De rechtspositie van de sollicitant en van de werknemer tijdens de proeftijd
Einde inhoudsopgave
De rechtspositie van de sollicitant en van de werknemer tijdens de proeftijd (MSR nr. 53) 2010/16.1:16.1 Inleiding
De rechtspositie van de sollicitant en van de werknemer tijdens de proeftijd (MSR nr. 53) 2010/16.1
16.1 Inleiding
Documentgegevens:
mr. R.F. Kötter, datum 30-09-2010
- Datum
30-09-2010
- Auteur
mr. R.F. Kötter
- JCDI
JCDI:ADS388439:1
- Vakgebied(en)
Arbeidsrecht (V)
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
De 'Probezeit' heeft tot doel om werkgever en werknemer de mogelijkheid te geven om zowel het werk als elkaar als contractspartijen te toetsen op een eventuele duurzame samenwerking.
Duitsland kent geen wettelijke regeling van de proeftijd. Een uitzondering geldt voor de proeftijd die in het kader van een beroepsopleiding ('Berufsausbildung') wordt aangegaan. De proeftijd moet worden onderscheiden van een zogenoemde 'Einfühlungsverhdltnis'. Hierbij kan een sollicitant onverplicht een werkplek leren kennen, zonder dat er op dat moment reeds een arbeidsovereenkomst bestaat. De proeftijd kent in Duitsland twee varianten, de voorgeschakelde proeftijd in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ('unbefristetes Dauerarbeitsvertrag mit vorgeschalteter Probezeit') en de arbeidsovereenkomst voor een proeftijd ('befristetes Probearbeitsverhdltnis'). Welbeschouwd is de 'Probearbeitsverhdltnis' niet als een proeftijd aan te merken. De vorgeschaltete Probezeit' en het befristetes ProbearbeitsverMItnis' kunnen, afgezien van de mogelijkheid om de arbeidsovereenkomst op grond van Ausserordentliche Kündigung (§ 626 BGB) te beëindigen, niet met onmiddellijke ingang worden opgezegd. Ontslagbescherming geldt bij de Duitse proeftijd die deel uitmaakt van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en langer duurt dan zes maanden. Ook met name door dit laatste aspect is het van belang om de regeling van de proeftijd zoals die in Duitsland geldt, te onderzoeken.
In dit hoofdstuk zal nader worden ingegaan op diverse aspecten van de Duitse proeftijd, zoals de daaraan te stellen geldigheidsvereisten, de duur van de proeftijd, de tijdens de proeftijd geldende ontslagbescherming et cetera. Tot slot zal worden ingegaan op de voor- en nadelen van het proeftijdbeding en de regeling van het proeftijdontslag naar Duits recht.