Einde inhoudsopgave
Verordening (EU) 2024/1143 betreffende geografische aanduidingen voor wijn, gedistilleerde dranken en landbouwproducten, evenals gegarandeerde traditionele specialiteiten en facultatieve kwaliteitsaanduidingen voor landbouwproducten, tot wijziging van de Verordeningen (EU) nr. 1308/2013, (EU) 2019/787 en (EU) 2019/1753 en tot intrekking van Verordening (EU) nr. 1151/2012
Artikel 72 Controles en handhaving
Geldend
Geldend vanaf 13-05-2024
- Bronpublicatie:
11-04-2024, PbEU L 2024, 2024/1143 (uitgifte: 23-04-2024, regelingnummer: 2024/1143)
- Inwerkingtreding
13-05-2024
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
11-04-2024, PbEU L 2024, 2024/1143 (uitgifte: 23-04-2024, regelingnummer: 2024/1143)
- Vakgebied(en)
Gezondheidsrecht / Voedsel- en warenkwaliteit
1.
Onder controles van gegarandeerde traditionele specialiteiten wordt verstaan:
- a)
verificatie dat een met een gegarandeerde traditionele specialiteit aangewezen product in overeenstemming met het desbetreffende productdossier is geproduceerd; en
- b)
verificatie van het gebruik van gegarandeerde traditionele specialiteiten op de markt.
2.
Voor de toepassing van dit hoofdstuk omvat handhaving alle maatregelen waarmee wordt beoogd de naleving van de artikelen 68, 69 en 70 van deze verordening te waarborgen.
3.
Bevoegde autoriteiten, gedelegeerde instanties en natuurlijke personen aan wie bepaalde officiële controletaken zijn gedelegeerd, moeten aan de respectieve vereisten van Verordening (EU) 2017/625 voldoen.
4.
Elke marktdeelnemer die wenst deel te nemen aan activiteiten waarvoor een of meer verplichtingen gelden op grond van het productdossier van een met een gegarandeerde traditionele specialiteit aangewezen product, stelt de in lid 6, punten a) en b), bedoelde bevoegde autoriteiten, gedelegeerde instanties of natuurlijke personen daarvan in kennis.
De lidstaten stellen een lijst op van marktdeelnemers die activiteiten verrichten waarvoor een of meer verplichtingen gelden op grond van het productdossier van een product dat wordt aangewezen met een gegarandeerde traditionele specialiteit die is ingeschreven in het Unieregister van gegarandeerde traditionele specialiteiten. uit hun grondgebied, en houden die lijst actueel.
5.
De producenten zijn verantwoordelijk voor eigen controles op de naleving van het productdossier van met een gegarandeerde traditionele specialiteit aangewezen producten voordat het product in de handel wordt gebracht.
6.
Naast de in lid 5 bedoelde eigen controles wordt, voordat een met een gegarandeerde traditionele specialiteit aangewezen product van oorsprong uit de Unie in de handel wordt gebracht, verificatie van de naleving van het productdossier verricht door:
- a)
een of meer bevoegde autoriteiten in de zin van artikel 3, punt 3, van Verordening (EU) 2017/625; of
- b)
een of meer gedelegeerde instanties of natuurlijke personen aan wie bepaalde officiële controletaken zijn gedelegeerd, zoals bedoeld in titel II, hoofdstuk III, van Verordening (EU) 2017/625.
7.
Voor gegarandeerde traditionele specialiteiten die producten van oorsprong uit een derde land aanwijzen, wordt, voordat het product op de markt wordt gebracht, de verificatie van de naleving van het productdossier verricht door:
- a)
een of meer door het derde land aangewezen bevoegde autoriteiten; of
- b)
één of meer productcertificeringsinstanties.
De kosten van de verificatie van de naleving van het productdossier mogen worden gedragen door de marktdeelnemers die aan die controles onderworpen zijn. De lidstaten kunnen een vergoeding aanrekenen ter dekking van hun kosten voor de verificatie van de naleving van het productdossier.
8.
De lidstaten maken voor elk met een gegarandeerde traditionele specialiteit aangewezen product de naam en het adres van de in lid 6 bedoelde bevoegde autoriteiten, gedelegeerde instanties en natuurlijke personen openbaar, en houden die informatie actueel.
9.
De Commissie maakt de naam en het adres van de in lid 7 bedoelde bevoegde autoriteiten en productcertificeringsinstanties openbaar, en actualiseert die informatie regelmatig.
10.
De Commissie kan een digitaal portaal opzetten waar de naam en het adres van de in de leden 6 en 7 bedoelde bevoegde autoriteiten, gedelegeerde en productcertificeringsinstanties en natuurlijke personen openbaar worden gemaakt.
11.
De Commissie stelt uitvoeringshandelingen vast betreffende de door de derde landen aan de Commissie te verrichten mededeling, onder meer over de naam en het adres van de bevoegde autoriteiten en de productcertificeringsinstanties. Die uitvoeringshandelingen worden volgens de in artikel 88, lid 2, bedoelde onderzoeksprocedure vastgesteld.
12.
De Commissie kan, door middel van uitvoeringshandelingen en zonder de in artikel 88, lid 2, bedoelde procedure toe te passen, bepalen op welke wijze de naam en het adres van de in dit artikel bedoelde bevoegde autoriteiten en gedelegeerde instanties openbaar worden gemaakt.