Einde inhoudsopgave
Verordening (EG) nr. 767/2008 betreffende het Visuminformatiesysteem (VIS) en de uitwisseling tussen de lidstaten van informatie op het gebied van visa voor kort verblijf, visa voor verblijf van langere duur en verblijfsvergunningen (VIS-verordening)
Artikel 9 bis Zoekopdrachten in andere informatiesystemen en databanken
Geldend
Geldend vanaf 02-08-2021
- Redactionele toelichting
Wordt toegepast vanaf een door de Commissie vastgestelde datum.
- Bronpublicatie:
07-07-2021, PbEU 2021, L 248 (uitgifte: 13-07-2021, regelingnummer: 2021/1134)
- Inwerkingtreding
02-08-2021
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
07-07-2021, PbEU 2021, L 248 (uitgifte: 13-07-2021, regelingnummer: 2021/1134)
- Vakgebied(en)
Vreemdelingenrecht / Algemeen
Internationaal publiekrecht / Vrij verkeer
Privacy / Internationaal gegevensverkeer
1.
De aanvraagdossiers worden automatisch door het VIS verwerkt om na te gaan of er treffers zijn in overeenstemming met dit artikel. Het VIS onderzoekt elk aanvraagdossier afzonderlijk.
2.
Wanneer een aanvraagdossier wordt aangemaakt, gaat het VIS na of het reisdocument dat met die aanvraag verband houdt, is erkend overeenkomstig Besluit 1105/2011/EU, door een automatische zoekopdracht uit te voeren in de in artikel 5 bis van de onderhavige verordening bedoelde lijst van erkende reisdocumenten, en zendt het een resultaat terug. Indien uit de zoekopdracht blijkt dat het reisdocument door een of meer lidstaten niet wordt erkend, is artikel 25, lid 3, van Verordening (EG) nr. 810/2009 van toepassing wanneer een visum wordt afgegeven.
3.
Met het oog op de verificaties waarin artikel 21, lid 1, artikel 21, lid 3, punten a), c) en d), en artikel 21, lid 4, van Verordening (EG) nr. 810/2009 voorzien en met het oog op de in artikel 2, lid 1, punt k), van de onderhavige verordening bedoelde doelstelling, start het VIS een zoekopdracht met behulp van het ESP om de in artikel 9, punten 4, 5 en 6, van de onderhavige verordening bedoelde relevante gegevens te vergelijken met de gegevens in een notitie, dossier of signalering die zijn geregistreerd in:
- a)
het SIS;
- b)
het EES;
- c)
het Europees Systeem voor reisinformatie en -autorisatie (Etias), met inbegrip van de ETIAS-observatielijst bedoeld in artikel 34 van Verordening (EU) 2018/1240 (de ETIAS-observatielijst);
- d)
Eurodac;
- e)
het Europees Strafregisterinformatiesysteem voor onderdanen van derde landen (Ecris-TCN);
- f)
de Europol-gegevens;
- g)
de Interpol-databank voor gestolen en verloren reisdocumenten (SLTD van Interpol), en
- h)
de Interpol-databank voor reisdocumenten met signaleringen (TDAWN van Interpol).
De vergelijking wordt gemaakt met zowel alfanumerieke als biometrische gegevens, tenzij het doorzochte informatiesysteem of de databank in kwestie slechts één van die gegevenscategorieën bevat.
4.
Het VIS gaat met name na:
- a)
met betrekking tot het SIS, of
- i)
het voor de aanvraag gebruikte reisdocument overeenkomt met een reisdocument dat is verloren, gestolen, verduisterd of ongeldig verklaard;
- ii)
er ten aanzien van de aanvrager een signalering met het oog op weigering van toegang en verblijf is ingevoerd;
- iii)
er ten aanzien van de aanvrager een signalering inzake terugkeer is ingevoerd;
- iv)
de aanvrager is gesignaleerd omdat hij wordt gezocht met het oog op aanhouding ten behoeve van overlevering op basis van een Europees aanhoudingsbevel of omdat hij wordt gezocht met het oog op aanhouding ten behoeve van uitlevering;
- v)
er ten aanzien van de aanvrager een signalering van vermiste of kwetsbare personen die moeten worden verhinderd te reizen, is ingevoerd;
- vi)
er ten aanzien van de aanvrager een signalering van personen die worden gezocht met het oog op een gerechtelijke procedure, is ingevoerd;
- vii)
er ten aanzien van de aanvrager of zijn reisdocument een signalering is ingevoerd betreffende personen die aan een onopvallende controle, onderzoekscontrole of gerichte controle moeten worden onderworpen;
- b)
met betrekking tot het EES, of
- i)
de aanvrager momenteel in het EES geregistreerd staat als een persoon die zijn toegestane verblijfsduur overschrijdt dan wel of de aanvrager in het verleden als zodanig geregistreerd is geweest;
- ii)
de aanvrager in het EES geregistreerd staat als een persoon aan wie de toegang is geweigerd;
- iii)
het voorgenomen verblijf van de aanvrager de maximale duur van het toegestane verblijf op het grondgebied van de lidstaten overschrijdt, ongeacht mogelijke verblijven die zijn toegestaan op grond van een nationaal visum voor verblijf van langere duur of een verblijfsvergunning;
- c)
met betrekking tot het Etias, of
- i)
de aanvrager een persoon is voor wie een afgegeven, geweigerde, nietig verklaarde of ingetrokken reisautorisatie in het Etias is geregistreerd of van wie het reisdocument overeenkomt met een dergelijke afgegeven, geweigerde, nietig verklaarde of ingetrokken reisautorisatie;
- ii)
de in het kader van de aanvraag verstrekte gegevens overeenstemmen met de gegevens in de ETIAS-observatielijst;
- d)
met betrekking tot Eurodac, of de aanvrager in die databank is geregistreerd;
- e)
met betrekking tot het Ecris-TCN, of er gegevens van de aanvrager in dat systeem zijn opgeslagen, gedurende de voorgaande 25 jaar in het kader van veroordelingen wegens terroristische misdrijven of in de voorgaande 15 jaar in het kader van veroordelingen wegens andere ernstige strafbare feiten;
- f)
met betrekking tot Europol-gegevens, of de in de aanvraag verstrekte gegevens overeenstemmen met de Europol-gegevens;
- g)
met betrekking tot Interpoldatabanken, of
- i)
het voor de aanvraag gebruikte reisdocument overeenkomt met een reisdocument dat in de SLTD van Interpol staat geregistreerd als verloren, gestolen of ongeldig verklaard;
- ii)
het voor de aanvraag gebruikte reisdocument overeenkomt met een reisdocument dat in een dossier in de TDAWN van Interpol staat geregistreerd.
5.
SIS-signaleringen met betrekking tot vermiste personen of kwetsbare personen, personen die worden gezocht met het oog op een gerechtelijke procedure en personen of voorwerpen met het oog op onopvallende controle, onderzoekscontrole of gerichte controle worden uitsluitend voor de in artikel 2, lid 1, punt k), genoemde doelstelling doorzocht.
6.
Met betrekking tot SLTD van Interpol en TDAWN van Interpol worden raadplegingen of verificaties zodanig uitgevoerd dat hierover aan de eigenaar van de Interpol-signalering geen informatie wordt vrijgegeven. Indien niet is voldaan aan het vereiste van dit lid, raadpleegt het VIS de databanken van Interpol niet.
7.
Wat Europol-gegevens betreft, wordt de passende kennisgeving overeenkomstig artikel 21, lid 1 ter, van Verordening (EU) 2016/794 automatisch verwerkt.
8.
Een treffer wordt gegenereerd wanneer alle of sommige voor de zoekopdracht gebruikte gegevens uit het aanvraagdossier volledig of gedeeltelijk overeenstemmen met de gegevens in notities, dossiers of signaleringen in de in lid 3 bedoelde informatiesystemen of databanken. In de in artikel 9 nonies, lid 2, bedoelde handleiding wordt bepaald wanneer er sprake is van gedeeltelijke overeenstemming, met inbegrip van een mate van waarschijnlijkheid, om het aantal valse treffers te beperken.
9.
Indien de automatische vergelijking als bedoeld in lid 3 een treffer oplevert met betrekking tot lid 4, punt a), i), ii) en iii), punt b), punt c), i), punt d) en punt g), i), voegt het VIS in het aanvraagdossier een verwijzing toe naar elke treffer en, in voorkomend geval, naar de lidstaten die de gegevens hebben ingevoerd of aangeleverd die de treffer hebben gegenereerd.
10.
Indien de automatische vergelijking als bedoeld in lid 3 een treffer oplevert met betrekking tot lid 4, punt a), iv), punt c), ii), punten e) en f) en punt g), ii), geeft het VIS in het aanvraagdossier alleen aan dat er verdere verificaties nodig zijn.
In het geval van treffers overeenkomstig lid 4, punt a), iv), punten e) en f), en punt g), ii), zendt het VIS een geautomatiseerde kennisgeving van dergelijke treffers aan de aangewezen VIS-autoriteit van de lidstaat die de aanvraag verwerkt. Dergelijke geautomatiseerde kennisgeving bevat de gegevens die overeenkomstig artikel 9, punten 4, 5 en 6, in het aanvraagdossier zijn opgeslagen.
In het geval van treffers overeenkomstig lid 4, punt c), ii), zendt het VIS een geautomatiseerde kennisgeving over dergelijke treffers aan de nationale Etias-eenheid van de lidstaat die de gegevens heeft ingevoerd of, indien de gegevens door Europol zijn ingevoerd, aan de nationale Etias-eenheid van de lidstaten die de aanvraag verwerken. Die geautomatiseerde kennisgeving bevat de gegevens die overeenkomstig artikel 9, punt 4, in het aanvraagdossier zijn opgeslagen.
11.
Indien de automatische vergelijking als bedoeld in lid 3 een treffer oplevert met betrekking tot lid 3 bis, punt a), v), vi) en vii), registreert het VIS de treffer niet in het aanvraagdossier en registreert het daarin ook niet dat er verdere verificaties nodig zijn.
12.
Het unieke referentienummer van het gegevensbestand dat een treffer heeft gegenereerd, wordt in het aanvraagdossier bewaard met het oog op het bijhouden van logbestanden, rapportages en statistieken overeenkomstig de artikelen 34 en 45 bis.
13.
Het VIS vergelijkt de desbetreffende gegevens als bedoeld in artikel 9, punt 4, punten a), a bis), g), h), j), k) en l), met de specifieke risico-indicatoren als bedoeld in artikel 9 undecies.