Einde inhoudsopgave
Verordening (EU) Nr. 1007/2011 betreffende textielvezelbenamingen en de desbetreffende etikettering en merking van de vezelsamenstelling van textielproducten
Bijlage II Minimumeisen voor technische dossiers te voegen bij aanvragen voor een nieuwe textielvezelbenaming
Geldend
Geldend vanaf 15-02-2018
- Bronpublicatie:
20-10-2017, PbEU 2018, L 22 (uitgifte: 26-01-2018, regelingnummer: 2018/122)
- Inwerkingtreding
15-02-2018
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
20-10-2017, PbEU 2018, L 22 (uitgifte: 26-01-2018, regelingnummer: 2018/122)
- Vakgebied(en)
Gezondheidsrecht / Voedsel- en warenkwaliteit
(bedoeld in artikel 6)
Een technisch dossier te voegen bij de aanvraag tot opname van een nieuwe vezelbenaming in de lijst van bijlage I, als bedoeld in artikel 6, bevat ten minste de volgende informatie:
- 1.
De voorgestelde benaming van de textielvezel:
de voorgestelde benaming moet in verband staan met de chemische samenstelling en zo mogelijk informatie geven over de eigenschappen van de vezel. De voorgestelde benaming moet vrij van enige intellectuele eigendomsrechten zijn en mag niet aan de fabrikant gekoppeld zijn.
- 2.
De voorgestelde definitie van de textielvezel:
de voorgestelde definitie moet een beschrijving van de vezelsamenstelling bevatten. De eigenschappen die in de definitie van de nieuwe textielvezel worden genoemd, zoals de elasticiteit, moeten kunnen worden gecontroleerd met in het technische dossier beschreven standaardtestmethoden, in combinatie met de gemeten analyseresultaten.
- 3.
De identificatie van de textielvezel: chemische formule, verschillen met bestaande textielvezels, FTIR-spectrum en, indien relevant, specifieke gegevens als smeltpunt, dichtheid, brekingsindex en verbrandingseigenschappen.
- 4.
Het voorgestelde overeengekomen percentage dat moet worden gebruikt bij de berekening van de vezelsamenstelling.
- 5.
Voorgestelde identificatie- en kwantificeringsmethoden, met inbegrip van experimentele gegevens:
De aanvrager beoordeelt of de in bijlage VIII bij deze verordening vermelde methoden of de in die bijlage op te nemen geharmoniseerde normen bruikbaar zijn voor de analyse van de verwachte, meest gangbare commerciële mengsels van de nieuwe textielvezel met andere textielvezels en stelt ten minste één van deze methoden voor. Voor die methoden of geharmoniseerde normen waarbij de textielvezel als onoplosbaar bestanddeel kan worden beschouwd, geeft de aanvrager de ‘d’-factoren aan die overeenkomen met de massacorrectiefactoren die moeten worden toegepast voor de berekeningen (om het massaverlies dat tijdens de analyse optreedt, te verantwoorden) van de nieuwe textielvezel.
Wanneer de in deze verordening vermelde methoden niet geschikt zijn, wordt dit door de aanvrager naar behoren gemotiveerd en stelt hij een of meer nieuwe methoden voor. De voorgestelde nieuwe methode of methoden beschrijft of beschrijven het toepassingsgebied (met inbegrip van vezelmengsels), het principe (met name chemisch proces en stappen), de apparatuur en het reagens of de reagentia, de testprocedure, de berekening en de weergave van de resultaten (met inbegrip van de waarde van de ‘d’-factoren), en de precisie (de betrouwbaarheidsgrenzen van de resultaten).
Alle experimentele gegevens, met name in verband met de eigenschappen van de vezel en de voorgestelde identificatie- en kwantificeringsmethoden, worden bij de aanvraag gevoegd. Het dossier bevat gegevens over de nauwkeurigheid, robuustheid en herhaalbaarheid van de methoden.
- 6.
Beschikbare wetenschappelijke informatie over mogelijke allergische reacties of andere schadelijke gevolgen van de nieuwe textielvezel voor de gezondheid van de mens, waaronder resultaten van tests ter zake die overeenkomstig de desbetreffende wetgeving van de Unie zijn uitgevoerd.
- 7.
Aanvullende informatie over het productieproces en relevantie voor consumenten ter ondersteuning van de aanvraag:
Het technisch dossier omvat minstens informatie over het aantal producenten, de locatie van de productie-eenheden en de verwachte beschikbaarheid van de nieuwe vezel of uit die vezel vervaardigde producten.
- 8.
Beschikbaarheid van monsters:
De fabrikant of een namens de fabrikant optredende persoon verstrekt representatieve monsters van de zuivere nieuwe vezel en van relevante vezelmengsels die noodzakelijk zijn om de nauwkeurigheid, robuustheid en herhaalbaarheid van de voorgestelde identificatie- en kwantificeringsmethoden na te gaan. De Commissie kan de fabrikant of een namens de fabrikant optredende persoon om bijkomende monsters van relevante vezelmengsels verzoeken.
De fabrikant of een namens de fabrikant optredende persoon verstrekt representatieve monsters van de zuivere nieuwe vezel en van relevante vezelmengsels die noodzakelijk zijn voor de validering van de voorgestelde identificatie- en kwantificeringsmethoden. De Commissie kan de fabrikant of een namens de fabrikant optredende persoon om bijkomende monsters van relevante vezelmengsels verzoeken.