Einde inhoudsopgave
Verordening (EG) nr. 767/2008 betreffende het Visuminformatiesysteem (VIS) en de uitwisseling tussen de lidstaten van informatie op het gebied van visa voor kort verblijf, visa voor verblijf van langere duur en verblijfsvergunningen (VIS-verordening)
Artikel 2 bis Architectuur
Geldend
Geldend vanaf 27-12-2023
- Bronpublicatie:
22-11-2023, PbEU L 2023, 2023/2667 (uitgifte: 07-12-2023, regelingnummer: 2023/2667)
- Inwerkingtreding
27-12-2023
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
22-11-2023, PbEU L 2023, 2023/2667 (uitgifte: 07-12-2023, regelingnummer: 2023/2667)
- Vakgebied(en)
Vreemdelingenrecht / Algemeen
Internationaal publiekrecht / Vrij verkeer
Privacy / Internationaal gegevensverkeer
1.
Het VIS wordt gebaseerd op een gecentraliseerde architectuur en bestaat uit:
- a)
het gemeenschappelijke identiteitsregister ingesteld bij artikel 17, lid 1, van Verordening (EU) 2019/817;
- b)
een centraal informatiesysteem (het ‘centrale systeem van het VIS’);
- c)
op gemeenschappelijke technische specificaties gebaseerde en voor alle lidstaten identieke nationale uniforme interfaces (NUI's) in elke lidstaat, waarmee het centrale systeem van het VIS kan worden aangesloten op de nationale infrastructuur in de lidstaten;
- d)
een communicatie-infrastructuur tussen het centrale systeem van het VIS en de NUI's;
- e)
een beveiligd communicatiekanaal tussen het centrale systeem van het VIS en het centrale systeem van het inreis-uitreissysteem (EES; Entry/Exit System);
- f)
een beveiligde communicatie-infrastructuur tussen het centrale systeem van het VIS en:
- i)
de centrale infrastructuren van het Europees zoekportaal (ESP) ingesteld bij artikel 6 van Verordening (EU) 2019/817;
- ii)
de gezamenlijke dienst voor biometrische matching ingesteld bij artikel 12 van Verordening (EU) 2019/817;
- iii)
het gemeenschappelijke identiteitsregister ingesteld bij artikel 17 van Verordening (EU) 2019/817 en
- iv)
de detector van meerdere identiteiten ingesteld bij artikel 25 van Verordening (EU) 2019/817;
- f bis)
EU-visumaanvraagplatform (EU-VAP);
- g)
een mechanisme voor raadpleging met betrekking tot aanvragen en de uitwisseling van informatie tussen visumautoriteiten (‘VISMail’);
- h)
een toegangsportaal voor vervoerders;
- i)
een beveiligde webdienst die communicatie mogelijk maakt tussen enerzijds het centrale systeem van het VIS en anderzijds het toegangsportaal voor vervoerders en de internationale systemen (Interpol-databanken);
- j)
een gegevensopslagplaats voor verslagen en statistieken.
Voor het centrale systeem van het VIS, de NUI, de webdienst, het toegangsportaal voor vervoerders en de communicatie-infrastructuur van het VIS worden de hardware- en softwarecomponenten van respectievelijk het centrale systeem van het EES, de nationale uniforme interfaces van het EES, het toegangsportaal voor vervoerders van het Etias, de webdienst van het EES en de communicatie-infrastructuur van het EES zoveel als technisch mogelijk is, gedeeld en hergebruikt.
Voor het EU-VAP worden de hardware- en softwareonderdelen van de EES-webdienst en de Etias-website en de applicatie voor mobiele apparaten zoveel als technisch mogelijk gedeeld en hergebruikt.
Het EU-VAP wordt zodanig ontwikkeld dat de lidstaten die het Schengenacquis nog niet volledig toepassen zich naadloos op het platform kunnen aansluiten en vlot gebruik kunnen maken van het EU-VAP zodra er een besluit van de Raad overeenkomstig artikel 3, lid 2, van de Toetredingsakte van 2003 of artikel 4, lid 2, van de Toetredingsakte van 2005 is genomen.
2.
Elke lidstaat beschikt over ten minste twee NUI's als bedoeld in lid 1, punt c), die zorgen voor de fysieke verbinding tussen de lidstaten en het fysieke netwerk van het VIS. De verbinding via de in lid 1, punt d), bedoelde communicatie-infrastructuur wordt versleuteld. De NUI's bevinden zich in gebouwen van de lidstaat. De NUI's mogen uitsluitend worden gebruikt voor in wetgevingshandelingen van de Unie vastgestelde doeleinden.
3.
Het centrale systeem van het VIS vervult technische toezichts- en administratiefuncties en beschikt over een vervangend centraal systeem van het VIS waarmee alle functies van het centrale systeem van het VIS kunnen worden gewaarborgd in geval van een storing van dat systeem. Het centrale systeem van het VIS bevindt zich in Straatsburg (Frankrijk) en een vervangend centraal systeem van het VIS bevindt zich in Sankt Johann im Pongau (Oostenrijk).
4.
De communicatie-infrastructuur ondersteunt en draagt bij tot het waarborgen van de ononderbroken beschikbaarheid van het VIS. Zij omvat redundanties voor de verbindingen tussen het centrale systeem van het VIS en het vervangende centrale systeem van het VIS, alsook redundanties voor de verbindingen tussen iedere NUI enerzijds en het centrale systeem van het VIS en het vervangende centrale systeem van het VIS anderzijds. De communicatie-infrastructuur voorziet in een versleuteld virtueel particulier netwerk dat specifiek bestemd is voor VIS-gegevens en voor communicatie tussen de lidstaten onderling en tussen de lidstaten en eu-LISA.
5.
eu-LISA voorziet in technische oplossingen om ervoor te zorgen dat het VIS ononderbroken beschikbaar is, hetzij door een gelijktijdige werking van het centrale systeem van het VIS en het vervangende centrale systeem van het VIS, op voorwaarde dat het vervangende centrale systeem van het VIS de werking van het VIS bij uitval van het centrale systeem van het VIS kan blijven waarborgen, hetzij door het systeem of de onderdelen ervan te dupliceren.
6.
Het EU-VAP bestaat uit de volgende onderdelen:
- a)
een openbare website en een app voor mobiele apparaten;
- b)
tijdelijke opslagcapaciteit;
- c)
een beveiligde accountdienst;
- d)
een verificatiefunctie voor aanvragers;
- e)
een webdienst voor visumhouders;
- f)
een e-maildienst;
- g)
een betaalfunctie;
- h)
een functie voor het beheren van afspraken (de afsprakenfunctie);
- i)
een gateway voor externe dienstverleners;
- j)
een configuratiemodule voor eu-LISA, centrale autoriteiten en consulaten;
- k)
software voor het genereren en lezen van versleutelde 2D-barcodes;
- l)
een beveiligde webdienst voor communicatie tussen de onderdelen van het EU-VAP;
- m)
een door eu-LISA te beheren helpdeskfunctie;
- n)
een alleen-lezen-kopie van de VIS-databank;
- o)
een functie waarmee de aanvrager documenten kan afdrukken;
- p)
een chatbot;
- q)
een beveiligde communicatie-infrastructuur voor de lidstaten om het EU-VAP te raadplegen.
7.
Een lidstaat die het Schengenacquis nog niet volledig toepast, kan eu-LISA verzoeken koppelingen met de relevante nationale aanvraagprocedure van de lidstaat in kwestie tot stand te brengen door op de in lid 6, punt a), bedoelde website een uniform resource locator (URL) te vermelden.