De rechtspositie van de sollicitant en van de werknemer tijdens de proeftijd
Einde inhoudsopgave
De rechtspositie van de sollicitant en van de werknemer tijdens de proeftijd (MSR nr. 53) 2010/2.1:2.1 Inleiding
De rechtspositie van de sollicitant en van de werknemer tijdens de proeftijd (MSR nr. 53) 2010/2.1
2.1 Inleiding
Documentgegevens:
mr. R.F. Kötter, datum 30-09-2010
- Datum
30-09-2010
- Auteur
mr. R.F. Kötter
- JCDI
JCDI:ADS388419:1
- Vakgebied(en)
Arbeidsrecht (V)
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
De sollicitatiefase is als een precontractuele fase aan te merken. Nadat de selectieprocedure in een afrondende fase is beland, treden sollicitant en werkgever in toenemende mate met elkaar in onderhandeling over de totstandkoming van een arbeidsovereenkomst. Na de afsluiting van de selectiefase volgt de aanstelling. Nadat de beslissing tot aanstelling is genomen, volgt meestal een arbeidsvoorwaarden-gesprek in aanwezigheid van een personeelsadviseur of een personeelsfunctionaris. Bij grotere bedrijven vindt er na de aanstelling nog vaak een gesprek plaats tussen de sollicitant en de toekomstige collega's. Tijdens de onderhandelingsfase geldt de contractsvrijheid als uitgangspunt.
In de praktijk is er soms een schemergebied tussen voltooide onderhandelingen die tot een perfecte overeenkomst hebben geleid en afgebroken onderhandelingen waarbij het nog niet tot een voldoende bepaalbare overeenkomst is gekomen.
In de opzet van dit onderzoek is er daarom voor gekozen om, voorafgaande aan de inhoudelijke bespreking van de sollicitatiefase, de in de rechtspraak ontwikkelde criteria aan de orde te stellen, die gelden voor de beoordeling of afbreken van onderhandelingen in een gegeven geval geoorloofd is. Tijdens de onderhandelingsfase geldt de contractsvrijheid als uitgangspunt. Er kunnen evenwel beperkingen zijn op grond waarvan het niet is toegestaan om onderhandelingen af te breken.
Na de inhoudelijke bespreking van de fasen van de sollicitatieprocedure in de hoofdstukken 3 en 4, zullen in hoofdstuk 5 van dit boek eerst de algemene handhavingsmogelijkheden bij afgebroken onderhandelingen en vervolgens de meer specifiek uit het sollicitatieproces voortvloeiende handhavingsmogelijkheden aan bod komen. Tot slot zal in hoofdstuk 6 worden ingegaan op de handhavingsmogelijkheden in geval van schending van de gelijkebehandelingswetgeving.