De dwangsom in het burgerlijk recht
Einde inhoudsopgave
De dwangsom in het burgerlijk recht (BPP nr. V) 2006/10.1.10:10.1.10 De 'geheel-of-gedeeltelijk-clausule' en de 'evenredigheidsclausule'
De dwangsom in het burgerlijk recht (BPP nr. V) 2006/10.1.10
10.1.10 De 'geheel-of-gedeeltelijk-clausule' en de 'evenredigheidsclausule'
Documentgegevens:
Mr. M.B. Beekhoven van den Boezem, datum 19-12-2006
- Datum
19-12-2006
- Auteur
Mr. M.B. Beekhoven van den Boezem
- JCDI
JCDI:ADS380397:1
- Vakgebied(en)
Burgerlijk procesrecht (V)
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
In par. 8.4.2.1 besprak ik voorts een tweetal voorwaarden welke inzicht kunnen verschaffen in de verhouding tussen hoofd- en dwangsomveroordeling. In de eerste plaats besprak ik de 'geheel-of-gedeeltelijk-clausule', in de tweede plaats de evenredigheidsclausule. Omdat de eerstgenoemde clausule snel tot een wanverhouding leidt, gaat mijn voorkeur naar het opnemen van een evenredigheidsclausule uit. Beide clausules hebben echter als wenselijk gevolg dat een gedeeltelijke vernietiging van de hoofdveroordeling in appel niet tot een geheel tenietgaan van verbeurde dwangsommen behoeft te leiden. Ook in geval van gedeeltelijke cessie van de hoofdveroordeling en gedeeltelijk voldoen daaraan bieden beide clausules een aanknopingspunt voor de beantwoording van de vraag in hoeverre door de veroordeelde dwangsommen verschuldigd zijn.
Wanneer de hoofdveroordeling tot afzonderlijke prestaties verplicht, is het aan te bevelen om zoveel mogelijk elk van de prestaties afzonderlijk met een dwangsomveroordeling te versterken. Alleen dan bestaat immers werkelijk inzicht in de vraag hoe de dwangsommen zich tot de verschillende prestaties verhouden.