Einde inhoudsopgave
Verordening (EU) 2024/1143 betreffende geografische aanduidingen voor wijn, gedistilleerde dranken en landbouwproducten, evenals gegarandeerde traditionele specialiteiten en facultatieve kwaliteitsaanduidingen voor landbouwproducten, tot wijziging van de Verordeningen (EU) nr. 1308/2013, (EU) 2019/787 en (EU) 2019/1753 en tot intrekking van Verordening (EU) nr. 1151/2012
Artikel 68 Beperking op het gebruik van geregistreerde gegarandeerde traditionele specialiteiten
Geldend
Geldend vanaf 13-05-2024
- Bronpublicatie:
11-04-2024, PbEU L 2024, 2024/1143 (uitgifte: 23-04-2024, regelingnummer: 2024/1143)
- Inwerkingtreding
13-05-2024
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
11-04-2024, PbEU L 2024, 2024/1143 (uitgifte: 23-04-2024, regelingnummer: 2024/1143)
- Vakgebied(en)
Gezondheidsrecht / Voedsel- en warenkwaliteit
1.
Geregistreerde gegarandeerde traditionele specialiteiten zijn, ook wat betreft producten die als ingrediënt worden gebruikt, beschermd tegen misbruik, imitatie of evocatie, zelfs indien de beschermde benaming is vertaald, evenals tegen elke andere praktijk die de consument kan misleiden.
2.
De op nationaal niveau gebruikte benamingen voor landbouwproducten en levensmiddelen mogen geen aanleiding geven tot verwarring met geregistreerde gegarandeerde traditionele specialiteiten.
3.
De in lid 1 bedoelde bescherming is ook van toepassing op producten die worden verkocht door middel van verkoop op afstand, zoals elektronische handel.
4.
De Commissie kan door middel van uitvoeringshandelingen procedurele vereisten vaststellen voor de bescherming van gegarandeerde traditionele specialiteiten. Die uitvoeringshandelingen worden volgens de in artikel 88, lid 2, bedoelde onderzoeksprocedure vastgesteld.
5.
De Commissie is bevoegd overeenkomstig artikel 87 gedelegeerde handelingen vast te stellen ter aanvulling van deze verordening met regels voor het gebruik van gegarandeerde traditionele specialiteiten in de naam van verwerkte producten, onder verwijzing naar het gebruik van vergelijkbare ingrediënten en naar de criteria voor het verlenen van essentiële kenmerken aan de verwerkte producten.