Privaatrechtelijke gevolgen van een schending van het mededingingsrecht
Einde inhoudsopgave
Privaatrechtelijke gevolgen van een schending van het mededingingsrecht (O&R nr. 96) 2016/3.2.5:3.2.5 Het begrip wet
Privaatrechtelijke gevolgen van een schending van het mededingingsrecht (O&R nr. 96) 2016/3.2.5
3.2.5 Het begrip wet
Documentgegevens:
I.P.M Ligteringen, datum 01-01-2016
- Datum
01-01-2016
- Auteur
I.P.M Ligteringen
- JCDI
JCDI:ADS575171:1
- Vakgebied(en)
Mededingingsrecht / Algemeen
Verbintenissenrecht / Algemeen
Toon alle voetnoten
Voetnoten
Voetnoten
Dit betekent dat een toets moet plaatsvinden die antwoord geeft op de vraag of een rechtshandeling met een door de wet verboden inhoud of strekking in strijd is met de openbare orde of de goede zeden in de zin van 3:40 lid 1 BW.
Dit blijkt uit de tekst van 3:40 lid 2 BW.
Parl. Gesch. Boek 3, p. 192 (MvA II).
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
75. De leden 2 en 3 van artikel 3:40 BW vormen een zeer genuanceerde regeling over de rechtshandeling in strijd met de wet. Zoals reeds opgemerkt vallen alleen rechtshandelingen die verricht zijn in strijd met de wet onder de vigeur van lid 2 en 3. Tot nu toe was bij de relevante gevallen die ik tegenkwam meestal de inhoud van de rechtshandeling problematisch. Zodra het gaat om de inhoud of de strekking van de overeenkomst, wordt deze overeenkomst beoordeeld in het licht van lid 1 en niet op grond van het stelsel van lid 2 en lid 3.1
76. De wet waarmee de rechtshandeling in strijd is, moet van dwingend recht zijn om te gelden als ‘wet’ in de zin van artikel 3:40 BW.2 Het begrip ‘wet’ omvat verschillende typen regels. Het eerste type regels omvat wetten in formele zin van Nederlandse afkomst.3 Daarbij horen ook geïmplementeerde richtlijnen. Of regels van Unierechtelijke afkomst onder het begrip wet vallen, behandel ik in subparagraaf 3.3.4. Het laatste type rechtsregels dat onder het begrip ‘wet’ valt, bestaat uit verordeningen van lagere wetgevers maar alléén voor zover de bevoegdheid tot het maken van een dwingende wetsbepaling uitdrukkelijk aan de lagere wetgever is gedelegeerd.