Einde inhoudsopgave
Cessie (O&R nr. 70) 2012/II.3.2
II.3.2 Voordelen voor investeerders
M.H.E. Rongen, datum 01-10-2011
- Datum
01-10-2011
- Auteur
M.H.E. Rongen
- JCDI
JCDI:ADS355216:1
- Vakgebied(en)
Financieel recht / Algemeen
Ondernemingsrecht / Algemeen
Goederenrecht / Verkrijging en verlies
Voetnoten
Voetnoten
Vgl. Standard & Poor’s, Structured Finance, The investor perspective: the benefits of buying securitized bonds, November 2000.
Zoals bekend, zijn op deze beleggingen in Amerikaanse hypotheekobligaties door financiële instellingen wereldwijd grote verliezen geleden als gevolg van de crisis waarin de Amerikaanse hypotheekmarkt in 2007 is komen te verkeren. Zie hiervoor: § I.5.2.
In dit verband kan bijvoorbeeld worden gewezen op de portefeuille geëffectiseerde Amerikaanse hypotheekleningen van ING waarvan het risico begin 2009 grotendeels door de Nederlandse staat is overgenomen (de zogeheten ‘Alt A loan portfolio’). Op grond van Amerikaanse regelgeving was ING gehouden om een groot deel van het spaargeld dat via ING Direct in de VS van spaarders werd aangetrokken, weer in de VS in de vorm van hypotheekleningen uit te zetten. ING deed dit door de spaargelden te investeren in Amerikaanse ‘mortgage-backed securities’ waarvan het onderpand bestond uit Amerikaanse hypotheekleningen. Als gevolg van de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt leed ING forse (boekhoudkundige) verliezen op deze portefeuille en werd het gelet op de financiële stabiliteit van ING wenselijk gevonden het risico van de leningenportefeuille over te dragen aan de staat.
Zie hierna: § II.6.
Zie hiervoor: nr. 19. De problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt en de beweerdelijke fouten die rating agencies zouden hebben gemaakt bij hun beoordeling van MBS met Amerikaanse hypotheekleningen als onderpand, hebben ertoe geleid dat wereldwijd het vertrouwen van investeerders in ABS sterk is afgenomen. Bovendien kampten veel investeerders als gevolg van de financiële crisis zelf met financiële moeilijkheden, zodat er minder geld beschikbaar was voor beleggingen in ABS.
54. Inleiding. Een investering in ABS biedt ook voor beleggers een aantal voordelen, waarvan de belangrijkste in het onderstaande worden besproken.1
55. Diversificatie van de beleggingsportefeuille. Een investering in ABS biedt de mogelijkheid om de beleggingsportefeuille te diversificeren. ABS worden uitgegeven door originators wereldwijd met verschillende soorten activa als onderpand en met verschillende looptijden, betalings- en risicokarakteristieken en credit ratings. ABS maken het bijvoorbeeld mogelijk de obligatiebeleggingen naar regio te spreiden. Zo kan bijvoorbeeld door een belegging in Amerikaanse mortgage-backed securities (‘MBS’) indirect worden belegd in Amerikaanse hypotheekleningen.2 Ook kan door ABS worden geïnvesteerd in activa die geen correlatie hebben met bepaalde aandelen- of obligatiebeleggingen, zodat de risico’s in de beleggingsportefeuille worden gespreid. ABS kunnen zelfs op maat worden gestructureerd teneinde aan specifieke wensen van beleggers tegemoet te komen. Kortom: ABS maken de kapitaalmarkt meer efficiënt en compleet.
56. Toegang tot onbereikbare marktsectoren. ABS bieden investeerders de mogelijkheid om te beleggen in marktsectoren waartoe zij geen directe toegang hebben. Denk aan een institutionele belegger die zelf niet een afdeling heeft die ondernemings- of consumentenkredieten verstrekt, maar door te beleggen in MBS/ABS toch toegang heeft tot die kredietmarkten, zonder daarvoor zelf een kredietafdeling te hoeven opzetten.3 ABS bieden beleggers voorts het voordeel om de investeringen in hun eigen marktsegment te verhogen, terwijl zij om wat voor reden ook niet in staat zijn hun eigen marktaandeel uit te breiden. Zij kunnen dan ABS kopen met vorderingen van hun concurrenten als onderpand.
57. Relatief laag kredietrisico/hoge ratings. Een belegging in ABS is wat betreft het daaraan gebonden kredietrisico relatief veilig. Aan ABS kunnen over het algemeen hoge ratings worden toegekend (vaak de hoogste: AAA), waarmee tot uitdrukking wordt gebracht dat aan een investering in ABS een relatief laag kredietrisico verbonden is.4 Niettemin is het rendement op ABS meestal iets hoger dan het rendement op vergelijkbaar schuldpapier met dezelfde ratings (zoals staatsobligaties). Een originator neemt vaak genoegen met een iets hogere rentevergoeding op de ABS, omdat dit de ABS tot een aantrekkelijke belegging maakt, terwijl de originator zelf nog steeds tegen gunstiger voorwaarden financiering kan verkrijgen dan in geval van een traditionele bank- of obligatielening. Voor beleggers kunnen ABS een aantrekkelijk alternatief zijn voor staatsobligaties.
Benadrukt zij dat de rating van de ABS enkel een uitdrukking is van de waarschijnlijkheid dat de verschuldigde hoofdsom en rente tijdig en volledig worden voldaan. De rating zegt niets over het liquiditeits- en marktwaarderisico dat aan de ABS verbonden kan zijn, dat wil zeggen het risico dat er op enig moment geen of nauwelijks een secundaire markt is waarin de ABS kunnen worden verhandeld (liquiditeitsrisico) en het risico dat de marktwaarde van de ABS kan dalen of onder omstandigheden niet of moeilijk kan worden vastgesteld (marktwaarderisico). Dit laatste is van belang voor die investeerders die hun beleggingen in ABS volgens het ‘fair value accounting’-principe op marktwaarde waarderen. Veel financiële instellingen hebben gedurende de kredietcrisis van 2007-2008 grote bedragen moeten afschrijven op hun beleggingen in ABS, omdat de marktwaarde van de effecten sterk was gedaald of in sommige gevallen nauwelijks kon worden vastgesteld vanwege het ontbreken van enige handel in deze effecten.5 Daarbij ging het ook om effecten met hoge ratings. Ondanks hun (relatief) hoge ratings hebben ABS vanwege hun gedaalde marktwaardes toch tot grote verliezen geleid.