De dwangsom in het burgerlijk recht
Einde inhoudsopgave
De dwangsom in het burgerlijk recht (BPP nr. V) 2006/22.2.2.3:22.2.2.3 Gedeeltelijke overgang
De dwangsom in het burgerlijk recht (BPP nr. V) 2006/22.2.2.3
22.2.2.3 Gedeeltelijke overgang
Documentgegevens:
Mr. M.B. Beekhoven van den Boezem, datum 19-12-2006
- Datum
19-12-2006
- Auteur
Mr. M.B. Beekhoven van den Boezem
- JCDI
JCDI:ADS374336:1
- Vakgebied(en)
Burgerlijk procesrecht (V)
Toon alle voetnoten
Voetnoten
Voetnoten
Pari. Gesch. Boek 6, p. 528; Asser/Hartkamp 2004, p. 524; Van Mierlo & Beijer (Vermogensrecht), art. 6:142 BW, aant. 5.
Zie ook 15.43.2.
Wanneer in de veroordeling is opgenomen dat elk geheel of gedeeltelijk niet naleven verbeurte van dwangsommen meebrengt, is zelfs bepleitbaar dat de gehele dwangsomveroordeling aan zowel het overgedragen gedeelte van de hoofdvordering als het achtergebleven gedeelte daarvan verbonden blijft.
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
In verband met art. 6:142 BW kan zich voorts een probleem voordoen wanneer een hoofdveroordeling tot meerdere prestaties verplicht en de rechter in verband met de naleving daarvan één dwangsomveroordeling heeft uitgesproken.
Wanneer de vordering met betrekking tot één van die prestaties uit de hier bedoelde veroordeling wordt overgedragen, is het de vraag of nu de gehele dwangsom mee overgaat of een gedeelte daarvan en - zo dit laatste het geval is - welk gedeelte.
De bijzondere aard van de dwangsomvordering maakt een oplossing voor deze kwestie niet eenvoudig. Uitgangspunt vormt in geval van cessie, dat bij gedeeltelijke overgang van een vordering de nevenrechten voor een evenredig deel met de vordering mee overgaan.1 Bij een dwangsomveroordeling corresponderen de verschillende gedeelten van de hoofdvorderingen echter niet per se met een evenredig gedeelte van de toekomstige dwangsomvordering, zodat het voor een evenredig deel mee overgaan van de toekomstige dwangsomvordering niet per definitie op zijn plaats zal zijn.2 Zoals ik in hoofdstuk 9 beschreef, bestaan ook criteria voor vaststelling van de dwangsomveroordeling die met de waarde van de prestatie niets van doen hebben.
In het geval de rechter expliciet in zijn veroordeling heeft aangegeven hoe de dwangsomveroordeling is opgebouwd, levert een gedeeltelijke cessie als hier bedoeld minder problemen op. In par. 8.4.2 besprak ik enkele opties in dit verband.3
Cedent en cessionaris doen er in voorkomend geval in de praktijk goed aan om met elkaar uitdrukkelijk overeen te komen in hoeverre zij een overgang van de toekomstige dwangsomvordering wensen te bewerkstelligen.