Einde inhoudsopgave
Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/687 tot aanvulling van Verordening (EU) 2016/429 wat regels voor de preventie en bestrijding van bepaalde in de lijst opgenomen ziekten betreft
Bijlage VII Risicobeperkende behandelingen voor uit de beperkingszone afkomstige producten van dierlijke oorsprong
Geldend
Geldend vanaf 03-05-2023
- Bronpublicatie:
30-01-2023, PbEU 2023, L 100 (uitgifte: 13-04-2023, regelingnummer: 2023/751)
- Inwerkingtreding
03-05-2023
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
30-01-2023, PbEU 2023, L 100 (uitgifte: 13-04-2023, regelingnummer: 2023/751)
- Vakgebied(en)
Gezondheidsrecht / Bijzondere onderwerpen
Gezondheidsrecht / Voedsel- en warenkwaliteit
Dierenrecht / Veterinair recht
Dierenrecht / Veehouderij
Dierenrecht / Dierenwelzijn
(zoals bedoeld in de artikelen 27, 33 en 49 van deze verordening)
Behandeling | MKZ (1) | RP | RVFV | LSD | CBPP | SPGP | PPR | CCPP | KVP | AVP | AHS | HPA1 | NCD |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
VLEES | |||||||||||||
Warmtebehandeling in een hermetisch gesloten recipiënt om een minimale F0-waarde (2) van 3 te bereiken | X | X | X | X | X | X | |||||||
Warmtebehandeling om een kerntemperatuur van 80 °C te bereiken | X | X | X | X | X | X | |||||||
Warmtebehandeling om een kerntemperatuur van 70 °C te bereiken | X | X | X | X | X | ||||||||
Warmtebehandeling (van vooraf uitgebeend en ontvet vlees) om een kerntemperatuur van 70 °C te bereiken gedurende ten minste 30 minuten | X | X | X | X | |||||||||
In een hermetisch gesloten recipiënt 60 °C aanhouden gedurende ten minste 4 uur | X | X | X | X | |||||||||
Kerntemperatuur van 73,9 °C gedurende ten minste 0,51 seconden (3) | X | X | X | ||||||||||
Kerntemperatuur van 70,0 °C gedurende ten minste 3,5 seconden (3) | X | X | |||||||||||
Kerntemperatuur van 65,0 °C gedurende ten minste 42 seconden (3) | X | X | |||||||||||
Kerntemperatuur van 60 °C gedurende ten minste 507 seconden (3) | X | X | |||||||||||
Warmtebehandeling om uitdroging te bereiken zodat de aw-waarde maximaal 0,93 en de pH-waarde maximaal 6 bedraagt | |||||||||||||
Warmtebehandeling om een kerntemperatuur van 65 °C te bereiken gedurende een voldoende lange periode om een minimale pasteurisatiewaarde van 40 te bereiken | X | ||||||||||||
Natuurlijke fermentatie en rijping voor vlees met been: ten minste negen maanden, om een maximale aw-waarde van 0,93 en een maximale pH-waarde van 6 te bereiken | X | X | |||||||||||
Natuurlijke fermentatie en rijping voor uitgebeend vlees: ten minste negen maanden, om een maximale aw-waarde van 0,93 en een maximale pH-waarde van 6 te bereiken | X | X | X | ||||||||||
Natuurlijke fermentatie voor lendestukken: ten minste 140 dagen, om een maximale aw-waarde van 0,93 en een maximale pH-waarde van 6 te bereiken (4) | X | X | |||||||||||
Natuurlijke fermentatie voor hammen: ten minste 190 dagen, om een maximale aw-waarde van 0,93 en een maximale pH-waarde van 6 te bereiken (4) | X | X | |||||||||||
Drogen na zouten van hammen met been in de Italiaanse stijl: ten minste 313 dagen (4) | X | ||||||||||||
Drogen na zouten van hammen en lendestukken met been in de Spaanse stijl (4):
| X | X | X | ||||||||||
Rijping van karkassen bij een minimumtemperatuur van 2 °C gedurende ten minste 24 uur na het slachten | X | ||||||||||||
Verwijdering van slachtafval | X | X | X | X | |||||||||
CASINGS | |||||||||||||
Zouten met natriumchloride (NaCl) in droge vorm of als verzadigde pekel (aw < 0,80), gedurende een onafgebroken periode van 30 dagen of langer bij een omgevingstemperatuur van 20 °C of meer | X | VP (5) | X | X | X | ||||||||
Zouten met zout waaraan fosfaat is toegevoegd (86,5 % NaCl, 10,7 % Na2HPO4 en 2,8 % Na3PO4) in droge vorm of als verzadigde pekel (aw < 0,80), gedurende een onafgebroken periode van 30 dagen of langer bij een omgevingstemperatuur van 20 °C of meer | X | X | X | X | |||||||||
Zouten met natriumchloride (NaCl): ten minste 30 dagen (6) | |||||||||||||
Bleken (6) | |||||||||||||
Drogen (6) | |||||||||||||
MELK | |||||||||||||
Warmtebehandeling (sterilisatie) om een minimale F0-waarde van 3 te bereiken | X | VP (5) | VP (5) | ||||||||||
UHT-warmtebehandeling (ultrahoge temperatuur): ten minste 132 °C gedurende ten minste 1 seconde | X | X | |||||||||||
UHT-warmtebehandeling (ultrahoge temperatuur): ten minste 135 °C gedurende een voldoende lange tijdsduur | X | ||||||||||||
HTST-warmtebehandeling (high temperature short time pasteurisation) als de pH van de melk lager is dan 7: ten minste 72 °C gedurende ten minste 15 seconden | X | X | |||||||||||
HTST-warmtebehandeling (high temperature short time pasteurisation) als de pH van de melk 7 of hoger is: ten minste 72 °C gedurende ten minste 15 seconden, tweemaal | X | X | |||||||||||
HTST-warmtebehandeling (high temperature short time pasteurisation) in combinatie met een fysische behandeling om een pH van minder dan 6 te bereiken gedurende ten minste 1 uur of om een temperatuur van ten minste 72 °C te bereiken, in combinatie met drogen | X | ||||||||||||
Pasteurisatie bestaande uit één enkele warmtebehandeling met een effect dat ten minste gelijkwaardig is aan dat van het aanhouden van 72 °C gedurende 15 seconden | X | X | X | X |
Behandeling | HPAI | NCD |
---|---|---|
EIEREN | ||
Warmtebehandeling:
| X | |
Warmtebehandeling:
| X |
Voetnoten
Afkortingen van ziekten overeenkomstig bijlage II.
F0 is de berekende dodende werking op bacteriesporen. Een F0-waarde van 3 betekent dat het koudste punt in het product voldoende is verhit om dezelfde dodende werking te verkrijgen als 121 °C (250 °F) in drie minuten met verwaarloosbare verhittings- en afkoeltijd.
Uitsluitend voor vlees van pluimvee.
Uitsluitend voor vlees van pluimvee.
Uitsluitend voor vlees van pluimvee.
Uitsluitend voor vlees van pluimvee.
Uitsluitend voor varkens.
Uitsluitend voor varkens.
Uitsluitend voor varkens.
Uitsluitend voor varkens.
Veilig product.
Niet voor casings verkregen van runderen, schapen, geiten en varkens.
Niet voor casings verkregen van runderen, schapen, geiten en varkens.
Niet voor casings verkregen van runderen, schapen, geiten en varkens.
Veilig product.
Veilig product.