Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling
Toelichting op de overige bepalingen
Geldend
Geldend vanaf 01-01-2005
- Bronpublicatie:
01-01-2005, Internet 2005, www.verzekeraars.nl (uitgifte: 01-01-2005, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Inwerkingtreding
01-01-2005
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
01-01-2005, Internet 2005, www.verzekeraars.nl (uitgifte: 01-01-2005, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Vakgebied(en)
Verzekeringsrecht / Schadeverzekering
7
Geen toelichting.
8
Geen toelichting.
9
Geen toelichting.
10
Geen toelichting.
11
Geen toelichting.
12
In de artikelen 1 tot en met 6 wordt de betaling van de schade geregeld. Dit artikel bepaalt vervolgens dat de verzekeraars afstand doen van verhaal jegens elkaar en op welke andere OVS-deelnemer dan ook. Vanzelfsprekend geldt dit voor de twee direct betrokken verzekeraars maar ook voor vorderingen op andere, mogelijk feitelijke veroorzaker(s) die conform de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen zijn verzekerd bij een aan de OVS deelnemende verzekeraar. Een voorbeeld hiervan is de uitritverlater waarmee niet wordt gebotst maar die wel de oorzaak is van een botsing op de weg of het motorrijtuig waarvan lading afvalt dan wel is afgevallen. Er zal ook niet worden verhaald op een verzekerde van een aan de OVS deelnemende verzekeraar.
13
Een verzekeraar kan het gedeelte van de schade, dat niet op basis van één van de botsingsituaties door een andere verzekeraar is vergoed, verhalen op een aansprakelijke derde.
14
Dit artikel voorkomt dat derden profiteren van de voordelen en de specifieke rechten van de bij de OVS aangesloten verzekeraars.
15
Geen toelichting.
16
Er zijn situaties waar de schaderegeling volgens de OVS ongunstig is vergeleken bij een afwikkeling volgens het gemene recht. Omzeilen van de OVS moet dan worden vermeden. Omzeilen zou mogelijk zijn als een verzekerde geen beroep doet op de eigen casco verzekering maar rechtstreeks vordert bij de WA-verzekeraar. Bij afwezigheid van dit artikel zou immers het beoogde doel van deze overeenkomst worden ondergraven. De OVS is een schaderegelingakkoord met als grootste voordeel het vereenvoudigde proces van schaderegeling.
17
De Geschillencommissie Schadeverzekeraars (GCS) heeft de bevoegdheid een bindend advies te geven in een geschil over de toepassing van de OVS. Tevens heeft de GCS de bevoegdheid om in haar beslissing de door partijen aangevoerde gronden aan te vullen en eventueel een ander artikel van toepassing te verklaren dan door partijen naar voren is gebracht.
Er is sprake van een geschil zodra één partij dat vindt, ook al meent de andere partij dat dit niet het geval is. Voordat het geschil wordt voorgelegd aan de GCS zijn de verzekeraars gehouden de volgende procedure te volgen:
- •
de schadebehandelaar van de verzekeraar of die van de gevolmachtigd agent legt het geschil voor aan de OVS-contactpersoon van de (risicodragende) verzekeraar;
- •
als de contactpersoon en de schadebehandelaar van een verzekeraar het met elkaar eens zijn, dan treedt de contactpersoon in overleg met de collega-contactpersoon van de andere verzekeraar;
- •
leidt dit overleg niet tot een oplossing dan zal de contactpersoon van de meest gerede partij (vaak de vorderende partij) het geschil schriftelijk, gemotiveerd en gedocumenteerd voorleggen aan de GCS.
De GCS doet pas een uitspraak over het geschil nadat ook de andere partij schriftelijk, gemotiveerd en gedocumenteerd het standpunt ter kennis heeft gebracht aan de GCS en beide partijen over dezelfde – voor de beoordeling relevante – stukken beschikken. Fictieve gevallen of situaties zullen niet door de GCS in behandeling worden genomen.
18
Geen toelichting.