Einde inhoudsopgave
Contractuele samenwerkingsverbanden in de BTW (FM nr. 133) 2009/26.2
26.2 Combinaties
A.J. van Doesum, datum 01-01-2009
- Datum
01-01-2009
- Auteur
A.J. van Doesum
- JCDI
JCDI:ADS370549:1
- Vakgebied(en)
Omzetbelasting (V)
Onbekend (V)
Omzetbelasting / Algemeen
Europees belastingrecht / Richtlijnen EU
Omzetbelasting / Aftrek en teruggaaf
Fiscaal ondernemingsrecht (V)
Omzetbelasting / Belastingplichtige en -schuldige
Ondernemingsrecht / Personenvennootschappen
Europees belastingrecht / Algemeen
Voetnoten
Voetnoten
Kamerstukken II, 2002/03, nr. 28 244, nr. 6 (Eindrapport Enquêtecommissie Bouwnijverheid; Rapport: “De bouw uit de schaduw”), blz. 68, vgl. M.A.M.C. van den Berg, Samenwerkingsvormen in de bouw, Kluwer, Deventer, 1990, blz. 9.
M.A.M.C. van den Berg, Samenwerkingsvormen in de bouw, Kluwer, Deventer, 1990, blz. 189.
Kamerstukken II, 2002/03, nr. 28 244, nr. 6 (Eindrapport Enquêtecommissie Bouwnijverheid; Rapport: “De bouw uit de schaduw”), blz. 68.
Asser/Van den Berg 5-IIIc (thans 7-VI), 2007, nr. 240 en 242.
Mededeling van de Commissie, Deelneming van Europese economische samenwerkingsverbanden (EESV) aan overheidsopdrachten en aan met openbare middelen gefinancierde programma's, PbEG 1997, C 285/17, onder II.3. Zie over de (on)geschiktheid van het EESV als rechtsvorm voor bouwcombinaties: M.A.M.C. van den Berg, Samenwerkingsvormen in de bouw, Kluwer, Deventer, 1990, blz. 200.
Asser/Van den Berg 5-IIIc (thans 7-VI), 2007, nr. 248. Opgemerkt zij dat een EESV fiscaal wel transparant is (art. 21 lid 1 en 40 EESV-Verordening).
Combinaties zijn samenwerkingsverbanden, waarin op voet van gelijkheid actief wordt samengewerkt om een gemeenschappelijk doel te verwezenlijken. Met name in de bouw komen geregeld combinaties van ondernemingen voor, die in gezamenlijkheid een bouwproject ten uitvoer brengen.1 Zij worden dikwijls op ad hoc basis gevormd, maar bouwcombinaties kunnen ook gericht zijn op het uitvoeren van werken van een bepaalde soort.2 In het mededingingsrecht zijn combinaties alleen bij uitzondering toegestaan.3 In hoofdstuk 19 is daarom in het kader van kartelovereenkomsten al enige aandacht besteed aan (bouw)combinaties.
Het begrip “combinatie” heeft op zichzelf noch een civielrechtelijke, noch een fiscaalrechtelijke betekenis. Het is geen welbepaalde rechtsvorm en het begrip combinatie zegt op zichzelf ook niets over de rechtsvorm, waarin de samenwerking wordt gegoten. Omdat het echter samenwerkingsverbanden betreft, waarin op voet van gelijkheid actief wordt samengewerkt om een gemeenschappelijk doel te verwezenlijken, hebben combinaties dikwijls de rechtsvorm van een (openbare) vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid (zie hoofdstuk 24).4 Eventueel kan, wanneer minstens één participant in een andere lidstaat is gevestigd, een combinatie in de rechtsvorm van een EESV worden gegoten, al wordt het EESV vanwege de daaraan inherente beperkingen minder geschikt geacht voor een bouwcombinatie.5 In theorie is het mogelijk, dat een combinatie in de vorm van een openbare vennootschap met rechtspersoonlijkheid, een bv of nv wordt ondergebracht, doch fiscale motieven (non-transparantie voor de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting) liggen eraan te grondslag, dat dit niet veel voorkomt.6 Eventuele aanloopverliezen kunnen daardoor niet op het niveau van de participanten (veelal zelf bv’s of nv’s) worden verrekend.