Einde inhoudsopgave
Richtlijn (EU) 2021/1883 betreffende de voorwaarden voor toegang en verblijf van onderdanen van derde landen met het oog op een hooggekwalificeerde baan, en tot intrekking van Richtlijn 2009/50/EG van de Raad
Artikel 13 Erkende werkgevers
Geldend
Geldend vanaf 17-11-2021
- Bronpublicatie:
20-10-2021, PbEU 2021, L 382 (uitgifte: 28-10-2021, regelingnummer: 2021/1883)
- Inwerkingtreding
17-11-2021
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
20-10-2021, PbEU 2021, L 382 (uitgifte: 28-10-2021, regelingnummer: 2021/1883)
- Vakgebied(en)
Vreemdelingenrecht / Algemeen
Arbeidsrecht / Arbeidsmarktbeleid en -bemiddeling
1.
Met het oog op een vereenvoudigde procedure voor het verkrijgen van een Europese blauwe kaart kunnen de lidstaten voorzien in erkenningsprocedures voor werkgevers overeenkomstig hun nationale recht of bestuurlijke gebruiken.
Een lidstaat die voorziet in dergelijke erkenningsprocedures, verstrekt aan de betrokken werkgevers duidelijke en transparante informatie over, onder meer, de erkenningsvoorwaarden en -criteria, de geldigheidsduur van de erkenning en de gevolgen van niet-naleving van de erkenningsvoorwaarden, waaronder de mogelijke intrekking of niet-verlenging van de erkenning, evenals toepasselijke sancties.
De erkenningsprocedures mogen geen onevenredige of buitensporige administratieve lasten of kosten voor de werkgevers, met name voor kleine en middelgrote ondernemingen, met zich meebrengen.
2.
De vereenvoudigde procedure heeft onder meer betrekking op de behandeling van aanvragen overeenkomstig artikel 11, lid 1, tweede alinea. De aanvragers worden vrijgesteld van het overleggen of verstrekken van een of meer bewijsstukken als bedoeld in artikel 5, lid 1, punt b) of e), of in artikel 5, lid 7.
3.
De lidstaten kunnen weigeren een werkgever op grond van lid 1 te erkennen indien aan die werkgever een sanctie is opgelegd wegens:
- a)
de tewerkstelling van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen overeenkomstig Richtlijn 2009/52/EG;
- b)
zwartwerk of illegale tewerkstelling uit hoofde van het nationale recht, of
- c)
het niet nakomen van zijn wettelijke verplichtingen inzake sociale zekerheid, belasting, arbeidsrechten of -voorwaarden.
In elk besluit tot weigering van erkenning van een werkgever wordt rekening gehouden met de specifieke omstandigheden van het geval, met inbegrip van de tijd die is verstreken sinds de oplegging van de sanctie, en wordt het evenredigheidsbeginsel geëerbiedigd.
4.
De lidstaten kunnen weigeren de erkenning van een werkgever te verlengen of besluiten die erkenning in te trekken, indien de werkgever de verplichtingen uit hoofde van deze richtlijn niet is nagekomen of de erkenning op frauduleuze wijze is verkregen.
5.
Lidstaten die nationale verblijfsvergunningen afgeven met het oog op hooggekwalificeerde banen en erkenningsprocedures hebben vastgesteld voor werkgevers die de afgifte van dergelijke verblijfsvergunningen faciliteren, passen dezelfde erkenningsprocedures toe op aanvragen voor Europese blauwe kaarten indien de erkenningsprocedures voor de afgifte van dergelijke vergunningen gunstiger zijn dan die van de leden 1 tot en met 4.