Einde inhoudsopgave
Verordening (EU) 2024/1143 betreffende geografische aanduidingen voor wijn, gedistilleerde dranken en landbouwproducten, evenals gegarandeerde traditionele specialiteiten en facultatieve kwaliteitsaanduidingen voor landbouwproducten, tot wijziging van de Verordeningen (EU) nr. 1308/2013, (EU) 2019/787 en (EU) 2019/1753 en tot intrekking van Verordening (EU) nr. 1151/2012
Artikel 7 Duurzaamheid
Geldend
Geldend vanaf 13-05-2024
- Bronpublicatie:
11-04-2024, PbEU L 2024, 2024/1143 (uitgifte: 23-04-2024, regelingnummer: 2024/1143)
- Inwerkingtreding
13-05-2024
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
11-04-2024, PbEU L 2024, 2024/1143 (uitgifte: 23-04-2024, regelingnummer: 2024/1143)
- Vakgebied(en)
Gezondheidsrecht / Voedsel- en warenkwaliteit
1.
Een producentengroepering of, in voorkomend geval, een erkende producentengroepering kan afspraken maken over duurzame praktijken die moeten worden toegepast bij de productie van het met een geografische aanduiding aangewezen product of bij het verrichten van andere activiteiten waarvoor een of meer van de in het productdossier vastgelegde verplichtingen gelden. Dergelijke praktijken beogen de toepassing, op het gebied van milieugerelateerde, sociale en economische duurzaamheid of van dierenwelzijn, van duurzaamheidsnormen die verder gaan dan hetgeen vereist is in het Unierecht of het nationale recht.
2.
Voor de toepassing van lid 1 wordt onder ‘duurzame praktijk’ een praktijk verstaan die bijdraagt tot een of meerdere sociale, economische of milieudoelstellingen, met inbegrip van:
- a)
klimaatmitigatie en -adaptatie, duurzaam gebruik en bescherming van landschappen, water en bodem, de transitie naar een circulaire economie, daaronder begrepen vermindering van voedselverspilling, preventie en bestrijding van verontreiniging, en bescherming en herstel van biodiversiteit en ecosystemen;
- b)
de productie van landbouwproducten, op zodanige wijze dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt verminderd en de risico's van het gebruik daarvan worden beheerst, of dat het gevaar van antimicrobiële resistentie bij de landbouwproductie wordt verminderd;
- c)
dierenwelzijn;
- d)
een billijk inkomen voor producenten, diversificatie van de activiteiten, bevordering van de lokale landbouwproductie en valorisatie van het plattelandsweefsel en lokale ontwikkeling;
- e)
het behoud van de werkgelegenheid in de landbouw door het aantrekken en ondersteunen van jonge producenten en nieuwe producenten van producten met een geografische aanduiding; en
- f)
het verbeteren van de arbeids- en veiligheidsvoorwaarden in landbouw en verwerkingsactiviteiten.
3.
Wanneer de producentengroepering of, in voorkomend geval, de erkende producentengroepering besluit dat alle producenten van het betrokken product verplicht zijn de in lid 1 bedoelde duurzame praktijken toe te passen, worden die praktijken opgenomen in het productdossier overeenkomstig de registratie- of wijzigingsprocedure.