaarding d.d. 14 juni 2005 gedagvaard voor de Kinderrechter te Utrecht, waarbij hem ten laste werd gelegd (kort gezegd):
- —
primair, het in de periode 26 juli t/m 9 augustus 2004 als houder hebben onthouden van de nodige verzorging aan een (bruine, 26-jarige) Shetlandpony;
- —
subsidiair, het bij die pony pijn of letsel hebben veroorzaakt of de gezondheid of het welzijn van dat dier hebben benadeeld.
Het betrof in casu te lang niet gekapte hoeven.
Het Gerechtshof Amsterdam (zittinghoudende te Arnhem) sprak bij arrest d.d. 23 augustus 2006 (parketnummer 21-000637-06) [naam kleinzoon]junior volledig vrij van het ten laste gelegde: dat hij houder was of op hem een zorgplicht rustte, is onvoldoende komen vast te staan. Productie 1.
3
Op 21 december 2004 werden, volgens pagina's 12 e.v. van het proces-verbaal in parketnummer 16/600161-05 (het onderhavige dossier) onder [klager]senior in beslag genomen:
- —
1 shetlander bont gekleurd (ongeveer 4 ½ jaar oud);
- —
1 witte pony (hengst c.q. ruin, ongeveer 10 jaar oud);
- —
1 zwarte pony (hengst, ongeveer 2 ½ jaar oud);
- —
1 voskleurig paard (merrie, ongeveer 9 jaar oud).
4
Het dossier bevat een diergeneeskundige verklaring d.d. 5 januari 2005 van dierenarts drs. [naam dierenarts]. Deze constateerde slechts bij de shetlander en de zwarte pony een overmatige conditie, doch verder geen afwijkingen.
De witte pony en het paard verkeerden in een goede conditie.
Dit blijkt uitdrukkelijk uit het proces-verbaal.
5
Drie dagen vóór de inbeslagname kwam een andere, zwangere pony onder behandeling van een dierenarts wegens complicaties. Dit dier overleed op 23 december 2004; het veulen bleek reeds eerder te zijn overleden. Ook dit blijkt uit het proces-verbaal.
6
Bij brief d.d. 24 december 2004 zou, volgens het proces-verbaal, aan [klager]senior schriftelijk het voornemen tot onttrekking aan het verkeer en verbeurdverklaring zijn kenbaar gemaakt.
7
Op 7 juli 2005 zond de Officier van Justitie aan de bewaarder van de dieren een beslissing ex artikel 116 Sv. De dieren werden door de bewaarder verkocht. Op 8 juli 2005 werd de strafzaak door de Oficier van Justitie — zonder bericht aan klager — geseponeerd, op de grond ‘door feit of gevolgen getroffen’.
8
Op 11 augustus 2006 diende advocaat mr. R. Godthelp namens klager bij de Rechtbank Utrecht een klaagschrift (productie 2) in, waarna het beslag door de Rechtbank niet-ontvankelijk werd verklaard (productie 3).
Middel 1:
9
Bij de behandeling en/of beoordeling van het klaagschrift is het recht geschonden en/of zijn vormen verzuimd, als gevolg waarvan een onjuiste en/of ondeugdelijke beslissing is genomen.
Toelichting:
10
De Rechtbank Utrecht heeft klager niet-ontvankelijk verklaard, overwegende dat reeds op of omstreeks 19 oktober 2005 aan de raadsvrouw is medegedeeld dat de zaak middels sepot op 8 juli 2005 is geëindigd en dat daarom moet worden geoordeeld dat het klaagschrift d.d. 23 augustus 2006 (ruim) buiten de wettelijk vereiste termijn is ingediend.
Tot verbazing van de huidige advocaat van [klager] senior, die bij de behandeling ter zitting op 7 december 2006 aanwezig was, is in de beschikking d.d. 21 december 2006 vermeld dat zich in het dossier een brief d.d. 19 oktober 2005 van het Parket aan mr. R. Godthelp bevindt. Klager noch zijn advocaat was zelfs maar op de hoogte van het bestaan van zo een brief.
Het proces-verbaal van de zitting, waarin die brief eveneens wordt genoemd, ontving de advocaat eerst op 23 april 2007 (van de griffie van de Hoge Raad). De brief zelf werd eerst op dezelfde datum per fax ontvangen van de griffie van de Hoge Raad.
11
Uit het klaagschrift d.d. 11 augustus 2006 blijkt daarentegen uitdrukkelijk dat de genoemde brief d.d. 19 oktober 2005 klager en mr. Godthelp in ieder geval nimmer hebben bereikt:
‘Telefonisch werd medegedeeld dat de zaak tegen cliënt op 8 juli 2005 zou zijn geseponeerd. Dat cliënt van deze beslissing noch mondeling noch schriftelijk op de hoogte was gesteld werd erkend. Uit de administratiegegevens bleek niet dat voornoemde beslissing aan cliënt was verstuurd.
Vervolgens heb ik bij schrijven van 7 & 12 oktober 2005 en 2 februari 2006 het parket verzocht deze mededeling schriftelijk te bevestigen nu daarmee mijns inziens de gronden voor het laten voortduren van het beslag van tafel waren.
Aanvankelijk bleef iedere reactie uit. Na veelvuldig telefonisch contact met het Parket Utrecht ontving ik op 12 mei 2006 een kennisgeving sepot & een stuk d.d. 8 juli 2005 waarin door het Openbaar ministerie opdracht wordt gegeven tot verbeurdverklaring van voornoemde paarden.’
12
Hieruit blijkt derhalve dat nog op 2 februari 2006 de advocaat met een brief van 19 oktober 2005 volkomen onbekend was, alsmede dat klager noch zijn advocaat met het reeds zijn verkocht van de paarden bekend was.
Er blijkt tevens uitdrukkelijk uit dat zelfs bij de door de advocaat op 12 mei 2006 van het Parket ontvangen stukken zich géén kopie van (of verwijzing naar) die brief bevond.
13
In dit licht bezien kon de Rechtbank —zonder nader onderzoek naar de vraag waarom de brief d.d. 19 oktober 2005
- (a)
door de advocaat niet was ontvangen en
- (b)
niet (nogmaals) bij de in mei 2006 door het Parket verzonden stukken was gevoegd
— in redelijkheid niet oordelen dat de brief zich in het dossier bevindt en aan dat oordeel het rechtsgevolg van de niet-ontvankelijkheid verbinden.
14
De door de Rechtbank gegeven beschikking is derhalve onbegrijpelijk en/of onjuist gemotiveerd. Het recht — in het bijzonder het motiveringsbeginsel — is geschonden, zodat cassatie dient te volgen.
Middel 2:
15
Ten onrechte heeft de Rechtbank niet geoordeeld over — althans heeft zij geen rechtsgevolg verbonden aan — de navolgende relevante feiten:
16
[klager] senior is niet vervolgd. Uit bovenvermelde processen-verbaal blijkt niet dat klager, zo hij wèl zou zijn vervolgd, met grote mate van waarschijnlijkheid zou zijn veroordeeld.
17
Ten aanzien van geen enkele verdachte is het zijn gepleegd van een strafbaar feit met betrekking tot de paarden vastgesteld. Er is geen afstand gedaan van de paarden. Aan klager zijn derhalve zijn eigendommen ontnomen, zonder dat over de rechtmatigheid van die ontneming door een rechter onherroepelijk is geoordeeld.
18
Uit de processen-verbaal blijkt dat tenminste twee van de vier in beslag genomen dieren door de dierenarts ‘in een goede conditie’ werden bevonden. Uit de stukken blijkt niet dat de dieren — ook de beide andere dieren — weinig waard zouden zijn.
De beweerdelijke opbrengst van de dieren, EUR 750,=, wijkt echter aanzienlijk af van de waarde die de dieren volgens klager hadden: in het klaagschrift is gemotiveerd uiteengezet dat de totale waarde van de vier paarden op EUR 12.300,= kan worden vastgesteld.
19
Ten overvloede: tijdens de behandeling van het klaagschrift noteerde de huidige advocaat van klager een uitspraak van de officier van justitie, die niet in het proces-verbaal van de zitting is terug te vinden:
‘Meneer is benadeeld door inbeslagname en verkoop, maar dat de waarde véél hoger was dan EUR 750, = blijkt niet.’
20
Uit het dossier blijkt niets omtrent de juistheid van het (kennelijk omstreeks 7 juli 2005 gevelde) oordeel van het Openbaar Ministerie, dat de kosten van stalling en voedering van de dieren niet meer in verhouding stonden tot de waarde van de dieren.
21
Objectieve vaststelling van de juistheid van het oordeel van het Openbaar Ministerie — c.q. vaststelling van de waarde van de dieren — is echter noodzakelijk om te kunnen oordelen:
22
De door de Rechtbank gegeven beschikking is derhalve onbegrijpelijk en/of onjuist gemotiveerd. Het recht — in het bijzonder het motiveringsbeginsel — is geschonden, zodat cassatie dient te volgen.
Deze schriftuur treft u in vijfvoud aan.
Hoogachtend,
G.A. Speelman