De procesovereenkomst
Einde inhoudsopgave
De procesovereenkomst (BPP nr. XIII) 2012/5.3.2.1:5.3.2.1 Engels recht
De procesovereenkomst (BPP nr. XIII) 2012/5.3.2.1
5.3.2.1 Engels recht
Documentgegevens:
M.W. Knigge, datum 24-10-2012
- Datum
24-10-2012
- Auteur
M.W. Knigge
- JCDI
JCDI:ADS389550:1
- Vakgebied(en)
Burgerlijk procesrecht (V)
Toon alle voetnoten
Voetnoten
Voetnoten
Zie ook Bell 2003, p. 200-201, nr. 4.147, met verwijzing naar meer jurisprudentie. Zie verder bijv. Merrett, die meent dat een overeenkomst tot forumkeuze een absolute verplichting van partijen kan inhouden om enkel voor het aangewezen forum te procederen. Dit betekent dat indien dit forum geen rechtsmacht aanneemt, een partij in het geheel geen procedure aanhangig kan maken; Merrett 2006, p. 322-324.
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
Naar Engels recht is een overeenkomst waarbij partijen elkaar verplichten geen procedure tegen elkaar te beginnen, geldig. Een voorbeeld biedt de uitspraak van de Commercial Court in de zaak National Westminster Bank Plc v. Rabobank Nederland.1In deze zaak waren partijen overeengekomen dat de Rabobank geen procedure zou beginnen tegen National Westminster Bank (NWB) met betrekking tot een bepaalde kwestie. In strijd met deze 'anti-claim clause' had Rabobank toch een vordering tegen NWB in Californië ingesteld. NWB vorderde vervolgens, op grond van schending van de clausule, in een procedure in Engeland vergoeding van de proceskosten die zij had gemaakt in Californië. De Rabobank bracht hiertegen in dat de clausule de Rabobank niet belette om een vordering tegen NWB in te stellen, maar dat hij NWB enkel een inhoudelijk verweer gaf tegen een dergelijke vordering. Het zou kortom enkel gaan om een exoneratiebeding, waardoor de aansprakelijkheid van NWB was uitgesloten.2 Dit verweer werd door de Engelse rechter verworpen. De rechter stelde daarbij voorop dat de overeenkomst werd beheerst door Engels recht. Volgens de rechter ging de contractsbepaling verder dan een enkele beperking van aansprakelijkheid en diende zij ertoe om de mogelijkheid uit te sluiten om een procedure te beginnen. Het doel van de bepaling zou zijn een 'litigation-free future' voor NWB te garanderen.3 Schending van deze clausule gaf dan ook recht op schadevergoeding.4
Naar Engels recht is een overeenkomst waarbij partijen afspreken om niet tegen elkaar te procederen, dus wel degelijk mogelijk.5 Kennelijk wordt in Engeland het gevaar van eigenrichting in dit verband niet als bezwaar gezien.