Einde inhoudsopgave
Renteaftrekbeperkingen in de VPB (FM nr. 119) 2006/8.5.4.1
8.5.4.1 Vreemd vermogen behandelen als eigen vermogen
Dr. J. van Strien, datum 20-10-2006
- Datum
20-10-2006
- Auteur
Dr. J. van Strien
- JCDI
JCDI:ADS583983:1
- Vakgebied(en)
Onbekend (V)
Vennootschapsbelasting (V)
Ondernemingsrecht / Jaarrekeningenrecht
Vennootschapsbelasting / Winstbepaling
Dividendbelasting / Algemeen
Vennootschapsbelasting / Algemeen
Voetnoten
Voetnoten
Doornebal beschrijft een systeem genaamd ‘asset-based profit accounting’ (ABPA) , vrij vertaald winstbepaling aan de hand van de activa van een vennootschap, Doornebal, J.; Renteaftrek in de vennootschapsbelasting, een verdwijnend fenomeen?, NTFR 2002/365.
Vergelijk bijvoorbeeld Michielse, G.M.M.; Thin capitalisation in het fiscale recht, Fiscale monografieën nr. 67, Kluwer, Deventer, 1994, blz. 293-300, Van der Geld, J.A.G.; Het onderscheid tussen eigen en vreemd vermogen in de Nederlandse vennootschapsbelasting, Afscheidsbundel prof. mr. D. Juch, Over de grenzen van de vennootschapsbelasting. Vergelijk voorts Bellingwout, J. & Van der Lande, M.; Een nieuw concept voor groepsrente, Discussieforum VPB 2007, www.minfin.nl, die pleiten voor de invoering van een boxenstelsel. Van der Geld is evenwel fel gekant tegen de invoering van een dergelijk stelsel, Van der Geld, J.A.G.; Boxen in de nieuwe Wet VPB 2007? Hebben we dan niets geleerd van het verleden, WFR 2004/1505.
Vergelijk Kampschöer, G.Wj.M.; Vpb 2007 opbouwbaar uit zes (eenvoudige) bouwstenen, WFR 2004/1503.
Zie Bouwman, J.N.; Antwoorden van prof. dr. J.N. Bouwman, Rijksuniversiteit Groningen, TFO 2004/146.
Vergelijk verder Bellingwout, J. & Van der Lande, M.; Een nieuw concept voor groepsrente, Discussieforum VPB 2007, www.minfin.nl alsmede Marres, O.C.R.; Winstdrainage door renteaftrek, proefschrifteditie, blz. 282.
Evident spelen er bij deze keuze meer zaken een rol. De theorie tussen de verstoring van de belasting op arbeid versus de verstoring van de belasting op kapitaal is tamelijke gecompliceerd en blijft in dit onderzoek buiten aanmerking.
De fiscale bevoordeling van vreemd vermogen boven eigen vermogen kan worden opgeheven door vreemd vermogen wat betreft de aftrekbaarheid van de financieringsvergoeding te behandelen als eigen vermogen. Hierdoor kan noch rente noch dividend ten laste van de winst worden gebracht. Verschillende subvarianten zijn mogelijk:
het niet-verlenen van een aftrek voor rente, ongeacht herkomst;1
het defiscaliseren van groepsleningen, onder te verdelen in:
het defiscaliseren van groepsrente;2
het defiscaliseren van groepsschulden, wat inhoudt dat rentelasten en waardemutaties van leningen de fiscale winst niet raken;3
een generiek aftrekverbod voor rente betaald aan verbonden lichamen, behoudens voor zover de rente is onderworpen aan een naar Nederlandse maatstaven redelijke heffing, dan wel de gelieerde partij zelf bij derden heeft geleend om de lening aan belastingplichtige te kunnen verstrekken.4
Deze systemen leiden in beginsel tot een aanzienlijke vereenvoudiging van de vennootschapsbelasting.5 Deze alternatieven betekenen overigens wel dat een discrepantie kan ontstaan tussen de fiscale behandeling van de productiefactor arbeid (kosten zijn wel aftrekbaar) en de productiefactor kapitaal (deze kosten zijn niet aftrekbaar). Dit verschil in behandeling kan economische verstoringen met zich brengen. Theoretisch kan een dergelijke benadering op het niveau van de debiteur/werkgever leiden tot een stimulans in het benutten van de productiefactor arbeid boven de productiefactor kapitaal.6