Bevrijdende verweren
Einde inhoudsopgave
Bevrijdende verweren (BPP nr. XXII) 2023/207:207 Uitleg en voorbeeld
Bevrijdende verweren (BPP nr. XXII) 2023/207
207 Uitleg en voorbeeld
Documentgegevens:
H.W.B. thoe Schwartzenberg, datum 27-01-2023
- Datum
27-01-2023
- Auteur
H.W.B. thoe Schwartzenberg
- JCDI
JCDI:ADS691960:1
- Vakgebied(en)
Burgerlijk procesrecht (V)
Toon alle voetnoten
Voetnoten
Voetnoten
Betwist de gebruiker dat de algemene voorwaarden niet ter hand zijn gesteld, dan kunnen aan de gemotiveerde betwisting door de gebruiker zodanige eisen worden gesteld dat die betwisting bewijsrisico impliceert (HR 21 september 2007, ECLI:NL:HR:2007:BA9610, NJ 2009/50 met nt. Jac. Hijma (Ammerlaan/Enthoven)). Zie ook W.L. Valk, Stelplicht & Bewijslast, commentaar op art. 6:234 BW. Zie nr. 327.
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
Een contra-bevrijdend verweer kan gemotiveerd worden weersproken door de verweerder (een grondslagverweer). In dat geval zal eiser die het contra-bevrijdend verweer voert zijn stellingen moeten bewijzen. Ook is mogelijk dat de verweerder zijnerzijds wederom aan komt zetten met een bevrijdend verweer: een contra-contra-bevrijdend verweer.
Bij dergelijk ketenreacties zal de partij die als laatste in de reeks een bevrijdend verweer voert, stelplicht en bewijslast hebben van haar stellingen, waarbij ervan wordt uitgegaan dat haar wederpartij met een gemotiveerde betwisting heeft gereageerd (een grondslagverweer).
Voorbeeld
Terhandstelling redelijkerwijs niet mogelijk
Stel dat een koper schadevergoeding van de verkoper vordert op grond van art. 6:74 BW. De verkoper beroept zich op een exoneratiebeding in haar algemene voorwaarden (een bevrijdend verweer). De koper meent daarentegen dat dit beding vernietigbaar is nu de algemene voorwaarden hem niet ter hand zijn gesteld (art. 6:233, aanhef en onder b jo. 6:234 BW; een contra-bevrijdend verweer). Voert de gebruiker het verweer dat terhandstelling redelijkerwijs niet mogelijk was en betwist de wederpartij deze stelling gemotiveerd, dan is dit verweer een contra-contra-bevrijdend verweer, waarvan de gebruiker de bewijslast heeft.1