Einde inhoudsopgave
Warenwetbesluit Zuivel
Artikel 8
Geldend
Geldend vanaf 13-12-2014
- Bronpublicatie:
03-04-2013, Stb. 2013, 146 (uitgifte: 25-04-2013, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Inwerkingtreding
13-12-2014
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
03-04-2013, Stb. 2013, 146 (uitgifte: 25-04-2013, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Vakgebied(en)
Gezondheidsrecht / Voedsel- en warenkwaliteit
1.
De aanduiding yoghurt mag uitsluitend worden gebezigd voor het uitsluitend uit koemelk door doelmatige verzuring met behulp van micro-organismen van yoghurt-cultuur verkregen vloeibare zuivelprodukt, met als kenmerkende eigenschappen:
- a.
een groot aantal levende micro-organismen van yoghurt-cultuur;
- b.
een vetgehalte van ten minste 2,95%;
- c.
een gehalte aan melkeiwit van ten minste 2,8% met ten minste 33% melkeiwit in de vetvrije melkdroge stof; en
- d.
een pH van ten hoogste 4,5;
waaraan voor, tijdens of na de verzuring uitsluitend wei-eiwitconcentraat of caseïnaten mogen zijn toegevoegd.
2.
Het in het eerste lid bedoelde wei-eiwitconcentraat:
- a.
is verkregen uit uitsluitend wei;
- b.
heeft een eiwitgehalte van ten minste 37% op basis van de vetvrije droge stof;
- c.
heeft een nitraatgehalte, berekend als nitraation NO3-, van ten hoogste 50 mg per kg in de droge stof; en
- d.
heeft een nitrietgehalte, berekend als nitrietion NO2-, van ten hoogste 2 mg per kg in de droge stof.
3.
Indien aan een op de voet van dit artikel aangeduide waar caseïnaat onderscheidenlijk wei-eiwitconcentraat is toegevoegd, wordt een vermelding gebezigd, die aangeeft welk percentage van deze stoffen is toegevoegd.
4.
In aanvulling op artikel 19, eerste lid, onder d, van Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten (PbEU 2011, L 304), behoeft de daar bedoelde lijst van ingrediënten ook niet te worden gebezigd voor de als yoghurt, halfvolle yoghurt of magere yoghurt aangeduide waar, voor zover ter zake geen andere ingrediënten zijn gebruikt dan koemelkbestanddelen, enzymen en culturen van micro-organismen.