Einde inhoudsopgave
Europese standaard tot vaststelling van de technische voorschriften voor binnenschepen
Bijlage 7 Boordzuiveringsinstallaties
Geldend
Geldend vanaf 07-10-2018
- Bronpublicatie:
07-09-2018, Stcrt. 2018, 50756 (uitgifte: 26-09-2018, regelingnummer: IENW/BSK-2018/156621)
- Inwerkingtreding
07-10-2018
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
07-09-2018, Stcrt. 2018, 50756 (uitgifte: 26-09-2018, regelingnummer: IENW/BSK-2018/156621)
- Vakgebied(en)
Vervoersrecht / Binnenvaart
Inhoud
- Onderdeel I.
Aanvullende voorschriften
- 1.
Merktekens van de boordzuiveringsinstallaties
- 2.
Keuringen
- 3.
Beoordeling van de conformiteit van de productie
- Onderdeel II.
Inlichtingenformulier Nr. … betreffende de typegoedkeuring van boordzuiveringsinstallaties die bestemd zijn voor inbouw in vaartuigen behorend tot de Rijnvaart (model)
Aanhangsel 1 — Essentiële eigenschappen van een boordzuiveringsinstallatietype (model)
- Onderdeel III.
Certificaat van typegoedkeuring (model)
Aanhangsel 1 — Testresultaten voor de typegoedkeuring (model)
- Onderdeel IV.
Schema voor de nummering van de typegoedkeuringen
- Onderdeel V.
Lijst van afgegeven typegoedkeuringen voor boordzuiveringsinstallaties
- Onderdeel VI.
Lijst van gefabriceerde boordzuiveringsinstallaties (model)
- Onderdeel VII.
Gegevensformulier van boordzuiveringsinstallaties met typegoedkeuring (model)
- Onderdeel VIII.
Proces-verbaal van de kenmerken van de boordzuiveringsinstallaties voor de bijzondere keuring (model)
Aanhangsel 1 — Bijlage bij het proces-verbaal van de kenmerken van de boordzuiveringsinstallaties
- Onderdeel IX.
Testprocedure
Onderdeel I. Aanvullende voorschriften
1. Merktekens van de boordzuiveringsinstallaties
- 1.1.
Op de typegeteste boordzuiveringsinstallatie moeten de volgende gegevens (merktekens) vermeld staan:
- 1.1.1.
Handelsmerk of handelsnaam van de fabrikant,
- 1.1.2.
Het boordzuiveringsinstallatietype, alsmede het serienummer van de boordzuiveringsinstallatie,
- 1.1.3.
Nummer van de typegoedkeuring overeenkomstig onderdeel IV van deze bijlage,
- 1.1.4.
Bouwjaar van de boordzuiveringsinstallatie.
- 1.2.
De merktekens, bedoeld in lid 1.1, moeten tijdens de gehele nuttige levensduur van de boordzuiveringsinstallatie houdbaar, duidelijk leesbaar en onuitwisbaar zijn. Indien etiketten of plaatjes worden gebruikt, moeten deze zodanig worden bevestigd dat ook de bevestiging duurzaam is voor de levensduur van de boordzuiveringsinstallatie en de etiketten/plaatjes niet kunnen worden verwijderd zonder deze te vernietigen of onleesbaar te maken.
- 1.3.
De merktekens moeten worden aangebracht op een onderdeel van de boordzuiveringsinstallatie dat noodzakelijk is voor het normale bedrijf van de boordzuiveringsinstallatie en normaliter niet behoeft te worden vervangen gedurende de levensduur van de boordzuiveringsinstallatie.
- 1.3.1.
De merktekens moeten zich op een zodanige plaats bevinden dat zij goed zichtbaar zijn, nadat de boordzuiveringsinstallatie volledig is uitgerust met alle hulpvoorzieningen die nodig zijn voor het bedrijf van de installatie.
- 1.3.2.
Zo nodig moet de boordzuiveringsinstallatie bovendien voorzien zijn van een afneembaar plaatje van duurzaam materiaal met alle in lid 1.1 genoemde gegevens, dat zo is aangebracht dat de gegevens, bedoeld in lid 1.1, na de inbouw van de boordzuiveringsinstallatie in een vaartuig goed zichtbaar en gemakkelijk bereikbaar zijn.
- 1.4.
Alle onderdelen van de boordzuiveringsinstallatie die van invloed kunnen zijn op de afvalwaterreiniging, moeten ondubbelzinnig gekenmerkt en geïdentificeerd zijn.
- 1.5.
De precieze plaats van de merktekens zoals bedoeld in lid 1.1, moet in onderdeel I 1 van het certificaat van typegoedkeuring worden vermeld.
2. Keuringen
De procedure voor de keuring van de voor de keuring ter beschikking gestelde boordzuiveringsinstallatie is in onderdeel IX vastgelegd.
3. Beoordeling van de conformiteit van de productie
- 3.1.
Voor de verificatie van het bestaan van toereikende regelingen en procedures ter garantie van een effectieve controle van de conformiteit van de productie voordat een typegoedkeuring wordt verleend, gaat de bevoegde autoriteit ervan uit dat de fabrikant bij een registratie overeenkomstig de geharmoniseerde Europese norm EN ISO 9001 : 2015 (waaronder ook de productie van de desbetreffende boordzuiveringsinstallaties valt) of een equivalente accrediteringsnorm aan de voorschriften voldoet. De fabrikant moet gedetailleerde informatie over de registratie overleggen en de bevoegde autoriteit op de hoogte stellen van alle wijzigingen met betrekking tot de geldigheid of het toepassingsgebied. Om na te gaan of steeds aan artikel 18.01, tweede tot en met vijfde lid, wordt voldaan, moet de productie op passende wijze worden gecontroleerd.
- 3.2.
De houder van de typegoedkeuring moet:
- 3.2.1.
ervoor zorgen dat er procedures bestaan voor een effectieve controle van de kwaliteit van het product;
- 3.2.2.
toegang hebben tot de controleapparatuur die nodig is voor de controle van de conformiteit met ieder typegoedgekeurd type;
- 3.2.3.
ervoor zorgen dat de testresultaten vastgelegd worden en de testnotities en de bijbehorende documenten beschikbaar blijven voor een periode die wordt vastgesteld in overleg met de bevoegde autoriteit;
- 3.2.4.
de resultaten van elk soort test precies analyseren om de bestendigheid van de eigenschappen van de boordzuiveringsinstallatie, rekening houdend met de gebruikelijke afwijkingen bij een industriële serieproductie, te kunnen aantonen en garanderen;
- 3.2.5.
ervoor zorgen dat bij alle steekproeven van boordzuiveringsinstallaties of testonderdelen die bij een bepaalde test niet conform lijken te zijn, steeds een nieuwe steekproef en test worden uitgevoerd. Daarbij moeten alle maatregelen worden getroffen die noodzakelijk zijn om de conformiteit van de betrokken productie te herstellen.
- 3.3.
De bevoegde autoriteit die de typegoedkeuring heeft verleend, kan te allen tijde de methoden ter controle van de conformiteit in de verschillende productieafdelingen controleren.
- 3.3.1.
Bij iedere inspectie moeten de testdocumentatie en productieoverzichten aan de bezoekende inspecteur worden overgelegd.
- 3.3.2.
Wanneer het kwaliteitsniveau ontoereikend blijkt te zijn, moet de volgende procedure worden gevolgd:
- 3.3.2.1.
Er wordt een boordzuiveringsinstallatie uit de serie genomen en door middel van steekproefmetingen in de normale belastingsfase van onderdeel IX na één dag bedrijf getest. De vastgestelde waarden voor het gereinigde afvalwater mogen hierbij, overeenkomstig de testprocedures als bedoeld in onderdeel IX, niet hoger zijn dan de in artikel 18.01, tweede lid, tabel 2, genoemde waarden.
- 3.3.2.2.
Indien de boordzuiveringsinstallatie uit de serie niet aan de eisen van lid 3.3.2.1 voldoet, kan de fabrikant verlangen dat steekproefsgewijs metingen worden uitgevoerd op enkele andere boordzuiveringsinstallaties met dezelfde specificaties uit de serie, waaronder de oorspronkelijke boordzuiveringsinstallatie. De fabrikant stelt de omvang ‘n’ van het monster van de boordzuiveringsinstallaties in overleg met de bevoegde autoriteit vast. Deze boordzuiveringsinstallaties (zonder de oorspronkelijke boordzuiveringsinstallatie), worden onderworpen aan een test door middel van een analyse van lozingen van vloeibaar afval. Het rekenkundig gemiddelde van de met een steekproef van de boordzuiveringsinstallatie verkregen resultaten moet vervolgens worden berekend. De productie van de serie wordt geacht volgens de voorschriften te zijn, indien aan de volgende voorwaarde wordt voldaan:
waarin
K: een statistische factor is die van ‘n’ afhangt en in de volgende tabel staat aangegeven:
n
2
3
4
5
6
7
8
9
10
k
0,973
0,613
0,489
0,421
0,376
0,342
0,317
0,296
0,279
n
11
12
13
14
15
16
17
18
19
k
0,265
0,253
0,242
0,233
0,224
0,216
0,210
0,203
0,198
waarbij xi een willekeurig met boordzuiveringsinstallatie i van de steekproef n bereikt eindresultaat is, en
L: de in artikel 18.01, tweede lid, tabel 2, vastgestelde grenswaarde voor elke onderzochte schadelijke stof.
- 3.3.3.
Indien de waarden van artikel 18.01, tweede lid, tabel 2, niet worden nagekomen, moet een nieuwe keuring als bedoeld in lid 3.3.2.1 en eventueel 3.3.2.2 met een volledige test als bedoeld in bijlage 9 plaatsvinden, waarbij de vastgestelde waarden voor de mengmonsters en voor de steekproeven niet hoger mogen zijn dan de in artikel 18.01, tweede lid, tabel 1, genoemde grenswaarden.
- 3.3.4.
De bevoegde autoriteit moet boordzuiveringsinstallaties keuren die volgens de opgave van de fabrikant gedeeltelijk of volledig functioneren.
- 3.3.5.
De normale frequentie van de inspecties die in opdracht van de bevoegde autoriteit mogen worden uitgevoerd bedraagt één maal per jaar. Indien niet aan de vereisten van lid 3.3.3 wordt voldaan, zorgt de bevoegde autoriteit ervoor dat alle noodzakelijke maatregelen worden genomen om de conformiteit van de productie zo snel mogelijk te herstellen.
Onderdeel II. Inlichtingenformulier Nr. …1. betreffende de typegoedkeuring van boordzuiveringsinstallaties die bestemd zijn voor inbouw in vaartuigen behorend tot de Rijnvaart
(Model) | |
Boordzuiveringsinstallatietype: … | |
0 | Algemene gegevens |
0.1 | Merk (firmanaam van de fabrikant): … |
0.2 | Aanduiding door de fabrikant van het boordzuiveringsinstallatietype: … |
… | |
0.3 | Fabriekscode van het type zoals aangegeven op de boordzuiveringsinstallatie: … |
… | |
0.4 | Naam en adres van de fabrikant: |
Naam en adres van de eventuele gemachtigde vertegenwoordiger van de fabrikant: … | |
… | |
0.5 | Plaats, code en wijze van aanbrengen van het serienummer van de boordzuiveringsinstallatie: … |
… | |
0.6 | Plaats en wijze van aanbrengen van het nummer van de typegoedkeuring: … |
0.7 | Adres(sen) van de productieplaats(en): … |
… |
Aanhangsel
- 1.
Essentiële eigenschappen van het boordzuiveringsinstallatietype
- 2.
Toegepaste bouw- en dimensioneringscriteria, dimensioneringsvoorschriften en regelgeving
- 3.
Schema van de boordzuiveringsinstallatie met stuklijst
- 4.
Schema van de testopstelling met stuklijst
- 5.
Tekeningen van de elektrische schakelingen (R+I-schema)
- 6.
Documentatie waaruit blijkt dat voldaan wordt aan alle verplichte voorschriften met betrekking tot de mechanische, elektrische en technische veiligheid van afvalwater verwerkende installaties alsmede aan alle voorschriften die de veiligheid van het schip betreffen
- 7.
(Voor zover van toepassing) eigenschappen van de met de boordzuiveringsinstallatie verband houdende onderdelen van het vaartuig
- 8.
Inlichtingenformulier van de fabrikant ter controle van de componenten betrekking hebbend op de afvalwaterreiniging en kenmerken van de boordzuiveringsinstallatie overeenkomstig artikel 1.01, lid 9.10.
- 9.
Foto's van de boordzuiveringsinstallatie
- 10.
Functioneringsprincipes2.
- 10.1.
Instructies voor een handmatige bediening van de boordzuiveringsinstallatie
- 10.2.
Informatie over de omgang met overtollig slib (verwijderingsintervallen)
- 10.3.
Informatie over onderhoud en reparatie
- 10.4.
Informatie over de vereiste handelingen bij een stand-by-modus van de boordzuiveringsinstallatie
- 10.5.
Informatie over de vereiste handelingen bij een noodbedrijfsmodus van de boordzuiveringsinstallatie
- 10.6.
Informatie over de vereiste handelingen voor uitschakeling, stillegging en opnieuw opstarten van de boordzuiveringsinstallatie
- 10.7.
Informatie over de vereiste handelingen voor de voorbehandeling van keukenafvalwater
- 11.
Overige installaties (vermeld hier eventueel bijkomende installaties)
Datum, handtekening van de fabrikant van de boordzuiveringsinstallatie
… …
Aanhangsel 1. Essentiële eigenschappen van het boordzuiveringsinstallatietype
(Model)
1. Beschrijving van de boordzuiveringsinstallatie
- 1.1.
Fabrikant: …
- 1.2.
Serienummer van de installatie: …
- 1.3.
Procedé: Biologisch/mechanisch-chemisch3.
- 1.4.
Voorgeschakelde verzameltank ja… m3/nee1)
2. Criteria voor het concept en de dimensionering (met inbegrip van specifieke inbouwinstructies of beperkingen in het gebruik)
- 2.1.
…
- 2.2.
…
3. Dimensionering van de boordzuiveringsinstallatie
- 3.1.
Dagelijkse maximale afvalwatervolumestroom Qd (m3/d): …
- 3.2.
Dagelijkse afvalbelasting in de vorm van een BZBs-massa (kg/d): …
Onderdeel III. Certificaat van typegoedkeuring
(Model)
Stempel van de bevoegde autoriteit | |
Typegoedkeuringsnummer: … | Uitbreidingsnummer: … |
Mededeling betreffende
- —
toekenning/uitbreiding/weigering/intrekking(4.van de typegoedkeuring voor een boordzuiveringsinstallatietype overeenkomstig de Europese Standaard tot vaststelling van de technische voorschriften voor binnenschepen (ES-TRIN)
Reden voor de uitbreiding (indien van toepassing): …
Onderdeel I
- 0.
Algemeen
- 0.1.
Fabrieksmerk (firmanaam van de fabrikant): …
- 0.2.
Aanduiding door de fabrikant van het boordzuiveringsinstallatietype: …
…
- 0.3.
Fabriekscode van het type zoals aangegeven op de boordzuiveringsinstallatie: …
…
Plaats: …
Wijze van aanbrengen: …
…
- 0.4.
Naam en adres van de fabrikant: …
…
Naam en adres van de vertegenwoordiger van de fabrikant, indien van toepassing: …
…
- 0.5.
Plaats, code en wijze van aanbrengen van het serienummer van de boordzuiveringsinstallatie: …
…
…
- 0.6.
Plaats en wijze van aanbrengen van het nummer van de typegoedkeuring: …
…
- 0.7.
Adres(sen) van de productieplaats(en): …
…
Onderdeel II
- 1.
Eventuele beperking van het gebruik: …
- 1.1.
Speciale voorwaarden voor de inbouw van de boordzuiveringsinstallatie in het vaartuig: …
- 1.1.1.
…
- 1.1.2.
…
- 2.
Technische dienst die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de tests5.: …
…
…
- 3.
Datum van het testrapport: …
- 4.
Nummer van het testrapport: …
- 5.
Ondergetekende verklaart hierbij dat de beschrijving van de fabrikant in het bijgevoegde inlichtingenformulier van de hierboven bedoelde boordzuiveringsinstallatie juist is en dat de bijgevoegde testresultaten overeenkomstig bijlage 7, onderdeel IX van de Europese Standaard tot vaststelling van de technische voorschriften voor binnenschepen (ES-TRIN) zijn uitgevoerd en op dit boordzuiveringsinstallatietype van toepassing zijn. Het testexemplaar/de testexemplaren (is) zijn met toestemming van de bevoegde autoriteit door de fabrikant geselecteerd en beschikbaar gesteld als proefmodel van de boordzuiveringsinstallatie6.
De typegoedkeuring is verleend/uitgebreid/geweigerd/ingetrokken2):
Plaats: …
Datum: …
Handtekening: …
Bijlagen: I | Informatiedossier Testresultaten (zie aanhangsel 1) |
Aanhangsel 1. Testresultaten voor de typegoedkeuring
(Model)
0. Algemeen
- 0.1.
Fabrieksmerk (firmanaam van de fabrikant): …
- 0.2.
Aanduiding door de fabrikant van het boordzuiveringsinstallatietype: …
1. Gegevens betreffende de uitvoering van de test(s)7.
- 1.1.
Toevoerwaarden
- 1.1.1.
Dagelijkse volumestroom afvalwater Qd (m3/d): …
- 1.1.2.
Dagelijkse hoeveelheid verontreinigde massa uitgedrukt als BZB5-massa (kg/d): …
- 1.2.
Reinigingsprestatie
- 1.2.1.
Evaluatie van de afvoerwaarden
Evaluatie van de afvoerwaarden BZB5 (mg/l) Plaats
Monstertype
Aantal monsters dat aan de afvoergrenswaarden voldoet
Min
Max
Gemiddelde waarde
Waarde
Modus
Toevoer
24u-mengmonsters
-
Afvoer
24u-mengmonsters
Toevoer
Steekproeven
-
Afvoer
Steekproeven
Evaluatie van de afvoerwaarden CZB (mg/l) Plaats
Monstertype
Aantal monsters dat aan de afvoergrenswaarden voldoet
Min
Max
Gemiddelde waarde
Waarde
Modus
Toevoer
24u-mengmonsters
-
Afvoer
24u-mengmonsters
Toevoer
Steekproeven
-
Afvoer
Steekproeven
Evaluatie van de afvoerwaarden TOC (mg/l) Plaats
Monstertype
Aantal monsters dat aan de afvoergrenswaarden voldoet
Min
Max
Gemiddelde waarde
Waarde
Modus
Toevoer
24u-mengmonsters
-
Afvoer
24u-mengmonsters
Toevoer
Steekproeven
-
Afvoer
Steekproeven
Evaluatie van de afvoerwaarden AFS (mg/l) Plaats
Monstertype
Aantal monsters dat aan de afvoergrenswaarden voldoet
Min
Max
Gemiddelde waarde
Waarde
Modus
Toevoer
24u-mengmonsters
-
Afvoer
24u-mengmonsters
Toevoer
Steekproeven
-
Afvoer
Steekproeven
- 1.2.2.
Reinigingsprestatie (Eliminatieprestatie)
Kenmerk
Monstertype
Min
Max
Gemiddelde waarde
BZB5
24u-mengmonsters
BZB5
Steekproeven
CZB
24u-mengmonsters
CZB
Steekproeven
TOC
24u-mengmonsters
TOC
Steekproeven
AFS
24u-mengmonsters
AFS
Steekproeven
- 1.3.
Overige gemeten kenmerken
- 1.3.1.
Aanvullende kenmerken voor de toevoer en afvoer:
Kenmerken
Toevoer
Afvoer
pH-waarde
Geleidingsvermogen
Temperatuur van de vloeibare fasen
- 1.3.2.
De volgende bedrijfskenmerken moeten — voor zover aanwezig — tijdens het nemen van de steekproeven worden gemeten:
Concentratie van de opgeloste zuurstof in de bioreactor
Gehalte droge stoffen in de bioreactor
Temperatuur in de bioreactor
Omgevingstemperatuur
- 1.3.3.
Overige bedrijfskenmerken overeenkomstig het desbetreffende inlichtingenformulier van de fabrikant.
…
…
…
…
- 1.4.
Bevoegde autoriteit of technische dienst
Plaats, datum: | … | Handtekening: | … |
Onderdeel IV. Schema voor de nummering van de typegoedkeuringen
(Model)
- 1.
Systematiek
Het nummer bestaat uit vier, door het teken ‘*’ gescheiden onderdelen.
Onderdeel 1:
De kleine letter ‘e’ voor de Europese Unie of de hoofdletter ‘R’ gevolgd door het identificatienummer van de staat waarin het certificaat is afgegeven:
01
=
Duitsland
19
=
Roemenië
02
=
Frankrijk
20
=
Polen
03
=
Italië
21
=
Portugal
04
=
Nederland
23
=
Griekenland
05
=
Zweden
24
=
Ierland
06
=
België
25
=
Kroatië
07
=
Hongarije
26
=
Slovenië
08
=
Tsjechische Republiek
27
=
Slowakije
09
=
Spanje
29
=
Estland
11
=
Verenigd Koninkrijk
32
=
Letland
12
=
Oostenrijk
34
=
Bulgarije
13
=
Luxemburg
36
=
Litouwen
14
=
Zwitserland
49
=
Cyprus
17
=
Finland
50
=
Malta
18
=
Denemarken
Onderdeel 2:
Aanduiding van het niveau waaraan wordt voldaan. Men kan ervan uitgaan dat de eisen wat het reinigingsvermogen betreft, in de toekomst strenger zullen zijn. De verschillende niveaus van de eisen worden door Romeinse cijfers aangegeven. De basisnorm wordt aangeduid door het cijfer I.
Onderdeel 3:
Een uit vier cijfers bestaand volgnummer (met aan het begin eventueel nullen) om het nummer van de basisgoedkeuring aan te geven. De reeks begint met 0001.
Onderdeel 4:
Een uit twee cijfers bestaand volgnummer (met eventueel een nul aan het begin) om de uitbreiding aan te geven. De reeks begint met 01 voor elk nummer van de basisgoedkeuring.
- 2.
Voorbeelden
- a)
Een derde goedkeuring verleend door Nederland overeenkomstig fase I (vooralsnog zonder uitbreiding) zal het volgende nummer krijgen:
R 4*I*0003*00 of e 4*I*0003*00
- b)
Een tweede uitbreiding van een vierde goedkeuring verleend door Duitsland overeenkomstig de fase II:
R 1*II* 0004*02 of e 4*I*0003*00
Onderdeel V. Lijst van afgegeven typegoedkeuringen voor boordzuiveringsinstallaties
(Model) | ||||||
Stempel van de bevoegde autoriteit | ||||||
Lijstnummer: … | ||||||
Voor de periode van: … tot … | ||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Fabrieksmerk(1) | Aanduiding door de fabrikant(1) | Typegoedkeuringsnummer | Datum van de typegoedkeuring | Uitbreiding, weigering of intrekking(2) | Reden van de uitbreiding, weigering of intrekking | Datum van de uitbreiding, weigering of intrekking(2) |
Onderdeel VI. Lijst van gefabriceerde boordzuiveringsinstallaties
(Model)
Stempel van de bevoegde autoriteit | |||
Lijstnummer: … | |||
Voor de periode van: … | tot: … | ||
Wat betreft boordzuiveringsinstallatietypes en typegoedkeuringsnummers van de in de bovengenoemde periode overeenkomstig de Europese Standaard tot vaststelling van de technische voorschriften voor binnenschepen (ES-TRIN) vervaardigde boordzuiveringsinstallaties, worden de volgende gegevens verstrekt: | |||
Fabrieksmerk (firmanaam van de fabrikant): … | |||
Aanduiding door de fabrikant van het boordzuiveringsinstallatietype: … … | |||
Nummer van de typegoedkeuring: … | |||
Datum van afgifte: … | |||
Eerste datum van afgifte (in geval van addenda): … | |||
Serienummer van | |||
de boordzuiveringinstallatie: | … 001 | … 001 | … 001 |
… 002 | … 002 | … 002 | |
. | . | . | |
. | . | . | |
. | . | . | |
… m | … p | … q |
Onderdeel VII. Gegevensformulier voor boordzuiveringsinstallaties met typegoedkeuring
(Model) |
Stempel van de bevoegde autoriteit |
Kencijfers van de boordzuiveringsinstallatie | Reinigingsprestatie | |||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Volgnummer | Datum van de typegoedkeuring | Nummer van de typegoedkeuring | Fabrieksmerk | Boordzuivering sinstallatietype | Dagelijkse afvalwater volumestroom Qd (m3/d) | Dagelijkse hoeveelheid verontreinigd afval als BZB5- massa (kg/d) | BZB5 | CZB | TOC | |||||
24-u-mengmonster | Steekproef | 24-u-mengmonster | Steekproef | 24-u-mengmonster | Steekproef | |||||||||
Onderdeel VIII. Proces-verbaal van de kenmerken van de boordzuiveringsinstallaties voor de bijzondere keuring
(Model)
1. Algemene gegevens
- 1.
- 1.1.
Gegevens van de boordzuiveringsinstallatie
- 1.1.1.
Fabrieksmerk: …
- 1.1.2.
Aanduiding van de fabrikant: …
- 1.1.3.
Nummer van de typegoedkeuring: …
- 1.1.4.
Serienummer van de boordzuiveringsinstallatie: …
- 1.2.
Documentatie
De boordzuiveringsinstallatie moet getest worden. De testresultaten moeten worden vastgelegd. De documentatie moet op afzonderlijke, apart genummerde bladen geschieden. De tester moet deze ondertekenen en bij dit proces-verbaal voegen.
- 1.3.
Test
De test wordt uitgevoerd volgens het inlichtingenformulier van de fabrikant ter controle van de componenten betrekking hebbend op de afvalwaterreiniging en kenmerken van de boordzuiveringsinstallatie overeenkomstig artikel 1.01, lid 9.10. De tester kan in bijzondere gevallen en gemotiveerd naar eigen inzicht ervan afzien tests van bepaalde onderdelen of kenmerken van de installatie uit te voeren.
Voor de keuring moet ten minste één steekproef worden genomen. De resultaten van de steekproefmeting moeten met de controlewaarden van artikel 18.01, tweede lid, tabel 2, worden vergeleken.
- 1.4.
Dit proces-verbaal van de test bestaat, inclusief de aantekeningen, totaal uit …8. bladzijden.
2. Kenmerken
Dit document bevestigt dat de kenmerken van de geteste boordzuiveringsinstallatie niet ontoelaatbaar van de voorgeschreven kenmerken afwijken en de controlewaarden voor het gebruik niet hoger zijn dan de in artikel 18.01, tweede lid, tabel 2, voorgeschreven waarden.
Naam en adres van de technische diensten: …
Naam van de tester: …
Plaats en datum: …
Handtekening: …
Test erkend door
bevoegde autoriteit: …
Plaats en datum: …
Handtekening: …
Stempel van de bevoegde autoriteit
Naam en adres van de technische diensten:
Naam van de tester: …
Plaats en datum: …
Handtekening: …
Test erkend door
bevoegde autoriteit: …
Plaats en datum: …
Handtekening: …
Stempel van de bevoegde autoriteit
Naam en adres van de technische diensten: …
Naam van de tester: …
Plaats en datum: …
Handtekening: …
Test erkend door
bevoegde autoriteit: …
Plaats en datum: …
Handtekening: …
Stempel van de bevoegde autoriteit
Aanhangsel 1. Bijlage bij het proces-verbaal van kenmerken van boordzuiveringsinstallaties
(model) | ||||
Naam van het schip: | … | Uniek Europees scheepsidentificatienummer | … | |
Fabrikant: | … | Boordzuiveringsinstalltietype | … | |
(Fabrieksmerk/Handelsmerk/Handelsnaam van de fabrikant) | (Aanduiding van de fabrikant) | |||
Typegoedkeuring nr.: | … | Bouwjaar van de boordzuiveringsinstallatie: | … | |
Serienummer van de boordzuiveringsinstallatie: | … | Inbouwplaats: | … | |
(Serienummer) | ||||
De boordzuiveringsinstallatie en de onderdelen daarvan betrekking hebbend op de afvalwaterreiniging zijn aan de hand van het typeplaatje geïdentificeerd. De keuring heeft plaatsgevonden aan de hand van het inlichtingenformulier van de fabrikant ter controle van de componenten betrekking hebbend op de afvalwaterreiniging en kenmerken van de boordzuiveringsinstallatie. |
A. | Test van de onderdelen | ||||
Overige onderdelen betrekking hebbend op de reiniging van afvalwater, die in het inlichtingenformulier van de fabrikant ter controle van de componenten betrekking hebbend op de afvalwaterreiniging en kenmerken van de boordzuiveringsinstallatie, respectievelijk in onderdeel II, aanhangsel 4 zijn opgesomd, moeten worden ingevuld. | |||||
Onderdeel | Toegekend onderdeelnummer | Overeenkomst1) | |||
□ Ja | □ Nee | □ vervallen | |||
□ Ja | □ Nee | □ vervallen | |||
□ Ja | □ Nee | □ vervallen | |||
□ Ja | □ Nee | □ vervallen | |||
□ Ja | □ Nee | □ vervallen | |||
□ Ja | □ Nee | □ vervallen | |||
□ Ja | □ Nee | □ vervallen | |||
□ Ja | □ Nee | □ vervallen | |||
□ Ja | □ Nee | □ vervallen | |||
B. | Resultaten van de steekproefmeting | ||||
Kenmerk | Gemeten waarde | Overeenkomst1) | |||
BZB5 | □ Ja | □ Nee | |||
CZB | □ Ja | □ Nee | |||
TOC(2) | □ Ja | □ Nee | |||
C. | Opmerkingen | ||||
… (De volgende afwijkende instellingen, modificaties of wijzigingen aan de ingebouwde dieselmotor zijn geconstateerd.) | |||||
… | |||||
Naam van de tester: | … | ||||
Plaats en datum: | … | ||||
Handtekening: | … |
Onderdeel IX. Testprocedure
1. Algemene gegevens
- 1.1.Grondslag
Het keuringsvoorschrift dient ter controle van de geschiktheid van boordzuiveringsinstallaties aan boord van passagiersschepen.
Bij deze procedure wordt aan de hand van een testopstelling de toegepaste proces- en behandelingstechniek onderzocht en toegelaten. De conformiteit tussen de testopstelling en de later aan boord in gebruik zijnde boordzuiveringsinstallaties wordt gewaarborgd door de toepassing van identieke criteria voor het concept en de dimensionering.
- 1.2.Verantwoordelijkheid en keuringsplaats
De testopstelling van een reeks boordzuiveringsinstallatietypes moet door een technische dienst worden gekeurd. De keuringsvoorwaarden op de keuringsplaats vallen onder de verantwoordelijkheid van de technische dienst en moeten met de onderstaande voorwaarden overeenstemmen.
- 1.3.In te dienen documenten
De keuring geschiedt aan de hand van het inlichtingenformulier bedoeld in Bijlage 7, onderdeel II.
- 1.4.Eisen aan de dimensionering van de boordzuiveringsinstallatie
Een boordzuiveringsinstallatie moet zodanig worden gedimensioneerd en uitgevoerd, dat de vastgestelde waarden voor haar afvoer niet hoger zijn dan de in artikel 18.01, tweede lid, tabel 1 en 2, genoemde grenswaarden.
2. Voorbereidende maatregelen voor de uitvoering van de keuring
- 2.1.Algemene gegevens
Vóór het begin van de keuring moet de fabrikant aan de technische dienst bouw- en procestechnische gegevens betreffende de testopstelling, inclusief een volledige serie tekeningen en verklarende berekeningen, bedoeld in Bijlage 7, onderdeel II, evenals volledige informatie over de eisen aan de inbouw, het bedrijf en het onderhoud van de boordzuiveringsinstallatie voorleggen. De fabrikant moet aan de technische dienst informatie over de mechanische, elektrische en technische veiligheid van de te beproeven boordzuiveringsinstallatie verstrekken.
- 2.2.Inbouw en ingebruikstelling
De testopstelling moet door de fabrikant zodanig voor de test worden geïnstalleerd, dat zij overeenstemt met de voorziene inbouwomstandigheden aan boord van een passagiersschip. De fabrikant moet vóór de test de boordzuiveringsinstallatie monteren en in gebruik nemen. De ingebruikstelling moet overeenkomstig het handboek van de fabrikant geschieden en moet door de technische dienst worden gecontroleerd.
- 2.3.Inloopfase
De fabrikant moet de technische dienst in kennis stellen van de nominale tijdsduur van de inloopfase tot het normale bedrijf, uitgedrukt in weken. De fabrikant geeft aan wanneer de inloopfase beëindigd is, en met de test kan worden begonnen.
- 2.4.Toevoerkengetallen
Voor de keuring van de testopstelling moet onbehandeld huishoudelijk afvalwater worden gebruikt. De toevoerkengetallen betreffende de vuilconcentraties worden vastgesteld aan de hand van de dimensioneringsbescheiden van de fabrikant van de boordzuiveringsinstallatie overeenkomstig bijlage 7, onderdeel II, door het quotiënt van de doorstomingshoeveelheid van organische stoffen zoals BZB5-massa in kg/d en het voorziene debiet van het afvalwatervolume Qd in m3/d te berekenen. De toevoerkengetallen moeten dienovereenkomstig door de technische dienst worden afgesteld.
Formule I — Berekening van het toevoerkengetal
Indien aan de hand van formule 1 een geringer gemiddelde BZB5-concentratie van CBZB5,gemiddelde wordt verkregen, dan moet in het toevoerwater een gemiddelde BZB5-concentratie van ten minste 500 mg/l worden afgesteld.
De technische dienst mag het instromende onbehandelde afvalwater niet eerst behandelen in een vermaalinrichting. Het verwijderen (o.a. afzeven) van zand is toegestaan.
3. Testprocedure
- 3.1.Belastingsfasen en hydraulische aanvoer
De testperiode beslaat 30 testdagen. De testopstelling wordt op het proefveld met huishoudelijk afvalwater gevuld, overeenkomstig de in tabel 1 genoemde belasting. Er worden verschillende belastingsmodi onderzocht: Bij het verloop van de test zijn fasen van normale en bijzondere belasting voorzien, zoals over-, en onderbelasting en een stand-by bedrijfsmodus. De duur van de desbetreffende fasen (aantal testdagen) is in tabel 1 gespecificeerd. De gemiddelde dagelijkse hydraulische belasting voor de dienovereenkomstige belastingsmodi moet volgens tabel 1 worden vastgesteld. De gemiddelde vuilconcentratie, die overeenkomstig lid 2.4 moet worden afgesteld, wordt constant gehouden.
Tabel 1: Af te stellen belasting en duur van de test voor de belastingsmodi Modus
Aantal testdagen
Dagelijkse hydraulische belasting
Vuilconcentratie
Normale belasting
20 dagen
Qd
CBZB5 conform lid 2.4.
Overbelasting
3 dagen
1,25 Qd
CBZB5 conform lid 2.4.
Onderbelasting
3 dagen
0,5 Qd
CBZB5 conform lid 2.4.
Stand-by
4 dagen
Dag 1 en dag 2 Qd = 0
dag 3 en dag 4 Qd
CBZB5 conform lid 2.4.
De testperiodes die overeenkomen met de bijzondere belastingsfasen ‘overbelasting’, ‘onderbelasting’ en ‘stand-by-bedrijf’ moeten telkens zonder onderbreking worden uitgevoerd, de testperiode die overeenkomt met de normale belastingsmodus moet in meerdere testreeksen worden onderverdeeld. De test moet met een telkens minstens vijf dagen durende reeks in normale belastingsmodus worden begonnen en beëindigd.
Afhankelijk van het ingestelde bedrijf van de boordzuiveringsinstallatie moeten een lineair verloop op dagbasis van de hydraulische aanvoer worden afgesteld. De keuze van het dagelijks lineair verloop van de aanvoer moet overeenkomen met het bedrijfsconcept van de boordzuiveringsinstallatie. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen een boordzuiveringsinstallatie met of zonder een voorgeschakelde verzameltank van het afvalwater. De lineaire verlopen van de aanvoer (lineair verloop op dagbasis) zijn in figuur 1 en figuur 2 weergegeven.
Over de gehele duur moet worden gewaarborgd dat de toevoer per uur gelijkmatig verloopt. De gemiddelde stroom van het afvalwatervolume per uur Qh,gemiddelde komt overeen met 1/24 van de dagelijkse hydraulische belasting in overeenstemming met tabel 1. De technsiche[lees: technische] dienst moet de toevoer voortdurend meten. Het dagelijkse lineaire verloop moet een grensafwijking van ± 5% inhouden.
Figuur 1. Dagelijks lineair verloop van de boordzuiveringsinstallatie met voorgeschakelde verzameltank van het afvalwater
Figuur 2. Dagelijks lineair verloop van de boordzuiveringsinstallatie zonder voorgeschakelde verzameltank van het afvalwater
- 3.2.Onderbreking of stop van de test
Een onderbreking van de test kan noodzakelijk zijn, wanneer de testopstelling vanwege een stroomuitval of het uitvallen van een onderdeel of component niet meer naar behoren kan functioneren. De test kan voor de duur van de reparatie worden onderbroken. In dit geval moet de test niet geheel worden herhaald, maar uitsluitend de fase tijdens welk het aggregaat is uitgevallen.
Na de tweede onderbreking van de test moet de technische dienst beslissen of de test voortgezet kan worden of dat hij moet worden gestopt. De beslissing moet met redenen omkleed in het testverslag worden vastgelegd. Wordt de test gestopt, dan moet hij volledig worden herhaald.
- 3.3.Onderzoek naar de reinigingsprestatie en naleving van afvoergrenswaarden
De technische dienst moet in de toevoer naar de testopstelling monsters nemen en deze analyseren om de overeenstemming met de toevoerkengetallen te bevestigen. Ter bepaling van de reinigingsprestatie en de naleving van de vereiste afvoergrenswaarden, moeten monsters van het afvalwater uit de afvoer van de testopstelling worden genomen en geanalyseerd. Bij de monsterneming worden steekproeven en 24u-mengmonsters genomen. Bij de 24u-mengmonsters kunnen debiet- of tijdproportionele monsters genomen worden. De aard van een 24u-mengmonster wordt door de technische dienst bepaald. De monsternemingen in de aan- en afvoer moeten gelijktijdig en gelijkwaardig geschieden.
Voor de beschrijving en de weergave van de omgevings- en testomstandigheden moeten behalve de controlekenmerken BZB5, CZB en TOC9. de volgende kenmerken voor de toevoer en voor de afvoer worden geregistreerd:
- a)
affiltreerbare stoffen (AFS),
- b)
pH-waarde,
- c)
geleidingsvermogen,
- d)
temperatuur van de vloeibare fasen.
Het aantal controles geschiedt in overeenstemming met de desbetreffende belastingsmodi en is in tabel 2 gespecificeerd. Het aantal monsternemingen betreft telkens de toe- en afvoer van de testopstelling.
Tabel 2: Eisen met betrekking tot het aantal en tijdstip van de bemonstering in de toe- en afvoer van de testopstelling Belastingsmodus
Aantal testdagen
Aantal bemonsteringen
Eisen m.b.t. het tijdstip van de bemonstering
Normale belasting
20 dagen
24u-mengmonsters:
8
De bemonsteringen moeten gelijkmatig over de tijdspanne worden verdeeld
steekproeven
8
Overbelasting
3 dagen
24u-mengmonsters:
2
De bemonsteringen moeten gelijkmatig over de tijdspanne worden verdeeld
steekproeven
2
Onderbelasting
3 dagen
24u-mengmonsters:
2
De bemonsteringen moeten gelijkmatig over de tijdspanne worden verdeeld
steekproeven
2
Stand-by
4 dagen
24u-mengmonsters:
2
24u-mengmonster: start van de bemonstering na inschakelen toevoer en 24u later
Steekproef 1 uur na inschakelen toevoer en 24u later
steekproeven
2
Totale aantal 24u-mengmonsters: 14
Totale aantal 24u-mengmonsters: 14
Verder moeten, voor zover beschikbaar — de volgende bedrijfskenmerken tijdens het nemen van de steekproeven worden geregistreerd:
- a)
concentratie van de opgeloste zuurstof in de bioreactor,
- b)
gehalte droge stoffen in de bioreactor,
- c)
temperatuur in de bioreactor,
- d)
omgevingstemperatuur,
- e)
overige bedrijfskenmerken overeenkomstig het desbetreffende inlichtingenformulier van de fabrikant.
- 3.4.Evaluatie van de onderzoeken
Ten behoeve van de vastlegging van de geconstateerde reinigingsprestatie en ten behoeve van de controle van de naleving van de afvoergrenswaarden moeten voor de controlekenmerken BZB5, CZB en TOC evenals voor de AFS-kenmerken het minimumresultaat van het monster (min), het maximumresultaat van het monster (max) en het rekenkundige gemiddelde (gemiddelde waarde) worden vermeld.
Voor de maximumwaarde van het monster moet bovendien de belastingsmodus worden vermeld. Alle belastingsmodi moeten gezamenlijk worden geëvalueerd. De resultaten moeten worden gepresenteerd zoals in de volgende tabel:
Tabel 3a: Eisen met betrekking tot de statistische verwerking van geregistreerde gegevens — evaluatie ter vastlegging van de naleving van de afvoergrenswaarden Kenmerk
Monstertype
Aantal monsters dat aan de afvoergrenswaarden voldoet
Gemiddelde waarde
Min
Max
Waarde
Modus
Toevoer BZB5
24u-mengmonsters
-
Afvoer BZB5
24u-mengmonsters
Toevoer BZB5
Steekproeven
-
Afvoer BZB5
Steekproeven
Toevoer CZB
24u-mengmonsters
-
Afvoer CZB
24u-mengmonsters
Toevoer CZB
Steekproeven
-
Afvoer CZB
Steekproeven
Toevoer TOC
24u-mengmonsters
-
Afvoer TOC
24u-mengmonsters
Toevoer TOC
Steekproeven
-
Afvoer TOC
Steekproeven
Toevoer AFS
24u-mengmonsters
-
Afvoer AFS
24u-mengmonsters
Toevoer AFS
Steekproeven
-
Afvoer AFS
Steekproeven
Tabel 3b: Eisen met betrekking tot de statistische verwerking van geregistreerde gegevens — evaluatie ter vastlegging van reinigingsprestatie Kenmerken
Monstertype
Gemiddelde waarde
Min
Max
Eliminatieprestatie BZB5
24u-mengmonsters
Eliminatieprestatie BZB5
Steekproeven
Eliminatieprestatie CZB
24u-mengmonsters
Eliminatieprestatie CZB
Steekproeven
Eliminatieprestatie TOC
24u-mengmonsters
Eliminatieprestatie TOC
Steekproeven
Eliminatieprestatie AFS
24u-mengmonsters
Eliminatie-prestatie AFS
Steekproeven
De overige kenmerken, bedoeld in lid 3.3, onderdeel b tot en met d, evenals de bedrijfskenmerken, bedoeld in lid 3.3, moeten in een overzicht in tabelvorm, met vermelding van de minimumresultaten (min), de maximumresultaten (max) en de rekenkundige gemiddelden (gemiddelde waarde), worden weergegeven.
- 3.5.Naleving van de eisen van hoofdstuk 18
Aan de grenswaarden, bedoeld in artikel 18.01, tweede lid, tabel 1 en 2, wordt geacht te zijn voldaan, indien voor elk kenmerk CZB, BZB5 en TOC
- a)
de gemiddelde waarden van alle 14 afvoermonsters en
- b)
ten minste 10 van de 14 afvoermonsters
niet meer bedragen dan de voorgeschreven grenswaarden voor de 24u-mengmonsters en steekproeven.
- 3.6.Bedrijf en onderhoud tijdens de test
Het bedrijf van de testopstelling moet gedurende de gehele test volgens de aanwijzingen van de fabrikant geschieden. Routinematige controle en onderhoud moet, met inachtneming van de gebruiksaanwijzing van de fabrikant, routinematig worden uitgevoerd. Het overtollig slib dat door de door de biologische reinigingsprocedure ontstaat, mag uitsluitend uit de zuiveringsinstallatie worden verwijderd, indien de fabrikant dit in de gebruiksaanwijzing heeft voorzien. Alle uitgevoerde onderhoudswerkzaamheden moeten door de technische dienst worden genoteerd en in het testverslag worden vastgelegd. Tijdens de test mogen onbevoegden geen toegang tot de testopstelling krijgen.
- 3.7.Monsteranalyse/analyseprocedure
De te onderzoeken kenmerken moeten worden geanalyseerd met erkende normprocedures. De gebruikte normprocedure moet worden vermeld.
4. Testverslag
- 4.1.
De technische dienst is verplicht over de uitgevoerde typekeuring een verslag op te stellen. Het verslag moet ten minste de volgende gegevens bevatten:
- a)
Bijzonderheden over de geteste boordzuiveringsinstallatie, zoals het type, gegevens over de nominale dagelijkse massa afvalwater evenals de door de fabrikant gebruikte dimensioneringsbases;
- b)
Gegevens over de conformiteit van de geteste boordzuiveringsinstallatie met de vóór de keuring ter beschikking gestelde bescheiden;
- c)
Gegevens over de afzonderlijke meetresultaten evenals over de evaluatie van de reinigingsprestatie en de naleving van de vereiste afvoergrenswaarden;
- d)
Bijzonderheden over de verwijdering van het overtollig slib, zoals de frequentie en het volume van de verwijderingen;
- e)
Gegevens over alle tijdens de test uitgevoerde bedrijfs-, onderhouds- en reparatiewerkzaamheden;
- f)
Gegevens over alle tijdens de test opgetreden kwaliteitsverslechteringen van boordzuiveringsinstallatie en over de onderbrekingen van de test;
- g)
Gegevens over problemen die zich tijdens de test hebben voorgedaan;
- h)
Lijst van de verantwoordelijke personen, met vermelding van naam en functie, die aan de typekeuring van de boordzuiveringsinstallatie hebben deelgenomen;
- i)
Naam en adres van het laboratorium dat de watermonsters heeft geanalyseerd;
- j)
Gebruikte onderzoeksmethoden.
Aanhangsel 1. Voorbeelden van het verloop van een test
Voorbeeld 1
Voorbeeld 2
Aanhangsel 2. Opmerkingen over de bepaling van de biochemische zuurstofbehoefte na 5 dagen (BZB5) in 24u-mengmonsters
De internationale normen ISO 5815-1 en 5815-2 : 2003 schrijft voor, dat ter bepaling van de biochemische zuurstofbehoefte na 5 dagen de watermonsters onmiddellijk na de monsterneming in een tot de rand gevulde, goed gesloten fles bij een temperatuur van 0° tot 4 °C tot de uitvoering van de analyse moet worden bewaard. De bepaling van de BZB5-waarde moet zo snel mogelijk of binnen 24 uur na beëindiging van de monsterneming worden gestart.
Teneinde te voorkomen dat het biochemische afbraakproces in de 24u-mengmonsters begint, wordt in de praktijk tijdens de periode van monsterneming het watermonster tot uiterlijk 4 °C afgekoeld en op deze temperatuur gehouden totdat de monsterneming is voltooid.
De daartoe benodigde monsternemingapparatuur zijn op de markt beschikbaar.
Voetnoten
Het nummer van het inlichtingenformulier wordt door de bevoegde autoriteit toegekend.
BedrijfsmodiVoor de keuring worden de volgende bedrijfsmodi gedefinieerd:a) Stand-by-modus: Er is sprake van een stand-by-modus als de boordzuiveringsinstallatie zelf functioneert, maar meer dan 1 dag niet meer van afvalwater voorzien is. Een stand-by-modus van een boordzuiveringsinstallatie kan zich bijvoorbeeld voordoen als het passagiersschip gedurende langere tijd niet geëxploiteerd wordt en op zijn ligplaats stilligt.b) Noodbedrijfsmodus: Er is sprake van een noodbedrijfsmodus als verschillende aggregaten van de boordzuiveringsinstallatie zijn uitgevallen, zodat het afvalwater niet meer zoals voorzien kan worden gereinigd.c) Uitschakeling, stillegging en opnieuw opstarten: Er is sprake van uitschakelen, stillegging of opnieuw opstarten als een boordzuiveringsinstallatie gedurende langere tijd (als het schip in de winter stilligt) buiten werking wordt gesteld en wordt uitgeschakeld door de stroomverzorging te onderbreken, resp. de boordzuiveringsinstallatie aan het begin van het seizoen weer in gebruik genomen wordt.
Doorhalen wat niet van toepassing is.
Doorhalen wat niet van toepassing is.
‘N.v.t.’ invullen wanneer de tests door de bevoegde autoriteit zelf worden uitgevoerd.
Doorhalen wat niet van toepassing is.
Bij meer dan één testcyclus voor iedere cyclus afzonderlijk aangeven.
Overeenkomstig het certificaat van typegoedkeuring.
Overeenkomstig het certificaat van typegoedkeuring.
Invullen wat van toepassing is.
Invullen wat van toepassing is.
Door de keurder in te vullen aantal.
Aankruisen wat van toepassing is
Aankruisen wat van toepassing is
TOC wordt vanaf de grenswaarde van fase 2 van tabel 2 in artikel 18.01, tweede lid, getest.
Het TOC-kenmerk wordt vanaf grenswaardefase II van tabel 1 in artikel 18.01, tweede lid, getest.