Einde inhoudsopgave
Verordening (EG) nr. 1334/2008 inzake aroma's en bepaalde voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen voor gebruik in en op levensmiddelen en tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 1601/91 van de Raad, Verordening (EG) nr. 2232/96, Verordening (EG) nr. 110/2008 en Richtlijn 2000/13/EG
Bijlage III Aanwezigheid van bepaalde stoffen
Geldend
Geldend vanaf 20-01-2009
- Redactionele toelichting
Gecorrigeerd via een rectificatie (PbEU 2012, L 322).
- Bronpublicatie:
16-12-2008, PbEU 2008, L 354 (uitgifte: 31-12-2008, regelingnummer: 1334/2008)
- Inwerkingtreding
20-01-2009
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
16-12-2008, PbEU 2008, L 354 (uitgifte: 31-12-2008, regelingnummer: 1334/2008)
- Vakgebied(en)
Gezondheidsrecht / Voedsel- en warenkwaliteit
Deel A. Stoffen die niet als zodanig aan levensmiddelen mogen worden toegevoegd
Agarinezuur
Aloïne
Capsaïcine
1,2-Benzopyrone, cumarine
Hypericine
Beta-asaron
1-Allyl-4-methoxybenzeen, estragol
Waterstofcyanide
Pulegon
4-Allyl-1,2-dimethoxybenzeen, methyleugenol
Menthofuran
Quassine
1-Allyl-3,4-methyleendioxy-benzeen, safrol
Teucrin A
Thujon (alfa- en beta-)
Deel B. Maximumgehalten aan bepaalde stoffen, die van nature aanwezig zijn in aroma's en voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen, in bepaalde samengestelde levensmiddelen zoals deze worden geconsumeerd en waaraan aroma's en/of voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen zijn toegevoegd
Naam van de stof | Samengestelde levensmiddelen waarin een beperking aan de aanwezigheid van de stof is gesteld | Maximumgehalte mg/kg |
---|---|---|
Beta-asaron | Alcoholhoudende dranken | 1,0 |
1-Allyl-4-methoxybenzeen, | Zuivelproducten | 50 |
Estragol (*) | Verwerkt(e) fruit, groenten (m.i.v. paddenstoelen, zwammen, wortels, knollen, peulvruchten en leguminosen), noten en zaden | 50 |
Visproducten | 50 | |
Niet-alcoholhoudende dranken | 10 | |
Waterstofcyanide | Noga, marsepein of vervangingsmiddelen ervan of soortgelijke producten | 50 |
Ingeblikte steenvruchten | 5 | |
Alcoholhoudende dranken | 35 | |
Menthofuran | Snoepwaren met munt/pepermunt, met uitzondering van zeer kleine snoepjes (ademverfrissers) | 500 |
Zeer kleine snoepjes (ademverfrissers) | 3 000 | |
Kauwgom | 1 000 | |
Alcoholhoudende dranken met munt/pepermunt | 200 | |
4-Allyl-1,2-dimethoxybenzeen, | Zuivelproducten | 20 |
Vleesbereidingen en vleesproducten, m.i.v. pluimvee en wild | 15 | |
Methyleugenol (*) | Visbereidingen en visproducten | 10 |
Soepen en sauzen | 60 | |
Kant-en-klare hapjes | 20 | |
Niet-alcoholhoudende dranken | 1 | |
Pulegon | Snoepwaren met munt/pepermunt, met uitzondering van zeer kleine snoepjes (ademverfrissers) | 250 |
Zeer kleine snoepjes (ademverfrissers) | 2 000 | |
Kauwgom | 350 | |
Niet-alcoholhoudende dranken met munt/pepermunt | 20 | |
Alcoholhoudende dranken met munt/pepermunt | 100 | |
Quassine | Niet-alcoholhoudende dranken | 0,5 |
Bakkerijproducten | 1 | |
Alcoholhoudende dranken | 1,5 | |
1-Allyl-3,4-methyleendioxybenzeen, safrol (*) | Vleesbereidingen en vleesproducten, m.i.v. pluimvee en wild | 15 |
Visbereidingen en visproducten | 15 | |
Soepen en sauzen | 25 | |
Niet-alcoholhoudende dranken | 1 | |
Teucrin A | Gedistilleerde drank met bittere smaak of bitter (1) | 5 |
Likeuren (2) met een bittere smaak | 5 | |
Andere alcoholhoudende dranken | 2 | |
Thujon (alfa- en beta-) | Alcoholhoudende dranken, met uitzondering van dranken die van Artemisia-soorten zijn geproduceerd | 10 |
Alcoholhoudende dranken die van Artemisia-soorten zijn geproduceerd | 35 | |
Niet-alcoholhoudende dranken die van Artemisia-soorten zijn geproduceerd | 0,5 | |
Cumarine | Traditionele en/of seizoengebonden bakkerijproducten, met een vermelding van kaneel in de etikettering | 50 |
Ontbijtgraanproducten met inbegrip van muesli | 20 | |
Fijne bakkerijproducten met uitzondering van traditionele en/of seizoengebonden bakkerijproducten met een vermelding van kaneel in de etikettering | 15 | |
Nagerechten | 5 |
Voetnoten
De maximumniveaus gelden niet indien een samengesteld levensmiddel geen toegevoegde aroma's bevat en de enige toegevoegde levensmiddeleningrediënten met aromatiserende eigenschappen verse, gedroogde of diepgevroren kruiden en specerijen zijn. De Commissie stelt, indien van toepassing, na raadpleging van de lidstaten en de Autoriteit en op grond van door de lidstaten ter beschikking gestelde gegevens over de nieuwste wetenschappelijke informatie en met inachtneming van het gebruik van kruiden en specerijen alsmede van natuurlijke aromatiserende bereidingen, wijzigingen van deze uitzonderingsregeling voor.
De maximumniveaus gelden niet indien een samengesteld levensmiddel geen toegevoegde aroma's bevat en de enige toegevoegde levensmiddeleningrediënten met aromatiserende eigenschappen verse, gedroogde of diepgevroren kruiden en specerijen zijn. De Commissie stelt, indien van toepassing, na raadpleging van de lidstaten en de Autoriteit en op grond van door de lidstaten ter beschikking gestelde gegevens over de nieuwste wetenschappelijke informatie en met inachtneming van het gebruik van kruiden en specerijen alsmede van natuurlijke aromatiserende bereidingen, wijzigingen van deze uitzonderingsregeling voor.
De maximumniveaus gelden niet indien een samengesteld levensmiddel geen toegevoegde aroma's bevat en de enige toegevoegde levensmiddeleningrediënten met aromatiserende eigenschappen verse, gedroogde of diepgevroren kruiden en specerijen zijn. De Commissie stelt, indien van toepassing, na raadpleging van de lidstaten en de Autoriteit en op grond van door de lidstaten ter beschikking gestelde gegevens over de nieuwste wetenschappelijke informatie en met inachtneming van het gebruik van kruiden en specerijen alsmede van natuurlijke aromatiserende bereidingen, wijzigingen van deze uitzonderingsregeling voor.
Overeenkomstig de omschrijving in bijlage II, punt 30, van Verordening (EG) nr. 110/2008.
Overeenkomstig de omschrijving in bijlage II, punt 32, van Verordening (EG) nr. 110/2008.