Einde inhoudsopgave
Verordening (EU) nr. 1308/2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten
Bijlage IV Schema's van de unie voor de indeling van geslachte dieren, als bedoeld in artikel 10
Geldend
Geldend vanaf 20-12-2013
- Bronpublicatie:
17-12-2013, PbEU 2013, L 347 (uitgifte: 20-12-2013, regelingnummer: 1308/2013)
- Inwerkingtreding
20-12-2013
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
17-12-2013, PbEU 2013, L 347 (uitgifte: 20-12-2013, regelingnummer: 1308/2013)
- Vakgebied(en)
Agrarisch recht (V)
Ondernemingsrecht / Economische ordening
Internationaal publiekrecht / Bijzondere onderwerpen
A. Schema van de Unie voor de indeling van karkassen van runderen die ten minste acht maanden oud zijn
I. Definities
De volgende definities zijn van toepassing:
- 1.
‘heel karkas’: het hele geslachte dier na het uitbloeden, het verwijderen van de ingewanden en het villen;
- 2.
‘half karkas’: het product dat verkregen wordt door het scheiden van het hele geslachte dier in twee symmetrische delen door het midden van alle hals-, rug-, lende- en staartwervels en door het midden van het borstbeen en het bekken.
II. Categorieën
De runderkarkassen worden verdeeld in de volgende categorieën:
Z: karkassen van runderen die ten minste 8 maanden oud zijn, maar jonger zijn dan 12 maanden;
A: karkassen van niet-gecastreerde mannelijke dieren die ten minste 12 maanden oud zijn, maar jonger zijn dan 24 maanden;
B: karkassen van niet-gecastreerde mannelijke dieren die ten minste 24 maanden oud zijn;
C: karkassen van gecastreerde mannelijke dieren die ten minste 12 maanden oud zijn;
D: karkassen van vrouwelijke dieren die gekalfd hebben;
E: karkassen van andere vrouwelijke dieren die ten minste 12 maanden oud zijn.
III. Indeling
De karkassen worden ingedeeld na beoordeling van achtereenvolgens:
- 1.
Bevleesdheid, als volgt gedefinieerd:
Vorm van profielen van het geslachte dier, in het bijzonder de hoogwaardige delen (stomp, rug en schouder)
Vleesklasse
Omschrijving
S
Superieur
Alle profielen uiterst rond; uitzonderlijke spierontwikkeling met dubbele spieren (type dikbil)
E
Uitstekend
Alle profielen rond tot zeer rond; uitzonderlijke spierontwikkeling
U
Zeer goed
Profielen over het geheel rond; sterke spierontwikkeling
R
Goed
Over het geheel rechte profielen; goede spierontwikkeling
O
Matig
Profielen recht tot hol; middelmatige spierontwikkeling
P
Gering
Alle profielen hol tot zeer hol; beperkte spierontwikkeling
- 2.
Vetheid, als volgt gedefinieerd:
- —
Hoeveelheid vet aan de buitenkant van het karkas en aan de binnenzijde van de borstholte
Vetklasse
Omschrijving
1
Gering
Geen of zeer weinig vetbedekking
2
Licht
Lichte vetbedekking; vlees nog bijna overal zichtbaar
3
Middelmatig
Behalve op stomp en schouder is het vlees bijna overal bedekt met vet; lichte vetafzettingen in de borstholte
4
Sterk vervet
Vlees bedekt met vet, echter op stomp en schouder nog gedeeltelijk zichtbaar; enige duidelijke vetafzettingen in de borstholte
5
Zeer sterk vervet
Karkas totaal met vet afgedekt; sterke afzettingen in de borstholte
De lidstaten mogen de klassen van de punten 1 en 2 onderverdelen in ten hoogste drie subklassen.
IV. Aanbiedingsvorm
Hele en halve karkassen worden aangeboden:
- a)
zonder kop en zonder poten; de kop moet van de romp zijn gescheiden ter hoogte van de bovenste halswervel (atlaswervel), de poten moeten zijn afgescheiden ter hoogte van de voorkniegewrichten, respectievelijk spronggewrichten;
- b)
zonder de organen in de borst- en buikholte, met of zonder nieren, het niervet en het slotvet;
- c)
zonder de geslachtsorganen met de bijbehorende spieren, zonder de uier en het uiervet.
V. Indeling en identificatie
Slachthuizen die zijn erkend uit hoofde van artikel 4 van Verordening (EG) nr. 853/2004 van het Europees Parlement en de Raad (1), nemen maatregelen om ervoor te zorgen dat alle hele en halve karkassen van ten minste acht maanden oude runderen die in die slachthuizen zijn geslacht en voorzien zijn van een keurmerk volgens artikel 5, lid 2, in samenhang met bijlage I, afdeling I, hoofdstuk III, van Verordening (EG) nr. 854/2004 van het Europees Parlement en de Raad (2), worden ingedeeld en geïdentificeerd volgens het indelingsschema van de Unie.
Voorafgaand aan identificatie middels merken, mogen de lidstaten toestemming geven voor het verwijderen van vet aan de buitenkant van de hele en halve geslachte karkassen, indien de vetbedekking dit rechtvaardigt.
B. Schema van de Unie voor de indeling van varkenskarkassen
I. Definitie
‘varkenskarkas’: het geslachte dier, na verbloeding en verwijdering van de ingewanden, geheel of in twee helften verdeeld.
II. Indeling
Varkenskarkassen worden ingedeeld volgens hun geschatte aandeel mager vlees en worden dienovereenkomstig in categorieën ingedeeld:
Klassen | Mager vlees als percentage van het gewicht van het karkas |
---|---|
S | 60 of meer |
E | 55 of meer, maar minder dan 60 |
U | 50 of meer, maar minder dan 55 |
R | 45 of meer, maar minder dan 50 |
O | 40 of meer, maar minder dan 45 |
P | minder dan 40 |
III. Aanbiedingsvorm
Karkassen worden aangeboden zonder tong, borstels, hoeven, geslachtsorganen, niervet, nieren en middenrif.
IV. Magervleesaandeel
1
Het aandeel mager vlees wordt geschat volgens door de Commissie toegestane indelingsmethoden. Uitsluitend statistisch bewezen schattingsmethoden op basis van de fysieke opmeting van een of meer onderdelen van de anatomie van het varkenskarkas mogen worden toegestaan. Indelingsmethoden worden slechts toegelaten als een maximumtolerantie voor de statistische fout bij de schatting in acht wordt genomen.
2
De handelswaarde van de karkassen wordt echter niet uitsluitend door hun geschatte aandeel mager vlees bepaald.
V. Identificatie van karkassen
Tenzij door de Commissie anders is bepaald, worden ingedeelde karkassen overeenkomstig het indelingsschema van de Unie geïdentificeerd aan de hand van een merkteken.
C. Indelingsschema van de Unie voor schapenkarkassen
I. Definitie
Voor ‘hele karkassen’ en ‘halve karkassen’ gelden de definities van punt A.I.
II. Categorieën
De karkassen worden verdeeld in de volgende categorieën:
A.: karkassen van schapen van minder dan twaalf maanden,
B.: overige schapenkarkassen
III. Indeling
De karkassen worden ingedeeld door overeenkomstige toepassing van het bepaalde in punt A.III. De term ‘stomp’ in punt A.III.1 en in de rijen 3 en 4 van de tabel in punt A.III.2 wordt evenwel vervangen door de term ‘achtervoet’.
IV. Aanbiedingsvorm
Hele en halve karkassen worden aangeboden zonder kop (deze moet van de romp zijn gescheiden ter hoogte van de bovenste halswervel (atlaswervel)), poten (deze moeten zijn afgescheiden ter hoogte van de voorkniegewrichten of spronggewrichten), staart (deze moet zijn afgescheiden tussen de zesde en de zevende staartwervel), uier, geslachtsorganen, lever en hartslag. De nieren en het niervet zijn in het karkas begrepen.
De lidstaten worden evenwel gemachtigd om andere aanbiedingsvormen toe te staan, wanneer deze referentieaanbiedingsvorm niet wordt gebruikt.
V. Identificatie van karkassen
Ingedeelde hele en halve karkassen worden overeenkomstig het indelingsschema van de Unie geïdentificeerd aan de hand van een merkteken.
Voetnoten
Verordening (EG) nr. 853/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong (PB L 139 van 30.4.2004, blz. 55).
Verordening (EG) nr. 854/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke voorschriften voor de organisatie van de officiële controles van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong (PB L 139 van 30.4.2004, blz. 206).